Jump to content

Част III АСТРОЛОГИЯТА В МАТЕРИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ СВЯТ


Recommended Posts

Част III

АСТРОЛОГИЯТА

В МАТЕРИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ СВЯТ

Из беседи, лекции и други

1916 г. ÷ 1940 г.

Съставили:

Светозар Няголов, Вергилий Кръстев

1916 г. - 1923 г.

1 ÷ 2. ПЕТТЕ РАЗУМНИ ДЕВИЦИ: 3 беседа от Учителя, държана на 16 ноември 1916 г., София. - В: Да възлюбиш Господа: [Неделни и др.] беседи. София, 1946, С. 34 ÷ 35, 41 ÷ 45

„Де е Царството Божие? - Пак на земята, но не на сегашната земя, а тая, която ще бъде след хиляди години. Една е земята, но и тя минава през различни процеси на развитие. Първоначално земята не е била такава, каквато днес я виждаме. За нея се казва: че е била неустроена и пуста, и Дух Божи се носел върху бездната. Първоначално земята е била пара и огън - това са процеси, през които тя е минала. Значи, земята е минала през вода и огън, докато дойде до това положение, в което я виждаме днес. И човек е минал и продължава да минава през тия процеси. Той има в себе си и крьв. и вода: и топлина, но това не е човешката душа. По отношение на Божествения живот, човешката душа и земята са синоними. - Защо? - Защото душата и земята минават през едни и същи процеси на развитие.

И тъй, петте разумни и петте неразумни деви са в самите вас. От френологично гледище, човек има две половини, две естества в себе си - във всяка половина по пет центъра, т. е. по пет чувства. Значи човек има всичко десет чувства, т. е. десет сетива: петте са в действие, активни, а петте са пасивни, в запас. Когато и десетте сетива работят едновременно, човек е постигнал идеала на своята душа. Той е разумен, добър и справедлив.”

* * *

„Какво искам аз от вас, сегашните хора? Искам да търсят Господа, а не мене. И Христос е казал:

„Словото, което ви проповядвам, е Господ. Него търсете, а не мене”. Кой от вас, като чете или слуша притчата за десетте деви, е употребил няколко деня в размишление, да проникне в нейния вътрешен смисъл? Достатъчно е да пожелаете искрено да разберете нещо повече от това, което четете, за да ви се даде едно откровение. Само така вие ще разберете, че вие сте една от петте разумни деви. Вие сте първата дева - тялото, в което влизат останалите четири: умът сърцето, душата и духът. Петте деви се сливат с Христа в едно цяло. Докато не се качите на висотата на своя ум и не влезете в областта на вашата душа, вие не може да разберете Христа, не може да се слеете с Него. Грешката за това не е във вас. но в мястото, на което сте застанали. Качете се на високо, да се открие пред вас целия хоризонт, да видите, че земята не е мъртво тяло. Тя е една светеща жена, която навред прьска светлина.

Казват, че Земята е голяма грешница. Не е грешница, но от време на време се разтърсва, с което иска да каже на своите немирни деца да мируват. Бих желал и вие да имате търпението на земята. Кой не се ползува от нея? Кой не взима от нейните плодове? Тя се разравя, оре, жъне и нищо не казва. Когато иска да даде някакъв урок на децата си, поразтърси се, затвори всичките си входове и чака известно време да поумнеят. После и тя утихва и се успокоява. Затова казвам: Бъдете търпеливи не като Бога, но поне като земята. Някой казва: Кога ще напусна грешната земя? Според мене, земята е рай, на нея живеят светии. Мястото, дето обикновените хора живеят, е място на греха - юдол плачевен. Ако сте на земята при светиите, радвайте се. Тя е майката - земя, която обилно ражда. - Здраво ни е хванала тая майка. - Не зная, кой кого е хванал: тя - вас или вие - нея.

Сегашните хора са още слепи, не виждат своята майка-земя. Не виждат грижите й, как ги храни и подготвя посрещането на Христа. Ще каже някои, че иска да отиде на друга планета. - Дето и да отидеш, ще ти искат свободен билет от земята. На никоя планета не приемат хора, които не почитат майка си, - Щеотида на Венера - И там не приемат без свободен билет от земята. - Ще отида на небето. - Де е небето? Никои не може да напусне земята, докато не плати данъка си. Когато човек не слуша Господа, Той казва:

„Пратете го при майка му, да го възпита”. Тогава тя отваря обятията си и го приема. Всички казват, че еди- кой си умрял и го заровили. Близките му плачат за него, а земята го утешава: Не се безпокой, аз ще ти приготвя друга дреха, по-хубава от сегашната. Ти ще дойдеш отново на земята, заедно с десетте деви - пет разумни и пет неразумни. Живейте като царски синове на земята, без да злоупотребявате със своите права.”

„Петте разумни деви имат отношение към човешкия ум и човешкото сърце. Умът се проявява трояко: като обективен или предметен, външен; като ум, който има отношение към паметта и висш ум, или висш разум. И сърцето проявява главно три вида чувства: висши морални чувства - любов към Бога; любов към ближния и любов сьм себе си. Едната дева заема задната част на мозъка; втората заема горната част на мозъка, а оставалите три деви - предната част - челото. Петте деви заедно образуват единтриьгьлник. Както виждате, те са в нас и ни заставят да мислим и да чувствуваме. Някои казват, че човек има два ангела. Според мене, човек има десет ангела - пет разумни и пет неразумни. Когато се проявят неразумните деви, вие излизате от релсите на своя живот. Когато ви посетят разумните, вие започвате да работите с любов и всичко ви върви добре. Първите деви ви събличат, а вторите ви обличат и носят голямо благословение. Дойде ли Божието благословение върху вас, вие не губите равновесие и сте в положението на параход в рьцете на добър, опитен капитан. Колкото и да се клатушка параходьт ви, пазете равновесието си. Щом имате стремеж към Бога, всякога ще следвате правия път на живота.

Какво представя животът на земята? - Параход, който пътува под зоркото и вещо око на своя капитан. Параходьт е здрав, с добри и здрави машини, с опитни матроси. Вие, като пътник в тоя параход, пътувате по Великия океан. Може да преживеете състоянието на човек, които се страхува да не пропадне; или може да сте тих и спокоен, да разчитате напълно на капитана, на матросите и на парахода. В първия случай ще се свивате, ще се стряскате, ще гледате машините, ще питате капитана и матросите, кога ще стигнете, как ще стигнете, има ли достатъчно въглища и т. н. Каквото и да правите, колкото и да се страхувате, нищо не можете да постигнете. За предпочитане е да се оставиш в ръцете на опитния капитан и да наблюдаваш, през какви места пътуваш - поне ще научиш нещо.”

„Земята е голям, здрав, сигурен параход. Всички машини, т. е., всички нейни сили са на мястото си, и, в края на краищата, той ще ви занесе в Божествения свят. Земята може да остарее, може отново да се подмлади и пак да остарее, но никога няма да се разруши. Както човек минава през детинство, юношество, зряла възраст и старост, така и земята минава през тия четири периоди. В същност, четирите периоди на земята определят четирите човешките възрасти. Казано е в Писанието; „Грешните няма да възкрьснат”. С други думи казано: Когато параходът стигне на пристанището, всички пътници слизат там, за да покажат паспортите си. Ония, на които паспортите са точно заверени, имат право да влязат в града. Ония, които нямат паспорти, или паспортите им не са редовни, отново се връщат в парахода и продължават пътуването си. Те казват: Близо сме до небето. Първите, които влязоха в града казват: Вече сме на небето. Видяхме и разбрахме, какво представя то.

Каквото става с пътниците на параходите, същото става и с хората на земята. Вие сте излезли от майката-земя, пътувате с нея, и един ден пак ще се върнете при нея. Тя ще ви облече в по-хубави дрехи, ще ви даде по-добри условия за развитие. Друг пьг няма. Само че едни ще влязат в Божествения свят по-рано, а други no-късно. Петте разумни деви влязоха в Царството Божие по-рано, а петте неразумни останаха вън, да чакат своето време.”

„Бог създаде земята като част от небето. Затова, които живее добре на земята, ще живее добре и на небето; който живее добре на небето, ще живее добре и на земята. Значи, земята и небето съставят едно цяло. Щом си дошъл на земята, изучавай всичко, което тя ти предлага.”

3. ЧИСТОСЪРДЕЧНИТЕ: Беседа от Учителя, държана на 29 април 1917 г., София. - В: Все що е писано: [Неделни беседи]. София, 1942, с. 124 ÷ 125

„Блажени чистосърдечните”. Посейте тези думи в съзнанието си, както градинарят сее плодове в своята градина, и наблюдавайте, какви резултати ще имате. След известно време думата „чистосърдечен” ще оживее във вас и ще ползувате от плодовете й. Всяка дума трябва да се посее, да даде добри плодове. Това значи, да проверявате всяко нещо, за да създадете в себе си убеждение. Не мислете, че думата

„чистосърдечен” е отвлечена. Тя има отношение към ума, сърцето и тялото на човека. Блажен е човек, когато има условия да възлиза и да слиза и може да използува тези условия Думата „чистосърдечен” е съставена от две думи: чист и сърце. Сърцето е център на живота, затова чистосърдечният знае отде иде и накъде отива. Той разбира процесите на слизането и качването. Той знае, че е дошъл от Слънцето и пак ще се върне там. Разликата между него и останалите хора се заключава в това, че той знае отде иде и къде отива, а те не знаят. Като говоря за Слънцето, имам предвид седемте планети: Венера, Юпитер. Марс. Сатурн, Меркурий, Уран, като елементи на живота. При слизането им на Земята, човек постепенно се сгъстява, след което отново се разредява, „заминаване”. Човек се явява на земята и изчезва, като кометите. Преди години се яви Халеевата комета, която предизвика различни тълкувания между учените. Някой се произнесоха, че тя предсказва свършването но света. Светът не се свърши, но се обяви общоевропейската воина, която донесе катастрофа на народите. Със своята опашка гя помете много хора „Блажени чистосърдечните”. В този стих Христос обръща внимание на чистотата, като условие за връзка на човешката душа с Бога. Чистотата повдига човека, а нечистотата го понижава.”

4. ДВАТА ПОЛЮСА: 18 беседа от Учителя, държана на 13 октомври 1918 г., София. - В: Дали може: [Неделни] беседи. София, 1942, с. 284 ÷ 285

„Направете опит с думите „Бог е Любов”, да видите каква сила се крие в тях. Вложете тези думи в ума, в сърцето и вьв волята си и ще видите, че ако сте болей, ще оздравеете,; ако досега само сте гледали отсега нататък ще виждате; ако само сте чувствували, отсега нататък ще любите. Велика, мощна сила е любовта, но трябва да знаете, как да я приложите. Това каза Христос на болния, които лежал 38 години. Той разбра, че смисьльт и силата на живота се крие в любовта и скочи от леглото си. Божият Дух и Синьт носят в себе си всички възможности и условия за живот. С други думи казано: Любовта и Мъдростта носят всички условия и възможности за развитието и повдигането на човешката душа. Следователно, които е болен, нека стане в името на Първата причина на нещата - Любовта, да вдигне одъра си и да започне да чете от книгата на Мъдростта, вьрху която е лежал 38 години, ида тръгне да ходи. От две хиляди години насам хората четат тази книга, но очакват да слезе Христос от небето, придружен с ангели, и Той да им нареди работите. Ще дойде Христос, но чрез вашите умове и сърца. Това е Христос, това са ангелите.

Какво трябва да прави човек? - Да прибави единица към числата 3 + 8. Ще се получи 12, число, което показва орбитата, по която човек се движи. И земята, за да се премести от една сфера в друга, минава през 12-те зодии. И слънцето има свои зодии, но за преминаването на всяка една са нужни 21 години; всяка слънчева година пък се равнява на 25.000 наши години. Според зодиите на слънцето, ние сме в последната. Откак е влязла земята в тази зодия, са изминали 145,000 години, остават още 2008 години, за да излезе от тази зодия. Тогава земята ще влезе в зодията на планетите, и хората ще престанат да се бият. След 2008 години ще проверите истинността на думите ми.

В древните окултни или мистични школи са давали на учениците по една тайнствена кутийка. Пружината, отдето се отваряла кутийката, била така майсторски скрита, че само напредналите ученици са я намирали. Които намери пружината, отваря кутийката и вижда вътре златно яйце, на което били написани имената на 12-те богове, които работят в природата. Те представят 12 природни сили, които управляват и ръководят всички живи същества.

Христос каза на болния; „Стани, вдигни одьра си и ходи!” това значи: Вземи тази кутийка, намери пружинката й и тръгни по света да прилагаш наученото. Смисълът на живота се крие в числото 38 - в Сина и в Духа. Това е проповядвал Христос на евреите, с цел да се превърнат в израилтяни, те. от гъсеници в пеперуди. Всички сегашни хора са евреи, а трябва да станат израилтяни, да придобият четирите качества: честност, справедливост, доброта и разумност.”

5. ДА НАЕМЕ РАБОТНИЦИ: 22 беседа от Учителя, държана на 10 ноември 1918 г., София. В: Дали може: [Неделни] беседи. София, 1942, с. 350 ÷ 353

„Слизането на човека на земята, между слабите и немощни същества, не е нищо друго, освен преминаване на душата през иглени уши, за които се говори в Писанието. Христос казва: „По-скоро камила ще мине през иглени уши, нежели богатият в Царството Божие.” Наистина, преди да влезе в Царството Божие, и бедният и богатият минават много пъти през гроба – през иглените уши, дето оставят всичко земно. Каквото е спечелил човек на земята, на земята го оставя. Единственото нещо, което взима със себе си, това е мотиката, т. е. оръжието, с което ще копае. Мотиката символизира работа. Значи, работа има и на небето, и на земята. Докато е на земята, човек трябва да благодари за тялото си - най-голямото богатство, с което може да разполага. В него са вложени дарби и способности, които трябва да развива. Така той придобива духовно богатство, което занася със себе си.

„Человек домовит излезе, щом се съмна, да наеме работници за лозето си”. - Кой е домовитият човек? - Господ. Той слиза на земята да наеме работници за лозето си. Колкото европейски народи намери. Той ги нае за работници на своето лозе. Те работиха пет години и войната се свърши. Сега се връщат от работа, и Бог им плаща.”

„В 1915 г. българите се намесиха в Общоевропейската война, което показа, че ще минат през чистене. Между 1913 и 1918 година има известно отношение, 1918 г, е продължение от 1913 г. И този път те ще минат през огън, да се пречистят. След това няма да помислят вече за война.

Всяко нещо, което става в света, има свое определено време. Всеки човек се ражда на определено за него време, затова хората се различават помежду си. Забелязано е, че онези, които се раждат от 9 (22) март нататьк, са повече идеалисти, умът в тях работи повече от сьрцето и страдат главно от главоболие. Каже ли някой, че страда от главоболие, аз зная, че той е роден през март, когато слънцето е в зодиакалния знак Овен. Овенът е кротък, но когато се срещнат два овена, удрят главите си. Който се бори с материята, осакатява ума си. Това явление се забелязва особено в живота на поета. Започне ли той да се грижи за материалната си прехрана, поезията му изчезва. Ето защо, като дойде, а ума ви една светла, Божествена мисъл, или в сърцето ви красив импулс, красиво желание, веднага го приложете. Отложите ли ги, вие сами се осакатявате. Кажете ли, че тази мисъл е неприложима, вие се спъвате. Ако беше неприложима, тя нямаше да дойде в ума ви. Не я ли приложите вие, друг ще я приеме. Така хлопа Бог на човешките умове и сърца.”

„Човек е дошъл на земята да мине през мъчението, през труда и през работата. Като човек ще се мъчиш, като ангел ще се трудиш. Дойдеш ли до работата, ще работиш като Бога."

„Всеки човек трябва да има на първо място необходимото, после - потребното и най-после - излишното. То се дава по благодат. Благата, от които ние се ползуваме, идат от ангелите. От своите излишъци те пращат на нас. Ако ангелите бяха скъперници, като хората, животът на земята щеше да се прекрати. Благодарение на тяхната щедрост, ние живеем в изобилие. Да бъдем щедри и ние да изпращаме от своите излишъци на съществата, които живеят под нас. За нас техният живот е ад; за тях нашият живот е рай. Каквото е отношението между нас и нисшите същества, такова е отношението между ангелите и нас. За ангелите нашия свят е ад. За нас техния свят е рай. Значи, за едни същества раят е на земята, а за други - горе.

Прилагайте Божествените закони и не се съмнявайте в тях. Вярвайте в душата си, като проява на Божественото Начало.”

6. НИТО ТЪРЖИК: 7 беседа от Учителя, държана на 13 април 1919 г., София. - В: Да възлюбиш Господа: [Неделни и др.] беседи. София, 1946, с. 93 ÷ 94

„Казвам, ако едно колело се обърне сто милиона пъти около себе си, ще се създаде едно ново движение. - Какво ще стане с колелото? - За момент само то ще спре и след това ще се яви ново движение, нова насока, ново направление в живота. - Кое е това колело? Нашата земя. Тя се движи около себе си. Като направи сто милиона обръщения, земята ще мини през едно изключение, което става днес, в днешните времена. То ще тикне живота на земята в нов път. Ако сте математици, щях да ви покажа математически посоката, в която се движи земята, и отношението й към всички слънца и планети. Питате: Нима земята днес не се движи? - Движи се, но така, както се е движела във времето, когато е направила сто милиона обръщения. Всяка частица на земята извършва едно кръгообразно движение. Това показва, че днес частиците на земята не се движат както едно време. Значи атомите и молекулите на земята са изменили своето движение. Земята е изменила не само посоката си, като маса, но тя изменила посоката и на най- малките си частички. По тоя начин тя иска да изпразни тържиците на своите деца.

И тъй, каквото става със земята, същото става и с вас. Много естествено, частиците на земята влизат и във вашите тела. Значи и във вашите тела става същото движение, същият обрат. Тая е причината, поради която днес всички хора са недоволни. Едно време хората бяха по-доволни. Какво е отношението между доволството и недоволството? Каква е разликата между тях? Доволството е кръгообразно движение. Оставам вие да определите недоволството. Ако една река направи едно ново движение, тя ще залее цялата местност и ще се приближи до извора. В тоя случай, движението няма да бьде толкова в източника, колкото по повърхността”

7. КАТО ГО ВИДЯ ПЕТЪР: 8 беседа от Учителя, държана на 20 април 1919 г. София. - В: Да възлюбиш Господа [Неделни и др.] беседи. София, 1946, с. 108 ÷ 109.

„Дух и материя са двата полюса на човешкото битие. Под „дух” се разбира вечното, безсмъртното, а под материя - преходното, променчивото. Човек неизбежно минава през живота на материята и живота на духа. Във временния живот, т. е. в живота на материята, съществуват всички противоречия и заблуждения. Противоречията водят кьм истината, но истината не е в тях. Които обича истината и живее в нея, той не се измъчва, не измъчва и другите; той не работи за пари. Който проповядва, че културата може да дойде чрез убийства, насилие и грабеж, е на крив път. Който е готов да убие своя ближен и да мисли, че с това внася свобода, той е на крив пьт. Той и себе си заблуждава и окръжаващи re. Мъже и жени, които се изнудват едни други, са на крив път. За такива хора Христос казва, че са лъжци и разбойници. Съвременните хора на XX век. наречени културни хора, си служат с една истина, която е милиони път далеч от действителната, от същинската истина, наречена Божествена. Изчислено е, че земята се намира на 92 ÷ 93 милиона мили далеч от слънцето. Такава част представя човешката истина от истината на слънчевите жители.”

 

„Даже наша слънчева система не е е състояние да разреши всички въпроси. - Защо? - Тя е част от друга система, в която има милиони слънца като нашето. Ако нашето слънце е само уд от тая всемирна система, с милиони слънца, какво може да разреши един малък уд от Великия Божествения организъм? Това велико космично слънце наричам „душа на вселената”. Силата му е сто милиона пъти по-голяма от тая на нашето слънце Нашето сльнце иждивява само за земята енергия, равна на тая, която развиват 545 милиарда машини, всяка от които развива по 400 конски сили. Изчислете, колко струва енергията, която слънцето изпраща на земята. За оня, които вижда разумността в природата, не може да става въпрос, съществува ли Бог, или не. Достатъчно е да проучи земята, слънцето, енергията, която то отделя, за да схване отчасти величието на космоса. Въпреки това, аз считам за светотатство да се разисква въпроса за съществуването на Бога.

Според мене, и оня, които вярва в съществуването на Бога, и оня, който Го отрича, и двамата не са истински разумни хора. И който Го отрича вярва наполовина; и който Го признава, наполовина не вярва. Двамата цяло съставят едно цяло, т. е. двете полушария. Вярващият е светлото полушарие, а безверникът - тъмното. Първият е обърнат с лицето си към Бога. а вторият - с гърба си. - Защо съществуват вярващи и безверници? - Поради въртенето на земята около своята ос. Така се създава ден и нощ в природата, ден и нощ в човешкото съзнание. Ще кажете, че това са парадоксални твърдения. Светът е пълен с парадокси”

8. МАЛКИЯТ ЗАКОН: Беседа от Учителя, държана на 22 юни 1919 г. - В; Сила и Живот: [Неделни и др.] беседи, серия III, Солта. София, 1920, с. 175 ÷ 177

„Цялото пространство, в което ние живеем и се движим, е пълно със същества от разни категории и култури. Слънчевата светлина се движи с 180,000 мили в секунда, за да измине само диаметъра на нашата вселена, който, за да се премине, трябват 31,000 години. Тъй че, цялото това пространство е пълно със светове. Когато се движи нашата земя в пространството на тази вселена, ние се намираме под влиянието на тези същества, с които дохождаме в съприкосновение. И всичкото това грамадно пространство с всичките тези същества имат един отглас в нашите сърца, умове и души.

Някой пьт ви дойде някоя мисъл, тежко ви е, но тази мисъл не е ваша; вие сте чувствителни и като тъй долавяте тъгата на някое малко същество някъде в Ню Йорк, което в даден момент не е изпълнило някои свой дълг, не е изпълнило волята Божия, този велик Божи закон. Друг път изпитвате една радост. Защо? - Защото другаде някъде по света, в някои будийски храм е Китай, без да знаете за това нещо, някое малко същество е изпълнило своя дълг както трябва. И тъй, всеки ден, като се менят мислите ви, аз се радвам, защото виждам какво става по света, какво става в Ню Йорк, в Китай, и от всичко, което се върши, забелязвам две неща, че някъде едни хора изпълняват, а други не изпълняват Божия закон. След това се връщам в живота, гледам там какви неща стават; връщам се кьм миналото и гледам, кога са замислени тези неща, та днес вече се реализират. Минават хиляди години в минутата и виждам, кога тия събития са замислени и са взели това лошо направление. Следя и виждам, че преди 2000 хиляди години един български жрец е завъртял крана на живота в крива посока, и нему днес се дължат тези последствия. Ето защо днес всички проповедници, свещеници, управници в България мислят като този жрец и така действуват. Ще кажете: „Кой е този жрец, за да го обесим?” Не, не го търсете да го обесите, но завъртете крана в обратна посока на тази, в която сега действува. Ако това не сторите вие, освен, че няма да станете велики, но и ще изгубите много. За това съм аз в България - да ви завъртя крана на това колело на живота и след 2000 години ще ме търсите, ще искате да знаете кой е сторил това нещо. Господ ме е изпратил в България да завъртя колелото на живота в обратен смисъл и аз ще го завъртя по всички правила на божествения закон, за да опитате всички блага на живота. Когато завъртя колелото в обратна посока, българите ще разберат, че може да изпьлнят и този малък закон, ще се вьдвори между тях една отлична възвишена култура и ще станат един велик народ, които ще принесе своята лепта. Няма да се гордеете. Колелото още не е завъртено, искат се много усилия, за да се завърти. Всички вие ще вземете участие вьв въртението на голямото колело, ще хванете по едно от малките колелца, и ще въртите, не както сега, отдясно към ляво, а отляво към дясно. Това е то Христовото учение, да завъртите колелото на малкия закон. Ще ме запитате: „Какъв спомен ще ви оставя?” - Ще ви завъртя колелото отляво към дясно; тогава всички ангели, всички добри хора ще заработят и вие ще се повдигнете.

Турете сега в мисълта си: „можем да изпълним най-малкия божествен закон”. И тогаз, след 2000 години ще проверите, вярно ли е това, което ви казвам или не - ще проверите резултатите, защото след 2000 години вътрешните условия на живота ще бъдат десет пъти по-добри, отколкото сегашните. То е едно слизане и качване нагоре, в живота. Блажени са тези от вас: които с вяра дочакат това време. Тия 2000 години са два божествени дни - дни на велико благословение. А по-напредналите от вас може и след две години да проверят това, а някои даже след десет години. Но за това се иска чист, възвишен и благороден живот - единственото наследство на човека на земята.”

9: ДВАМАТА СВИДЕТЕЛИ: Беседа от Учителя, държана на 16 ноември 1919 г. - В: Сила и Живот: Неделни беседи, серия ІІІ. Солта. София, 1920, с. 206 ÷ 207

„Сега, за влиянието на планетите върху хората. Онези, които се намират под влиянието на Земята, знаете ли как ще се отрази то върху тях? Ще ги направи алчни за имане. Когато констатирате известна алчност у човека, то показва, че земята има влияние на него. Когато у вас се породи желание и движение да довършите или да създадете нещо, върху ви има влияние Меркурий. Когато вашето сърце почне да обича и да люби, вие сте под влиянието на планетата Венера. Когато Марс влияе върху вас, у вас ще се породи желание да се борите, да се покажете, че сте силен и мощен. Когато планетата Юпитер има влияние върху вас, ще почнете да се въздържате, ще станете малко по-умерен, мълчалив и ще се стремите към свобода и братство. Когато Сатурн има влияние, ще се усили вашето чувствуване, вашето обоняние. Когато Уран има влияние, ще се усили вашето сърце. А пък когато Нептун започне своето влияние, тогава у вас ще се засили виждането, ще станете ясновидец. Всички тия планети от Слънчевата система със своите влияния предизвикват у хората разни прояви.

Когато действуват едновременно всички планети, които са живи и разумни, тогава сме в хармония. Когато кажете, че не обичате света, подразбирам, че сте под влиянието на Земята; вие искате да имате всички богатства на този свят, но затова пък ще се отдалечите от Бога. Не сте дошли на Земята да бъдете богати, а да придобиете знания, да разбирате тия двама свидетели, за които ви говоря. Трябва да проучите вашето сърце и вашия ум: те са двама професори, които ви учат. Сърцето е отличен професор; то е онази богиня, за която ви говорих; то е вярата, то е любовта. А в свръзка със знанието, образува религията на земята. Вие разбрахте ли този професор, той е вътре във вас? Казвате: „моят ум е глупав”. Това значи, че вашият професор, който ви е учил, е глупав човек, които не разбирал професията си. Аз ви казвам, че вие не разбирате или не слушате ума и сърцето си. Някой ще каже за другиго, че не вярва в Бога; аз пък ще кажа, че той не вярва в сърцето си. „Ама той не е умен човек”; аз казвам: той не вярва в ума си. Ония, които искат да се отчаят от този свят, които искат да се самоубият, не обичат светлината; никой от тях не иска да се самоубие на високо място, на планина, а на някое тъмно място, в някоя изба. Ония егоистични сили, които искат да ви попречат на развитието, произвеждат във вашия ум затъмнения, да няма светлина, за да може да се извърши престъпление и да кажат, че умът е, които е извършил престъплението. Богинята, която е слязла от небето, не прави престъпления, също и сърцето, вашата вяра, тази богиня, която е слязла отгоре, не върши никакво престъпление. Следователно, казвам на всички ви: Вярвайте в сърцето си. Вярвайте в ума си, тогава ще дойдете до второто положение - ще може да Вярвате в душата и духа си, след това в Бога и в Неговия Син. Само така вие ще придобиете истинска философия за разбиране на великия закон на природата, какви неща седят в нея и какво ви очаква.”

10 ÷ 11. И ОТИДЕ, ТА СЕ ПРИСТАВИ: 9 беседа от Учителя, държана на 30 ноември 1919 г., София. - В: Великите условия: Неделни беседи. София, 1944, с. 151, 158 ÷ 159

„Съвременните хора не виждат връзката си между външния и вътрешния си живот, както и между мислите, чувствата и постъпките си. Освен това, те не обръщат внимание на посоката на своите мисли, чувства и постъпки, както и на орбитата на тяхното движение, поради което претърпяват неуспех в живота си. Като изучават своя живот, мнозина се натъкват на щастливи и нещастни случаи, но въпреки това, не се стремят да си обяснят причината за това. Например, ако някое дете се роди във вторник, 9 часа сутринта, то няма да живее дълго време. - Защо? - Защото тогава планетата Сатурн се намира във възход, постепенно се издига на хоризонта. Планетите влияят благоприятно или неблагоприятно, не само когато се ражда човек, но и когато се зачева. Разумните хора знаят тези моменти и ги спазват при зачеване на детето, при започване на всяка важна работа. Младият момък, за когото говори Христос, напуснал бащината си къща във вторник, затова работите му не вървели добре. Веселбите и угощенията правел в петък, а в събота отишъл да пасе свине. Когато пасял свинете, често си спомнял, че съботата е ден за почивка, затова се омъчнявал и решил да се върне при баща си, да иска прошка от него.

Младият алн, наречен блудният син, представя една от фазите на човешкия живот. Всеки човек минава през такъв период на живота си, когато пожелава да напусне бащиния си дом, да отиде в далечна страна, да намери този гражданин, който ще го изпрати на полето да пасе свине. Изкуство ли е свинарството? Не само че не е изкуство, но не е нито наука, нито занаят. То не разрешава смисъла на живота. Който иска да осмисли живота си и да се спаси, трябва да се обърне кьм християнството. Ако пасеш свинете на господаря си, трябва да намериш Христа да те спаси. Ако си при баща си, трябва да намериш учител, който да те учи, как да живееш.”

* * *

"Младият син, за когото се говори в стиха, имал нещастието да се роди в понеделник, но при неблагоприятно съчетание на планетите. Затова, каквато и работа да започвал, свършвал с катастрофа. Това са забелязали даже и простите хора, поради което се пазят от неблагоприятни за тях дни, часове или минути, да не започват тогава някаква важна работа. За някои това е суеверие, а за някои - наука. Денят, в които човек има неуспех, говори за неблагоприятно съчетание на условията. Те водят към противоположна посока на живота, дето величините се намаляват. За да избегне резултата на лошите условия, човек трябва да чака да изтекат те и да се сменят с благоприятни. Който се занимава с астрология и с други окултни науки, сам ще се убеди в истинността на моите думи; при това, той ще може да си помогне, да се предпазва от лошите условия на своя живот.

Първата задача на човека е, като стане от сън, да извика съдружниците си, за да разбере тяхното настроение, да ги постави на работа и да види, кои от тях ще бъде отговорен за делата на всички през деня. Навсякъде и за всичко е нужно отговорно лице”.

„Всеки трябва да бъде господар на своя ум, на своето сърце и на своята воля - да не позволява на хората да разполагат с тях. Божественият закон гласи: всеки сам да разполага със себе си, да не се дава под наем, т. е. в услуга на другите. Христос казва: „Които не се отрече от този свят, не може да бъде мой ученик.” Под „този свят” разбираме преходите, измамливи неща в живота.”

12. ЩО КАЗВА ДУХЪТ: 18 беседа от Учителя, държана на 29 февруари 1920 г., София. - В: Да възлюбиш Господа: [Неделни и др.] беседи. София, 1946, с. 281 ÷ 283

„Днес всички хора се страхуват от Духа. Няма защо да се страхувате от Духа, Той е велик принцип, който внася топлина в сърцето, светлина в ума и смисъл в живота. Духът е сила, която действува непреривно. Той е нещо повече от топлина и светлина. Стане ли някакво прекъсване в действията на Духа, това се дължи на неразбирането на хората. Ако вляза в един замък, с капаци на прозорците, отникъде да не влиза светлина, непременно ще заболея. Кой е виновен за това: слънцето или аз? Страшно е да останеш в тъмнина. Въпреки това, човек живее на земята, дето светлината се редува с тъмнината, денят с нощта. Ден и нощ съществуват в човешкото сърце и в човешкия ум. Всяка отрицателна мисъл, всяко отрицателно чувство и всяка отрицателна постъпка внасят тъмнина в човека. Положителните мисли, чувства и постъпки внасят светлина. Гневът, сърденето предизвикват тъмнина в човека. Щом се примириш, в тебе настава светлина. Въртенето на земята около оста и и около слънцето показва процесите, през които душата минава. Светлата страна на земята говори за правилно отношение на душата към Бога. Тъмната страна говори за неправилно отношение на душата към Бога.”

„Господ не ни е изпратил на земята да ставаме милионери, майки и бащи, свещеници и проповедници. Той ни е изпратил на земята да бъдем ученици на великото Божествено учение, да се научим да живеем правилно. Ще кажете, че това учение е в разрез с разбиранията на хората. Мислете, както искате, но няма да минат десет години: сами ще разберете имали правда в света, имали Божествени закони. В близко бьдеще няма да остане човек в света, на когото главата да не узрее. Това чета аз в Божията книга. Така ми е казано. Няма да остане глава в света, която да не разбере, че законьт на Бога е всякога един и същ и неизменен.”

13. НОВИЯТ ЧОВЕК: Беседа от Учителя, държана на 13 март 1921 г., София, - В: Новият човек: [Неделни] беседи. София, 1947, с. 12 ÷ 15

„Облякохте се в новия человек, който се подновява в познание, по образа на Тогоз, който го е сьздал”. Знания трябва да имате! Аз бих ви препоръчал да прочетете всички хубави книги, които досега са напечатани. Това може да ви отнеме хиляди години, но ще ги прочетете. След това ще изучавате Библията и Новия Завет. Тия, които са писали Свещената книга, говорят за фазите, през които е минала земята. Знаете ли, каква е била по-рано Слънчевата система? Какво знаете за миналото на Земята? Между всички планети били прокарани пътища и съобщения за жителите от една планета с жителите на друга. Всяка планета се въртяла както около себе си. така и около своето слънце. Между планетите се породило нещо, което причинило раздор, който, в края на краищата, ги поставил на съответното им място. Слънцето заело централното място, а около него започнали да обикалят останалите планети.

Сега, да оставим настрана тия окултни твърдения. По отношение на въпроса, който разглеждаме, те са маловажни. Движението на планетите е Слънчевата система показва, първоначално какъв е бил човек. Слънцето е емблема на човешкия ум, Венера е емблема на човешкото сърце, т. е. на любовта. Марс е войнствен, емблема на силата в човека, Сатурн - на правдата, Юпитер - на религиозните системи, на всички морални учения, Луната - на въображението, тя е майка на всички идеи. Това са външни символи, които представят вътрешното състояние на човека в миналото. Днес това състояние е изчезнало, защото между ума, сърцето и волята на човека има дисхармония. Отношенията между тях не са правилни. Някои иска да се прояви, да обича някого, но се страхува и казва: Ако ме излъже тоя човек? Питам: Може ли любовта да се страхува от лъжата? Слънцето огрява и топли всички същества, макар че някои от тях вършат престъпления. Някога престъпленията са фиктивни; те съществуват само в човешкото въображение и произвеждат външна дисхармония между хората. Мразиш някого и си въобразяваш, и си въобразяваш, че той ще ти причини някаква пакост. Ти сам си създаваш зло. В Божествения свят не съществува никакво зло, никаква дисхармония. Обаче, в човешкия свят, между хората произлизат недоразумения, които им причиняват пришки на ръцете. Дълго време трябва да се лекуват пришките, докато заздравеят. Ако не заздравеят, те се връщат към ония, които са ги причинили.”

„В математиката се казва, че единицата е основа на всички единици. Как е възможно мъртвата, неразумна единица да образува останалите единици? Значи, първата единица е жива и разумна. Тя може да се размножава. И слънцето е единица. Знаете ли, каква култура имат жителите на Слънцето? - Има ли хора на Слънцето? - Има. При това. Те са по- разумни и по-културни от хората на земята. Най-простите същества на Слънцето са хиляди пьти по- разумни и по-културни от най-умните хора на земята. Представете си тогава, какво нещо са най-умните същества на Слънцето, Колко по-високо стоят те от най-умните хора на земята!

Казвате: Науката твърди, че Сльнцето се намира в огнено състояние. Тогава как живеят там същества? Ако, наистина, Слънцето е в огнено състояние, и там живеят хора, тъкмо това показва, колко разумни са те, за да могат да се справят с огъня. Има ли по-голям огън от любовта?”

14. ФАРИСЕЙ И САДУКЕЙ: Беседа от Учителя, държана на 20 март 1921 г., София. - В: Новият човек: [Неделни] беседи. София, 1947, с. 28 ÷ 29

„Питам: Какво благо е допринесло фарисейското и садукейскота учение на човечество? Грехопадението се дължи на тези учения. Някога е съществувала златна епоха, когато на земята е живяла първата раса. Тя се отличавала с висока култура; до която човечеството ще дойде едва след 400 ÷ 500 хиляди години. Раят, за който се говори в Писанието, представя една величествена култура, която се отличавала от сегашната по наука, изкуство, техника, философия. Тогава и земята не е била като сегашната. Обаче, с явяването на фарисейското и садукейското учение в света, земята претърпяла голям катаклизъм; през това време, хората изгубили Божественото в себе си, изгубили любовта. Така пропаднала първата раса на земята. Хората дошли до последната точка на своето падение. По-долу от тая точка не могат да отидат. Трябва ли да се чудите, защо сегашните хора са лоши, кисели, защо има толкова злини в света? Сегашните хора минават през ада. И по-големи злини ще дойдат. Като минават през различните области на ада, хората се заразяват от епидемиите, които съществуват там, и ги разнасят по целия свят. Кой човек, като е минал през нечисто място не се е заразил? И сега, докато сте още в ада, ще носите всичките му зарази и нечистотии. - Де е тоя ад? - Около вас, и в самите вас. Едни са излезли вече от ада, други са влезли в него, а трети се готвят да влязат. На ония, които са влезли в ада, нужни им са най-малко 25 години, докато излязат от него. Ако тренът им е бьрз, ще минат през ада за по-малко време; ако тренът им е бавен, и машината повредена, ще останат по-дьлго време там. Когато Христос дойде на земята, ще научи хората на ония правила и методи, чрез които може да се пазят от потъване в гъстата материя на ада. Toй ще подготви човечеството за новия живот. Затова дойде Христос и пак ще дохожда. Затова са нужни и добродетелите. Чрез тях, хората ще устояват на огъня на ада. Някой казва: Пари тоя огън! - Пари, разбира се, в ада се намираш.”

15. БРАТЯ И СЕСТРИ НА ХРИСТА: Беседа от Учителя, държана на 19 октомври 1921 г., София. - В: Сила и Живот: Неделни беседи, серия IV. Братя и сестри на Христа, София, 1922, с. 2

„Защото, който прави волята” - волята, това е великият закон, който сега оперира на земята. Досега Божията воля е била пасивна. Досега ангелите и архангелите управляваха света, а и много други са управлявали, но не можеха да турят изисквания ред и порядък в света. Сега Господ е турил в действие своя велик Дух и е вложил волята си, и горко ономува, който не слуша Неговата воля. Затуй казва Христос:

„Който върши волята, не моята воля, но волята на Отца ми, който е на небеса”. Христос дава една строго, недвусмислено определение за небето, според закона за мъдростта. А сега как се разбира небето? Поизправят се, погледнат звездите и казват, че астрономите изследвали небето. Те разглеждат с тръбите си движението на небесните тела в пространството, а хабер нямат от небето. Астрономите изучават сенките в пространството. Една микроскопическа звезда ще я изследват. Някои звезди са 300 милиона пъти по- големи от Слънцето, а астрономът казва, че е изследвал еди-коя си звезда, след туй даде отчет за математическите си изследвания: каква е светлината, какви са елементите, какво е състоянието на планетата, към коя фаза на развитие тя принадлежи. Нищо не е изследвал той! В неговите очи е попаднал един микроскопически лъч от някоя звезда, която е били на билиони километра далеч. И нашите астрономи трябва да бъдат малко по-скромни. Онзи астроном, като погледне в тръбата, мисли, че е научил нещо. Не тръби се искат, а ум! Днес светът е пълен навсякъде с тръби, в колата има тръби, в автомобилите тръби, в железниците - тръби, военните все с тръби свирят. Светът е пълен с тръби, но знанието още не е дошло в света.”

16. СИНЪТ БОЖИЙ: Беседа от Учителя, държана на 30 октомври 1921 г., София. - В: Сила и Живот: Неделни беседи, серия IV. Братя и сестри на Христа. София, 1922, с. 73 ÷ 75

„Тази енергия, слънчевата, аз сьм говорил за нея. Вие сьс слънчевата енергия може да направите много опити, ако във вас се проявява обикновения живот и ходите гологлави, а слънцето грее, към обяд непременно ще имате слънчев удар, защото тази Божествена енергия ще мине през земята, ще промени някои вибрации, и ще образува загорещяване в мозъка. Значи, щом имате слънчев удар, вие сте прекарали тази енергия през земята и затуй имате удар. Обаче, ако във вас имате съзнателния живот, настроени сте любовни към всички живи същества, вие ще превърнете тази енергия в „акаша”, и ще усещате в себе си една велика, приятна Божествена музика, и по цялото ви тяло ще се носи един велик трепет, и ще искате да предадете енергията си на всички хора. Всичко туй ще бъде във вас, ако имате съзнателния живот. Тази енергия, вие ще я чувствувате и през нея ще се предават мислите на всички разумни същества. Животът на всички същества, които ви обикалят в далечното пространство, ще ви се предава с бързина, по-голяма отбързината на слънчевия лъч, и вие ще чувствувате, че сте един гражданин на това велико царство. И, като погледнете на този, великия свят, вие ще бъдете радостни, всичко ще ви причинява радост. Това е новия живот. Вечер и денем може да приемете този живот.

Приемете тази енергия, и всички, когато някак измените вашето съзнание и повярвате без никакво съмнение в Сина Божи, който е изпратен, щом се свържете с него, вие ще почнете правилния път на вашата еволюция. Следователно, трябва ви една необикновена вяра. В кого? В Сина Божия. Разбирам вяра на Божествената любов. Бог е възлюбил този свят, и чрез тази Любов ние ще се домогнем до онези велики закони, на които светът почива и чрез които сега животът съществува. И тъй, индусите почват отдолу. Тия енергии как вървят? Сега западните народи почват да изучават тази енергия, качествата й. За да изучавате великото, изисква се едно нещо, което индуските учители пазят в тайна, и благодарение на това западните народи не са го намерили. Ако европейците биха го знаели, те биха го профанирали.”

 

„Като дойде великото съзнание, вие ще бъдете такьа един велик извор, и от този извор ще има за милиони и милиони хора да пият.

Такава е тази велика енергия, която слиза от слънцето и звездите, която изтича от Бога, но чрез видимия свят. И вие се питате, защо са звездите?”

17. АНАНИЙ И САПФИРА: Беседа от Учителя, държана на 20 ноември 1921 г., София. - В: Сила и Живот: Неделни беседи, серия IV. Братя и сестри на Христа. София, 1922, с. 153 ÷ 154

"Ако аз взема сега да ви разправям, какво има в Сириус, каква култура се развива в Плеядите, Северната мечка, Ориона, какви същества има в Млечния път, в тия 18 милиона слънчеви системи, такьв един свят за пътуване! А сега седите вие и казвате: „Какьв смисъл има това?” Ако аз бих ви взел на крилата си, като един ангел, и ви занеса горе ще кажете: „Имало смисъл да се живее”. Но трябва простор, а сега вие си поплаквате. Всяка една звезда казва: „Сестро, защо плачеш, при мене ела, ти гледай да дойдеш тук”. Слънцето, Марс, това ти говорят. Не само те, но в тайно някои дух крилат ви казва: „Не бой се, не бой се!” И в тишината, когато се молите и мечтаете, духът ще ви шепне нещо, някоя опитност, ще кажете: „Има нещо, което ми шепне”. То е реалното. Та ние сме заобиколени от един свят свидетели, горе и долу, видими и невидими, които казват: „Не бойте се! Вяра. Любов, Истина, всичкото е за вас. И всичките ваши страдания са нищо. Вие можете да бъдете силни. Ако на земята сте слаби, горе сте силни. Силни ще бъдем!”

18. СТАР И НОВ ЖИВОТ: 5 лекция от Учителя, държана на 29 март 1922 г., София. – В: Двата пътя: Младежки окултен клас, Г. I (1922), т. I. София, 1934, с. 48 ÷ 50

„За изяснение, ще приведа една мисъл от индуската философия. Индусите, например, казват: Без учител не може, т. е. без учител няма развитие. Според нас, учителят е същество, което мисли. Следователно, ние излагаме същата мисъл в следната.форма. Без светла мисъл не може; без светла мисъл няма никакво развитие. Значи, който иска да учи, той непременно трябва да има светла мисъл, за да може да възприема, И тогава. Истината ще бъде една и съща и за Учителя и за ученика. В това отношение способният ученик се нуждае от добър учител, както и добрият учител се нуждае от способен ученик. Този закон трябва да се прилага навсякъде в живота. Преди да навлезе в окултната школа, ученикът се нуждае отред правила, с които да се предпазва. За пример, много ученици, като влязат в Школата, започват да мислят, че са млади още, че ще се лишат от естествения живот, и току виждате, че един ден напущат Школата Това е криво разбиране. Окултната школа има за задача да научи младите, именно, как да живеят. Значи, окултната наука има за задача да изправи живота на старите, а да научи младите как да живеят.

Закон е: старото се изправя, а младото се учи. Старите религиозни разбирания, старите разбирания за живота могат да се събудят в младия човек и да го спънат. Затова, именно, преди да са дошли до това положение, те трябва да бъдат научени правилно да живеят. Много противоречия ще се явят и в старите, и в младите, но ако знаят произхода им, телесно могат да се справят с тях. Новият живот, както и Истината, която иде в света, са в състояние да изкарат тия недъзи и противоречия навън. Ето защо, когато тия противоречия изпъкнат във вас, вие не трябва да се съблазнявате от тях и да мислите, че новия живот, новите идеи не са за вас. Кажете ли така, вие сами произнасяте присъдата си. Според законите на окултната школа, ученикът сам създава своето щастие или нещастие.

Сега, ще ви дам едно малко обяснение за относителните истини в живота. Допуснете, че Слънцето представя една определена точка в пространството. Към тази точка отправяме един лост, с който искаме да покажем, че всички планети в слънчевата система се намират на една права линия. Приемете, че този лост може да се върти. Какво ще забележите при въртенето на лоста? Колкото по-бързо лостът се вьрти, толкова по-бързо се движат по-отдалечените планети от слънцето; по-близките планети пък се движат по-бавно. Според този закон, колкото по-бързо се движи едно тяло, толкова по-далеч се намира то от центъра. И обратно: колкото по-бавно се движи едно тяло, толкова по-близо се намира до центъра. Обаче, в сегашната слънчева система е точно обратно. Според еволюционния закон, всички тела, които се намират близо до центъра, се движат по-бързо; ония пък, които са далеч от центъра, се движат по-бавно. Ако приложите този закон към един религиозен и един светски човек, ще видите, че и тук той е верен. Забележете, светските хора, които не мислят за Бога, нито се молят, са по-пъргави, по-енергични и работни от религиозните. Още при ставане сутрин, те започват да работят. Като стават сутрин, религиозните хора започват да се молят, да съзерцават, да размишляват, като се разхождат натук-натам, без да работят нищо. Светските хора имат мнение за религиозните, че са мързеливи, че не обичат да работят. И наистина, като стане духовен, човек или малко работи, или не иска да работи. Защо е така? Защото, докато е бил светски човек, той е работил много и сега казва: На времето си работих достатъчно. Сега мога вече да почивам. Ето защо, религиозните хора все за почивка говорят.”

19. ОТЛИЧИТЕЛНИ ЧЕРТИ НА ЖИВОТА: 4 лекция от Учителя, държана на 25 октомври 1922 г., София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. I. София, 1933, с. 64÷ 65

„Първиятзакон на живота е поляризирането. Това показва, че кръгът, който представя целия живот, е разделен геометрически на две равни половини. Буквата Ж, с която започва думата „живот” е съставена от двете половини на кръга, обърнати в противоположна посока и свързани помежду си с диаметьра на кръга, Това движение се продължава до безконечност. Тези криви линии се наричат параболи. Ако едно тяло се движи по такава крива линия, то ще отиде в безкрайността. Когато едно тяло тръгне от палеца на дясната ръка и се движи нагоре по показалеца, след една, след десет, след сто, след хиляда или повече години, то ще се върне през лявата ръка, като слезе от показалеца и стигне до палеца долу, на сьщата ръка. Като съедините върховете на двата палеца и на двата показалеца на двете ръце, ще се образува формата на човека. Тези два полукръга, образувани при разтварянето на палеца и на показалеца на двете ръце, представят поляризирането на човешкия живот. Следователно, човек е произлязъл от движението на тия два крьга. Кръгът пък представя Божественото съзнание, в което човек се движи. Това съзнание е общ център на всяко движение.

Вторият закон, по който върви развитието на живота, е слизането и възлизането. При слизането става смаляване, а при възлизането - разширяване, уголемяване. При тези две положения, топлото, нежното чувство в човека ту се губи, ту отново се проявява, те. ту се смалява, ту се разширява. Това приятно чувство трае само миг, но когато се изгуби, в съзнанието на човека остава известна празнина. Най-малката причина е в състояние да доведе човека в положение да изгуби това приятно, красиво чувство. Но както сте изгубили това чувство, така можете да го придобиете. Следователно, схващайте живота като момент. Той се проявява във време и пространство, но е извън времето и пространството. Въз основа на това, животът не може да се обхване, но може да се почувствува. Ето защо, човек само констатира, че се е проявило, или че е изчезнало това чувство, но кога е станало това, не може да се определи. Моментът, в които се проявява животьт, е извън времето и пространството.”

20. НАГЛАСЯВАНЕ НА СИЛИТЕ: 5 лекция от Учителя, държана на 1 ноември 1922 г., София. – В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. I. София, 1935, с. 90 ÷ 93

„И най-после дохождаме до последното положение на Питагоровата теорема: възможностите на ума, на сърцето, на волята и на душата се равняват на възможностите на духа: а2 + b2 + с2 + d2 = D2.

 

Това са сили, отношения, с които трябва да работите. Следователно, волята е равнодействуваща сила по отношение на ума и на сърцето. Душата е равнодействуваща сила по отношение на ума, на сърцето и на волята. Духът е равнодействуваща сила по отношение на ума, на сърцето, на волята и на душата. Освен тия няколко положения, можем да съставим и още едно положение.: Възможностите на ума, на сьрцето, на волята, на душата и на духа се равняват на възможностите на Бога. Това можем да изразим с формулата: а2 + b2 + с2 + d2 + D2 = Б2. Можем да съставим още едно философско положение: възможностите на ума, на сърцето, на волята, на душата, на духа и на Бога се равняват на възможностите на Абсолютното, на Безграничното. Това изразяваме с формулата: а2 + b2 + с2 + d2 + D2 + Б2 = А. Чрез тази формула вие влизате вече в областта, в границите на трансцеденталното. С помощта на тези математически формули, вие ще можете да правите изчисления в астрологията и в други някои науки.

Да допуснем, че взимате ума като определена величина, като сила. При това, приемете, че гази сила се поставя в известни възможности, в известни условия, при които може да се прояви. Кои са тези възможности? - Зодиаците. Да кажем, че умът се е проявил през нощта, на първия ден от месец март. При тези условия е определено вече, какви възможности има умът, за да се прояви. Също така може да се определи, какви възможности има умът за проявяването си, ако е дошъл втория, третия или кой да е друг ден от месец март. Това са отношения. Като правите тези изчисления, ще отбелязвате точно, кога умът е дошъл. Същото може да направите и за сърцето, ако вземете, за пример, че е дошло през месец юлий. Никога умът и сърцето на човека не идват едновременно. Умът идва заедно с физическото тяло. Първо иде тялото, после умът и най-после сърцето. Когато детето се зачене, първо се образуват краищата, ръцете и краката, после се образуват останалите органи: черният дроб, дихателната система, а най-после и сърцето. Сърцето се образува в момента, когато се прояви волевата деятелност у детето. Тя се проявява в момента на раждането, когато детето заплаче. Когато детето поеме първата вдишка въздух, сьрцето му започва вече да бие — проявило се е. Следователно, проявата на съзнателния живот в човека показва, че той е излязъл вече от матката на природата. Проявата на съзнанието в човека подразбира, че той е излязъл от стеснителните условия на живота и е започнал да живее свободно. Това означава ден на раждане. Когато волята се проявява, детето първо заплаква, а после повдига ръцете си нагоре. Значи, щом повдигне ръцете си нагоре, волята на детето се е проявила и започнала да действува вьрху съзнанието му. Когато ръката започне точно да определя посоката на движението, у детето се проявява вече съзнателна воля. Дали движенията му ще бъдат хармонични, или не, това е друг въпрос. Важно е, че волята в него се е проявила. Правилно проявената воля е тази, на която движенията са хармонични.”

21. ЕДИНСТВО НА СЪЗНАНИЕТО: 8 лекция от Учителя, държана на 29 ноември 1922 г., София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. IІ (1922 ÷ 1923), т. I. София, 1935, с. 149

„Голяма наука се крие в буквите, затова те трябва специално да се изучават. Всяка буква е ключ на известен род енергия, която човек трябва да превръща; ако е нисша, да я превърне във висша. С буквите се занимава кабалата. За пример, някой човек носи едно име, което той сам не харесва и с което изобщо не му върви в живота. Какво трябва да направи, за да тръгнат работите му напред? - Да промени името си, да си измисли такова име, което да хармонира на състоянието му. Действително, като се вслушвате в имената на хората, ще забележите, че звуковете в някои имена са така съчетани, че дразнят ухото ви. Когато някой човек минава през известно посвещение, турят му такова име, което да отговаря на неговите астрологически аспекти.”

22. САМООПРЕДЕЛЕНИЕ: 10 лекция от Учителя, държана на 20 декември 1922 г, София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), Т. I. София, 1935, с. 183 ÷ 188

„Какво нещо е самоопределението на единицата? Според мене, самоопределението на единицата седи в това, че тя подтиква нещата напред, т. е. изнася ги на сцената.

- Какво представя самоопределението на двойката? - (Поляризиране). - Какво нещо е поляризирането? - (Проявяване). - Числото две, двойката представя материята, т. е закон на материалния свят. С други думи казано: единицата представя сили, които подтикват нещата в материалния свят, в материята, която ги облича вън форми, т. е. оформява ги. Единицата е баща на нещата, а двойката - тяхна майка. Единицата дава първия съзнателен подтик на живота. Единицата е първата видима причина на нещата, а двойката - втората видима причина. Какво е самоопределението на числото три? - Тройката е смисълът, целта; към която всичко в живота се стреми. Следователно, всеки за себе си може да каже: Аз съм единица. - Защо? - Защото се проявявам. Аз съм двойка. - Защо? -Защото отглеждам своята идея, както майка - своето дете. - Аз съм тройка - Защо? - Защото имам цел, към която се стремя, към която направлявам своята идея. Значи, човек едновременно е единица, и двойка, и тройка.

Всички числа, с коию си служите, представят отношения, сили, разумни същества, които се намират на различна степен на развитие. В този смисъл и единицата, и двойката, и тройката представят разумни същества. Като се каже единица, разбираме колективното. Божественото съзнание, което включва в себе си всичко. В двойката се проявяват два велики центъра - Божественото и ангелското съзнание. В тройката се проявяват три центъра - Божественото, ангелското и човешкото съзнание. Значи, в единицата няма деление на нещата, в нея съществува само едно сьзнание - Божествено. В двойката и в тройката, обаче, се явява деление на колективното съзнание. Затова, именно, като се говори за две, за три и за повече единици, нещата започват да се делят, да се раздробяват на части. Какво е самоопределението на четворката, на числото четири? - Четирите представя абсолютна мярка с която се измерват всички неща вьв видимия свят, в целия космос. Като дойдат до четирите, кабалистите спират.”

„Какво значи да се самоопредели човек като единица, като двойка, като тройка или като четворка? Кои елементи влизат в човека като единица, за да може да се самоопредели? - В човека влизат дух, душа, ум и сърце. И тогава съставяме следната пропорция: духът на човека се отнася към неговата душа, както умът към сърцето му. Тази пропорция може да се изрази в букви; Д : D = У : С. Това показва, че човек трябва да се самоопредели като дух, като душа, като ум или като сърце. Същевременно, той може да се самоопредели като цяло, като съвкупност от четирите съставящи го елемента. Когато се говори за самоопределение, човек трябва да има ясна представа, какво да самоопредели в себе си. Окултната наука е положителна, точна наука. Всяка дума в нея отговаря точно на идеята.”

"И тъй, когато става въпрос за самоопределение, в какво трябва човек да се самоопредели? Човек трябва да се самоопредели в стремежа на своя дух, в порива на своята душа. в мисълта на своя ум и в чувствата на своето сърце. Това обяснение за самоопределението ви се дава, не да го напишете на книга, но да го възприемете в себе си, да знаете в какво отношение трябва да се самоопределите.”

23. ПРИЗНАЦИ НА ПРОЯВЕНОТО ЧОВЕШКО СЪЗНАНИЕ: 11 лекция от Учителя, държана на 27 декември 1922 г, София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. I. София, 1935, с. 200 ÷ 205

"Такова различие съществува не само между хората от различните възрасти, но и между един и същи човек. За пример, очите на човека представят два кръга: лявото око изразява физическия свят, а дясното - духовния. Тази е причината поради която лъчът, които излиза от лявото око на човека е насочен винаги към земята. Лъчът, които излиза от дясното око на човека, е насочен нагоре. В своята еволюция, човек се движи от физическия към духовния, и от духовния към Божествения свят. Ако някои се движи със светкавична бързина от духовния към Божествения свят и се отдалечи на няколко билиона километри от духовния свят, вие ще мислите, че този човек е близо до Бога. Обаче, ако го наблюдават с телескоп от ангелския свят, ще кажат, че този човек се движи много бавно, както се движи някоя звезда на небето, гледана от физическия свят. За ангелите този човек е далеч от Бога, а за хората - той е близо до Бога.

Едно трябва да знаете: с каквато бързина да се движи, човек трябва да има стремеж нагоре, кьм Божествения свят. За тази цел той трябва да развие всичко онова, което е вложено в съзнанието му. Вървете нагоре и напред, без да се страхувате от отклоненията, които правите. Отклоненията не са падане. Разсъждавайте философски по тоя въпрос. Когато светлинният лъч минава от рядка в гъста среда, или обратно - от гъста в рядка среда, той неизбежно ще се пречупи, ще се отклони от своя път Такова отклонение претърпява и съзнанието на човека, когато преминава от рядка в гъста среда. Следователно, при сегашното развитие на човека, в неговото индивидуално и социално развитие, стават ред отклонения в съзнанието му Като знае това, човек трябва да се пази, да бъде внимателен при тези отклонения.

Съвременните хора, общества и народи са устроени така, както са устроени и материалните светове. Всички се движат по кръгове, концентрично разположени около един център. За лример, 10 ÷ 15 души съставят едно звено и си влияят взаимно, както планетите указват влияние помежду си. Обикновено тия, които са по-близо до центъра, се движат по-бързо от тия, които са по-далеч от центъра. Като знаете това, ще забележите, че никои не може да избегне влиянието на онези индивиди, които влизат в една и съща система с неговата. В този смисъл, никой не може да бъде самостоятелен. Хората представят групи от индивиди, съсредоточени в един център, които взаимно си влияят. Когато Божественото съзнание в човека се пробуди, той може вече да определи отношението си към ония, които влизат в неговата система. При това съзнателно отношение към тях, той няма да им противодействува, но ще им съдействува по Божествен начин. Обикновено на всяка система от висши същества отговаря такава от нисши, вследствие на което човек трябва да бъде внимателен, да знае по какъв начин да въздействува на съществата от своята система. Не само съществата от една и съща система си влияят взаимно, но и системите оказват влияние една върху друга. При това взаимодействие на системите, космосът расте и се развива. В центъра на всички системи седи Божественото съзнание, Божественият Дух. Които регулира всички неща в природата и живота.”

„Сега ще направим едно психическо упражнение: ще си представите, че се движите с грамадна бързина и влизате в Слънцето. Ще се наблюдавате кой доде може да достигне. За това упражнение се изисква голяма концентрация на мисълта.

Колцина от вас стигнаха до Слънцето? Със своята мисъл, някои стигнаха до средата на пътя. Горещо е на Слънцето, всеки не може да отиде до там. Други някои пък останаха в тъй наречената ледена, студена област. Трети се дигнаха до един магнетически пояс, образуван от гъста и шуплеста материя. Един от поясите между Земята и Слънцето се нарича „смъртна река”, през която минават всички души, които отиват за онзи свят Всеки може да направи опит да мине през този пояс. Достатъчно е човек силно да концентрира мисълта си, да се откъсне от околната среда, и веднага ще навлезе в съвършено тъмна област, без никакъв слънчев лъч. Той може да провери с часовник, за колко време е минал тази зона. Който прави този опит, трябва да бъде много внимателен, да не се плаши от голямата тъмнина. Като излезе от тоя пояс, той ще мине в следния, в тъй наречения „астрален пояс”, дето светлината е мека, приятна, като при зазоряване. На връщане към земята, човек ще мине пак през същите пояси.

Както виждате, между земята и слънцето има разни области, разни полета, всяко, от които съдържа специални сили, енергии. Между астралния и менталния свят съществува тъй наречената „ледена” или „електрическа” област. Тя съдържа грамаден запас от електричество, което би било в състояние да замести напълно въглищата, които днес употребяваме за отопление. Бъдещата раса ще разполага с методи, чрез които ще може да впрегне това електричество за осветяване и отопляване на цялата земя.

Като правите това психическо упражнение, ще бъдете концентрирани, да може не само мисълта ви да пътува, но и цялото съзнание. Тогава ще усетите две течения - едното отива от земята до слънцето, а другото се връща назад. По този начин става правилна обмяна между слънчевата енергия и вашата. Добре е да правите това упражнение, когато сте неразположени духом.

Второ упражнение. Отправете ума, сърцето, духа и душата си кьм Божествения Дух, Който обхваща всичко в света и поискайте съдействие от Него за реализиране на всичко възвишено и благородно у вас. Този Дух обхваща всички съзнания, действува вътре и вън от тях. Затова е казано в Писанието: „Духът Божий се носи по цялата земя”.

24. ПРОЯВИ НА СЪЗНАНИЕТО: 12 лекция от Учителя, държана на 3 януари 1923 г., София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. I. София, 1935, с. 211, 220 ÷ 221, 224 ÷ 225, 230 ÷ 231

„Допуснете, че съзнанието В представя земята, а съзнанието С - месечината, която се движи около земята. При това допуснете, че съзнанието В е възходящо състояние. Определете тогава в какво състояние ще се намира състоянието С, което се движи около В, като ту се приближава, ту се отдалечава от него. Това можете математически да изчислите и ще видите, дали съзнанието С се намира във възходящо или нисходящо състояние.

И тъй, когато се говори за възходящо и нисходящо състояние на съзнанието, имаме пред вид добрите и лошите разположения надуха. Когато е весел, разположен, радостен, човек се намира във възходящо състояние на съзнанието. Когато е мрачен, тъжен скръбен, той се намира в нисходящо състояние на съзнанието. Какво трябва да направи човек, за да внесе равновесие в съзнанието си? Какъв е лекът в този случай? Какво трябва да направите, за да излекувате някой човек, който страда? С какво се гладува глада? - С хляб. - С какво се лекува жаждата? - С вода. Значи, човек трябва да познава свойствата на елементите, които влизат в съзнанието му за всеки даден момент, за да може да ги превръща от нисходящо във възходящо състояние.”

„Когато съзнанието на човек минава през 12-те зодиаци, те указват върху него 12 различни влияния. Значи, те внасят в съзнанието му 12 различни елементи.

Тъй, щото, когато изучавате числата, вие можете да изучавате всяко число поотделно, а можете да ги изучавате и колективно, в техните общи влияния. За вас е важно да знаете, че числата не са прости, мъртви знаци, но живи величини, т. е. сили, енергии, които действуват върху съзнанието на човека. В числото две имате две единици, две съзнания, които се стремят към една и съща цел. Това движение ние наричаме

„стремеж към Бога”, Следователно, стремежът към Бога ражда любовта. Значи, любовта се ражда само между две души, между две съзнания, които се стремят към първичното, към Божественото съзнание.”

„Сега, всички заедно ще направим следното упражнение. Ще си представите, че имате хубав, пролетен ден. а часът е около два или три сутринта и мислено ще направим разходка до Зорницата, а после до Слънцето. След това ще направим едно пътешествие и до Венера. Като свършим пътешествието, ще се върнем отново на Земята.

Ще ви дам това упражнение за Слънцето, като трансформиране на състоянията ви. Правете го редовно, в продължение на десет деня, а след това, когато сте неразположени. Добре е да правите упражнението сутрин, между два и три часа. Ако не можете да го правите сутрин, правете го вечер, от десет часа нататък. Легнете ли си по-рано от десет часа, не го правете. Това упражнение ще ви отнеме най-много пет минути. Ще концентрирате мисълта си към Слънцето и абсолютно ще забравите околната обстановка. Като свършите упражнението, ще почувствувате едно освежаване, бодрост и разположение на духа. Докато правите упражнението, гледайте да не се раздвоите, да не изпаднете в буквата на нещата, да го правите механически. Всяка механична работа развива лоши навици в човека. Ето защо, всяко упражнение трябва да се извършва с разположение и вътрешен стремеж, за да се отрази благотворно върху човека.”

 

„Съвременните хора страдат, мьчат се, не знаят как да се справяте мъчнотиите в живота. - Много просто, трябва да се свържат с Бога. Няма по-реално нещо от тази връзка. Тя никога не се променя, и нищо в света не е в състояние да я разкъса. Достатъчно е да насочите ума, сърцето си и волята си нагоре, към Първичната Причина, за да се свържете с Нея моментално. Достатъчно е човек да отправи погледа си към изгряващото слънце, за да разсее облаците, събрани в неговото съзнание. Такова нещо представя Първичното съзнание. Достатъчно е човек да се свърже с това съзнание, за да разсее събралата се в него мъка, скръб. Първичното съзнание е слънцето на хоризонта на нашия духовен живот. То е в сила да пробуди съзнанието на всеки човек, да внесе в него повече светлина, повече живот.”

„От всичко казано досега, задръжте в ума си следната мисъл: В света съществува само една връзка. Тя е връзката с Божественото съзнание, която е в сила да помогне на всички хора, на всички живи същества, от най-малките до най-големите. Следователно, каквото да се случи в живота ви, дръжте в ума си мисълта, че вие имате връзка с Божественото съзнание, което при никакви условия в живота няма да ви изостави. Щом имате тази връзка, вие ще бъдете в състояние да мислите, да чувствувате, да действувате. Щом имате тази връзка, никога няма да бъдете забравени. Същото нещо се забелязва и между светските хора. Докато партията им е силна, те имат вяра и могат да направят много неща заради нея. Щом партията им отслабне, и те изгубват силата си. Значи, докато е свързан с Божественото съзнание, човек има сили, всичко да направи. Щом се усъмни в тази връзка, той отслабва, обезсърчава се, изгубва смисъла на живота.”

25. ГОРДОСТ И ТЩЕСЛАВИЕ: 15 лекция от Учителя, държана на 24 януари 1923 г., София. - В: Допирни точки в природата: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. I. София. 1935, с. 296 ÷ 297

„И тъй, при сегашното си развитие, човек трябва да се стреми към целокупното човечество, към космическия човек. Космическият човек се проявява в цялото човечество, затова всеки трябва да се стреми да обича всички, да обича цялото човечество. Нови, широки разбирания трябва да има човек, за да привлече към себе си космическите енергии и да се ползува от тях. За това се изисква велик морал, какьвто съвременните хора още не познават. Веднъж привлечени тези сили, те започват да работят в човешкия ум, в човешкото сърце, в човешката воля, в човешката душа и в човешкия дух.

Сега, като гледам, как сте наредени на местата ви, намирам, че е нужно да стане пренареждане с оглед на темпераментите. За пример, два сангвинични темперамента не трябва да седят един до друг. Правилно е до човек със сангвиничен темперамент да седне някои флегматик. До човек с умствено-нервен темперамент трябва да седне някой холерик. Между хората може и трябва да става правилна обмяна. Това се постига, когато темпераментите им се прекръстосват. Тогава между тях ще стане правилна обмяна на енергиите им. Когато не са наредени по този начин, хората лесно заспиват. Между тях се образува тежка атмосфера Ако влезете в клас, дето учениците са безразборно наредени, ще усетите тежест, неразположение на духа. И самите ученици не са разположени, лесно заспиват. Когато между умствените, моралните и обществените силови линии на учениците има хармония, те са будни, живи, лесно възприемат. С такива ученици леко се работи, лесно им се въздействува. Онези от вас, които знаят астрология, нека направят списъци за ново пренареждане на учениците в класа, според месеците на раждането им, според темпераментите и т. н.”

26. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА СЛЪНЦЕТО, ЛУНАТА И ЗВЕЗДИТЕ: 17 лекция от Учителя, държана на 14 февруари 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), том II. София, 1936, с. 32 ÷ 35, 37 ÷ 39, 41 ÷ 43, 45 ÷ 46, 49 ÷ 50, 51 ÷ 52

„Като говорите и пишете за значението на слънцето, на луната и на звездите, виждали ли сте ги? Не сте ги виждали. Под думата „виждане” подразбирам познаване на нещата. Само онзи вижда, които знае, който познава нещата. Какво знаете вие за слънцето? Ако запитате един обикновен човек, какво нещо е слънцето, той ще ви каже, че слънцето е светло, кръгло тяло, което изпраща на земята своята топлина и светлина. Знаете ли положително, каква минимална част от небесното пространство съставя слънчевият диск? Ако слънцето е милион и петстотин пъти по-голямо от земята, знаете ли, колко такива слънца могат да изпълнят цялото небе?

Следователно, когато говорим за слънцето, ние нямаме предвид само външното слънце. То е отражение на голямото, на великото вътрешно слънце. За да си представи, какво нещо е вътрешното слънце, човек трябва да мисли, да разглежда нещата по дух, а не по буква, т. е. по външна форма.”

„Сега всички хора говорят за слънцето, като за картина на някой велик художник. Щом е така, трябва да се замислите върху тази картина, да потърсите нейния автор и, като Го намерите, да почувствувате в себе си някакъв подем. Какво правят съвременните хора? Те говорят за слънцето, възхищават се от него и нищо повече. Това е неразбиране на идеята, която е вложена в слънцето. Какво разбиране на слънцето е това, ако то не може да ви събуди? Покрай голямото си значение като носител на живот, слънцето е създадено да буди мързеливите хора, да не ги оставя много да спят. Които спят след изгряването на слънцето, те ще се видят в чудо от комарите, които ще ги хапят. И тогава, искат - не искат, ще се събудят. Като се обръщат към слънцето, евангелистите казват: О, слънце на душата ми! След това пък казват, че не знаят, защо слънцето е създадено.

Слънцето, Луната, звездите са символи на нещо. Слънцето, за пример, означава държава. Когато един народ, едно племе, една раса или цялото човечество се организира в една външна сила и започне да проявява своето, това се нарича слънце. В писанието се казва, че слънцето, луната и звездите ще потъмнеят и ще изгубят светлината си. Когато се казва, че слънцето потъмнява, това подразбира държава, която губи своята сила, своята светлина. Луната представя известна религиозна система, независимо от това, дали е права или крива. Звездите пък представят великите хора на земята. Значи, ще дойде ден, когато държавите, религиозните системи и великите хора на земята ще изгубят своята сила и светлина и ще паднат от своето величие. Поетите възпяват слънцето, луната и звездите. Вярно ли е всичко, което те пишат?”

„Да се върнем към предназначението на слънцето, луната и звездите. Думата „предназначение” всякога подразбира показалец на известно желание. Във всяко желание е вложена интензивност, сила за неговото постигане. Казваме, че човек е дошъл на земята да се учи, учен да стане. Дали ще стане учен, това е въпрос. В желанието на човека да стане учен, трябва да е вложена интензивност. За да се добие тази интензивност, която е в състояние да реализира желанието на човека, три сили трябва едновременно да действуват в една и съща посока. Само при участието на тези три сили. ученият човек може да реализира своето предназначение. Тези три сили са силите на ума, на сърцето и на волята във физическия свят; сияйте на мислите, на чувствата и на постъпките в духовния свят, и силите на любовта, на мъдростта и на истината в Божествения свят. Какво е казано в Библията за предназначението на слънцето, луната и звездите? - Бог създаде слънцето, луната и звездите, за да отдели деня от нощта, светлината от тъмнината, доброто от злото и да бъдат знамение задни, за години и за времена. Те са създадени за знамение на всички събития, които стават в човешкото съзнание. Те определят кръга на живота.

Върху зададената тема „Предназначение на слънцето, луната и звездите”, някои се въздържат да пишат, с което искат да кажат, че не знаят, какво е предназначението им. - Не, каквато тема и да ви се даде, пишете нещо. От всяка тема гледайте да извадите известна поука. За да постигнете това, освободете се от личния елемент в себе си и тогава пишете. Каквото и да напишете, не мислете, че ще разрешите важния въпрос, защо светьт е създаден. Никой не може да отговори на този въпрос, но въпреки това, светът има свое предназначение Защо е създаден светът? Светът е създаден за хората, които, в сравнение със съществата от възвишения свят, са деца, изпратени на земята да се учат като в забавачница. В далечното минало и хората като души са прекарвали на небето, но понеже правили големи смущения, Бог се видял в чудо и ги изпратил на земята да се освободи от тях.”

„Съвременните хора говорят за невидим свят, за бъдещ живот. Как ще живеят в този свят, когато напуснат тялото си? Как ще се познават един други? Ще кажете, че ще се познават по двойника си, които прилича на физическото тяло. - Това са думи само. Вие не знаете още, какво представя двойникът. Важно е човек да знае своята основна, отличителна черта. Тази черта се крие във времето на неговото излизане от Великото Божествено съзнание. Раждането на човека от Битието е толкова важен момент, колкото е важен моментът на раждането му на земята. За пример, казват за някой човек, че се е родил при изгрев слънце, в шест часа, 45 минути, десет секунди и пет терци. (- Как можем да различим времето и пространството?) - По интензивността на движението (диаметърът - времето) и големината на кръга (пространството). Значи, има аналогия между раждането на човека на земята и раждането му, т. е. излизането му като душа от Божественото съзнание. Моментът на излизане на душата от Великото съзнание е точно определен. В това отношение всяка душа представя единица, те някаква строго определена величина. Важна е тази единица в живота. В Божественото сьзнание тя играе голяма роля и заема особено място. Щом сте влезли в живота, вие не можете да изчезнете. Нищо не е в състояние да се противопостави на Божествената идея, която ви е подтикнала да слезете на земята. Не само един път, но много пъти човек ще слиза на земята и при това в различни форми: ту като мъж, ту като жена, ту като стар дядо или стара баба, ту като цар и т. н. Ако ви попитат, коя е основната черта на този човек, няма да знаете. И той сам не се познава. Ако го поставите пред образите на неговото минало, той ще отрече всички, освен царския образ. Ще кажет: Аз се познавам като цар, когато съм воювал със сабя на бойното поле Защо помни само този образ? - Защото той е един от силните моменти на неговото минало.

И тъй, различните въплъщения в Битието не са нищо друго, освен силните аспекти на живота, които имат положителен и отрицателен характер. Като окултни ученици вие трябва да имате истинска светлина върху въпроса. Що се отнася до практическия живот и силните и слабите, и добрите и лошите аспекти са необходими. Силното добро всякога има за контраст силното зло. Що е злото в случая? - Злото представя висок планински връх, със своите вечни снегове, които замразяват човека, както омразата заледенява човешкото сърце. Който се качи на този връх, той непременно ще изпита неговата студенина. Долината представлява доброто на физическия свят, дето всичко никне, расте и се развива. В духовния свят нещата са обратни: долината символизира злото, а височината - доброто. Значи, там. дето на физическия свят има студ, в духовния свят има горещина. И обратно: там, дето в духовния свят има горещина, на физическия свят има студ. Същото може да се каже и по отношение на човешкото съзнание. Когато в една област на човешкото съзнание е светло, в друга някоя област е тъмно.”

„И тъй, Слънцето е емблема. То символизира Бога на физическия свят. То представя великия принцип, които дава живот. Слънцето означава любовта на човека към Бога. Луната представя самия човек, а звездите - любовта на човека към ближните. Слънцето е Бог, Луната - човекът, звездите - неговите ближни. Следователно, за да познаете звездите, трябва да мислите за луната; за да познаете луната, трябва да мислите за слънцето. Наистина, луната се открива на хората, само след като слънцето я освети. Само слънцето е в състояние да ни открие луната. Когато слънцето залезе, то хвърля светлина върху луната, и тя става видима за нас. Когато луната се скрие, тя хвърля светлината си върху звездите, и те стават видими за нас. Значи, слънцето трябва да се скрие, за да се види луната. И луната трпбва да се скрие, за да се видят звездите. Този закон съществува и в обществения живот. И тъй, ако искате да познаете себе си, вашето сльнце трябва да бъде на противоположната страна на съзнанието ви, да хвърля светлината си върху него Ако искате да познаете ближните си, съзнанието ви пък трябва да бъде на противоположната страна. При това положение само животът има смисъл.

 

Със зададената тема „Предназначение на Слънцето, Луната и звездите” имах предвид да помислите не само вьрху физическото слънце, но и върху онова вътрешно, духовно слънце, което е свързано с духовния живот на човека. Това слънце изучаваме ние. Що се отнася до физическото слънце, всеки знае нещо. Когото запитате за слънцето, ще ви каже, че то действува благотворно върху растенията. Под неговите лъчи те растат, цьфтят, връзват плодове, зреят, а ние опитваме зрелите, сладки плодове. Ако се зададе въпроса, защо са създадени небесните светила, лесно може да се отговори. Всичко в света е създадено, за да мислят и да учат хората. Какво значи да мислите? Да мислите върху нещо, това значи да имате точно определена, конкретна идея върху този предмет.”

„Когато Божественото съзнание присъствува, доброто се проявява навсякъде. Това са състояния, които хората наричат ден и нощ. Където Божественото съзнание присъствува, там е денят на живота. Където Божественото съзнание отсъствува, там е нощта на живота. В първия случай слънцето царува, а във втория – луната.

Всяко благородно чувство или желание, което се ражда дьлбоко някъде в човека, е Божественото начало в него. То определя човека като човек. Единственото нещо, което индивидуализира човека, това е Божественото начало в него. Докато мисли за Бога, човек познава себе си. Щом престане да мисли за Бога, той престава да се познава. Бог е огледало за човека. В Него само можем да се оглеждаме и познаваме.”

„Помнете правилото: Вярвайте в Божественото съзнание, което работи в човека, и никога не се колебайте в него. Докато вярвате в Божественото в себе си, вие сте в деня на живота. Щом се усъмните и разколебаете в него, вие сте в нощта на живота. Страшно нещо е съмнението! В тази област са падали големи адепти и светии. Достатъчно е да проникне най-малкото съмнение в душата им, за да паднат от голямата висина, до която са достигнали. И апостол Павел казва: „Боя се, каго проповядвам на хората, сам да не бъда отхвърлен”. С тези думи той изказва страха си от съмнението. Дайте място на Божественото съзнание в себе си и не се страхувайте. За това, обаче, се изисква будно съзнание. Когато съзнанието на човека е будно, той ще бъде изпълнен от добри и благородни мисли и чувства.”

27. РАЗВИТИЕ НА МОЗЪЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ: 19 лекция от Учителя, държана на 28 февруари 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. II. София, 1936, с. 82 ÷ 83, 98 ÷ 99

„Човек се отличава от животните, освен по теглото на главния и гръбначния си мозък, още и по формата и големината на лицето. Човек има такова чело, каквото никое друго животно. По големината, по формата и по развитието на мозъчните центрове отпред на челото се съди за човешката интелигентност. Човек се различава от животните не само по количеството на мозька си, но и по качеството. Той е създаден при съвършено особени астрологически съчетания от тия, при които животните са създадени. С други думи казано: При създаването си, човек е минал през специална врата, за да слезе на земята През процеса на развитието си, ембриото на човека е минало в утробата на майката през около 400 ÷ 500 хиляди форми по- низки от него, докато дойде до човешката форма. Днес формата на човека е най-съвършената, в която се е проявил живота на земята Над човешката форма има още много форми, през които човек в бъдеще ще минава. Засега обаче, той трябва да развива своя мозък, да го приготвя за бъдещите условия. При днешното устройства на човешкия организъм, тялото е подложено на големи промени. Една тежка болест е в състояние да отнеме от теглото на човека повече от 20 ÷ 30 килограма, но от теглото на мозъка - почти нищо. Най-устойчивото вещество в целия човешки организъм е това на мозька.

И тъй, най-ценното нещо в човешкия организъм е мозъкът. За тази цел човек трябва да владее мозъка си, т. е. да познава законите, които го управляват, за да може разумно да се ползува от неговата енергия. Мозькът е голямо динамо на сили, иа електрическа енергия, която изпраща по целия организъм. Ако знае правилно да се ползува от тази енергия, човек би могъл сам да се лекува. Вярата, надеждата, милосърдието, благоговението, както и моралните чувства в човека, са положителни величини, които имат мястото си в известни центрове, в известни области на мозька. Които знае как да се ползува от тях, той сам ще се увери в тяхното добро въздействие върху човека. Други някои чувства пък, като предпазливост и страх, са отрицатели и величини. Освен положителни и отрицателни чувства, в мозъка има още много центрове, някои от които са едновременно и положителни, и отрицателни. Такива са, за пример, съвест, самоуважение, общителност и други.”

„Каквото и да правите, от всички се изисква усилия, труд и работа. Когато се обезсърчите и не ви се живее, ето какво трябва да направите: излезте вън и наблюдавайте небето. Свържете се с онзи свят над вас и помислете за разумните същества, които работят неуморно върху вас, без никакво възнаграждение и благодарност от ваша страна. Излизайте вечер вън да наблюдавайте звездите, луната, да видите, колко е велик светът и какво ви предстои да изучавате. Ако нощта е мрачна, бурна, идете на близката до вас планина, там да изпитате величието на природата. Правете различни опити, различни упражнения да трансформирате състоянията си. Целта на опитите, на упражненията е да ви поставят в положение да изживеете нещо по-силно от вашето обезсърчение. Какво по-силно, по-велико от това, да се свържете с живата природа, с разумния свят, с Бога! Вие трябва да бъдете смели, решителни, да понасяте трудностите в живота. Като лекува хората от техните обезсърчения, природата Ги поставя пред големи изненади На сън или в будно състояние, тя често им устройва такива засади, че те забравят и отчаяние, и обезсърчение и са готови да живеят при най-мъчни условия.”

28. ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛЕКЦИЯ: 20 лекция от Учителя, държана на 7 март 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. II. София, 1936, с. 112 ÷ 113

„Приложете този закон и върху Учителя си. да познаете дали е добър или не. Ако с приближаването си към Учителя си, здравето ви се възстанови, сърцето ви се успокои и умът ви се просвети. Той е истински добър, Той е Учителят. Това е диагноза, това е окултна дефиниция за определяне качествата на добрия човек. В тази дефиниция няма никакво изключение. - Всякога ли трябва да изпитвате въздействието на добрия човек? Изпитвайте го, за да видите, че той е като слънцето. Както слънцето дава своята светлина и топлина на всички и всякога, така и добрия човек всякога и към всички проявява своите качества. Колкото по-отговорен е човек кьм него, толкова повече може да получи. Какво знаят съвременните хора за слънцето? Те казват, че слънцето е светещо тяло, с висока температура, със сложен състав и се намира на голямо разстояние от земята. Много неща знаят те за Слънцето, но едно не знаят. Те не подозират даже че това слънце е отражение на Божественото слънце, т. е. на Божието око, което вижда всичко, подканя всички на работа: едни събужда, на други дава импулс за работа, трети призовава към живот. На дървото казва: Ти ще растеш нагоре, ще работиш усьрдно. Щом получи тази заповед, този импулс, дървото започва да работи. Като срещне паяка, казва му: ти ще предеш своята паяжина. Като даде своите разпореждания сльнцето започва да се изкачва нависоко, отдето следи, кои как върши работата си. Когато се отегчат от работа, всички живи същества започват да търсят начини, как да се скрият от Божието око. Щом искат да се скрият от Бога, от слънцето, веднага спущат облаците. Следователно, облаците са пердета на мързеливите, на непослушните хора, които искат да скрият делата си от зоркото око на Великия. Той погледне оттук, погледне оттам, нищо не се вижда. Тогава изпраща вятъра да разкъса тия пердета. Като дойде вятърът, като задуха, зафучи, веднага вдига завесите и пита съществата, които са се скрили под тях: Какво правите тука? Защо се криете?”

29. СИЛАТА НА СВЕТЛИНАТА И ТЪМНИНАТА: 21 лекция от Учителя, държана на 14 март 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. II. София, 1936, с. 126 ÷ 130

„Следователно, в природата съществуват главно два вида енергии: низходящи, наречени енергии на тъмнината в живота (схема ІІІ) и възходящи, т. е. енергии на светлината (схема II). Схема I представя кръстосани енергии на светлината и на тъмнината. Дето тези енергии се уравновесяват, там започва разумният живот. В този живот има светли и тъмни места, върхове и долини, вследствие на което се явяват сенки. Сенките са предметите, които човек трябва да изучава.

Как се познава, кога човек живее в светлината и кога - в тъмнината? За да отговоря на този въпрос, ще си послужа със следното обяснение. Във втората схема са представени възходящите енергии на природата, т. е. живота на светлината. Най-високата точка на слънцето е зенитът. Тогава слънчевите лъчи са най-силни и падат точно перпендикулярно към земята. Ако в този момент човек погледне на слънцето, очите му не биха могли да издържат тази светлина. Те веднага ще се свият, ще вземат елипсовидна форма. Едновременно с очите, той ще свие и веждите си. Който го погледне, ще каже, че този човек е много сериозен. Значи, сериозният човек живее в светлината, в деня на живота. Наистина, които е роден през деня, когато слънцето силно грее, той има продълговати очи, не много отворени. Ако този човек влезе в тъмна стая, той ще напрегне очите си, ще ги отвори, за да различи предметите. Оттук казваме, че всеки, който е роден вечер, той е с големи, отворени очи. Всички хора, които живеят в тъмнина, имат широко отворени очи и вдигнати нагоре вежди. Когато искат да кажат на човека да бъде внимателен, съветват го да отваря очите си на четири. Това е пословица, на която липсва нещо, не е съвсем пълна. Човек трябва да отваря очиге си на четири, но вечер, когато е тъмно. През деня няма защо да отваря очите си на четири. Следователно, тази пословица се отнася до хора, които живеет в нощта. Ако човек живее дълго време в тъмнина, очите му постепенно започват да изпъкват навън. Хора, на които очите са силно отворени и изпькнали, са много груби. Студът, градьт, снегът, сланата, се дължат на тъмните сили в природата Омразата, завистта, злобата, изобщо, всички отрицателни чувства се дължат пак на тъмните сили в природата. Ако очите на някои човек са изпъкнали, но елипсовидни, не много отворени, това показва, че той е роден в тъмнина, но има желание да влезе в светлината. Той разбира грубостта си, но се въздържа, стреми се прояви своята мекота. Някои хора са родени в тъмнина, но живеят в светлина, работят за своето смекчаване. Други пък са родени в светлина, но живеят в тъмнина, работят с грубите сили на природата.

Като знаете това, пазете се да не смените състоянието си, да изпаднете от силите на светлината в силите на тъмнината. Щом се натъкнете на тъмните сили, започнете да работите, да ги превърнете в положителни, в сили на светлината. Това значи, да уравновесите силите на своя организъм. Пазете се от тъмнината, без да се страхувате от нея. Силите на тъмнината са необходими за растенето. Всички живи същества растат, събират енергия и почиват все в тъмнина. За да се развива вашата мисъл, вие непременно трябва да се движите между силите на тъмнината и светлината: първите ще оформяват мисълта, а вторите ще дават сила и движение на тази мисъл да се реализира. Тъмните сили са свързани с черните лъчи на светлината, а светлите сили са свързани с белите лъчи на светлината.

Сега, дрьжте в ума си идеята, че природните закони не са произволни. Те са разумни и строго определени. Има закони на необходимостта, но има закони и на свободата. И едните, и другите са разумни, вследствие на което вие трябва да се съобразявате с тях. Задачата на окултната наука е да посочи на ученика методи, как да се справи с природните сили и закони. Щом сте дошли на земята, ще имате страдания, изпитания, нещастия, с които трябва да се справяте разумно. Не е въпрос да се обезсърчавате или отчайвате, Обезсърчението нищо не допринася. Радвайте се, че ви се дава светлина да разбирате нещата и да знаете, как да разрешавате мъчнотиите си. Ако нямахте тази светлина, мъчнотиите щяха да ви завлекат. Като ученици, вие ще можете разумно да ликвидирате с кармата си. Кармата на човека представя

- сбор от сили на тъмнината, които вие трябва да разсеете. Когато се справи с кармата си, човек ще живее в закона на дихармата.

 

Що е дихарма? - Дихармата е благодатта Божия, за която Христос казва: „Всички ще бъдете спасени по благодат”. Дихармата е сбор от светли сили. Тя представя светлината в живота. Вие сте ковачи, творци на съдбата си. Желязото е в ръцете ви, огънят е пред вас. Какво ви остава тогава? Нищо друго, освен да вземете желязото, да го турите в огьня и внимателно да го обръщате от една страна на друга, да изкарате нещо от него. Какво ще изкарате от нагорещеното желязо? - Каквото пожелаете: и гвоздеи, и ключове, и брави на врати, и рала, и мотики. Като работите с нагорещеното желязо, трябва да внимавате. Внимание се иска от вас! Ако сте внимателни и разумни, добре ще ликвидирате с кармата си и ще влезете в дихармата. Ако не сте внимателни и разумни, кармата ще ви завлече.”

30. НАЙ-ДОБРИЯТ МЕТОД: 23 лекция от Учителя, държана на 4 април 1923 г., София, - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. ІІ. София, 1936, с. 159 ÷ 161, 164 ÷ 165

„Човешкото съзнание не се явява кога и да е, в точно определена година, в точно определен месец, ден. час, в точно определена минута и секунда. Това съзнание се явява на определено място в пространството. Често нещастията в живота се дължат на факта, че човешкото съзнание е направило известно отклонение от времето и мястото на своята проява.

Следователно, колкото по-съвършен е човек, толкова повече съзнанието му спазва времето и мястото на своята проява, определена от законите на природата. Оттам и животът на човека е толкова по- съзнателен, по-хармоничен. Щом животът на човека е хармоничен, и работите му ще вървят добре. Всеки може да провери, доколко съзнанието му се появява точно на определеното за него време. За да проверите будността и точността на своето съзнание, направете следния опит. Сверете всички часовниците си и определете на другия ден да бъдете на Витоша точно в 4 ч. 32 м. и 5 сек. Които закъснее или изпревари определеното време, той ще знае, че в съзнанието му някъде е станало известно отклонение. От отклонението на съзнанието си, всеки може предварително да знае, какви и колко погрешки ще направи през деня. Колкото отклонението в съзнанието ви е по-голямо, толкова по-малко хората могат да разчитат на вас, а също така и вие на себе си Ако закъснеете цял час, вие ще мязате на човек, които троши камъни само без да постигне нещо особено. Ако закъснеете само 32 минути, вие ще мязате на човек, които е ял и пил само без да е работил нещо. Ако закъснеете само пет секунди, вие ще мязате на човек, който е разорал почвата си, но не я е посадил Само онзи ще посее и пожъне, който спазва точно времето до секунди и терци.

И тъй, чрез проявите на съзнанието си, човек може да изправи всички свои погрешки. Защо? - Защото съзнанието се преражда на всеки седем години. Следователно, ако в първата проява на съзнанието си, вие сте пропуснали момента, т. е. направили сте някакво опущение по отношение на времето, при следващото пробуждане или прераждане на съзнанието, след седем години, вие имате възможност да изправите погрешната си. Значи, на 7-та, на 14-та, на 21-та, на 28-та, на 35-та, на 42-та, на 49-та и т. н. годишна възраст човек има възможност да изправи всички свои погрешки. За да изправи погрешките си, ученикът трябва да бъде точен по отношение на обещанията, които дава, било на себе си, било на другите.”

„Сега ще ви дам следната нова мисъл: всеки лъч на светлината представя проекция на едно от желанията на някое възвишено същество. Лъчът, който иде от съзнанието на възвишеното същество, е подобен на слънчевия лъч, който минава през вас и произвежда чувство на приятност, на радост и веселие. Това същество, което изпраща лъча си във вашите очи, във вашия мозък, иска да има правилно отражение на своя лъч. Какво правят някои хора? Те възприемат този лъч, отправят погледа си към земята и се запътват към някоя кръчма, да пият вино Какво разбираме под думата „вино”? Виното означава неправилни, порочни мисли и желания. Следователно, когато възвишените същества проектират своите мисли, те се разпространяват като слънчеви лъчи и огряват душите. Накратко казано: Светлината е проекция на мислите, чувствата и желанията на възвишените същества. Чрез своите мисли, чувства и желания, тия същества се стремят да повдигнат всички хора, всички живи същества на земята, които от тяхно гледище, минават за мъртви.

И тъй, за да се обновите, ставайте всяка сутрин рано да възприемете първия слънчев льч. Той носи в себе си светли, възвишени мисли. Ще кажете, че лъчите на светлината не са нищо друго, освен трептения, колебания на етера. Вярно е, че светлината представя трептения, вибрации, но тези трептения носят живот. Само онзи може да схване живота, които светлината носи, у когото съзнанието е пробудено."

31. ЖИТНОТО ЗЪРНО: 24 лекция от Учителя, държана на 11 април 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. ІІ (1922 ÷ 1923), т. II. София, 1936, с. 182 ÷ 183

„Като станете сутрин, не бързайте да започнете работа. Измийте се, изправете се добре, съсредоточете мисълта си кьм центъра на земята, да възприемете нейните енергии. После, отправете тези енергии към центъра на Слънцето. След това пак отправете мисълта си към центъра на земята и т. н. Като направите това упражнение няколко пъти, подвижете се нагоре-надолу. Най-после застанете тихи и спокойни и отправете своята благодарствена молитва кьм Онзи, Който ви е пратил на земята и ви е дал всички условия за растене и развиване. Свьржете се с Неговото съзнание и благодарете Му не на думи само, но от дълбочината на душата си. Свържете се после със съзнанието на добрите и разумни същества в света, които работят за вашето повдигане. Благодарете на тия същества, благодарете на великите сили в света, които, покрай своята велика задача, да ръководят съдбините на цялото човечество, са отделели част от времето си и за вас, за създаване на добри и благоприятни условия за развитието ви.

Така постъпват и цветята. Цъфтенето на цветята не е нищо друго освен благодарност, признателност, която те отправят към Слънцето за оказаните от него услуги. Не е лесно положението на семената, на цветята, докато са заровени в пръстта. Обаче, след като поникнат, след като се покажа на повърхността на земята и започнат да растат нагоре, да цъфтят и плод да връзват, те изказват благодарността си към слънцето, към влагата, към въздуха, че са им съдействували в тяхното развитие. Като гледа към цветята, слънцето се усмихва и непрекъснато обещава да им праща от своята енергия. Следователно, всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие в човека трябва да бъдат като цветовете на растенията. Те трябва да изразяват благодарността на човека към Бога, към всички светли и възвишени същества за благата, които им са дали. Докато цветето благодари, има възможност да цъфти, престане ли да благодари, неговата работа е свършена. Докато цъфти, то има възможност да се ползува от енергиите на природата.

Същото маже да се каже и за човека. Докато благодари човек мисли. Щом престане да благодари, той престава да мисли.”

32. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА: 25 лекция от Учителя, държана на 18 април 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. ІІ (1922 ÷ 1923), т. II. София, 1936, с. 196 ÷ 198, 199, 205 ÷ 208

„Енергията в природата иде главно от два източника: от центъра на Слънцето и от центъра на Земята. Преобладаваща енергия в природата е тази, която иде от центъра на слънцето. Тя е положителна енергия. Когато слънчевата енергия се възприема повече от тавата, мозъкът на човека става много активен. Ако тази енергия се поглъща повече от стомаха, тогава стомахът става силно активен. В този случаи мозъкът се демагнетизирва, отслабва и се явява главоболие. За тази цел излишната енергия от стомаха трябва по някакъв начин да се препрати отново в мозъка. Понякога слънчевата енергия може да бъде съсредоточена повече в лакътя, в цялата ръка, в лицето и т. н., за да се разпредели тази енергия равномерно, по всички части на тялото, необходими са окултни гимнастически упражнения. Когато не можете лесно да заспивате,

причината за това е излишната енергия в мозъка. За да се освободите от нея, трябва да правите такива упражнения, чрез които да я отправяте по другите части на тялото. Това става по няколко начина: или чрез концентриране на мисълта си към върха на носа в продължение на пет минути, или чрез измиване краката си в топла вода, да привлечете част от крьвта в главата си, да слезе надолу. Натрупването на слънчевата енергия в някои части на тялото в по-голямо количество, създава за останалите удове ред болезнени състояния. Изобщо, боледуват тези удове, които са демагнетизирани, т. е. които са лишени от нужното количество енергия. За да се излекуват, мислено трябва да им се предаде необходимата енергия. Когато на някои заболял уд се предаде нужната за него енергия, той оздравява.

И тъй, когато искате да регулирате силите на своите удове, направете следното упражнение: Спуснете ръцете си надолу и концентрирайте мисълта си към центъра на земята. След това вземете тази енергия от центъра на земята и съзнателно я отправете нагоре, в мозъка си. Ако не можете да направите това, тази енергия ще ви обсеби и ще си отрази разрушително върху някой от вашите удове. За да не става това, вие трябва да отправяте тази енергия не само към главата си, но и към центъра на слънцето. После прекарвайте същата енергия към центъра на земята. Тези два вида енергии, тези две течения ще се срещнат някъде. Точката, в която ще се срещнат в човека, е под лъжичката, В тази точка вие ще усетите малка топлинка, признак на живот. Ако кръстосването на тия енергии става в мозъка, там ще усетите подем в мисълта; ако кръстосването на тия енергии става в белите дробове, чувствата ви ще се разширяват; ако това кръстосване става в стомаха, ще усещате голям апетит; ако това кръстосване става в мускулите на краката и ръцете, ще изпитвате желание за движение. Изобщо, в който уд и да става кръстосването на тия енергии, човек ще почувствува в себе си особена приятност и разположение към нещо хубаво. Ето защо човек трябва да изучава мислите и желанията си, да види, каква роля играятте в неговия живот, да различава откъде идат: от центъра на земята, или от центъра на слънцето.”

„У религиозните хора енергията е натрупана повече в центъра, в горната част на главата, дето е религиозното им чувство, вследствие на което те държат главата си изправена. Погледът им е отправен нагоре. За такива хора казват, че са мистични, обичат да съзерцават.”

„И тъй, докато имате условия, докато природата е оставила на ваше разположение известно количество енергия, вие трябва разумно да я използувате. Не я ли използувате, друг ще се настани на вашето място. След вас има други, които чакат своя ред. Нищо в природата и в живота не е произволно Щом можете да използувате разумно това, което природата е определила за вас, вие се намирате в благоприятни условия на живота. Не можете ли да го използувате, вие се намирате в неблагоприятни условия за развиване на ума, на сьрцето и на волята. Докато имате желание, вътрешен подтик в себе си за работа, вие ще имате възможност да използувате енергията, условията, които природата е предвидила за вас. Бюджетьт за всеки човек, за всяко общество, за всеки народ и за цялото човечество се определя от слънцето. Сега слънцето изпраща на земята повече физическа енергия, т. е. днес хората са в състояние да възприемат повече физическата енергия на слънцето, отколкото духовната. В бъдеще, когато шестата раса дойде на земята, хората ще имат възможност да възприемат от слънцето и духовна енергия. Значи, енергиите се различават. Затова казваме, че има физическа, сърдечна, умствена и волева енергия. Като изучавате хората, ще видите, каква енергия излъчва от себе си всеки човек.

Сега, като знаете това, не мислете, че каквото пожелаете, можете да постигнете. За всяко нещо се изискват сьответни условия. За да ползуват от умствената енергия на природата, хората трябва да знаят, как да я привлекат към себе си. За тази цел се изискват огнища, общества от хора с умствени, интелектуални стремежи. Те са в състояние да привлекат тази енергия. В това отношение университетите са такива фокуси, огнища, които привличат умствената енергия на природата. Ето защо, когато студентът влиза в някои университет, той изпитва свещен трепет, подем в своите умствени сили. Той може да се занимава и в дома си, но университетът и мястото, дето умствените сили и способности на студента се засилват и разгоряват. В училищата, в университетите умствената светлина е по-голяма, отколкото тази в семейството. Тази е причината, дето децата, от най-ранната си възраст, се пращат на училище. Ако погледнете на някое училище, или на някои университет, с окото на ясновидеца, ще видите, че оттам излиза светлина. Колкото по-първоначално и долно е училището, толкова светлината му е по-малка. Най-малка е светлината на първоначалното училище, а най-голяма - на университета.

Когато казваме, че човек трябва да живее чист, свят, разумен живот, имаме npeдвид той да използува съответните енергии на слънцето. Колкото по-възвишени стремежи има човек, толкова по-голяма възможност има да се свързва с висшите слънчеви енергии. Иначе, той ще се свързва с нисшите земни енергии, които ще го завлекат в гъстата материя, отдето мъчно може да излезе. Колкото повече човек потъва е гьстата материя, толкова повече става материалист и се свързва с черната ложа. Материалистът отрича духовния свят. Защо? - Защото, без да съзнава, той се намира изключително под влиянието на низши духове-материалисти, които го заблуждават, че той е господар на положението и от никого не зависи. Дълго време трябва този материалист да учи, да просвещава ума си, докато съзнае, че е обиколен от духове, с различно развитие, от които се влияе в положителен или отрицателен смисьл. Слънчевите енергии са положителни и се отразяват благотворно върху човека. Земните енергии са отрицателни и се отразяват неблагоприятно върху човека. Първите енергии помагат за повдигането на човека, а вторите - за неговото падане. Свързвайте се с енергиите, които идат отгоре, а не с низшите енергии на земята. Ония сили, които противодействуват на човешкото развитие, имат за цел да прекъснат съобщението между висшите енергии на слънцето и човека, за да го поставят изключително под влиянието на низшите земни енергии. Докато слънчевите енергии взимат надмощие над земните течения в човека, той има възможност да се освободи от заблужденията на света, от кривите положения на неговия живот. Слънцето носи нови идеи, нози открития, нова философия, нова религия и нова наука. Слънцето ще помете старото, ще го изгори, на пепел ще го превърне. Слънцето ще донесе на земята чистия, възвишения живот. За кого?- За готовите души. Готовият човек е пъпка, която чака да изгрее слънцето, за да се разцъфти.

Човек трябва да бъде цвят, отворен за слънцето, да възприема енергията му, която единствена е в състояние да го оплоди. Умът на човека трябва да бъде насочен към слънчевата светлина, която единствена може да разсейва тъмнината в живота му и да помага за неговото развитие. Щом човек възприема слънчевата енергия, животът сам по себе си се развива правилно.”

33. ДВИЖЕНИЕ НА РАЗУМНИТЕ СИЛИ: 28 лекция от Учителя, държана на 9 май 1923 г., София. - В: Добри навици: Младежки окултен клас, Г. II (1922 ÷ 1923), т. ІІ. София, 1936, с. 250 ÷ 252

„За да видите дали приятелството между двама души ще бъде устойчиво, вие трябва да разгледате, какво е било съчетанието на планетите в момента на създаване на това приятелство. Приятелството може да бъде устойчиво, когато в момента на създаването му са взели участие Венера, Юпитер, Меркурий, и Слънцето. Когато Марс, Сатурн и Луната се вмъкнат в приятелството, те непременно ще подкопаят основите му. Няма да мине много време, ще видите, че основите на приятелството започват да се клатят. Когато Марс дойде в приятеля ви, всяка ваша дума може да го предизвика. Когато Сатурн влезе в приятеля ви, той ще започне да се съмнява във всяка ваша дума. И най-после, когато Луната влезе в него, той ще почне да забърква каши. Луната ще види как се е проявил Марс, как се е проявил Сатурн, ще прибави някакви опашки към всичко това и повече ще забърка работите. След нея приятелството изчезва. Изобщо, Луната не помага прямо за растенето на растенията, но косвено само им помага. Когато Луната грее, растенията спират своя процес на растене. Щом тя се скрие, те започват да растат. Най-бързо растенията се развиват на слънчева светлина. Понеже Луната събужда завистта у човека, растенията се крият от нея, в смисъл, престават да се развиват. Следователно, когато човек завижда, казваме, че Луната е взела надмощие в него.

Ученикът трябва да изучава астрологията, да познава влиянието на планетите върху себе си и сьзнателно да им се противопоставя или подава - според лошото и доброто им въздействие. Понякога човек се разполага войнствено, готов е да воюва, да вади нож. Той се намира под влиянието на Марс. Ако в това време дойде и Луната, със своето отрицателно влияние върху човека, тя веднага туря опашки, заблуждения и лъжи към неговото състояние, и той, както е войнствено разположен, започва да си въобразява, че като вади нож, всичко може да направи. Това са заблуждения, преувеличени състояния, които идат от Луната, Тя обича да заблуждава, да лъже хората. Защо? - Защото в отрицателното си влияние, нейният кредит е в лъжите и заблужденията. Сатурн внася съмнението, подозрението в човека. Но трябва да знаете, че всяка планета указва и добро, положително въздействие върху човека, а не само отрицателно. Венера, като планета от женски род, има слабост към любовта. Ако се влюби в Марс, или в Сатурн, тя взима техните качества, смесва ги със своите, и тогава проявява низходящето си влияние върху човека. Когато Сатурн е в съчетание с Венера, той има влияние върху нея, и тогава в любовта влиза отрицателния елемент на Сатурна

- съмнение, подозрителност в любовта. Когато Венера е във своето възходящо сьстояние, тя влияе на Сатурн. Той и се подчинява, слуша я и вьрви в нейните стъпки.”

34. ЖИВИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА: 2 лекция от Учителя, държана на 28 октомври 1923 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. Ш (1923 ÷ 1924), т. I. София, 1926, с. 12 ÷ 15

„За да постигнеш едно свое желание, за да реализираш едно свое чувство, или една своя мисъл, изискват се две излизания от Божествения център и една влизане. Това е закон! Вие казвате някога: ние не можахме да реализираме някои наши желания. Питам ви: вие излязохте ли два пъти от Божествения центьр и влязохте ли един път? Може да излеете цяла каца сълзи, но без две излизания от Божествения център и едно влизане в Него, не можете да постигнете вашите желания. Само по този закон може да успявате. Това значи, че вие се намирате в центъра А на един кръг, по окрьжността, на който се намират следните центрове: С.С. - свръхсьзнанието; П.С. - подсъзнанието; С - съзнанието; С1.С1. - самосъзнанието.

Image_706.jpg

Значи, всяка една мисъл, за да се реализира, най-напред трябва да се качи в свръхсъзнанието, от там да слезе в подсъзнанието, после да се върне към съзнанието и най-после да дойде във самосъзнанието. Този процес представлява цяла една обиколка. Вашата мисъл като направи едно пълно обръщане, ще се реализира. Туй се нарича движение на Божественото живо колело за реализиране на всички човешки мисли, желания и идеи. Аз ви давам тази съществена мисьл, понеже в живота ви ще проникнат хиляди съмнения, обезсърчения, та да знаете, че всеки, които е в това Божествено колело ще може да реализира всичките си мисли и желания. Вашата мисъл ще движи това колело, ще го кара да върви напред, ще влиза и ще излиза от него. Туй колело се движи с различна бързина: някои път се движи много бързо, някои път много медленно, много бавно. Помнете съществената мисъл, всяка ваша нереализирана мисъл отива най- напред в Божественото свръхсъзнание, оттам слиза в подсъзнанието, после в съзнанието. Оттук минава през животинския свят, влиза след това в самосъзнанието, докато най-после се реализира във вашия живот”.

 

„И тъй, Божественото колело трябва да се завърти, за да се хармонизирате. Аз бих желал някои от вас, да разработи това колело, да го тури в движение. Когато една мисъл е била в божественото сврьхсъзнание и слезе в подсъзнанието, ще стане едно движение на съзнанието и самосъзнанието, при което тия две точки С и С1.С1. ще се съберат в точка А и поезията ще дойде. Но трябва да има едно качване в Божествения свят, защото всяка мисъл се реализира в Божествения свят. Тя се изпитва на земята, а се реализира в Божествения свят. Поезията не е земно нещо. И музиката не е земно нещо. Следователно, от двете страни на този кръг, от съзнанието и самосъзнанието, трябва да има едно движение към живата точка. А за да може едно желание или една мисъл да се реализира веднага.”

35. ТВЪРДОСТ, СМЕЛОСТ И ИЗПЪЛНИТЕЛНОСТ: 7 лекция от Учителя, държана на 25 ноември 1923 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. ІІІ (1923 ÷ 1924), т. I, София, 1926,с. 112 ÷ 113, 119

„Слънчевата светлина също така съдържа радиоактивна сила. В пространството има ред трансформатори, пред които слънчевата светлина като минава, претърпява известно видоизменение и после пада върху предметите като приятна, благотворна топлина и светлина. Ако слънчевата светлина се възприемаше тъй, както иде направо от слънцето, тя би разтопила всичко, което срещнеше на пътя си. Не мислете, че слънцето е много снизходително към вас.”

„Както виждате, в числата има разнообразие. Те са сили, които са се трансформирали от едно състояние в друго. Единицата е първото проявпение на тия сили; 4-те е второто проявление, а 7-те - третото проявление. Такова трансформирате става и в човешкото съзнание. Материята, през която е минавало съзнанието, по-рано е била по-рядка после по-гъста, и колкото е слизало по-надолу, ставала все по-гъста и по-гъста, докато най-после се проявили формите, които днес съществуват.”

36. ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА: 8 Лекция от Учителя, държана на 1 декември 1923 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IІІ (1923 ÷ 1924), т. I. София, 1926, с. 131 ÷ 132

„Носът и челото в човека представляват два отделни свята. Носът е светът на физическия човек. Той е от мъжки пол, но раздвоен. Всички негови пориви са все към земята. Челото е светът на висшия, на горния човек. В него няма раздвояване. Той нито е мъж, нито е жена. Той е човек. Във вас сега може да се появи мисълта: веднъж родени така. как можем да си помогнем? Вие се лъжете, не сте родени така. Вие си предполагате само. че сте родени, никой от вас още не е роден. Вие сте само въплотени в материята, но въплотяването не е раждане. Раждането е един Божествен, един естествен процес на душата, Въплотяването е един неестествен процес. Ако някой каже, че е роден така, то значи, че той може правилно да се развива; щом е въплотен в материята, той трябва да употреби своя висш Божествен ум, за да се разплете. Как ще се разплете?

По какво се отличава вьплотяването? Вьплотеният в материята човек е крайно капризен, каквото види по улицата за ядене, все му се яде; през дето мине, все ще си купи нещо и ще дъвче, ще напълни джобовете си с орехи, лешници, ябълки и др. подобни. Ако го питаш, защо дъвче постоянно, ще ти отговори: да минава времето по-лесно. Той чете всякакви книги безразборно: романи, история, философия, математика, естествените науки и др. - всичко в него е каша. Ако го запиташ, какво специално го интересува, било в някои от романите, които чете, или в някои от научните книги, ще каже: чета, колкото да се прекара времето. Какво те интересува във философията на еди-кого си? - Да видя неговите възгледи. Такъв човек, обаче, няма нищо определено, към което да се стреми. Не, не трябва да бъде така. Чета ли някакъв роман, трябва да зная, каква е основната идея в него. Проучвам ли някаква философия, трябва да зная, каква е основната идея в тази философия. Следователно, човек, който се е родил, трябва да има една основна идея.”

37. УПЪТВАНИЯ, ОБРАЗИ: 10 лекция от Учителя, държана на 23 декември 1923 г., София. - В: Лекции на Младежкия окултен клас, Г. IIІ (1923 ÷ 1924), т. I. София, 1926, с. 14 ÷ 15

„И тъй, вие можете да съберете единицата с нищото. В света съществува само една единица - тя е Бог. В света съществува само една вечност - тя е нищото. Проявлението на целия космос пък, е проявление на единицата, проявление на вечността. Той представлява част от цялото. Думата „част”, обаче, не означава същинската идея. В такъв случай, ние можем да се изразим другояче, а именно, в света съществуват идейни форми, които не се създават, не се губят, а живеят вечно. В това отношение всеки човек е една идейна форма на тази първоначална единица.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...