Jump to content

УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ ЗА АСТРОЛОГИЯТА


Recommended Posts

УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ

ЗА

АСТРОЛОГИЯТА

ЧАСТ I КОСМИЧНИЯТ СВЯТ

Из беседите

1923 г. ÷ 1930 г.

Съставил

Цанка Екимова

Кои хора се занимават с астрономия и астрология? - Ония, в които е развито наблюдението, обективния ум. Тия науки разширяват ума и сърцето, отварят път към идейния свят. Сегашните астрономи дават повече външни данни, правят изчисления, но още не са дошли до същината на предмета. Според сегашните астрономи, Слънцето е горящо тяло. Те казват, че на звездите няма никакъв органически живот, Значи и те горят. Излиза, че цялата вселена е запалена. Само Земята като планета има по-ниска температура, не гори, затова на нея има живот, Обаче окултната наука твърди, че много от планетите са населени с възвишени същества. Там животът е по-възвишен и по-организиран от тоя на Земята. Земните жители не са готови за възвишените светове. Вие се нуждаете от една положителна наука, която да обобщи сегашните, за да се ползвате разумно от тях.

Астрологията, това е една стара наука. Тя води своя произход още от първата култура, зачената е с първата раса, която е съществувала на Земята в праисторически времена. Астрологията - това е физиология на човешката душа. Може да направим следното сравнение: Както анатомията е необходима за един лекар, за един хирург, така и съвременната астрономия представя анатомия, а пък Астрологията - физиология на небесните тела.

Астрологията, това е една отвлечена наука. Мъчно е да се докаже каква връзка има между планетата Марс и човека. Или, мъчно е да се докаже пряко, фактически какво влияние има Сатурн за човека.

Когато кажем, че някои индивид е Слънчев тип, това е символ. Когато кажем, че някои е марсианец, или някои принадлежи към типовете на Месечината, Сатурн или Венера, това са пак символи.

Астрологията е една наука, която трябва да се проучи добре, защото има приложение навсякъде в живота. В човешкия организъм, във всяко едно положение на тялото, в устройството на формата на челото, на лицето, може да познаете един човек към кои типове спада. Всички планети оказват влияние върху човека. За пример, марсовите типове имат широки глави при ушите, зад челото главата им е широка. Те са смели и решителни. После, у Венерините типове и у всички други типове главата се отличава. Всяка една планета си оказва своето влияние, тя си създава особен тип. Сега, разбира се, ученият човек трябва да мине през влиянието на тия планети, да ги проучи, да ги съчетае и оттам насетне той ще почне да борави с друга материя, да създаде новото си тяло.

Планетите, това са един ключ. Писанието казва, че Бог взел и направил човека от пръст. Тази пръст, този прах бе разпрьснат из пространството, на всички планети и Бог взе тази пръст, направи от нея каша и от тази каша създаде човека. Затуй всяка една планета оказва известно влияние върху човека.

Например, Марс гледа колко желязо има в човешкото тяло. Той държи сметка за желязото как се употребява.

Слънцето държи сметка за златото.

Месечината държи сметка за среброто.

Меркурий се занимава с живака и т. н.

Тия елементи, които са вътре в човешкия организъм, те упражняват влияние. Ако у някой човек желязото има преобладаващо влияние, той е марсианец. Ако преобладава златото, голямо влияние има Слънцето. Обаче благородното, възвишеното у човека не зависи от количеството на златото, но от неговата активност. Ако златото у човека е чрезмерно активно, то е, защото има такива сили, които са свързани със златото. Когато известни магнетически и електрически течения минат през атомите на златото, те са които превръщат неорганическото желязо в органическо, което упражнява влияние върху човека.

(22. л. об .кл. II. г. "Влиянието на планетите")*

Image_701.png

* ВЛИ ЯН ИЕ Т О Н А ПЛ АНЕ Т ИТ Е : 22 ш ко лн а лекц и я н а Общ и я окултен клас (II година), 12.Ш.1923 г., Ст, София. Русе,

Планетите, които действат върху човека са главно седем. В последно време са открити още две - Уран и Нептун. В бъдеще ще се открият още три - и ще станат 12.

Слънцето е главният източник на енергия, вследствие на което се счита като баща на всички планети.

Марс придава сила на мускулите в човешкия организъм. По отношение на идеите, той прави хората стабилни.

Венера прави формите кръгли, заоблени, а същевременно внася мекота в човешкия характер. Тя развива в човека вкус кьм красивото. Под влияние на Венера майката се отнася към децата си меко, нежно. Марс пък придава на майката воинственост, благодарение на което тя често ги потупва. С това тя им предава по-голяма активност.

Меркурий прави човека практичен. Той лесно се справя с мъчнотиите в живота. Меркурий е по-близо до Слънцето - главният университет, дето отива да се учи.

Юпитер прави човека практичен, благороден и тщеславен. Той има предвид личния живот на човека.

Сатурн прави човека разсъдлив, философ. Той определя неговите отношения към природата. Каквото и да направи човек, Сатурн казва: „Не е на време направено.” Ако някои сатурнов тип се спьне някъде и падне, казва: „Пьтят е лош, никой не се е погрижил за него.” Изобщо Сатурн вижда всякога лошото, отрицателната страна на нещата. Той винаги застава на особено мнение. Прьстените около Сатурна показват причините, по които човек се е отклонил. Човек не може да разреши едно противоречие, докато не разбере Сатурна. В Сатурна като принцип се крият причините на доброто и на злото. Ето защо като знаете този принцип ще можете да се освободите от злото и противоречията в живота. Сатурн носи в себе си висок морал, които произтича от вътрешен страх. Той не се подкрепва с нищо, никои не може да го излъже. Дойдете ли до Юпитер, все още можете да го подкупите с нещо - сьс слава. Обаче Сатурн не се подкупва с никаква слава.

Луната пък покровителства семейния живот, специално майката. Син или дъщеря, които се намират под доброто влияние на Луната имат добри отношения към майка си.

Планетите имат отношение към известни елементи, специално метали, За пример, Луната има отношение към среброто, Слънцето - към златото, Марс - към желязото. Ако човек страда от недоимък на един от тия елементи в кръвта си, той заболява. За да се подобри състоянието му, този елемент трябва да се внесе в кръвта му. Изобщо всяко разстройство във физическото тяло на човека, било в симпатичната или нервната му система показва липса на някои елемент в кръвта му. Щом се набави нужното количество от дадения елемент, организмът се подобрява.

Липсата на някой елемент в кръвта се набавя не само чрез храната, но и чрез мислите и чувствата му.

Има случаи, когато организмьт чувства нужда от известни мисли и чувства. Те непременно трябва да влязат в ума и в сьрцето на човека. Като знаете това, вие трябва да прилагате Астрологията и при самовъзпитанието си, както при съграждането на нервната система. После, чрез своите мисли и чувства ще внасяте в крьвта си всички елементи, от които се чувства недоимък. Това е наука, която трябва да се изучава не само теоретически, но и практически. Тези знания не се придобиват изведнъж, но постепенно.

В какво се заключава практическото приложение на Астрологията? В познаване на животните, на растенията и на минералите. Първите човеци Адам и Ева са познавали зоологията и ботаниката. Адам е бил зоолог, а Ева - ботаничка. Те са познавали влиянията на минералите и растенията върху човека и се ползвали от тях. Ако и съвременните хора дойдат до това знание, те ще се ползват от лечебните сили на растенията, на минералите и на кристалите. Когато заболее, човек трябва да се свърже с енергията на Слънцето и на Луната. Ако не може да се свърже направо с тях, нека се ползва от ония растения и минерали, които са свързани с енергиите на Слънцето и на Луната и ги трансформират правилно.

 

Ева познаваше всички растения и плодни дървета, но пожела да опита и забранения плод. Опита го, не сгреши и след това трябваше да напусне рая. Тя се намираше при крайно неблагоприятно съчетание на планетите Сатурн и Марс, и понеже не може да се справи с тях, направи първата погрешка. Сатурн внесе в нея съмнението, и тя започна да разсъждава: „Защо не ям от забранения плод? Какво лошо има в това? Ако пък наистина стана като Бога, толкова по-добре.” Марс й придаде смелост, и тя реши да се поддаде на разсъжденията си, да яде от забранения плод, да стане като Бога. Понеже всички планети очакваха да добият нещо от постъпката на Ева, взаимно дадоха съгласието си. Юпитер мислеше, че ще се издигне по- високо, Венера се повлия от Юпитер, Меркурий от Венера. Той очакваше големи богатства, затова и той даде съгласието си. Направо или косвено, почти всички планети взеха участие в погрешката на Адам и Ева, заради което всички хора носят последствията на първата погрешка. Днес всеки човек трябва да изправи погрешката на първите човеци в себе си. Този е пътят за изправяне на цялото човечество. Като изправиш себе си, ще се изправят и окръжаващите.

От гледището на Астрологията, човек може предварително да определи всеки час от деня и от нощта на какви мисли ще се натъкне. Колелото на живота се върти. Мислите и чувствата се въртят заедно с него. Ако човек не разбира това, може да се обърка и да се отчае. Но като знае, че нещата всеки момент се сменят, ще каже: „Колелото се върти. Ще имам търпение да дочакам благоприятните условия. Който движи колелото, Той знае защо нещата стават по един, а не по друг начин.”

Ще кажат някои, че не се интересуват от Месечината, защото тя оказва влияние върху нервната система, върху ума на човека.

Всички планети имат влияние върху човека. Следователно, всеки човек трябва да се интересува от тях дотолкова, доколкото те имат влияние върху него. Вън от това влияние, той е свободен да се интересува от тях или не. Развитието на отделния индивид, на семейството, на обществото, на държавата, както и на цялото човечество са в зависимост от влиянието на планетите върху Земята.

В новите времена откриха Нептун, Уран и сега са открили още планети. Едната е голяма, както Земята, а другата предполагат да е 16 пьти по-голяма от Юпитер, пет хиляди пъти по-голяма от Земята.

Едни от планетите, специално тия, които се намират вътре в орбитата на Земята, оказват влияние върху субективния, или вътрешен живот на човека. Това са планетите Слънце, Меркурий, Венера и Земя. Ония планети пък, които са вън от орбитата на Земята, оказват влияние върху външния или обективен живот на човека. Това са планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Като знаете това, ще можете при специални случаи в живота си да се отправяте към една или друга планета. За пример, ако имате нужда от пари - ще се отправите първо към Юпитер, които ще ви изпрати при Сатурн - секретарят и касиер на боговете, Сатурн е крайно строг. Като се явите при него, той ще ви изгледа от главата до краката, да види, какво представяте, дали носите сьс себе си документи, на които може да се разчита. Той ще погледне лицето, главата, ръката ви, да прочете името на поръчителите, които се застъпват за вас. Като види, че сте благонадежден човек, ще ви изпрати при Марс - съдебният пристав, които издава разрешението. Щом се явите при Марс, и той ще ви изгледа, но докато ви даде пари, ще ви изпрати при Венера, към която има приятелски отношения, да чуе и нейната дума. Какво ще направи Венера? Тя ще удари печат на чека, който носите и ще ви изпрати при Меркурий, който изплаща чековете. Оттам ще минете през Слънцето и ще слезете на Земята, да използвате парите, които сте получили. Земята е място, дето човек изразходва парите си. Каква е ролята на Луната при тази сделка? Луната играе роля на разсилните в банките. Като минете край нея, тя ще ви се усмихне, ще ви покаже номера на гишето, дето трябва да се отправите и ще ви запита: „За мене има ли нещо?” Вие ще бръкнете в джоба си и ще и дадете една малка сума.

Когато говорим за влиянието на планетите върху човека, ние имаме предвид известно количество енергии, които действат съзнателно върху човека. От правилното съчетание на тия енергии зависи посоката, която човек взима живота си. Нагоре или надолу, задачата на науката се свежда именно към това, да изучава влиянието на различните енергии вьрху човека, за да може правилно да ги използва. На влиянието на планетите вьрху човека се дьлжи неговия стремеж към придобиване на здраве, богатство и знание.*

Image_702.png

* ЗДРАВЕ, БОГАТСТВО И УЧЕНИЕ: 9 лекция от Учителя, държана на 25.Х.1929 г, София - Изгрев. - В: Служене, почит и обич: Лекции от Учителя на Младежкия окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930), т, I. София, 1940, с.

126 ÷ 127.

Ученикът на Божествената наука изучава влиянието на планетите върху човека, за да може да се справи с тях. Едни от влиянията на планетите са благоприятни за човека, а други неблагоприятни. От живота на човека зависи, да се справи или не с лошите условия. За да преодолява мъчнотиите, човек трябва да бъде разумен.

Като ученици на живота, вие трябва да изучавате окултните науки. Без Астрологията вие не можете да си обясните отношенията между хората. Астрологията знае защо едни хора си хармонират, а други не си хармонират. Като разбира причините, които създават лошите отношения между хората, той може да ги отбегне. На научен език лошите отношения между хората се наричат КАРМА, лош съвпад на планетите и т. н.†

Image_702.png

† СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА: 2 лекция от Учителя, държана на 6.IX.1929 г,, София - Изгрев. - В. Служене, почит и обич: Лекции от Учителя на Младежкия окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930), т. I. София, 1940, с.43 ÷ 44.

Рьката е справочна книга. Всичката Астрология е вътре в ръката. Всичките планети са турени на ръката. Всичките действащи сили в природата действат в рьката. То е едно голямо богатство.

Сега на Земята действат три планети от Астрологично гледище: Марс, Юпитер и Меркурий. Юпитер се занимава с духовния свят, Меркурий - с Божествения свят. То са Астрологически философии.

По големина Слънцето е милион и триста хиляди пьти по-голямо от Земята. На цифри лесно се казва, но човек не може ясно да си представи, колко голямо ще бъде тялото, което е милион и триста хиляди пьти по-голямо от Земята.

Човек сам е причина за своите лоши аспекти. Когато слиза на Земята, човек носи със себе си благоприятни условия за трите свята - физически, духовен и умствен. Ако злоупотреби с тия условия, той сам влошава живота си.

Съвременните хора трябва да изучават динамиката на човешкото тяло във връзка с планетните влияния върху него. Така той ще разбере, че известни клетки от тялото му се намират под влиянието на Слънцето, други - под влиянието на Сатурн, други - под влиянието на Сириус, трети - под влиянието на Юпитер и т. н. Изобщо с колкото по-възвишени същества и планети е свързан човек, толкова по-възвишена и обработена е материята на човешкото тяло, толкова и животът му е по-възвишен. Степента на човешкото развитие се определя от материята на човешкото тяло. Колкото по-обработена е материята на човешкото тяло, толкова и животът му е по-възвишен.

Колкото повече се развива съзнанието из човека, толкова повече той се свързва сьс звездите и планетите. Когато използва влиянието на всички слънца в космоса, човек дохожда до съвършенство.

Вие трябва да знаете, че непрекъснато се намирате под влиянието на Юпитер, на Сатурн, на Марс, на Венера, които представят сбор от същества, завършили своето развитие, вследствие на което всякога могат да ви дават добри съвети и направления. Ако някои иска да развие благородството си, съществата от Юпитер ще му покажат начин, как да работи. Благородството на човека представя златото в неговата кръв.

Изобщо, всички планети и слънца във вселената представят банки, от които човек може да извади онова богатство, което в даден случай му е потребно.

Зодиакалният кръг е разделен на 12 равни части, наречени домове. Всеки дом е свързан с определено зодиакално съзвездие. Следователно, всеки дом служи като резервоар, в които се влива, ако не всичката, поне част от енергията на звездите от съзвездието, с което е свързан този дом. В който дом влиза човек, под неговото влияние се намира. За да разберете влиянието на звездите, вие трябва да изучавате тяхното естество. За пример, какво е влиянието на Овена? Овенът оказва влияние върху главата, мозъка, лицето. В умствено отношение дава активна мисъл. Той дава холеричен темперамент, които е активен, деятелен.

Като изучавате Астрологията, вие ще си обясните, защо хората обичат известни плодове или цветя повече от другите. Някои обичат черешите. Под чие влияние се намира черешата? (Под влиянието на Венера. Затова тя има крьгла форма и червен или розов цвят.) Под чие влияние се намира ябълката? Под влиянието на Венера и на Скорпион. Изобщо, растенията и плодовете съдържат такъв род енергии, в зависимост от планетите, с които са свързани. Планетите пък са свързани със звездите от зодиака.

Като изучава живота си и проявите на своя характер, човек дохожда до убеждението, че се намира под влиянието на планетите не само външно, физически, но и вътрешно, т. е. духовно. Оттам казваме, че които е страхлив, той се намира под влиянието на Сатурна, които мрази - под влиянието на Марса, които се влюбва лесно - под влиянието на Венера.

Според мислите, които вълнуват човека в даден момент, можете да съдите за влиянието на една или друга планета върху него. Силите на Марса правят главата кръгла, а силите на Сатурна я правят продълговата. Ако влиянието на Марса върху човека се увеличава, влиянието на Сатурна се намалява, и обратно: ако влиянието на Сатурна се увеличава, влиянието на Марса се намалява. С други думи казано: там, дето философската мисъл престава, войната започва. Наистина, когато воюва, човек не мисли много. Когато Сатурн влияе сьс своите низши енергии върху човека, последният става отмъстителен, подозрителен и жльчен. Сатурновият тип от една страна отрича чувствата, а от друга ги търси. Единствената планета, към която Сатурн се отнася благосклонно, е Венера. Човек може да отиде при Сатурн в краен случаи, да поиска някакьв сьвет. Обаче искали да знае как да прекара младините си, нека отиде при Венера - богинята на Любовта. Иска ли да знае как да живее, изобщо, нека отиде при Меркурий - младият секретар на боговете. Младите трябва да посещават в краен случаи планетите Сатурн, Уран и Нептун, понеже те влияят отрицателно върху човека. Не е лошо влиянието на тия планети, но младите не са готови за тях. Те не са сьздали още ония духовни органи, върху които тия планети се отразяват благотворно. Като не са развили още духовните си органи, щом се намерят под влиянието на тия планети, младите употребяват духовните си сили за физически нужди, вследствие на което огрубяват.

Кьде се проявява Сатурн в човека? В костната система, кожата също, така и ушите се намират под негово влияние. Жлъчката на човека се намира под влиянието на Марса, Според някои астролози движението на жльчката се сьвпада с движението на Марса, Какво разположение трябва да имат планетите, за да бьде един хороскоп хармоничен? (Между хелиоценгричната и геоцентричната Астрология има разлика, Първата Астрология засяга психическият живот на човека, а втората - физиологическия. Според хелиоцентричната Астрология вътрешният живот на човека не зависи от влиянието, което дава знакът. Всяка планета има второстепенно влияние, което дава знакът. Всяка планета има второстепенно влияние върху човека - вътрешно, психическо влияние. Ето защо, има случаи, когато някой дисхармоничен аспект от геоцентрично гледище, координиран с хармоничен аспект от хелиоцентрично гледище, излиза добър). Човек трябва да хармонизира и двете системи в себе си, защото Слънцето, както и всички останали планети имат свои специфичен зодиак. За да има верни и правилни разбирания върху Астрологията, човек трябва да носи в ума си зодиаците на всички планети.

 

Ние трябва да разглеждаме вселената като жив организьм, вьв всеки уд, на който са концентрирани различни динамически сили. Както всеки орган в човешкото тяло изпълнява точно определена форма, така и различните планети оказват различно влияние върху него, За пример: ако влиянието на Сатурн върху известен орган от човешкото тяло е лошо, влиянието му пък върху всички останали органи е благотворно. За глупавите хора Сатурн е крайно разрушителен. От всички богове най-умен, най-мъдър и с най-голяма опитност е Сатурн. Той не е лековерен, да вярва на думи само. Като отиде при него някой човек, той веднага разглежда живота му от единия до другия край, и като намери даже една погрешка, казва; „Хайде, върви си! С тебе работа не може да се върши.” Той не е снизходителен към погрешките на хората.

Съвременните астролози, като говорят за Сатурна, казват: „Страшно нещо е да се намери човек под влиянието на Сатурна!” Човек трябва да се пази от него. Той е цяло острие. Защо? - Защото е изгубил вяра във всички и не се поддава на ничие влияние.

Единствената планета, с която малко се спогажда и към която благоволи, това е богинята Венера. Критичният ум е присъщ на Сатурн. Благородството е присьщо на Юпитер. Любовта е присъща на Венера. Практическият ум е присъщ на Меркурий. Учеността е качество на Слънцето.

Раждането на човека се обуславя от известно планетно съчетание, което невидимият свят нарежда, а на човека предстои задачата разумно да използва тия съчетания. Човек не е господар на планетното влияние върху себе си, но е господар на положението, да използва разумно това, което те му носят. Когато Венера има влияние вьрху някого, тя сьбужда в него Любовта, тя може да събуди в него възвишената любов, а може да събуди и любовта на противоречията.

На всяка секунда, когато се ражда човек, все има различие. Всеки час от 24-те часа, или всяка минута от 60-те минути, или всяка секунда от 60-те секунди, хората се различават. Не само това, но важно е, когато се е раждал човек, какво състояние са имали майката й бащата, какво е било състоянието на окръжаващите хора. Всичко това се отразява върху онзи член на обществото или на семейството, който се ражда в това време. Мислите, чувствата й действията на майката и на бащата се отразяват върху детето, което се ражда в това време. Също така тия неща се отразяват й върху зачеването на детето. Не само това, но й състоянията на по-големите братчета й сестричета се отразяват върху детето, което се ражда. Също така се отразяват и чичовците, дедите и прадедите, било от този свят или от онзи свят, върху детето, което се ражда. Всичко влияе върху новороденото дете.

Двама души не могат да се родят в една и съща минута. Защо? - Защото вратата, през която душите излизат, е много тясна. Всяка душа излиза само през тясната врата. Две души заедно не могат да излязат. Каже ли човек, че целият ден е негов, това подразбира, че през този ден не се е родил никой друг освен него. Всъщност не е така. Преди него са се родили хиляди души й след него също са се родили още хиляди души. Всички души, които са слезли в един и същ ден на Земята, съставляват цяла епоха.

Съвременните астролози като имат предвид датата на раждането на някой човек правят изчисления, във връзка с планетните влияния върху този човек, и вьз основа на това определят характера и способностите му. Обаче техните изчисления не са пълни. При изчисленията си те трябва да имат предвид не само зодиака на Земята, но и зодиаците на Слънцето, на всички планети, както и на целия космос. И астролозите сами съзнават, че в изчисленията им липсват много подробности.

Венера оказва влияние на медта. А на калая - Юпитер. Понеже Юпитер знае, че любовта на Венера е отровна, той я калаидисва.

Върху желязото влияе планетата Марс. Човек, които има в организма си повече желязо, отколкото трябва, той престава да работи, става мьрзелив. Отрицателното желязо прави човека мързелив, а положителното го прави крайно деятелен, активен, той иска изведнъж да се прояви, да се прояви като пехливанин, като силен човек. Оловото се намира под влиянието на Сатурна. Значи, всички пушки са пълни сьс съчми, с куршуми, направени от олово. Засега в човешкия организъм трябва да влязат такива елементи, които да повдигнат вибрациите на неговите енергии. За тази цел той трябва да бъде под влиянието на Сльнцето.

Първият въпрос, с който трябва да се занимава Астрологията, е въпросът за живота на Слънцето, т. е. за живота на златото. Може ли като изучавате златото, да го оживите? Ако можете да трансформирате златото е себе си, да го използвате разумно, тогава това злато, т. е. Слънцето ще има добьр аспект за вас. Ако можете отровната Венера в себе си, т. е. медта, да превърнете в благороден метал, в по-добър живот - тогава тази Венера ще има добър аспект за вас. Не можете ли да я превърнете в благороден метал - тя ще окаже лошо влияние върху вас и ще ви разруши. Такъв човек де кого види все се влюбва - в животно, в растение, в човек, в някоя книга и т. н. Всички тия одушевени тела, като се докосват до сърцето му, предизвикват наранявания, вследствие на което любовта от неговото сърце изтича навън. Това не е любов.

За да видите дали приятелството между двама души ще бъде устойчиво, вие трябва да разгледате, какво е било съчетанието на планетите в момента на създаване на това приятелство. Приятелството може да бъде устойчиво, когато в момента на създаването му са взели участие Венера, Юпитер, Меркурий и Слънцето. Когато Марс, Сатурн и Луната се вмъкнат в приятелството, те непременно ще подкопаят основите му. Когато Марс дойде в приятеля ви, всяка ваша дума може да го предизвика. Когато Сатурн влезе в приятеля ви, той ще започне да се съмнява във всяка ваша дума, и най-после, когато Луната влезе в него, той ще започне да забърква каши Луната ще види как се е проявил Марс, как се е проявил Сатурн, ще прибави някакви опашки кьм всичко това и повече ще забьрка работите. След нея приятелството изчезва, Изобщо, Луната не помага прямо за растенето на растенията, но косвено само им помага. Когато Луната грее, растенията спират своя процес на растене. Щом тя се скрие, те започват да растат. Най-бързо растенията се развиват на сльнчева светлина. Понеже Луната събужда завистта у човека, растенията се крият от нея, в смисъл, престават да се развиват. Следователно, когато човек завижда, казваме, че Луната е взела надмощие в него.

Понеже човек се разполага войнствено, готов е да воюва, да вади нож. Той се намира под влиянието на Марс. Ако в това време дойде и Луната със своето отрицателно влияние върху човека, тя веднага туря опашки, заблуждения и лъжи към неговото състояние, и той, както е войнствено разположен, започва да си въобразява, че като вади нож, всичко може да направи. Това са заблуждения, преувеличени състояния, които идат от Луната. Тя обича да заблуждава, да лъже хората. Защо? Защото в отрицателното си влияние, нейният кредит е в лъжите и в заблужденията. Сатурн внася съмнението, подозрението в човека, но трябва да знаете, че всяка планета оказва и добро, положително въздействие върху човека, а не само отрицателно, Венера, като планета от женски род, има слабост към Любовта, Ако се влюби в Марс или в Сатурн, тя взима техните качества, смесва ги със своите, и тогава проявява низходящото си влияние върху човека. Когато Сатурн е в съчетание с Венера, той има влияние върху нея, и тогава в любовта влиза отрицателния елемент на Сатурн - съмнение, подозрителност в любовта. Когато Венера е в своето възходящо състояние, тя влияе на Сатурна. Той и се подчинява, слуша я и вьрви в нейните стъпки.

Който разбира Астрология, той лесно ще се справи с планетните влияния върху себе си. Като види, че Юпитер започва да му заповядва, той ще апелира към неговото благородство, и ще каже, че и без закон е готов да изпълни заповедите му. Като дойде до разсъжденията и критиките на Сатурна, той ще му каже, че е готов на критика, но само по отношение на човешкото. Започне ли да критикува Божественото, той се излага на големи страдания и противоречия. Дойде ли до Венера, богинята на Любовта, човек трябва дае готов да я постави на мястото и. Той трябва да й каже; Не искам само да паля чергите на хората, но да Любя, както Бог Люби. Венера трябва да внесе мир и радост в човешката душа. Тя може да постигне това, като запали свещения огън в олтара на човешката душа.

Всеки човек носи белезите на часа, минутата и секундата на своето раждане. Тази е причината за голямото разнообразие, което съществува между хората. Някои хора носят е себе си повече от силите на тъмнината, а други - повече от силите на светлината. Обаче, който се ражда вечер, той непременно е заченат денем, при действието на светлината, които се ражда денем, той е заченат вечер, при действието на тъмнината. Това показва, че в природата съществува закон на контрастите, на компенсация на нейните сили. Невьзможно е човек да е заченат през деня и да се роди през деня.

Когато едно дете се зачене в момент на светлината, то ще носи в себе си благоприятни условия и възможности. Зачене ли се е момент на тъмнината, това дете ще носи в себе си неблагоприятни условия и възможности. Също така от значение е и момента на раждането. Човек, които се е родил вечер се различава коренно от този, който се е родил сутрин, по обяд или през деня. Който се е родил вечер, той има в себе си известно количество стока от бакалина на тъмнината; която трябва да обработи в себе си.

Когато се казва, че планетите имат влияние върху човешкия организъм, това показва, че те са му дали нещо. Това е закон в природата.

Съответствието между явленията в природата и в човешкия организъм се забелязва особено ясно при влиянието на планетите върху даден човек. За пример; явленията, които стават на Слънцето, се отразяват силно върху ония хора, които се намират под негова влияние. Влиянието на Луната се отразява върху Лунните типове. Изобщо, пълненето и празненето на Луната се отразява върху съграждането на човешкия ум.

На влиянието на планетите върху човека се дължи неговия стремеж към придобиване на здраве, богатство и знание.

Всеки метал има отношение към някоя планета. Като знаем свойствата на металите, можем да определим някои характерни черти на дадена Планета. Златото има отношение кьм Слънцето, медта - кьм Венера, среброто към Луната, желязото - към Марс, калаят - към Юпитер, оловото - към Сатурн, платината кьм Уран.

При хората от Слънчевия тип Слънцето има връзка с човешкия ум. Слънчевите типове се отличават по следните белези: те са любители на природата, затова са хора поети, оптимисти, гледат светло на бъдещето, весели са, и по натура са добри. Можем да кажем, че те са най-добрите хора. При добрия аспект на Слънцето те са философи на творчеството, разсъждават философски, имат една здрава философия, подложени на един здрав опит. Слънчевите типове се занимават повече с музика. Туй е влиянието на Слънцето върху целокупния мозък на човека.

Дойдем ли до влиянието на Венера, тя се занимава с една по-гъста материя, със сърцето, занимава се с кръвообращението - сгъстяването и разредяването на крьвта. Но някои път тя се занимава с миризмите на цветята и знае как да ги комбинира. Понеже е богата на Любовта, то, за да увлече хората, тя е майстор на формите. Астролозите разправят, че тия хора, които са под влиянието на Венера, всякога се отличават, че са горещи, у тях има отлично кръвообращение, те на всяка стъпка все за Любов говорят. Ще ги видиш в разни афери, инциденти, навсякъде. Те и през прозореца излизат и през вратата излизат, и през най-малките дупки може да влязат и да излязат. Когато Венера заговори, за нея няма препятствие. Разбира се има и своите добри влияния. Когато тя се влюби в Слънцето, придобива or него добри качества. Венера има за Баща Юпитер и го почита. Тогава тя упражнява отлично влияние върху човека, но по някои път куртизанка е тя, когато е свързана със Сатурна, пък има приятелство с Марса, че и с Меркурий, тогава се вдигат много скандали и все от Любов. Разбира се за в бъдеще науката трябва да анализира крьвта на влюбените хора. Кръвта вьв Венерините типоне се различава от кръвта на хората от Слънчевия тип. Устройството на организма вьв Венерините типове е различно от формите на Слънчевите типове. Изобщо, всичките типове се различават по своите геометрични форми. Венерините типове обръщат внимание на външната култура: красивите шапки, напъстрени с пера на птици и др. Като обича външното, и като се стреми към красивото в природата, тя създава модата, все тя се разпорежда.

Сатурн едно време е бил баща на боговете. Той изгубил своя престол и станал недоволен. Хората, върху които тази планета има влияние, са много скептици. Едно окултно предание казва, че за да изгуби Сатурн туй си положение, причината била, че се влюбил в една от дъщерите на човечеството. Тя го излъгала и затова го свалила от престола му. Ето защо, Сатурн спрямо хората е страшно подозрителен. Той е паднал този Бог от своето величие. Туй, което ние наричаме „съдба в света”, това са всякога Сатурновите типове. Всички най-ужасни престъпления, които стават в света, всички мъчения и убийства се дьлжат все на Сатурн. Разбира се, някои път тия влияния идат във връзка с Марса.

Марсовият тип е героичен, войнствен, доблестен. Песимизмът, недоволството у хората се дължи все на тоя Марсианец. Преобладаващо влияние в организма има венозната кръв. У всички тия Сатурнови типове преобладава въглена. Аз ги наричам хора на въглерода, направени са все от въглен. Те в нищо не виждат доброто. Каквото хубаво нещо и да му кажеш, той ще ти покаже обратната страна. У Сатурна повечето черти са лоши, но някой пьт се случва, че има и добри страни. Една част от планетите действат зле върху човечеството, но благодарение, че друга част действа благотворно, та се взаимно компенсират. Сатурновите типове хора изобщо са сухи, храносмилателната им система е слабо развита, всякога имат развален стомах. Много недьзи има у тях. Те имат силен дух, критически ум. Ако искаш някой да ти намери погрешките и да ти покаже правия път, намери един Сатурнов тип. Това е френологическото им отличие. Центърът на разсъдъка у тях е силно развит. Личните чувства са чрезмерно развити. Страхьт у тях е тъй също силно развит, защото те гледат на лошата страна на живота. Всеки човек, който е песимист от чисто френологическо гледище, у него са силно развити страхът, предпазливостта, честолюбието, тщеславието. Съвестта е слабо развита, вярата и надеждите - също. Такъв човек като види, че не може нещо да реализира, той обръща другия лист и почва да проповядва своите възгледи. Те гледат през особено стъкло на живота.

Месечината и тя упражнява известно влияние върху хората. Един човек, върху когото Месечината оказва влияние, ако започне някъде търговия, на 100-тях, 150 вярва. И затова такива хора никога не прокопсват. Те все се чудят защо нещата стават тьй или иначе, все са изненадани. Те са поети, не се обезсърчават, имат много голяма вяра. Те вярват на късмет. Колкото гадатели има в София или другаде, те ще ги намерят, ще искат да им кажат нещо от късмета. Тия хора са още иманяри, вярват, че има скрити съкровища в Земята. Те не обичат да работят. Надяват се на късмета си. У тези хора челото им горе е широко. Лицата им са валчести, доста правилни. Те вярват в добрата страна на съдбата.

Марсовите типове са смели, решителни, мускулести, войнствени хора. Щом го закачиш, тегли ножа си, особено като пие 1/2 кг вино готов е да се бие. Извади ножа си и казва; „Ти онзи ден ме срещна на пътя, това ми каза.” Марсови типове са англичаните, германците спадат под влиянието на Марса, а българите изобщо са Сатурнови типове. Тук, на Балканския полуостров владее този Бог Сатурн, затова и ние не можем да се освободим от него. Където види култура, той казва: „Какво, култура ли?” - и бърза да разваля. Американците са още под влиянието на Меркурий, търговци, сметкаджии хора са те, затуй англичаните ги е страх само от американците.

Когато дойде време да се роди човек, всички йерархии, през които ще премине, трябва да дадат съгласието си за това негово раждане, за това негово идване на Земята. Туй е най-щастливото раждане. Туй астролозите го наричат щастливо съвпадение на планетите в живота. Ако във вашия живот има щастливо съвпадение, тъй че вие да сте под щастливото ръководство на Венера, или да сте под щастливото ръководство на Юпитер, или на Слънцето, или да сте под щастливото ръководство на Меркурий, или да сте някой път под щастливото ръководство на Сатурна, което е рядко изключение, то е голямо благословение Той на много малко хора се доверява. Астролозите казват, че за да се смекчи неразположението, влиянието, което Сатурн има към някой човек, трябва да влияе върху него или Венера, или Юпитер...

Да допуснем, че досега вашият живот е бил нещастен, отсега нататък вие можете да го направите щастлив. Как? Вие можете да се родите духовно и вашето духовно раждане да се съвпадне с едно щастливо благоволение на съществата от по-висшите йерархии. Туй е, което Христос нарича „Новораждане” - Може да се родите, без да умрете и пак да живеете в тялото си. Целият ви живот ще се измени, всичките нещастия ще ви напуснат, и отгоре започва едно благоволение. За да дойдете до това щастливо съчетание, под ръководството на тия висши йерархии, които да се заинтересуват от вас, вие трябва да намерите вашия учител, и да нямате абсолютно никакво съмнение в него.

Ако Аз бих желал да ви предам повече интелигентност, ще избера срядата, като ден на събрания в школата. Ако искам повече да ви придам благородни качества, ще избера четвъртъка. Ако искам да се усили Любовта в школата, ще избера петъка. Ако искам да се развие трезвата мисъл в учениците, ще избера съботата. Ако искам да се развие тяхното въображение, ще избера понеделника. Ако искам да се развие в тях войнствен характер - вторника. Ако искам да се индивидуализират - неделята.

От астрологично гледище, човек иде на Земята като на училище, сьс специално наредена програма за него. Като влезе в училището, ученикът ще учи по тази програма. Определен е материалът, които трябва да се изучава. Почти за всеки ден е определено какво трябва да се учи. В духовния свят, програмата е много по-точно определена, отколкото на Земята.

Имаме четири главни пророци и четири евангелиста, 12 малки пророци и 12 апостоли. Исая казал ценни работи. Той представя една от кардиналните точки на астрологическия кръг. Иезекил е втората кардинална точка, а Данаил - четвъртата кардинална точка. Иеремия е третата точка. Какво представят тия точки? Онези, които не са изучавали Астрология, мъчно могат да ги разберат. Като изучавате пророците, виждате, че всеки е говорил по особен начин: Исаи е говорил по един начин, Иезекил - по друг начин, Иеремия - по трети начин, и Данаил - почетвьрти начин. Като четете малките пророци, виждате, че всеки от тях отговаря на един от 12-те зодиаци. Какво ни интересуват пророците и техния начин на говорене? Много трябва да ви интересуват. Всеки говори на особен език.

Онзи, които има развито сърце, обича Евангелист Йоан. Които има развит ум, обича Павла, догматикът обича да чете Петра, праведният обича Якова.

Според някои учени, между Слънцето и Меркурий има още една планета, по-малка, но тя мъчно се вижда. След Меркурий по големина идат Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн. Колкото повече се отдалечават планетите от Слънцето, толкова са по-големи.

Изключение има само между Марс и Земята. Тя е по-голяма от Марс, но се намира гю-близо до Слънцето. След Марс иде най-голямата планета - Юпитер. После идат другите планети, по-малко от Юпитер. Защо планетите не са наредени последователно, от най- големите до най-малките? Знаете ли нещо по този въпрос? Някои казват, че не се интересуват от небето и от планетите. Техният интерес към небето е толкова голям, колкото интереса на петела към диаманта, който намерил на бунището.

Изучавате Астрологията, но знаете ли, какво взаимно влияние съществува между самите планети? Казвате, че планетите влияят върху човека. Така е, но една и съща планета в продължение само на една година оказва различно влияние върху даден човек. Защо? - Защото и в нея стават различни промени. Видимите звезди и планети са свързани с други някои, които често оказват върху човека обратно влияние на първите. Има тъмни и светли планети. Някога светлината на светлата планета, като минава близо до тъмната планета, оказва известно влияние върху нея.

Който е под влиянието на Месечината, има мека рька. Той си въобразява, че има на разположение къщи, ниви, слуги, които му прислужват. Той не обича да работи. Предпочита другите да работят за него.

Едно време Сатурн, недоволен от живота си, решил да се ожени. Определили му една красива мома, но тя се влюобила в другиго. Разочарован от живота, той и до днес е с венец на глава, но невенчан. Той е недоволен от всички хора и казва: „От никого нищо не искам.” Дойде ли при него някои да му говори за женитба, тоя казва: „Не мога нищо да те съветвам, и аз още не съм венчан.” Понеже е Бог на справедливостта, Сатурн вижда всички неправди и се възмущава. Той не гледа хладнокръвно на тях: наказва всеки, които вьрши неправда и съжалява онеправданите. Щом види, че вършиш някоя неправда, той се заема да те оправи. Така той влиза в живота на всички, които вършат неправди, за да ги оправи. Не може да изправят човека, и да не вземат участие в неговите страдания.

Светлината на Алфа Центориус, най-близката звезда до нас, идва до Земята приблизително за четири години, като всяка секунда изминава 300 хиляди километра. Значи, четири години са нужни, за да дойде нейната светлина до нас. В това пространство могат да се вмъкнат три хиляди Слънца като нашето. Такива са астрономическите изчисления.

Разбира се, това са само наброски ог астрологията. Тя е една наука, която трябва да се проучва добре, защото има приложение навсякъде в живота.

Земята приготовлява най-добрите слуги. Меркурий приготовлява най-добри търговци. Юпитер приготовлява най-добрите управници. Уран приготовлява най-добрите общественици.

Когато гледате звездите на небето, вие спирате погледа си на една или друга звезда. Защо? - Понеже една от звездите привлича вниманието ви повече от другите. При това една звезда привлича вниманието на един човек, втора звезда привлича вниманието на друг човек и т. н. Какво показва това? Това показва, че между трептенията на една звезда например и даден човек има известно съотношение. Тази звезда е свързана с даден човек и взема участие в неговия живот, помага му. Казват за Наполеона, че той имал определена звезда, която винаги му помагала.

Числото 1 означава човек роден през пролетта. Пролетта е под влияние на Венера, богиня на Любовта. Значи този човек се намира при най-добри аспекти. Дето ходи, той все Любов ще развива. Той ще бъде поетична натура. Която жена срещне, ще се влюби в нея и ще я възпява. Ако роденият през това време е жена, също така ще бъде поетична натура, ще се увлича лесно. Изобщо всички поети се намират под влиянието на Венера. Не може да бъде поет онзи, на които Венера не влияе.

Числото 23 представя човек роден през есента и се намира под влиянието на Сатурн. Този човек е крайно подозрителен. Религиозен или светски, учен или прост, той подозира всички. Каквото да му се говори, той казва: „Тези работи пред мене не минават.” Сатурновият тип не се убеждава лесно. Обаче, обикне ли те веднъж, той издържа в любовта си, готов е на всички жертви. Когато Сатурновият тип реши да се жени, той ще избира, ще търси, ще има предвид най-малко сто моми, докато избере една от тях. Неговата избраница ще бьде богиня, а останалите 99 ще бъдат обикновени моми. Често и вие изпадате в големи съмнения, подозрения, което показва, че се намирате под влиянието на Сатурн.

Астролозите познават кой човек е страхлив или кой е подозрителен, Сатурновите типове са подозрителни. Каквото да им се говори, те казват: „Тази работа не ни радва, тя няма да се нареди добре.”

Защо работите на българите не се уреждат добре? - Понеже Сатурн ги управлява. Каквато работа да започне българинът, в края на краищата той ще фалира...

Сатурн, Венера, какго и останалите планети съществуват като реалности и оказват въздействие както върху отделния човек, така и върху отделните народи.

Един астролог предсказва на един момьк, че на 29 години ще се влюби в бедна, но красива мома, която в скоро време ще му изневери. Тя ще срещне един богат търговец и ще се ожени за него. Момъкът ще се озлоби и ще й направи някаква пакост, заради което ще лежи няколко години в затвор. Всичко това астрологът може да предскаже, но не знае какъв метод да препоръча на младия момък, за да избегне затвора. Срещата на момъкът с момата е неизбежна. Тя се дължи на известни кармически връзки в тяхното минало. Влюбването на момъка в момата и изневеряяането на момата е също така неизбежно, благодарение на силите, които действат във всеки едного поотделно. Когато мома изневери на момъка, в малкия му мозък се натрупва излишна енергия, която причинява ред експлозии. Под напора на тези сили в себе си: той може да извьрши някакво престъпление, за което да лежи в затвора. Обаче, ако това нещо се случи с окултен ученик, той може да избегне тази катастрофа. Как ще я избегне? - Като впрегне излишната енергия на работа и я отправи кьм клоните на своя живот. Това значи да познава той закона за трансформирано на енергиите. Щом се влюби в някоя мома, той предварително трябва да остави свободна врата в себе си, през която момата може да излезе, т. е. да се влюби в друг момък. Човек се освобождава от своите лични чувства чрез закона на смаляването. Те представят змията, която го е обхванала и здраво го държи.

Като ученици, вие трябва да изучавате планетите, както и тяхното влияние върху човека. За тази цел човек може сам да си направи хороскоп, да предвиди всичко, което предстои да му се случи. По този начин той ще знае каква работа да предприеме и с какво да се занимава. Ако човек не попадне на работа, която му отговаря, той ще си създаде ред нещастия и неприятности. От астрологическо гледище на човека се препоръчва да започне първо с най-силната си способност или добродетел, за да предизвика движение в себе си.

Както планетите се въртят една около друга, така и хората се въртят едни около други. Същият закон се отнася и към мислите на човека: около силните мисли винаги обикалят по-слаби, и по този начин се образуват системи от мисли. Една от великите задачи на човека е така да създаде своя мислов свят, че да образува един космос, в които мислите да бъдат наредени в планомерни системи. Между системите на външния космос и тия на мисловия свят на човека има известно съотношение, С други думи казано; макрокосмосът съответства на микрокосмоса.

Да кажем, вие искате да изберете една мома, искате да знаете дали е за вашия син, или не. Трябва да знаете кога е родена. Родена е в 1899 г., 30 март, 4 часа сутринта. Сега онзи, които разбира от астрология, изведнъж ще види по съчетанието на планетите през тази година какво носи тя със себе си, какъв е характерът й и т. н. Той ще разбере дали всичко това говори за или против тази мома. След туй ще вземе тия данни и за момъка, които иска да се жени. Той е роденв1889 г., 15.Х1І., 6 ч. сутринта. Тъй че този астролог, като направи хороскопа и на двамата, веднага ще разбере как ще живеят, дали си схождат и т. н. Разбира се съвременната астрология прави известни погрешки, и вследствие на това не предсказва абсолютно вярно нещата. Слънцето, като влезе във Водолея, става едно разместване, затова всички астролози трябва да направят своите астрологии. Засега астролозите не предсказват вярно, но принципите са верни. Те трябва да направят известна реорганизация на съвременните хороскопи. Действително от чисто астрологическо гледище един астролог днес може да предскаже каква ще бъде съдбата на вашата снаха, или на вашия зет с точност 75 ÷ 80 %.

Аз бих желал някои от окултните ученици да се занимават с астрология. Някои казват: „Какво ще бъде моето щастие?” Астролозите могат да ви кажат през коя година какво може да ви се случи, каква промяна може да стане в духовния ви живот, какви боледувания ще имате на физическия свят и т. н. Тези неща се предвиждат. Като дойдете и до другите науки, като физиогномия, френология, хиромантия, ще видите, че нищо не е скрито-покрито. Ще видите, че всичко, каквото предстои на човека да мине, е написано, съдбата му е определена. Това е една обективна наука, която за в бъдеще ще се разработи. Някои казват, че човек трябва да владее звездите, но трябва да се води по съвета на звездите. Ние не можем да ги владеем. Човек трябва да се ръководи по съвета на своята съдба.

Да кажем, някой е роден през месец март, но от 1 ÷ 31 март има 31 дена, значи 31 възможности има. Всеки ден по 24 часа, значи 24 възможности има, във всеки един час по 60 възможности, във всяка една минута пак по 60 възможности. Следователно, като дойдем до секундите, и в тях има 60 възможности. Значи, като разглеждаме астрологически всички тия хора, те, макар да са родени в един и същи ден, все пак има разлика. Например, и двамата са родени на 1-ви март, 10 часа сутринта, но единият е роден 10 минути по-рано, другият 10 минути по-късно. Е, казват, какво има 10 минути разлика? Голяма е разликата. Ако вие се движите 10 минути, но с бързината на светлината, и той се движи 10 минути след вас, какво разстояние ще има между него и вас? Колко километра изминава светлината в секунда? 190,000 мили. Е, сметнете тогава: 10 минути по 60 секунди се равняват на 600. Умножете 600 по 190,000 и ще видите, че между онзи, който се е родил 10 минути по-рано, и онзи, които се е родил 10 минути по-късно, ще има няколко милиона километра разстояние. И после казват: „Мязат си тия хора.” Какво си мязат? Между тях има такова голямо разстояние. Ами че една секунда разстояние да има, пак ще ги дели едно разстояние от 190,000 мили. Тъй щото, туй колело кръгът се движи в живота ви. За човека има не само един хороскоп - когато се е родил. За човека има няколко хороскопа. Един, когато се е родил, един, когато е започнал да се учи, и трети хороскоп, когато с него е станало едно духовно обръщане. Кога си се обърнал към Бога, това трябва да го знаете. Ще забележиш точно годината, месеца, деня, часа, минутата, когато си се обърнал към Бога. После ще отбележиш дали денят е бил ясен, или не. Всичко туй трябва да го знаеш на пръсти. Бог е едно същество на подробностите.

Има известни математически изчисления, според които можете да знаете влиянието на планетите през всеки ден и час и минута.

Вселената е сбор от разумни същества, между които отношенията са абсолютно хармонични. Тези живи разумни същества дават цена на целия космос. Ако Земята е ценна, това се дължи на живите сьщества, които я населяват. И ако човек е ценен, това се дължи на духа и на душата в него, които проникват в организма му, като живи сили, и му сьздават импулс към постоянно растене.

Едно трябва да знаете: всеки човек има орбита на движение, от която никои не може да го измести. Да се мисли другояче, това е крива философия. Земята, Луната, Слънцето, както и всички останали планети, имат свой определен път на движение, своя орбита.

Никои никого не може да измести от неговия път, нито може да го засенчи. Някой казва: Аз искам да бъда комета, да сьм свободен. Да, но и на кометите пътят е определен. Има комети, които минават от една система в друга, правят връзка между тях. Тъй, щото, ако поддържате кривата философия, че някои може да ви извади от пътя ви, това показва, че вие сте в положението на падащите звезди, които нямат посока, нямат определен път на движение. Ако може някой да ви измести от вашия път, това показва, че вие нямате никаква тежест.

Ако се качите високо в пространството, ще видите, че Слънцето не се върти, както нам се вижда, но се движи спиралообразно нагоре

и после слиза надолу.

Когато вашият живот е в дисонанс, вие сте нарушили отношението си към Слънцето. Вие си обяснявате този дисонанс с влиянието на Марс или Сатурн върху вас. Всъщност, вие сте в дисхармония с някои същества от Венера, Меркурий или Марс. Когато отношенията ви кьм Слънцето не са правилни, вие сте нарушили отношенията си кьм Великата Разумност.

Сега всички хора са под влиянието на Марс, ще се бият, докато туй влияние извърши своята цел, за която то съществува в света.

Съвременните хора трябва да изучават динамиката на човешкото тяло във връзка с планетните влияния върху него. Така той ще разбере, че известни клетки от тялото му се намират под влиянието на Слънцето, друга под влиянието на Сириус, трети - под влиянието на Юпитер и т. н. Изобщо с колкото по- възвишени същества и планети е свързан човек, толкова по-възвишена и обработена е материята на неговото тяло. Колкото по-обработена е материята на човешкото тяло, толкова и животът му е по- възвишен. Колкото повече се развива съзнанието на човека, толкова повече той се свързва със звездите и планетите. Когато използва влиянието на всички слънца в космоса, човек дохожда до съвършенство.

Като ученици вие трябва да знаете, че непрекъснато се намирате под влиянието на Юпитер, на Сатурн, на Марс. на Венера, които представят сбор от същества, завършили своето развитие. Те познават законите на човешкото развитие, вследствие на което всякога могат да ви дават добри съвети и напъвания.

С какви планети са свързани палецът и средният пръст на човека? С планетите Венера и Сатурн, Когато искате да бъдете справедливи и съвестни, хванете средния си пръст - Сатурновия.

Някои иска да знае своето бъдеще. Много лесно може да го научи. Достатъчно е да отиде при един астролог, той ще му каже всичко. Като разгледа данните - датата на раждането, годината, месеца, деня, часа и минутата, лесно може да му се направи хороскоп. После ще отиде при един физиогномист, който ще разгледа чертите на лицето му, формата и големината на очите, ушите, носа, устата и ще каже какво му предстои да мине. Haй-после ще отиде при един хиромант, който по линиите на ръцете ще определи какво е сърцето, умът и волята му. Това са общи заключения, но все пак може да се определи характера на човека.

Астрологията, френологията, физиогномията, хиромантията са окултни науки, които определят живота и характера на човека.

Много астролози имат днес в Германия, и в Англия, и в Америка, но те правят една погрешка - прехранват сее астрология. В това отношение те приличат на врачки, които се прехранват с гадания. Заради прехраната си, врачката си служи с верни и неверни гадания. Това не е наука.

Майката и бащата трябва да бъдат астролози, защото, още със зачеването на детето те определят неговите астрологичоски аспекти, благоприятни и неблагоприятни. Ако майката и бащата са умни и детето ще бъде умно. Затова от голямо значение е момента на раждането му. Един напреднал, възвишен дух всякога избира умни баща и майка, чрез които да се роди. Невъзможно е да се роди той чрез невежи и неразвити родители. Ненапредналите души се раждат от невежи, неразвити родители. Някои казват, че са родени от Бога, а са невежи, некултурни и грешници. Това е невъзможно. Роденият от Бога е гениален човек, светия. Затова е казано в Писанието, че роденият от Бога грях не прави.

Астрологически е определено ще се жениш или няма да се жениш, после колко деца ще имаш, колко ще живееш. Това е определено от същества, които знаят повече от хората. От астрологично гледище човек иде на Земята като на училище със специална програма за него. Като влезе в училището, ученикът ще учи по тази програма. Определен е и материалът, които трябва да се изучава. Почти за всеки ден е определено какво трябва да се учи. В духовния свят програмата е много по-точна, отколкото на Земята. Ако на Земята работите вървят добре, колко повече в духовния свят.

Сега всички хора са под влиянието на Марс, ще се бият, докато туй влияние извърши своята цел. за която то съществува в света.

Сега, понеже Сатурн господства над България, вие ще бъдете внимателни спрямо него. В какво отношение? Няма да му разправяте вашите идеи. Мълчете си. гледайте всякога да го изненадате. Когато реализирате нещо, тогава да разбере. Когато реализирате нещо, тогава да разбере той. Щом кажеш какво си намислил, той ще развали работата. И затова на българите работата върви до тогава, докато никои не я узнае. Узнае ли я някой, всичко се разваля. Вземете пример с Балканския съюз. Създаде се, но чу Сатурн, дойде, намеси се и развали работата. Той направи такава каша, че българите и сърбите и до днес не могат да се помирят. И в религиозно отношение пак Сатурн е, който пречи. И в школата - също, навсякъде е той. Аз гледам, дойдат съмнения, пак той - същата чорба.

Условията, при които Христос дойде на Земята, бяха неблагоприятни, защото Сатурн царуваше тогава. Сатурн не можа да запази Христа, не благоприятстваше и за учението Му. Обаче, от времето на Христа досега условията са изменени вече. Сега настава нова епоха на Земята. Най-красивата епоха, която се състои от малки и големи периоди. Тя е епохата на Слънцето - зодията на Слънцето. Тя е творческа епоха и носи със себе си благоприятни условия за постижения. Които разбира законите на Слънцето, всичко може да постигне.*

Image_703.png

* НОВАТА ЕПОХА: 20 лекция от Учителя, държана на 7.1.1930 г, София - Изгрев - В; Просветено съзнание: Лекции на общия окултен клас на учениците на Всемирното Бяло Братство, Г, X (1930 ÷ 1931), т. II. София, 1940, с. 160.

Когато Земята е дошла в съприкосновение с една тъмна планета, станало е грехопадението. Това, обаче не е загуба. В бъдеще Земята ще дойде в съприкосновение с една светла планета, която носи условия за Новата епоха. Тогава хората ще възкръснат. Онези, на които съзнанието е будно, ще видят тази планета. Онези, на които съзнанието още не е пробудено, няма да я видят. Идат добри времена, добри условия за Земята.

КОЙ Е ОСНОВАТЕЛЯТ НА АСТРОЛОГИЯТА? - БОГ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...