Jump to content

МЕТОД „НЕ ПРОТИВИ СЕ НА ЗЛОТО”


Recommended Posts

МЕТОД „НЕ ПРОТИВИ СЕ НА ЗЛОТО”

Ползвай се от добрите последствия на доброто, а избягвай, лошите последствия на злото. 91-46.

Христос казва: „Не противи се на злото!” Как ще се противиш на силния? Как ще, се противиш на земята, която те носи в пространството? 145-255.

Всеки човек в себе си е раздвоен: половината от материята на неговото тяло принадлежи на злото, а другата половина - на доброто. 145-255.

От наше гледище злото никога не е взимала надмощие над доброто. Доброто е по-силно от злото. 45-139.

Казано е: „Не противи се на злото.” Защото, ако се противим на злото, ние тогава му даваме сила. 122-98.

Не се стреми да победиш злото, нито да го помириш с доброто. 91-46.

Ние трябва да избягваме злото, но не да му се противопоставяме, да не се борим с него. 11-13.

Който не разбира законите на злото, той става на пепел, т. е. разрушава се. Затова Христос казва: „Не противете се на злото.”

С други думи казано: не бори се със злото! Който се е борил със злото, той сам е подписал присъдата си. Никой човек досега не е победил злото. 144-259.

Някой казва за себе си, че е отстъпчив и лесно решава задачите си. Зависи кога трябва да отстъпва. Човек трябва да бъде разумен, да знае кога да отстъпва и кога да настъпва. Ако настъплението е външно, човек вътрешно трябва да отстъпва. Ако не може да отстъпва, той трябва да държи поне отбранително положение. Христос казва: „Не противи се на злото”. Това значи, когато кармата е назряла и тропа на вратата ти, ако си умен, трябва да отстъпиш. Отстъпваш ли, ще спечелиш; ако не отстъпиш, ще изгубиш. Щом виждаш, че си обсаден отвън, искаш или не искаш, ти трябва да отстъпиш. Каже ли някой, че не иска да отстъпи, всичко е свършено с него. Ще каже, че е готов да се самоубие, но не и да отстъпи. С убиване въпросът не се решава. Ония, които са обсадили човека, продължават да го гонят и в другия свят. Каквото и да прави, колкото и да рита, човек не може да се освободи от закона. На парчета ще го разкъсат, но ще го хванат. Има един начин, по който човек може да се освободи от закона. Този начин седи в приложението на правата мисъл. 60-194.

Казва Писанието: „Не противи се злому!” Това значи: не се борете със злото! Всеки, който се бори със злото му предава сила. Когато искаш да премахнеш една негативна мисъл, ще я усилиш повече. Ами какво да правя? Прави добро, остави злото, не мисли за неговите работи, не се стреми да го събориш! Всеки, който се бори със злото, усилва го. Правете добро постоянно! Някой казва: „Аз няма да правя зло”. Кажеш ли така, ти усилваш злото в себе си. „Аз няма да лъжа!” Ти усилваш лъжата в себе си. Ще кажеш: „Ще говоря Истината, ще правя добро.” 43.18-12.

Негативната философия донесе най-големите нещастия на човечеството. Не убивай, не кради, не лъжесвидетелствай и т. н. 43.18-12.

Правилно е да отговаряш на отрицателното с положително. 70-227.

Ако искате да се противите на злото, аз мога да ви покажа кой е пътят за това. Пътят за справяне със злото или за противене на злото е любовта. Който иска да се противи на злото, трябва да бъде въоръжен с най-доброто и мощно оръжие - с любовта. Пред любовта, злото веднага отстъпва. Единствената сила, на която доброто и злото се подчиняват, е любовта. 145-259.

Аз не се възмущавам от злото, но казвам: Да обичаме доброто! 145-259.

Според Мойсеевия закон, те искат да хванат противника си, да му извадят очите, той да не вижда. Христовото учение проповядва точно обратното: Вие можете да направите противниците си ваши приятели. 4-72.

Какво трябва да направим, за да избегнем злото? Да се отдалечим от него. Единственото нещо, което може да спаси света, седи в отдалечаване от злото. Човек трябва да застане на такова място от злото, че да не изгаря, но да се ползва от него. 145-237.

Човек трябва да има будно съзнание, да не допуща злото в себе си, да не дава в услуга на злото нито устата, нито ума, нито сърцето си. 145-237.

„Дръжте злото вън от себе си, да не грешите.” Това значи да се очистите от злото. 145-238.

Не се борете с дявола, но познавайте стоката му и не я купувайте. 0-7.8.93.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...