Jump to content

3. ПЪТЯТ НА НОВИЯ ЖИВОТ


Recommended Posts

3. ПЪТЯТ НА НОВИЯ ЖИВОТ

Из беседа, държана от Учителя на 7.Х.1934 г.*

Съществата от всички планети и системи взаимно си влияят. Но хората по другите планети и системи не са организирани като хората на Земята. Хората на Юпитер са другояче организирани; хората, които живеят на Марс, Венера и пр. са другояче организирани. Най-висшите типове от човешката раса са на Слънцето. А земята се намира на най-ниското положение, тя се намира в най-гъстата материя и следователно, хората на Земята са най-оплетени в материята.

Image_705.png

* ПОСВЕЩЕНИЕ В ЖИВОТА: 3 утринно слово от Учителя, 7.Х.1934 г., София - Изгрев. - В: Учение и работа : Утринни слова, Г. IV (1934 ÷ 1935). т. II. София, 1939.

Ще кажете - всичко това, което го говориш, вярно ли е? - Съществува едно философско положение, според което не можем да твърдим или да отричаме неща, които не съществуват. Ако нещата не съществуват, те не могат нито да се твърдят, нито да се отричат.

Та казвам, че: Влиянието на всяка звезда се определя от степента на развитието на съществата, които живеят на нея.

Така Юпитеровите типове имат нещо много благородно и възвишено в себе си. И сега настава една епоха, когато Юпитер започва да има по-голямо влияние върху Земята и хората ще станат по-благородни и по-справедливи. А досега човечеството се е развивало главно под влиянието на Марс, които е свързан с желязото и механичната енергия, затова и съвременната култура, както и предшествуващите я, са все култури на желязото, където хората постоянно се бият и воюват. Но както казах, Земята и човечеството постепенно вече излизат из сферата на влияние на Марс и дохождат повече под влиянието на Юпитера; а Юпитер минава за миролюбив, справедлив и развива вече Божественото съзнание у човека. Следователно, хората, които живеят на Юпитер, не са тъй дребнави като хората на Земята. Сега астрономите може да говорят, че на Юпитер и другите планети и Слънцето няма живот, защото или са изстинали, или са още много горещи, че няма условия за живот на тях. Това са само техни предположения, а окултните изследвания говорят, че те са населени, и както казах, живите същества в различните планети и слънца са различно организирани - според космичните условия на тези небесни тела. Сегашните хора мислят, че животът може да съществува само при тези условия и в тази форма, каквито го намираме на Земята. Но според изследванията на окултната наука човек е живял едно време и върху Земята при една температура от няколко хиляди градуса, но разбира се, че при друга организация, а не със сегашната. При сегашната наша организация човек има 37°С нормална температура и като се повиши температурата до 41 ÷ 42°С той заминава вече за другия свят. Питам тогаз - един човек, който не може да издържи една температура от 42°С, каква сила има той й де се крие причината на това? - Човек може да се дисциплинира и да издържи и по-висока температура. Как издържаха тримата момци, за който се говори в Библията, че били хвърлени в огнената пещ? - Това зависи от силата на човешката мисъл.

Има едно състояние, при което човек не може да гори.

Направете един малък опит. Дръжте концентрирано съзнанието си, че вие сте господар на огъня. Вземете един въглен в ръката си, и при това концентрирано състояние, без да има раздвоение в мисълта и съмнение, ще може да пренесете въглена от едно място на друго, без да се изгорите. Ако се изгорите, това показва, че вашето съзнание не е концентрирано. Ако съзнанието е концентрирано, изгаряне не може да стане.

Сега законьт е следният - ние на Земята сме под ръководството на известни наши братя, които са минали по този път, по които ние сега вървим и които сега ръководят хората. Наричат ги старши братя на хората, които са турили известни предпазителни мерки в пътя ни. Ще кажете: Каква е тогаз целта на идването на Христа на Земята? Че Христос е един от старшите братя на човечеството. Той е един от най- старите братя, И той казва: Преди да беше Авраам, аз бях. А щом е бил преди Авраама, в него е имало знание и е разбирал законите и е знаел как да се справи с всички положения в живота. И именно защото има най-големи знания, затова той се наема да слезе на Земята да постави началото на една нова епоха. И той се постави на известен изпит и каза: Имам власт да положа душата си и имам власт пак да я взема. И всичко стана, както го каза. Но и досега хората не са уверени, че Христос е възкръснал. Най-голямото доказателство, че Христос е възкръснал, е когато всеки сам възкръсне.

Три неща се искат при възкресението. Една любов, на която връзките не са били късани. Едно знание, което никога не е било опетнявано; и една истина, която никога не е отстъпвала от своя пьт. Това е пътят на възкресението.

Представете си, че имате една твьрдост на тялото си, която е хиляди пъти по-голяма, отколкото на диаманта - питам тогаз - каквото и да е тяло, което би дошло в съприкосновение с вас, би ли могло да ви проникне. То ще се разбие. И сега къде седи силата и на млади, и на стари?

Силата ви се изпитва чрез страданията.

И всички страдания, през които минава човечеството са нарочно определени. Сега цялата бяла раса се определя на каква степен на развитие се намира и колко може да издържи. Болестите и страданията са един опит да се види колко може да издържи човека. Всяка душа се поставя на изпит, за да се види колко можеда издържи. И според това, което може да издържи, И се туря и бележка - оценява се силата на всеки един. И всички противоречия, които възникват в живота и отношенията на хората са, за да ги изпитат да видят колко могат да носят.

Така че всички хора на Земята са на изпит, понеже Земята е едно опитно училище. И всички положения, които заемат хората и всички отношения, които си създават, са все места, където хората се изпитват. Когато човек издържи изпитите, на които е поставен, той добива сила и знание и може да се справя с всички условия в живота.

Сега вие искате да бъдете господари на съдбата си. Но човек сам не може да бъде господар на съдбата си. Само двама души, като се съюзят, могат да бъдат господари на своята съдба. Една права линия може да бъде господар, ако има две точки. Между две точки може да има права линия. Квадратът е образуван между четири точки. Това са четирите основни точки, за да бъде човек господар на съдбата си, той трябва да е съединил в себе си двата принципа - мъжът и жената, и да се е родило тяхното дете. „Аза” - Божественото в човека. Само тогаз човек ще има ясна представа за Бога. И всеки човек, за да бъде човек, трябва да има една своя ясна представа за Бога. Той трябва да познава Бога не тъй, както философите го определят, но тъй, както Бог се открива на него. Защото на всеки човек Бог се открива по специфичен начин, според степента на неговото развитие. И затова всеки трябва да бъде верен на онова, което има в себе си.

Когато бъдем верни на този Бог, който ни се разкрива в нашия живот, ние ще можем да примирим и разрешим всички противоречия и спорове. И когато хората в една страна се намират в бедствие, може да им помогне само онзи, който има живата вяра в Бога. Ако топ може да им помогне, той е най-нужния човек. Онзи човек, които урежда положението на всички хора, той е нужния човек, а не онзи който урежда своите работи и работите на своите домашни. Не да ги направи всички богати, но задоволява техните съществени нужди в даден случай. Да задоволяваш нуждите на всички същества и на всички хора - това е една велика философия. И този въпрос не може да се разреши с един замах. Това е един вътрешен процес.

И за да се разрешат всички въпроси, които смущават съвременните хора, трябва да се реши въпроса за човешкото тяло. Човек, за да може да живее разумен живот на Земята, трябва преди всичко да има едно добре организирано тяло, в което силите да могат да функционират правилно. Само тогаз няма да има място за негативните състояния в живота и животът ни ще се осмисли. Но докато дойдем до тази организираност на човешкото тяло ще минем през страданията и изпитанията. А изпитанията са необходими - чрез тях природата ни освобождава от ненужния багаж, които ни спъва в пътя на прогреса.

И в процеса на изпитанията човек ще познае своите приятели и ближни. Онези, които са ваши приятели и ближни, те винаги когато дойдат при вас, ще внесат светлина във вашия ум и са готови да направят всичко, каквото ви е необходимо в даден момент. Те са онези, които ви обичат, които винаги ви дават нещо от себе си, и в тяхно присъствие се чувствате спокоен и радостен. И у всеки човек има един Божествен човек, които се проявява и който е неизменен. Разчитайте на Божественото, което се проявява у всеки човек. Когато човек е неразположен, когато се дразни и пр., това не е човекът. Обаче, в дълбочината на вашето Битие има едно същество тихо и спокойно, което не се смущава от нищо. Външният човек постоянно се безпокои и обезсърчава, иска да се убие и пр., а онова тихо и спокойно същество вътре в него му казва: ще се оправи тази работа. Това е Божественото. Всеки от вас има този вътрешен глас. И ако Божественото във вас е пробудено и слушате гласа му, тогаз вашият вьншен живот ще се уреди. Не из един път, но постепенно ще се уреди.

Животът трябва да го обичате във всичкото негово разнообразие. И да обичаме всичко в света - и добрите и лошите хора; и ще гледаме на тях тъй, както Бог гледа. Няма да си давате мнението кой какво вьрши. Вие не сте пратени на Земята за съдия. Кой какво върши, това си е негова работа, Но вие, ако искате да прогресирате, не се занимавайте с това, какво вършат другите, но всичко, каквото става в живота ще се учите. Не искайте да знаете защо е злото в света. И Писанието казва, че Бог ще превърне злото в добро за онези, които го обичат. Следователно, злото е само онова, което след време ще стане причина, за да дойде някаква добродетел. Но ако този въпрос не се разбере в неговата дълбочина, ще се дойде до едно криво разбиране на живота, ще се дойде до индиферентност и безразличие към страданията и нещастията на хората. Ще кажете, не трябва ли да се помага на бедните? На бедните трябва да се подобрят външните условия. Но трябва да се разбират законите и пътищата, по който ще се подобрят тези условия.

Най-пьрво хората трябва да изменят насоката на своята мисъл.

И всички, у които се е пробудило съзнанието, че трябва да се помогне на бедните, трябва да внесат в съзнанието си мисълта да желаят доброто на другите хора, тъй, както го желаят за себе си; да желаят благата за другите, тъй както ги желаят за себе си. Да желаят другите да имат здраво тяло и светла мисъл. Когато се пробуди това съзнание у хората, те са в пьтя на възкресението, в пътя на новораждането. Като дойдете в ту и състояние, ще можете да влезете вьв връзка със всички хора по лицето на Земята, които се подвизават в този път и ще обикнете ближните си. А нашите ближни са тези, които се подвизават в пътя, в които се подвизаваме и ние. Ако направите тази връзка с всички ваши ближни, ще може да помогнете и на себе си, и на външния свят. Защото само който е здрав, може да помага. И днес хората не се нуждаят толкова от материални блага. Блага има много. Но спънката е в разположение и желанието да помагате. Блага има изобилно, но в хората няма разположение да изпълнят волята Божия на Земята. И не са хората, които ще оправят света, но хората трябва да станат проводници на Божествената воля, която ще оправи света. Като станат проводници, те ще се подигнат. Това е едно условие за всеки човек; неговата душа да се подигне в една по-висока степен и да забогатее в знание и сила, а изпитанията и страданията са нещо временно. Тогава ще се прояви Божественото, което всеки носи в себе си, и на него трябва да разчита. Но когато човек дойде до това положение има друга опасност, той казва тогаз - аз нямам нужда вече от другите хора. И грехът е произлязъл оттам. Като каже човек, че няма нужда от другите хора - в това е грехът. Когато богатият каже, че не го интересуват другите хора - това е вече грехът. И бедният като се страхува и казва - Кой ще се грижи за мен - и той влиза в пътя на греха. Който му е дал душата, тялото, ума и сърцето, той ще се грижи за него. Мислите ли, че Бог няма да се грижи за бедните?

Във всички ви трябва да се роди едно желание да не бъдете страхливи, но при всички положения, в които се намирате, благодарете на провидението, че ви е удостоило с това състояние. Защото всяко едно състояние и положение, в което човек се намира, с едно предметно занимание за него е училището на живота.

И човек непрестанно трябва да се учи - това е неговото предназначение.

И след като човек обиколи всички планети в Слънчевата система, ще отиде да учи на Слънцето. А след като завърши учението си на Слънцето, ще замине за Сириус; след това ще отиде на друга система, докато обиколи всички системи във видимата Вселена. Но това са далечни перспективи.

Да се повърнем към това, което сега ви е необходимо. Благодарете за всичко, каквото ви се случи; благодарете, че имате едно тяло, на което можете да се радвате. Дръжте винаги тялото си в изправност и не разрушавайте вашите капилярни съдове. Дръжте мозъчната и симпатичната нервна система в изправност, защото симпатичната система е свързана с чувствата и сърцето, а главно-мозъчната система е свързана с вашата мисъл. И всички отрицателни мисли разрушават вашата мозъчна система. Всички горчиви и низши чувства разрушават симпатичната система. Затова ви казвам: За да не разрушавате вашата нервна и симпатична система, за всичко благодарете - за да не се даде път на отрицателните мисли и чувства, които разрушават човешкия организъм. А когато човек благодари, той дава път на положителните и светли мисли и благородни чувства, които го свързват със същества по-напреднали от него и с по-възвишените творчески сили в природата.

Този е пътят на възкресението и новораждането.

Всеки човек, всеки народ, който не върши волята Божия, е осъден на големи страдания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...