Jump to content

2. РОЛЯТА НА КРАСОТАТА И ЧИСТОТАТАВ ЖИВОТА


Recommended Posts

2. РОЛЯТА НА КРАСОТАТА И ЧИСТОТАТАВ ЖИВОТА

(Из беседа, държана от Учителя на 26.XI.1933 г.)*

За законите и порядките, които съществуват в природата и обуславят живота през всичките векове на миналото, хората, с изключение на посветените, които са ги ръководили, са имали твьрде смътни понятия. И сега обикновените хора почти никакви закони не познават. Познаването на един закон не седи в разбирането само на механическите му прояви във физическия свят, което е външната му страна. Така също не е разбиране на един закон, когато той се изпълнява от страх. Страхът е едно състояние, което регулира животинското царство, защото в животинското царство превъзходството е на силния. При хората, обаче, господства силния по ум, а умствено слабите се подчиняват и му слугуват. И който иска да се избави от подчинение и слугуване, трябва да стане силен по ум и добър по сьрце. В природата няма пристрастие в отношенията и спрямо хората, затова човек не може да се избави от робство, ако не стане умен и добър.

Image_704.png

* КРАСИВАТА СТРАНА НА ЖИВОТА: 10-то утринно неделно слово, държано от Учителя на 26.XI.1933 г. 5 ч. сутринта, София - Изгрев, - В: Новото разбиране на връзката в живота. София, 2000, с. 113 ÷ 126.

Външен израз на доброто и разумността са чистотата, която има за емблема Слънцето, и красотата, която има за емблема Месечината. Аз съм чел много книги, които разглеждат красотата и чистотата, но не съм срещнал нито един автор, който да даде нещо обективно по въпроса.

Красотата е външна форма, външна страна на чистотата, а чистотата е вътрешната, духовната страна. Но причината за красотата и чистотата е разумността на човека. Разумността съдържа едновременно и двете неща - красива форма и чиста вътрешност. Човек не може да бьде красив, ако не е чист и не може да остане чист. ако не подобри своята красота. Следователно, това е един жив барометър - като се погледнеш в огледалото, от своята красота ще познаеш дали си чист, а по чистотата ще познаеш каква е твоята разумност. Щом си нечист, разумността ти е слаба. В такъв случаи ти си човек, изложен на страдания, и не можеш да очакваш никакво щастие в света. И във физическо, и в умствено, и в духовно отношение този закон е верен. Всеки един човек трябва да бъде облечен в чистота и красота.

Месечината играе важна роля в живота на Земята. Тя изтегля от Земята всички отрови, които спъват появата на живота. И ако не беше Месечината, ужасно щеше да бъде положението на хората на Земята. Почти половината от злото, което хората вършат на Земята, Месечината го изтегля и трансформира. Тя е място на чистота. В туй отношение тя помага на Слънцето. Силата за чистене иде от Слънцето, а Месечината изпълнява функцията на чистене.

Месечината влияе върху развоя на живота на Земята. Ако сте болен например, излезте вечерно време при хубава Месечина и се изложете на нейната светлина и ще опитате нейното благотворно влияние, но да не спите. Ако Месечината ви грее, когато спите, влиянията и са много опасни. В такъв случаи тя действа тьй, както действа сянката на ореха - зловредно. Направете опит и ще видите вярно ли е това, което ви говоря. Може първият ви опит да е несполучлив, но като правите ред опити, ще видите какъв ще бъде резултата. Ние не трябва да чакаме всичко наготово, всичко да ни кажат и открият учените, но всеки трябва сам да прави опити в живота си.

Но да се повърнем на въпроса за чистотата. Казва Писанието: „Красна като Месечината”. Значи, Месечината е красива. А може ли едно мъртво тяло да бъде красиво?

Красивият и чист човек е богат, а богатия не могат да го държат в затвора за дълг, понеже той има пари и ще плати, но бедният, като няма пари, държат го в затвора. Не, по такъв начин светът не се оправя. Религиозните проповедници сега проповядват, че трябва да бъдем бедни на Земята, за да бьдем угодни на Бога, а богати да сме на небето. Не, това е една крива философия, която само профанира идеите на великите учители и служи за заробване на хората. Съвсем друго е разбирал Христос, когато е говорил за бедността. Нито аз ви проповядвам, нито Христос е препоръчал сиромашията в този буквален физически смисъл. Да бъдем сиромаси от болести, от престъпления, разбирам, но да няма човек пари да си купи дрехи и хляб и да няма какво да яде - това не разбирам. И отгоре на това съвременната религия заблуждава хората, че такава била волята Божия. Според мен, това е едно петно върху Божието име, една хула против Бога. Каква нужда има Бог от нашата сиромашия? Христос гладува 40 дни и като огладня, почна да мисли откъде да вземе храна. И тогаз при него се явява един от черните адепти, които му напомня, че може от камъните да направи хляб и да нахрани себе си и другите. Но Христос отхвърли това предложение. Той казва: „Аз не искам хляб от камъни.” И сега учените хора искат да направят изкуствени яйца и мляко. Благодарим за тези изкуствени храни. Тези изкуствени яйца може химически да са подобни на естествените, но на тях ще им липсва жизнения елемент, който е истинската храна, необходима за поддържане на живота ни. С изкуствените храни животът на хората ше се влоши десет пъти повече. Самата естествена храна, даже от най-чистите вещества, пак има известна доза отрова. Изкуството при храненето е да знаеш от всяка храна как да отстраниш отровата, защото сега вследствие на тази отрова се раждат всички болести в хората. После, трябва да се проучи какво е влиянието на различните храни в различните възрасти. За всичко това трябва да се правят ред опити, защото не е важно да се определи само количеството на елементите, от които има нужда организма, но трябва да се проучат и жизнените свойства на различните храни й тяхното влияние върху развитието на организма. И нашата чистота и красота зависят от храната, която възприемаме. Това е сега практичната страна на живота.

 

Мнозина искат да живеят дълъг живот, но не знаят как. Чел съм различни книги, които препоръчват разни правила за дьлъг живот, но това са все безплодни средства.

Дългият живот най-първо зависи от силата и качеството на любовта, която човек има; дългият живот зависи от качеството на знанието, което човек има; дългият живот зависи от количеството и качеството на свободата, която човек има. Има и второстепенни качества, но тези са основните. Здравословното сьстояние на живота само любовта може да ни го даде. Тя е като сол за живота. Тя го охранява от външните лоши условия, при които животът може да се развали. А в съвременното общество колко лесно може да се развали живота.

Да кажем, че двама души се оженят и образуват дом, Отлична идея е домът и бракът. Но домакинята, която отначало е писала, започне да готви лошо ядене и след 4 ÷ 5 години неостане нищо от тяхната любов. Със своето готвене тя става причина да се изгуби любовта помежду им и с това разваля живота си. От друга страна, тя ще вземе да пържи лука и тя става опържена като него. Лукът, след като се пържи, изгубва всичките си витамини и жизнени енергии. Но тя ще му тури след това домати, червен пипер и разни подправки и най-после развалено масло за икономия, но това е един буламач, отрова, която съвременните хора ядат. Яде мъжът и гледа отгоре, че е красиво, но не е така приятно и се мръщи недоволен. Днес недоволен, утре недоволен, докато се развалят красивите и хармонични отношения помежду им.

Не съм против готвенето, но според мен най-хубаво е всичко да се сложи из един път. Маслото да несе пържи, а да се оставя да ври заедно с гозбата. И лукът да не се реже на много дребни части. А този, които готви, трябва да бъде весел и да пее, за да внесе такова настроение в яденето. Чрез яденето ще направите себе си и своите възлюблени чисти и красиви. Целта на женитбата не е да се раждат много деца; това е второстепен въпрос. Мъжът трябва да направи жена си красива и чиста, и тогава и децата им ще бьдат красиви и чисти като тях. Това значи облечени в Луна и Слънце, т. е. в красота и чистота. Това са правила, които ви давам, за да знаете как да се освободите от несретите на живота си.

Месечината и Слънцето упражняват грамадно влияние върху живота на Земята. Месечината регулира слънчевата светлина и топлина, а Слънцето ни дава живот. Ако нямаше Месечината, светлината, която приемаме от Слънцето нямаше да може да се използва и вследствие на това нашия организъм щеше да бъде построен по друг начин. Сега благодарение съдействието на Месечината, е по-хармонично устроен. Това е по отношение на Месечината като емблема на красотата.

Най-първо трябва да направите очите си красиви. Огън, но мек огън трябва да има в тях. Очите трябва да бъдат чисти като синьото небе.

След туй кожата на човека трябва да бъде нежна и красива и не суха, но мека, гладка и възприемчива. Когато цялата кожа на тялото стане груба, човек се лишава почти от своя живот. Хората с мека кожа имат голяма възприемчивост и живеят всякога по-дълго от хората с по-груба кожа. Кожата, това е регулаторът на живота. Без кожа човек не може да живее. Това се вижда и от растенията. Докато кожата на растението е здрава, тя живее. Щом се обели кожата, растението умира. Всички негативни качества, като омразата, скръбта, завистта и пр, огрубяват кожата и човек не може да възприема живота от външния свят - туй, което индусите наричат прана, жизнен елексир, както я наричат средновековните окултисти или жизнена енергия, както я нарича съвременната наука. Най-първо дръжте кожата си в едно изправно състояние. Има известни храни, които пазят кожата мека и чиста и помагат за украсяване външния изглед на човека, а красотата е един израз на здравето. Красотата е емблема на хармонията и означава, че органите, които съставляват човешкото тяло, изпускат равномерно своята енергия и възприемат равномерно енергия от природата. Ако вие равномерно не изпущате и възприемате тази енергия, не може да бъдете здрав. Младите момчета и момичета, които живеят с един по-възвишен стремеж, са винаги красиви. Когато човек се влюби става красив. Идеалът, които имате, е пак любов. а щом изгубите любовта си, погрознявате. Сега туй е външната страна на живота. Един красив и чист човек е същевременно умен и добър. Той и беден не може да бъде, защото има светъл ум и изобилна жизнена енергия и може да преодолее всички препятствия в живота си и да се справи разумно с тях.

Не трябва да разглеждаме живота като лотария и да чакаме щастието да дойде, без да работим, но трябва ни известно знание за законите, които съществуват в природата и да работим съобразно тях. Животът може да функционира правилно при две условия - при красота и при чистота. Красотата, това е външната страна, на която емблема е Месечината, а чистотата е вътрешната страна, емблема на която е Слънцето. Трябва да изучавате тези две условия.

Преди години направих опит да разкрия на българите истината, че слънчевата светлина и топлина действат здравословно и спомагат за правилното развитие на човека. Понеже от Слънцето иде праната и затова препоръчах сутрин рано преди изгрев човек да излезе в природата, за да поеме чист въздух и да приеме онази прана, която иде с първите слънчеви лъчи. Но българите ни обвиниха, че се кланяме иа Слънцето. Това е едно неразбиране, На човека не е позволено да се кланя на нищо, освен на Бога, А поклонението на Бога се отличава от това, че които служи на Бога. Бог му дава живот. Да се покланяме на Бога, значи да носим Неговото знание, Неговата любов, Неговия дух, Неговата свобода да носим в живота. Това значи да се покланяме на Бога и само така ще можем да добием онова знание, което ни е необходимо за живота. Сега мнозина искат да отидат в Индия да изучат тайните на окултната наука. Тайната седи в това да бъдем облечени в красота и чистота.

Мислете една година върху чистотата и красотата и няма да сгрешите. Наблюдавайте често Слънцето и Месечината, когато имате разположение и ще добиете много нещо. Има известно съотношение между красотата и чистотата, между среброто и златото и Месечината и Слънцето, Докато златото и среброто не влязат в човешката кръв, човек красив и чист не може да стане. Златото е свързано със силите на Слънцето и среброто със силите на Месечината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...