Jump to content

Recommended Posts

1936-1937 година

От книгите: Запалена свещ. Устойчиви величини.Да им дам живот. Той създава.

Старото отмина.Разумните същества. Противоречия в природата

По образ и подобие. Ликвидация на века Възможности на живота. Лъчи на живота

Топлите бани са за предпочитане.

* * *

Сребро се намира и в човешката кръв, и в човешката мисъл, и на слънцето, и във въздуха, във водата, на луната и на звездите, почти навсякъде, но в различни количества. Като добри проводници на топлината и на електричеството златото и среброто могат да се използват като много добри лечебни средства. Среброто чисти, а златото се взема като емблема на живота, те са помощници на човека, а не да се вземат за кумири.

* * *

Без хляб няма живот.

* * *

Неврастенията не е нищо друго освен дерайлиране от правия път на живота, също се дължи и на прекомерния стремеж към бързо, преждевременно развитие.

* * *

Всеки ден при изгрева на слънцето пожелайте да имате любов в сърцето си и истина в ума си. Да посрещате слънцето, значи да посрещате Божия Дух.

* * *

За да придобие руменина на лицето си, човек трябва да си представи червения цвят във въображението си, да се свърже с всички тонове на червената краска. Докато човек не придобие правилно червения цвят, ще бъде изложен на ред болезнени състояния. Ако не възприеме правилно портокаления цвят - ще изгуби индивидуалното си развитие; ако изгубите зеления - ще се спре растенето му; жълтия - ще се спре умственото развитие; синия - ще се изражда в религиозно отношение; виолетовия - ще почне постепенно да губи силата на волята си.

* * *

Щом нещата се озарят от Божията Любов и от Божествената светлина, всичките неща стават красиви.

* * *

Когато пости, човек трябва да добие хубави черти на лицето си.

В слюнката на Христа имаше такова вещество, което можеше да отваря очите на слепи. В слюнката и езика на хората има такова вещество, което, освен че не отваря очите на слепия, но още повече ги затваря.

* * *

Среброто е в сила да трансформира известни разстройства в човешкия организъм, а златото дава направление на човешкия живот, имам предвид първичното злато, което е излязло заедно с първия лъч на светлината. С него може да се лекувате по хомеопатичен начин. Вземете един грам злато чисто, самородно, турете го в десет грама вода и я оставете да стои няколко дни на слънце. Щом сте неразположени, или затруднени, вземете десет капки от тази вода и неразположението ще мине. Ако сте скарани с някого, ако сте болни - направете същото. Магията е знание, разбиране на елементите в техния първичен вид, а не в сегашното им състояние. Любовта е първичният елемент, от който са произлезли всички останали - на брой повече от милиард, а не както съвременните химици казват около деветдесет.

* * *

Лошият живот на хората и лошите им мисли тук на планината развалят времето. Планината е единственото място, където хората могат да разберат какво нещо е чистотата. Тя ги гони лошите мисли с гръмотевици и бури и така се освобождава от тях. Засега само здрави посещават планините, но ще дойде ден, когато и болните ще могат да излизат с автомобили, аероплани и т.н.

* * *

Никога не обличайте нови дрехи върху стари. Хората грешат, като не спазват това правило.

* * *

Обезсърчението, съмнението, недоволството, гневът, тъгата не са ваши, те са от дяволски произход.

* * *

Всяка дума съдържа в себе си взривни елементи, каквито има и в химията. Ако не знае свойствата им, човек може да си причини големи пакости. В това отношение магията е опасна наука. Има думи в магията, които съдържат магическа, динамическа сила в себе си. Не знае ли кога и как да ги употребява и къде, човек може да причини ред злини както на себе си, така и на обкръжаващите. Затова изучавайте ония науки, които повдигат човека и не му причиняват пакости.

* * *

Хората са слаби и болни, защото са изгубили силата на духа си.

* * *

Недоволството е нечистота, прах, която се полепва на съзнанието и го дразни. За да се освободи от нечистотиите на физическото, на духовното и астралното си тяло, както и на съзнанието си, човек трябва постоянно да се мие. За тази цел ще си послужи с видима и с невидима вода.

* * *

Видите ли, че кожата ви се е малко посбръчкала, вземете чиста планинска вода и се измийте с нея. Ако очите ви са се замрежили и не виждате, приемете повече светлина. Ако сърцето ви е изстинало, запалете малко вашия огън, да се стопли сърцето ви.

Любовта подмладява и обновява, затова всеки я търси. Когато любовта проникне в сърцето на човека, тя засилва неговите жлези и той се подмладява, не е нужно да му присаждат жлези, за да се подмлади. Престане ли човек да обича, жлезите се атрофират. Затова обичайте хората, растенията, животните, радвайте се на всичко и на всички. Така се активизират жлезите.

* * *

Тялото на човека остарява, но душата му никога, тя е от друга еволюция.

* * *

Искате ли да се подмладите, направете следния опит: ако сте на 50-60 години, всяка вечер, като си лягате, кажете в себе си, че утре ще бъдете с пет години по-млад, отколкото сте днес. Правете този опит цяла седмица, после ще увеличавате годините, докато стигне до 25 години, с толкова да се подмладите. За онзи, който вярва, това е напълно възможно.

* * *

Човек трябва да пази своя вътрешен мир, от нищо да не се дразни. Че изгубил нещо, че му казали обидна дума, той не трябва да се смущава. Вътрешният мир на човека струва много, много повече от всичките външни, материални загуби.

* * *

Когато човек е здрав по ум, по сърце и тяло, от него се излъчват три вида ухание.

* * *

Докато не обича Истината, човек не може да бъде здрав.

За здравето на сърцето се препоръчва любов - тя е единствената, която може да уравновеси състоянията на сърцето.

* * *

Благословени са целувките на слънцето - те лекуват.

* * *

Христос излекува много прокажени, защото имаше любов в себе си и не се страхуваше от зараза.

* * *

Всяко влюбване причинява известна аномалия в организма, в чувствата, мислите. Аномалиите причиняват болестни състояния и страдания.

* * *

Билките са създадени, за да се лекуват хората с тях.

* * *

Всичко, което Бог е създал, крие в себе си някакво благо, което може да се използва.

* * *

Ако задържиш дълго време храна в стомаха си, ще заболееш. Ако задържиш дълго време светлина в очите, ще ги повредиш. Ако задържиш в сърцето си дълго време топлина, и то ще се повреди. Дойде ли любовта в тебе, не я задържай за дълго време - остави я да мине и замине. Благодарете за всичко, което имате в момента, не желайте повече.

* * *

Може да носите лятно време копринени дрехи, но не изцяло да сте в коприна; тя държи хладно и действа дисциплиниращо, дава сдържаност, но памук и лен е още по-добре да се носи. Вълната стои по-високо от коприната.

* * *

Като дъвчете сакъз, чистите несъзнателно зъбите си, а едновременно с това приижда повече кръв във венците и така зъбите се хранят и засилват.

За да бъдете красиви и да не остарявате, носете някакъв висок идеал в душите си.

* * *

Студени компреси и душове са за силни хора, на които кръвообращението е правилно; слабите, ако си го позволят, скъпо ще платят. Резките промени на температурата - гореща баня после студен душ, е вредно.

* * *

Скъпоценният камък разлага светлината по особен начин. На тази светлина всеки може да се лекува. Затова добре е човек да носи златни пръстени със скъпоценни камъни. Не всички камъни действат благотворно върху човешкия организъм и не всеки камък действа лечебно на всички хора. Има такива камъни, на които трептенията на организма на даден човек не се съгласуват с трептенията на камъка, поради което произвеждат дисхармония. Радият действа благотворно на известни хора, на други - не. Който работи или се лекува с радий, трябва да се нагоди към неговите трептения.

* * *

Скъпоценният камък пречупва правилно светлината, съвършено различно от обикновения камък или стъкло. Ако насочите скъпоценния камък към една рана, светлината, която той пречупва, ще излекува раната. Ученият пречупва по особен начин светлината на слънцето със своя ум и може да лекува с тази светлина; обикновеният човек слабо пречупва светлината и затова не може да помогне на ближния си, нито на себе си.

 

Висока култура се иска от човека, за да се подмлади моментално. Човек е изгубил първоначалната си топлина, която е необходимо условие за подмладяване. Тя представлява особен род динамическа топлина - причина за нов живот, топлина на Духа. Роденият от вода и Дух е нов човек. Да се подмлади човек, това значи коренно да се преобрази умът и сърцето. Невъзможно е да подмладиш тялото си, ако предварително не си подмладил ума и сърцето си. Един от начините за подмладяването на ума и сърцето е заниманието и работата със Словото Божие.

* * *

Днес хората страдат и боледуват, защото много връзки ги държат за земята. Ако погледнете човека с окото на ясновидеца, ще забележите, че той е обвързан от главата до краката с хиляди нишки, някои единични, някои двойни. Пожелае ли да се издигне нагоре, веднага нишките го дърпат надолу. Всяко теглене му причинява болка, затова трябва да се намери опитен, вещ лекар, който да знае как да прерязва тия нишки.

* * *

Новият живот - чисти мисли и чисти чувства и постъпки, има за цел да спре условията за ферментация. Новата хигиена, хигиената на Любовта ще премахне условията за ферментацията.

* * *

Обидата, която преживявате, се отразява на черния дроб като горчиво чувство, което не можете лесно да превъзмогнете. Доброто или лошо състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се сърди и гневи. Каже ли някой, че не му се яде, че никого не може да търпи, че с никого не може да се разбира, че никому не вярва и в Бога не вярва, за всичко е виновен черният дроб. Той е малък орган, но играе много важна роля, има грамадно влияние върху психиката на човека.

* * *

Чрез чувствата човек е свързан с астралния свят, т.е. с духовното си тяло. Астралният свят се състои от две области: нисша и висша според чувствата, които биват нисши и висши, по състояние този свят е течен, подобен на водата. На земята човек живее и с умственото, и с причинното си тяло - те са свързани с по-високи светове от физическия и астралния. Всяко тяло е съставено от специфична материя и извършва специална служба. Всеки орган на физическото тяло е свързан с един от четирите свята. Черният дроб е свързан с астралния свят. Той регулира нисшите чувства у човека, той поглъща отровите на организма и ги трансформира. Ако се разстрои, отровите се разнасят по целия организъм и човек умира. Между черния дроб и жлъчката съществува тясна връзка. Ако тази връзка се наруши, животът е в опасност. Понеже черният дроб е свързан със същества от нисшия астрален свят, те започват да влияят на човека и му нашепват друга философия - на отчаяние, мисли за самоубийство и т.н. Тези същества са пролетариите в живота, които търсят лек начин на живот, те са силни тези същества, но неорганизирани, те гледат на богатите като на изедници и се настройват срещу тях. Няма по-опасни хора от неорганизираните. Попаднете ли в едно мъчително състояние на духа, ще знаете, че сте в областта на неорганизираната материя. В това отношение англичаните могат да се похвалят с добре организиран черен дроб и добре организирани чувства.

* * *

Неврастенията се дължи на разстройство на черния дроб. Вие мислите криво и се гневите, защото черният дроб е разстроен. Обърни се към Господа с молба да ти даде повече знания и светлина, да оправиш черния си дроб. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко. Кажеш ли, че не можеш да се примириш с хората, ти не си организирал черния си дроб. Да вярваш в Бога, това значи да имаш добре организиран черен дроб, добре организиран ум, сърце и душа. Вярата е сила, потребна за организиране на черния дроб.

Тежко болен си, но ако имаш желание да живееш и се молиш искрено на Бога да ти даде живот и здраве, за да изпълняваш волята му, ще оздравееш.

* * *

Хора, които имат по-тесни и дълги носове, повече мислят. Сприхавостта и нервността се дължат на излишна умствена енергия, която се натрупва на носа, а тази умствена енергия разстройва нервната система. Не претоварвайте мисълта си с излишни грижи.

* * *

Несмляната храна се наслагва във вид на утайки около ставите, както и в капилярните съдове. Тази е причината за заболяване на човека от ставен ревматизъм. Бързото хранене е причина за заболяване от още много други неща. Колкото по-дълго време се дъвче една храна и се задържа в устата, толкова по-лесно се всмукват част от хранителните вещества и от праната. Така те отиват направо в нервната система. Ония сокове, които не се всмукват в устата, отиват направо в стомаха, дето става пълно смилане.

* * *

Събудите ли се посред нощ и не ви се спи, станете веднага. В сънно състояние въпросите не се решават. Сънят е почивка, минаване от едно състояние в друго.

* * *

Всяка груба дума се отразява вредно върху нервната система. Както каруцата разтърсва човека, така и трептенията на грубите думи, на отрицателните мисли и чувства произвеждат сътресение на нервната система.

* * *

Мекотата подобрява живота, тя е здравословно състояние.

* * *

Яжте дини, които са изложени на юг, за да видите разликата между тях и тези, които са изложени при растенето и зреенето на север, запад или изток. Яжте само горната част на динята, а не и долната (тази, с която е лежала на земята). —

* * *

Лъжата е една от причините за преждевременното остаряване на човека.

Който лъже, че е болен от нещо, непременно ще се разболее действително. Съзнанието трябва да е будно, да не се поддава на лъжата. Направиш една погрешка, не се извинявай, но я поправи. Лъжата спира твоето развитие.

* * *

Свинското месо е най-нечистото нещо.

* * *

Болен си, но за да оздравееш, обратно ще мислиш и ще казваш: „Здрав съм!".

* * *

Сълзите са благословение за човека, те смекчават малко почвата на градината му - те мият очите. След плач човек вижда по-ясно. Хубаво е да си поплаче човек най-малко десетина минути, не повече, не с часове да реве.

* * *

Стар си, очите ти отслабнали, кръстът те боли, краката не те държат, не можеш да спиш, това са остатъци от твоя минал живот. Очите отслабват, когато човек не прави нужните упражнения. Правилно е, когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си и врата си на една или друга страна, но да движиш само очите си нагоре, надолу, надясно и наляво, бавно, спокойно. От леност очите отслабват.

Мнозина от вас не знаят и слънцето как да го гледат; те се вторачват в него и очакват да получат нужната енергия. Слънчевата енергия трябва да мине през няколко воала, за да даде резултат.

* * *

Когато си се простудил, разтрий гърба си, за да подобриш кръвообращението, да разшириш капилярните съдове. Ако усетиш, че имаш температура, веднага ще вземеш мерки (и ако е ниска), за да се възстанови нормалното положение. Когато човек изпитва ограничение или стеснение в чувствата си, в организма пак настава известна аномалия.

* * *

Апетитът е лакомия; човек може да яде и десет пъти на ден и пак да е гладен - това не е нормално.

* * *

Ако някой страда от стомах, колкото и малко храна да приема, част от нея не може да се смели и се натрупва във вид на полуорганично вещество около ставите, около прешлените на гръбначния стълб и причинява ревматизъм и други подобни на ревматизма болести.

* * *

Боли те главата - ще изпиеш две-три чаши гореща вода на глътки, ще вземеш рициново масло, ще изчистиш стомаха си, ще направиш една топла баня и ще си легнеш. Във водата малко ще стоиш.

* * *

Може да те боли глава, ако няма достатъчно кръв в нея. В главата не трябва да има много кръв, но не и малко, а толкова, колкото е нужно.

Всяка дреха е проводник на известна енергия. Човек трябва да знае каква и колко енергия му е нужна и чрез каква дреха може да си я достави.

За да се развие ларинксът, човек трябва да знае как да изпраща кръв на този мускул от музикалния център, който е отстрани на веждите, кръвта трябва да слезе в ларинкса.

* * *

При хълцането ще изпиеш две-три чаши гореща вода, или ще дишаш дълбоко. Хълцането се предизвиква от едно малко повдигане на диафрагмата, която е покрив на стомаха, и когато покривът се вдигне високо, подът трябва да се свали малко по-долу. Човек хълца и когато не мисли право.

* * *

Не давай на лицето си сърдит и недоволен израз, не се обличай нехайно - от дребни неща наглед човек остарява преждевременно.

* * *

Бог е в главата ви, в мозъка; вярата е в дробовете, а надеждата в стомаха. Мозъкът, дробовете и стомахът са трите възприемателни органи на физическия свят. Чрез тях човек може да влезе във връзка с божествения свят.

Как ще покажеш, че любиш Бога? Ще отидеш в някой дом, където има умряло дете, ще се обърнеш към Бога, към духа на детето и ще му кажеш да се върне към родителите си. 1/1 ако наистина имаш любов към Бога, детето ще се върне на земята.

* * *

Чистият пшеничен хляб има повече хранителни вещества, отколкото другите храни.

* * *

Ако употребяваш храна, която не обичаш, не можеш да се ползваш от нея. Всяка храна крие в себе си живот, който може да се използва само ако обичаш тази храна. Не мисли, че храната внася силата. Ако обичаш живота, който е скрит в храната, всички клетки ще се отворят за него и ще го приемат. Ако не обичаш известна храна, ти не обичаш и живота в нея, тя ще влезе и излезе от клетките ти, без да приемат те живота, който се съдържа в нея. Това значи да ядеш, без да се ползваш от храната, която приемаш.

* * *

Понеже чистият въздух е наситен с прана и светлина, човек, като диша, приема тези два елемента, необходими за кръвта.

* * *

Истината и благостта внасят в човека вътрешна сила, мир и спокойствие. Те продължават човешкия живот. Да мисли човек, че по механически път може да се подмлади и продължи живота си, е заблуждение.

 

Китайците отпреди хиляди години лекуват туберкулозата с поповото прасе. Вземат 4-5 попови прасета, изсушават ги, счукват ги на прах и този прах се разбърква в сто грама мед. В поповото прасе се съдържат такива вещества, които действат разрушително върху бацилите на туберкулозата. Изсушаването на поповото прасе става на слънце.

 

Който е твърд и груб по характер, да свири или да слуша Шопен; който е изгубил смисъла на живота, да слуша Бах; който не чете и не обича да мисли, да слуша Бетовен; който не обича поезията, да слуша Моцарт.

* * *

Докато не се научите свободно да излизате от тялото си и да се връщате, всякога ще бъдете инвалиди.

* * *

Съботата е ден на Бога. В събота човек няма да мисли за себе си, за болките си, за облеклото си, няма да пере. В събота ще мисли за красиви и велики неща, ще прави добро.

* * *

Голямата алчност разваля ухото, изопачава го. Най-хубавите работи чрез ухото ги хващаме.

* * *

С яденето вие поддържате треската. Тресе ли ви, никакво ядене, ще постите няколко дни.

* * *

Всяка дума, всеки жест, всяко движение да е красиво, отмерено.

* * *

Какво има да се плашиш там, гдето е Бог! Страхът винаги произтича от дявола.

* * *

Като се подиграваш за някакъв недостатък на другите, след време ще го придобиеш този недостатък. Като разправяш това-онова, ти се осакатяваш. Не дръж човешките недостатъци в своя ум. Дръж божественото в себе си, в своето съзнание.

* * *

Жената трябва да знае да готви хубаво и да се облича хубаво. Под хубаво обличане разбирам да изпъкне лицето, а не дрехата. Дрехата да е свободна, да пада гъвкаво, да не затруднява движенията, да е чиста, подбрана по цвят, така че лицето да изпъкне. Всяка жена да си шие сама дрехата и то с игла, а не на машина, ръчно да шие.

* * *

Имате ли нечиста кръв, бацилите на охтиката веднага се настаняват у вас, нападат дробовете и тогава мъчно могат да се изкарат навън. Един охтичав, ако пее една-две години хармония, ще изблъска всички микроби навън! Разширение да стане! Охтичавите са много свити и лъжливи в себе си. Докато болният признава, че е болен и не пее, мъчно ще оздравее.

* * *

Всяка една погрешка, която е открита пред вашето съзнание, пред вашия ум, сърце и душа, ще може да се справите с нея. Ако я скриете, ще си създадете едно зло. Не крийте погрешките, но ги изправяйте.

* * *

Ще се спрете пред едно лошо състояние и ще пеете хармония - така ще го изгоните.

* * *

Изисква се много голямо знание, за да се справим с тия животински отрицателни черти на цялото животинско царство, които функционират у нас. Има ред методи за трансформиране на тези енергии, трябва да ги изучаваме.

* * *

За да имате чиста кръв - основата на здравето, трябва да ядете много чиста храна и да имате чисти мисли и чисти желания.

* * *

Почти всички болести се дължат на един по-нисш живот, на микроби. И външните болести са резултат на тези микроби. Ако имаш чиста кръв и няма храна за тези микроби, те няма да дойдат.

* * *

Музиката облагородява хората, смекчава времето, смекчава и нравите на хората. На дявола, като му свириш, омеква.

* * *

Всеки един певец или музикант е проводник на божествените енергии, на възвишеното. Божественото през тях минава.

 

Светия с чорбица не се става. И с проста храница не се става. Светията е човек, който мисли. Той има такава наука, че гори. Той цял гори и не изгаря. Тялото му свети.

* * *

Почти всички болести във вашия организъм се дължат на неправилното ядене. Ревматизмът се явява вследствие събирането на нечистотии, на утайки по ставите. Брашното старо, маслото старо, хлябът недопечен, бързо ядете, не дъвчете храната, безпокоите се, когато се храните, за какво ли не мислите и искате да сте здрави.

Ревматизмът е плод на нашето непослушание. Главоболието, коремоболието, ревматизмът - това са все удари на природата.

* * *

Като уважавате другите, уважавате себе си. Като познавате другите хора, познавате и себе си. Всички вие съставлявате един организъм на Бога, който се проявява. Всички вие съставлявате едно грамадно тяло, в което божественият Дух работи. Не може да се избавите от това влияние.

* * *

Бог иска ти да имаш благородно и отзивчиво сърце, да мислиш хубаво, а да постиш, за да угодиш на Бога, това е смешна работа, ще станеш хилав, слаб, пожълтял, недоволен, съвсем ще загазиш.

* * *

Ще се упражнявате да движите краката си, дори и много да ви болят. Да не разчитате на бастуна. С бастуна ще се осакатите.

Главата винаги да е в едно положение. Няма да сядате на стол с облегалка, да не разчитате на облегалката. Тялото да е изправено, да не се отпускате. Ще си почивате при изправено тяло, а не облегнати. Ще бъдете господари на своя гръбнак. Ще сядате като ученици изправени. Не си слагайте краката един върху друг, когато сте седнали.

* * *

Очите отслабват, защото са обездвижени. Обърнете се към Бога, погледнете нагоре, после погледнете към центъра на милосърдието, после погледнете към центъра на съвестта, към сърцето, дробовете, стомаха, към пръстите, гръбнака, към всичко, което Господ ви е дал.

* * *

Много от напрегнатите състояния се дължат на очите, които не се движат както трябва.

* * *

Не може да обуздавате вашата нисша природа, ако не мислите.

* * *

Никога не произнасяйте една лоша дума, за да не осакатите езика си. Каквато и лоша дума да кажете на някого, ще знаете, че ще се върне към вас, ще се отпечата върху вашия мозък и органически ще остане във вас. Вие не можете да се освободите от нея.

* * *

Ангелите са красиви, пластични, подвижни, в тях няма нищо в покой, всичко е в движение. А при хората как е? Тръгнал някой, навел се, изкривил се, отпуснал се, едвам си влачи краката. Гледаш, друг се намръщил, разгневил се, защо, каква е причината? Причината е дяволът.

* * *

Плоският глас се е образувал от болестите, от страданията, от несгодите, от сиромашията. Човек, който е закъсал от всякъде, той има плосък глас. Започнат ли да се оправят работите, гласът му започва да става объл. Ония хора, които са обичани, имат музикален глас. Облият глас е магнетичен - носи нещо хубаво в себе си. Ще съсредоточите мисълта си върху тези мускулчета, които образуват гласа, ще пипнете гърлото, ще го помилвате, ще благодарите на Господа: „Благодаря Ти, Господи, за гърлото, което си ми дал. Искам то да се развие, да имам хубав, музикален глас". Магическа сила има гласът. Пророците, адептите са били музикални - всички са пели.

* * *

Имате хрема, боли ви гърло - попейте си. Хремата е процес на чистене. Не си мажете носа с нищо. Никога не си мажете носа с глицерин. Хремата и треската природата ги дава за полза. Има болести, които не се поддават на никакви лекарства. Треската сварява бацилите. Треската понякога лекува някои болести.

Онова, което хвърля известна тъмнина, известно неразположение, може да се премахне чрез звук и песен. Ще си попеете, ще си направите после една водна баня или екскурзия до някъде.

* * *

Ще употребявате вашия глас като едно средство за лекуване. Щом дойде облият глас, ще влезете в хармония с хората. Тогава магнетическата сила на всичките хора ще започне да циркулира във връзка със заобикалящата го среда. Всяка болест лесно се лекува.

* * *

Светлината е потребна за растежа, за развитието на вашето тяло. Без вътрешната светлина и външната е безполезна. Външната светлина е механическа. Има една светлина, в която нашият организъм расте. Има една светлина, при която мозъкът расте. Има една светлина, при която сърцето расте. Има една светлина, при която нервите растат. Ако тази светлина, съответстваща на нервите, не дойде, нервите започват да повяхват. Щом се отдалечите от светлината и от вътрешната светлина, организмът ви започва да боледува. Често се атакуват очите, ушите, гърлото.

Гласът, ако не се упражнява, загрубява. Седнете някога и си прочетете нещо на глас, вслушвайте се в четенето - сам преценявайте. И като пеете - вслушвайте се.

* * *

Едно упражнение за очите: поставете дланите си на очите. Накъдето и да сте обърнати, ще бъдете свободни. На физическото поле изток е отпред, запад - отзад, север - отляво, юг -отдясно. Накъдето и да се обърне вашето лице, то е изток, не се смущавайте, че така, както сте обърнати, на някого може да е изток вашият изток, а на друг да е запад. Погледнете веднъж нагоре и няма да мигате, и ще броите до пет - очите в хоризонтално положение - то е и основното положение. Пак очите нагоре, ще броите до пет. После очите надолу -под хоризонта, няма да мигате, ще броите до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво, ще броите до пет, три пъти надясно (същото се повтаря). Упражнението да става бавно. С това елементарно упражнение ще си служите, за да укрепите очните мускули. Мускулите трябва да се движат, да не губят своята пластичност.

* * *

Голяма част от болестите се дължат на това, че прекомерно се упражняват само някои мускули. Има един голям мускул, който покрива стомаха и е под дробовете - диафрагмата. Тази диафрагма се повдига и при големите скърби, и при големите радости, явява се хълцане, или някаква тежест. Ще дишате дълбоко, за да дойде този мускул в нормално положение. А някой път и като ядете много, диафрагмата се вдига.

По-малко ще ядете и повече ще дишате, за да си е на мястото този мускул. Като контролирате вашите мускули, най-малко 75% от неприятностите ще ликвидирате.

* * *

Устата ще си миете постоянно, за да не давате възможност да се образуват отрови по каналите. Устата и ръцете винаги да са чисти.

Според мен добрият човек има изящни крака. Той никога не се уморява, вечно е на крак, върви. Светия куц не може да бъде.

* * *

Имате цирей - веднага да се освободите от него. Имате петно на кожата - да се освободите от него. Станали сте сух, трябва да се освободите от сухотата. Станали сте тлъст, трябва да се освободите от тлъстината. Сухотата и пълнотата са две крайности, и двете са болезнени състояния. На пълната кола посред пътя ще се счупят осите, а сухият кон насред път може да остави колата.

Всичко онова, което имаш, трябва да бъде фино, добре изтъкано, с най-хубави нишки, които да не се късат, най-фините, но здрави нишки.

* * *

Изгубването на топлината е болезнено състояние, изгубите ли светлината, умът потъмнява, явяват се нервните болести. Малкото топлина причинява органните болести, а малкото светлина - нервните.

* * *

Малко любов възприемате, малко живот имате. За да турите нервите в нормално състояние, трябва да дойде светлина във вашия ум.

* * *

Има нервност, която е изявена, има нервност, която е скрита, но всички нервни хора са от една категория.

Ако мускулите на лицето ви са опнати, това показва, че симпатичната нервна система не функционира правилно, значи повече светлина ви трябва. За вашия черен дроб и за вашия жълт цвят ще турите повече топлина, ще се самокритикувате, без да се осъждате, ще се обърнете най-естествено към Бога, като към най-добрия си приятел и ще поискате помощ.

* * *

Мислиш ли за две или повече неща едновременно, умът ти се раздвоява и паметта отслабва. Природата не обича разточителността, тя икономисва своите енергии.

* * *

Онова, което слънцето може да извърши за вас, никой не може да го извърши. Оставете Бог да влезе у вас и да извърши онова, което никой не може да извърши за вас.

Когато нещо си мислите или чувствате, не позволявайте на никого да влиза вътре у вас, да се намесва, нито вие се месете в чуждите мисли и чувства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом майката и бащата не са здрави, и децата им ще боледуват. Ако майката и бащата не са умни, и децата им ще бъдат такива. Щом майката и бащата не са добри, и децата им ще бъдат такива.

* * *

Ако ви боли стомахът, може малко, два-три дни да погладувате. Може да сте се карали нещо на жена си, или сте хокали някого другиго, затова ви боли стомах. Може да сте хокали децата си, слугата си, няма значение. Много сте взискателни към другите, а към себе си не. Ако искате да се лекувате, никога към никого лош поглед да не хвърляте и лоши енергии да не изпращате към никого.

* * *

С едно хапче, направено от равнец, може да излекуваш много хора, ако са неразположени, но в туй хапче аз влагам нещо от себе си и въпреки че съм го разделил на 30 малки парченца, пак мога да лекувам, защото в това малко хапче аз съм вложил моята мисъл. „Иди си, ще оздравееш!" Или „Ще бъдеш здрав". Това е много хубав метод за лекуване. Евтин и ефикасен.

* * *

Човекът, който е създаден, е още неустроен. Сега усилено се строи новият човек.

* * *

Казвате за някого: „Аз пет пари не давам за него". Не давате пет пари, защото не мислите. Честолюбив сте, защото не мислите. Груб сте, защото не мислите; алчен сте, защото не мислите, не ви вървят работите, защото не мислите. Господ ви е дал толкова богатства, а вие седите отчаян, че някой си не ви обичал.

* * *

Вие остарявате, защото не пеете. Без музиката не може да се подмладите. Свирите ли или пеете, но мислите за пари, това не е музика.

* * *

От посветените и адептите на човечеството ще се учите на музика, на чисто пеене.

Цветовете са храна. Кръвта на човека не е боядисана, но храна има, съдържание има в нея. И в цветовете, и в музикалните тонове има храна.

* * *

В музиката има правила, но вие, ако с правила пеете, нищо няма да научите. Без правила ще пеете.

Ако през моето сърце минават бури, тия бури ще млъкнат, като повикам Господа на помощ, като запея, ще утихнат бурите.

* * *

Сутрин, като станете, изпейте си нещо, изпейте нещо за Господа или за слънцето, но не повтаряйте нещата.

Едно неразположение може да се дължи на физическите условия, може да се дължи на храната, която сте поели или на нечистия въздух, или на атмосферните влияния, или на отношенията, които имате в семейството или в обществото.

Любовта повдига болните и мъртвите възкресява.

* * *

Тези хора, които надебеляват, не са организирани - там е злото.

* * *

Хубаво е да не размесвате различните продукти в едно ядене! Вие сега какво ли не туряте в стомаха си - че ориз, че боб, че олио, масло, каквото ви падне. Това е престъпление. Млечни с растителни храни няма да ядете. Сега, ако ядете нещо с чесън, чак след три часа ще ядете плод или нещо сладко. Не смесвайте храните.

* * *

Никога в ума си няма да държите дълго една мисъл.

Без работа ръцете няма да заякнат. И многото работа не е за похвала. Умерено да се работи.

* * *

Не може да имаш красиво оформено тяло, ако не си добър човек. Добротата на човека дава най-доброто устройство на тялото.

Всякога положението, позата, изразът да е естествен. Ако се представяте по-силен, по-честен, отколкото сте, какво печелите?

* * *

Ларинксът - най-хубавият инструмент, този велик дар вие сте го осакатили от голяма небрежност, като сте пили вряла вода или студена вода, или студена бира, яли сте лютиво, чушки, чесън, какво ли не. И таратор и баница, и сирене, и месо, какво ли не е минало през гърлото ви!

Вие всички сте задръстени. Всичките бръчки на лицето, дисхармониите в състоянията ви се дължат на едно подпушване.

* * *

Външната чистота се дължи на вътрешната.

* * *

Дрехите ви да са от естествена материя, широки, свободно да падат, особено около врата, поне с два-три сантиметра да са по-широки и свободни, нищо да не ви дразни.

Ако не можеш да пееш, ти си в замръзнало състояние. Мисълта трябва да канализира чувствата. Пеенето, музиката, това са методи, чрез които ще се облекчи бъдещият ни живот.

* * *

Някой път те боли кръст, защото и някой твой близък го боли и по симпатия се предава болката. Често пъти, докато на него не му мине, и ти страдаш.

Старото седалище на душата е под лъжичката. Седалището на духа е горе, на върха на главата.

* * *

На челото, където е центърът на паметта, ако е издуто, паметта е добра, умен си, практичен си, но вдлъбнато ли е там, то показва, че имаш слаба памет, я запомниш дума от хиляда думи, я не.

* * *

Мисъл, която не може да измени човешката коруба, е слаба мисъл. Чувства и постъпки, които не могат да изменят човешката коруба, са слаби.

Има хора, на които ушите с времето се продължават или скъсяват. Да се скъсяват ушите е лош признак. Лош признак е, ако тази мекота, долната част на ухото се скъсява или се слепва в лицевата част. Ако стане прекалено дълга, също не е добре. Трябва пропорция да има. Според висшата геометрия определено е точно, колко трябва да бъде ухото голямо и каква форма да има. Това се отнася и до носа, и за устата, и за всяка една частица на лицето.

* * *

Ръцете, пръстите, китката, брадата, веждите, всичко е точно измерено, пресметнато математически, кое колко сантиметри да бъде.

* * *

Цигулката е само едно условие. Истинската музика е вътре в човека. Вие не можете да свирите, ако умът ви не пее, ако умът ви не е музикално подготвен, ако сърцето ви не е музикално.

* * *

Всяко движение трябва да бъде израз на музикални вибрации. Бих желал и вие от главата до петите да бъдете музикални.

* * *

Трептенията на една храна трябва да са нагласени, да са в хармония с трептенията на моя организъм, че като ям, да стане едно пълно удовлетворяване, да има радост и здраве и през целия си живот да обичам тази храна. Между храната и мен да има обич.

* * *

По-голяма сила ще добиете, ако не опитате нещо. Има такива неща, които, ако не опитате, ще бъде по-добре. Като погледнете хубаво опечената баница, кажете благодаря и толкова.

* * *

На мисълта, която ти е неприятна, ще пееш. Не обичаш някого, ще пееш колко не го обичаш. Тогава може да стане: „Не, обичам".

* * *

Не ходи на никоя професорска маса да провежда професорът своето знание върху тялото ти.

* * *

Не се стремете да станете като другите. Бъдете такива, каквито Господ ви е направил. Всеки да съдържа своите особени качества, да бъде като едно цвете както Господ го е създал. Всяко цвете прилича на себе си, но е в хармония с другите цветя.

* * *

Ако разбереш защо е цъфнало това цвете, защо тече това изворче, защо духа вятърът, ти ще оздравееш. Ако разбереш защо се е раздвижил въздухът, ще се обновиш и оздравееш.

* * *

Преди два дни дойде една сестра, която е болна от рак. Лекарите й казали, че не може да оздравее, няма цяр, не могат да й помогнат. Тази сестра се излекува с вяра - искаше много да оздравее, да живее. Тя каза: „Аз мислех, че само с Бога всичко е възможно".

* * *

Всеки може да ви лекува дотолкоз, доколкото имате вяра. Слънцето дотолкоз може да ви помогне, доколкото възприемате неговата светлина. И храната може да ви помогне, ако я възприемате с любов.

Любовта винаги прави хората да си приличат, уеднаквява ги. Когато обичаш, ще заприличаш на него.

Хора, които обичат да бръщолевят, да плещят наляво-на-дясно, устата им е грозна. Ако носът ви е сбутан, методите, с които борави вашият ум, имат нужда от ред подобрения.

Когато си много нетърпелив, леко пипни края на носа си. Избухливите хора имат нос със заострен връх.

* * *

Хубаво е да си пращате въздушни целувки.

Носът, устата, ушите, веждите, всичко трябва да бъде в хармония. Петте сетива са апарати, чрез които ние се свързваме с невидимия свят. Ако нашите сетива не функционират правилно както трябва, от онзи свят не могат да ни дадат помощ.

* * *

Тялото ви, всичко във вас да се свърже с Истината, да изразява красотата. Като върви някой, да чувствате неговата мисъл и по неговите движения да познавате, че има идея в него. На някои са паднали чорапите, някои носят накривено шапките или отгоре сплеснати. Шапките трябва да са на правата страна, а не накривени. Челото да е открито. Забрадката да не е над очите, а назад да е вързана, челото цялото да е открито.

* * *

Вие искате едно удоволствие да се задоволи, но не забравяйте, че удоволствието нарушава свободата на човека. Който и да е човек, който служи на удоволствието, нарушава собствената си свобода, нарушава и свободата на другите. Всяко нещо, което е за удоволствие, турете го настрана. Да се удоволствате, да бъде последното в живота ви. Ако най-напред искате да се удоволствате, ще закъсате.

* * *

Ти не можеш да проникнеш в тайните на природата, ако не си добър. Природата доверява своите тайни, знанието, скритите работи само на онези, които са добри.

От рамото до лакътя е физическата енергия. От лакътя до китката е духовната енергия, от китката до края на пръстите - умствената енергия.

* * *

Всеки човек, който се моли, има здрави очи. На онзи, който престане да се моли, ще престанат да му служат очите.

Чрез очите познавам дали един човек е светъл, а огъня познавам чрез чувствата му.

* * *

Правдата е образувала човешките ръце. Ако искате да бъдете справедливи, трябва да проектирате правото навсякъде, където минете.

Когато човек е постоянно недоволен, ще видите, че жилите по челото, лицето, ръцете му изпъкват, става едно натрупване по ставите и капилярните съдове, на едно място повече, на друго по-малко. Недоволството се съпровожда от страха. Но при страха всичката артериална кръв се скрива във вътрешните кръвоносни съдове. Тогава човек пожълтява или побелява. Щом пожълтее, причината е, че кръвта функционира повече във вътрешните съдове, а не във външните. Това влизане на кръвта навътре се дължи на голямото съпротивление, което е трябвало да оказвате на външни причини.

* * *

Във физическото, астралното, менталното и причинно тяло функционира сегашното съзнание на човека. Има още три други тела човек, които засега са в застой. Всички тела на човека са подобни на това, което виждаме сега. Мозъкът съответства на умственото тяло. Симпатичната нервна система или стомашният мозък съответства на духовното тяло. Черният дроб, далакът и стомахът съответстват на нисшите полета на астралното тяло. Ако се разстрои черният дроб, постоянно ще сте неразположени. При този случай отрежете си едно парче лимон и го турете в устата си. Подръжте го така малко, после още едно парче, трето, четвърто. Цветът на лимона и самата киселина ще подействат благоприятно на черния дроб, ще се смени неразположението, ще се проясни малко лицето, светът няма да ви се вижда така черен. Разстрои ли се черният дроб, вие разглеждате вече нещата не както трябва.

* * *

Черният дроб е много жлъчен, всичките отрови отиват в него, разстройва се и астралното тяло. Тогава силите на астралното тяло няма да минават правилно и във физическото тяло, а това пък ще е причина паметта да престане да действа правилно, паметта отслабва. Дойде и неврастенията, понеже косвено този орган, щом е разстроен, ще повлияе на симпатичната нервна система, тя пък от своя страна е свързана тясно със стомаха и храносмилането. Храносмилането е свързано с дишането, дишането с мисълта и мозъка. Щом се спъне някоя от функциите на една система, това повлиява и на другите.

* * *

Нисшите чувства, най-силните влечения са свързани с черния дроб. Ако вие не контролирате вашите чувства, те ще разстроят черния ви дроб, а той ще разстрои целия организъм.

* * *

Светът, в който хората живеят, се намира в една материя, дето растат най-противоположни чувства, животински чувства, с които трябва да се справите. Някои чувства са много нисши, някои са доста висши.

* * *

Как ще се справите със страха? Страх ви е да излизате вечерно време. Страх ви е да минавате по високи места. Страх ви е от дъжд. Страх ви е от тълпа; страх ви е от студ, от горещина, от мъгла, от какво ли не се плаши човек? Когато ви кажат нещо страшно, първо го проверете, разсъждавайте малко има ли условия, причина за този страх.

* * *

. Любовта е онзи закон, който уравновесява - това е силата на любовта, която функционира във всичките тела на човека - във физическото, в астралното, в умственото и причинното. Та любовта не е нещо просто, както на вас ви се струва по някой път.

* * *

Щом обичаш Бога, тъй както Той те обича, това е добро.

Всеки човек, чрез когото намираме Господа, ние го обичаме. Всеки човек, чрез когото ние не намираме Господа, не можем да го обичаме.

* * *

Човек е все още неорганизирана материя.

Англичаните имат един добре организиран черен дроб. Те са господари на своите чувства. Ще държите черния дроб в изправно положение, тогава няма да бъдете нервни, невъздържани. Има много специалитети, създадени за лекуване на черния дроб, но аз ви казвам - да мислите и да си слагате по малко лимон в устата, давам ви най-безобидните лекарства.

* * *

Всеки орган си има свой специален език, наречие, граматика. Ти трябва да знаеш тези езици, та когато стане нужда, да знаеш как да говориш на съответния орган. Има хора, които ползват всички езици. Вие, ако знаете езика на черния дроб, може да внушите една идея как да се лекува. Ще отделите черния дроб като отделно същество и ще му кажете: „Не се страхувай, ще оздравееш, ще оздравееш".

Като на отделно лице ще му говорите. Заболи ви крак. Ще кажете: „Ще оздравееш. Ще мине. Аз сега ще ти турна една пчела и тя, като те жилне, ще оздравееш". Ако лекарят говори на черния дроб, може да го лекува. Истинският лекар знае езика на черния дроб, на стомаха, на белите дробове, на нервната система.

* * *

При болен черен дроб се заражда алчността, гордостта, ще дойде и външното падение.

* * *

Вие не подозирате как е създадено вашето тяло, колко разумно и велико е създадено, не знаете, че всяка клетка е отделна разумна душа със своя строго определена мисия, че една клетка например от мускулите не може да отиде при клетка от стомаха или при клетка от костите. Строго разграничение има.

Болестта обича мазните хора, защото има какво да вземе от тях и какво да остане. Дойде тя и го съсипе човека, вземе му мазнините, а му остави все пак нещо - кожата и костите - важното е, че не го уморява съвсем. Мазнините са вещества, които се изгребват, но не са важни за човека, освен тези, които тъкат, работят, мускулната сила - те са важни. Човек, който е много напълнял, той е човек, който не е добре складирал полезните вещества - където завърне - трупа, тук туря, там туря - цяла една къща, безразборно напълнена.

Дебелият човек го уподобявам на битпазар, в складовете какви ли стоки няма.

На хората на бъдещето им трябват нови дрехи. След като си боледувал, изгори тези дрехи, с които си бил като болен. Направи си нови дрехи. След всяка болест нови дрехи, нови обуща, шапка. Не вземай от когото и да е старата дреха, с която той е боледувал. В противен случай все нещо ще те мъчи.

* * *

Златото в природата може да се привлече. Има идеи, които като влязат в тебе, могат да привлекат златото. Има идеи, които привличат медта.

* * *

Човек е създаден от малкото и голямото, но първо е станал от голямото. Малките неща после са станали големи. Всякога трябва да знаете, че първото създаване на човека е станало от голямото. Това е едно свойство на голямото да може да се увеличава и да се смалява. Ако се смали цялата Вселена, може да се побере в един лешник и лешникът може да стане толкова голям, че да не му знаете границите.

* * *

Съзнанието може да се занимава с цялата Вселена, може да си я представя безпределна, пък може да си представя цялата Вселена и в най-дребните частици. Когато човек е малък, не може да мисли, трябва да стане голям, за да мисли.

* * *

Първо животът е влязъл през устата, после влиза през носа, после влиза през ушите и после през очите. Устата е създала първата раса; носа е създала втората раса, третата

раса създаде ушите, очите ги създаде четвъртата раса. Когато някой път чувствате една празнота, това е онази раса, която въздейства, която е направена от пръст. Божественото не функционира в нея. Когато е започнала да функционира втората раса, тогава е започнало да действа божественото. Доброто не може да дойде, преди да е дошло диханието. Когато човек живее добре, това показва, че в него функционира Бог. Когато не мисли човек, божественият живот не е в него.

* * *

Слънцето не изпраща топлина, но енергията, която то изпраща на земята, тук се обръща на топлина, трансформира се на земята и се образува топлина. Тези лъчи, като се ударят на повърхността, те се разбиват и образуват топлина. И тогава чак вие схващате божествената енергия, която идва от безпределното пространство, от този център - слънцето.

* * *

При доброто сърце и добрия ум ще бъдете богати, всичко ще имате, ще имате всички благословения. Нямате ли добро сърце, какъвто и ум да имате, той не може да ви помогне.

* * *

Ако ходите при някой болен и го пипате, болеста ще влезе у вас, ако сте слаби. Болезнените състояния са много заразителни. Чуете, че някъде е станало убийство, и после дълго мислите за него. Това е също зараза.

* * *

Някой се намести в човешкото сърце без позволение на човека. Ще положите всичкото усилие, за да се измести отвътре този, който се е наместил. Страданията се дължат на онзи, който е влязъл и завладял отвътре сърцето. Сърцето е заложено, трябва да го изкупите. Докато не освободите сърцето, докато Бог не живее в това сърце, човек ще се ражда и умира и ще бъде нещастен. Докато не изгоните онзи, който заблуждава и лъже вътре, няма да сте свободни.

* * *

Нервната система е страшно скъпа - щадете я.

* * *

Кармата е закон за причини и последствия. Вие сте преместили златото от една каса в друга и вас ще ви преместят от една къща в друга. Ще ви турят и адютанти да ви пазят, като излизате, може да ви турят и гривни на ръцете и краката.

* * *

Щом обичате нещо, непременно то се хваща за вас. И най-после това, което желаете, ще стане. Затова ще мислите за онова, което е положително, за хубавото мислете. Научете се да оценявате това, което Господ ви е дал. Оценявайте това, което в даден момент имате. Онова, което оценявате, то ще дойде.

* * *

Мозъкът възприема мисълта, той не я произвежда. Нещо подобно е на радиото. Мозъкът възприема мисълта от друг свят.

* * *

Щом стомахът ви не е добре, не ви трябва ядене. Ще пазите диета.

Лененото семе е хубаво за разслабване на червата.

* * *

Ще ви дам едно отвлечено лекарство, с което може да лекувате всички болести. Един грам любов, два грама знание, десет грама свобода и двадесет грама справедливост. В една чаша вода едно момиче на 14-15 години да държи ръката си една минута. После ще кажа на едно момче на 14-15 години да държи ръката си в чашата две минути. От момичето ще взема един грам от водата, а от момчето - два грама знание. За да взема двадесет грама справедливост, ще намеря един млад момък на 21 години да си държи ръката 10 минути в чашата и най-после ще помоля един професор, който да си държи ръката 20 минути. Това лекарство ще го давам по три капки сутрин, три капки на обяд и три капки вечер - всичко девет капки, ето ви едно отлично лекарство против нерви.

* * *

Мислите ли добро за другите, и те ще почнат да мислят за вас добро.

Всичките предмети, които са много близо до вас, не ги разбирате. Хората се обичат, когато са далеч един от друг.

* * *

Кристалите са завършили своето развитие. Те са достигнали края на своето развитие. Всичките форми на кристалите показват високи умствени форми.

Човешкият ум е, който образува красотата на нещата.

Грозният човек е много тежък.

Красивите хора са винаги тънки, деликатни.

* * *

Дотогава, докато твоят ум е силен, той изменя линиите на лицето, ръцете, на цялото тяло. Умът е, който твори, който прави нещата, той образува и красотата. По-напредналите същества могат лесно да се изменят, моделират тялото си, могат веднага да стават невидими, да вземат хиляди форми, може да се сгъстяват, могат да вземат каквато форма искат.

* * *

Космите на главата, брадата, на веждите, под мишниците си имат предназначение и значение. При сегашните условия, ако човек остане без косми, е опасно, засега те са необходими.

* * *

Злото е една творческа сила в природата. Първият принцип, който слиза в природата да твори - то е силното. В злото има повече сила. В доброто има повече мекота. Силата е съединена с мекотата. Ако речете да отделите доброто от злото, вие ще се натъкнете на една болест, която е неизлечима. При сегашните условия, както хората са създадени, ако се изключат болестите из живота на хората, те ще се натъкнат на едно много по-голямо зло, отколкото сега, когато страдат чрез болестите. Болестите смекчават хората. Набрала се е много излишна енергия в човека и тя по някакъв начин трябва да се урегулира. Затова идват болестите.

Аз наричам умрели хора тези, които не мислят.

* * *

Човек и да умре, малките клетки не умират. Те си отиват, всичките клетки живеят самостоятелно. Човек организира клетките. Разруши ли се организацията, смъртта настъпва.

Духът, душата, умът и сърцето са вън от вас. Ще дадете право на духа, на душата да минат през вас. Ще дадете право на ума и сърцето да минат през вас. Вие сте проводници.

* * *

В стомаха, ако турите повече храна, отколкото трябва, той няма да работи, задръства се, не може да работи. Толкова ще турите, колкото може да се оползотвори.

Всяко механическо движение в света се дължи на една разумност, която е зад движението.

* * *

По някой път е хубаво човек да си тури пръста в началото на носа, между очите. Така човек може да се концентрира - разсеяните да турят пръста си на върха на носа си и да мислят. Ще се концентрирате, ще съберете мислите си малко. Или между веждите в началото на носа, или на върха на носа ще поставите леко пръста си. Ръцете са крайно мощна сила, два полюса. В дясната ръка е положителната сила, в лявата е отрицателната.

* * *

Скърбите - това са трънаци. Всяка една скръб е едно голямо богатство и ако не знаете откъде да минете, ще се изподерете - има бодили, тръни, отровни змии, зверове. Скръбта е нещо необработено, енергия, която трябва да се обработи. Радостта е обработена вече енергия. Любовта е обработена енергия. Злото е необработена енергия. В любовта има един вътрешен закон, в злото няма никакъв закон. В злото има един стремеж да се разширява, да обсеби, да завладее всичко. В любовта има един стремеж да повдига, да даде живот, всички да направи съпричастници на благата. Злото е точно обратен процес.

* * *

Всяка една вдишка трябва да бъде отмерена, музикална.

 

Земята е наведена, слънцето иска да я изправи, вижда, че не знае как да ходи, прави й забележка, че е наведена. Месечината и тя се научила от майка си, от земята, и тя се върти ту насам, ту натам. Много мъчно е да се движи човек право и изправен, това се дължи на земната ос. Като се изправи земната ос, и ние ще се изправим.

* * *

Човешката мисъл е с огромни възможности. По някой път вие искате да подобрите вашата памет. Ако имате хубава, хармонична мисъл, непременно паметта ви ще стане сама по себе си силна. Ако мисълта не е хармонична, паметта ще бъде слаба. Слабата памет е нахлуване на повече чувствания. За какво ли не мисли човек и така раздвоява мисълта си. Най-правилно е за едно да се мисли, спокойно, съсредоточено, ясно, а не за хиляди неща едновременно.

Сърдите се. Какво ще даде сръднята? Съмнявате се. Какво ще ви даде съмнението? Защо не ви вървят работите? При големия студ работите не вървят. Има една естествена хладина, когато работите вървят. Тази хладина е здравословното състояние.

* * *

От ябълката и хляба няма по-хубаво ядене; оставете баницата, тя е залъгалка.

Гневът и свинското месо са еднакво отровни.

* * *

Ако човек яде винаги чорби и меки храни, ще развали стомаха си.

* * *

Човек е една сложна елипса. Той е съставен от няколко преплетени елипси: физическото тяло, астралното, менталното и причинното. Тези тела са с различни измерения. Физическото тяло е триизмерно, астралното е четириизмерно, умственото - петизмерно, и причинното - шестизмерно. Материалите на тези тела са от съвсем различен състав.

* * *

Симпатичната нервна система е приготвила пътя на мозъчната система. Мозъчната система е от по-висок свят. Симпатичната нервна система е създала тялото, после мозъкът е създал главата и мозъчната система е, която ще измени човека, но за да се дойде до по-съвършен образ, трябват усилия, напрежения, страдания.

* * *

Ако чрезмерно се развие физическата сила, човек огрубява, чувствителността затъпява.

За да се избавиш от страданията, трябва да се намали силата на чувствителността, но не да се притъпяват чувствата, а да се разширяват.

* * *

Чувстваш силна болка в пръста, не можеш да търпиш, но ако се яви по-остра болка другаде, тогава ти забравяш малката болка, мислиш за голямата. Щом болката в пръста се премахне, тогава ще мислиш за съвсем малка пъпка.

* * *

Всяка болка произтича от един по-нисш живот. Животът, който образува болестите, е нисш. Един по-нисш живот, като влезе в организма, образува болест. Един по-висш живот, като влезе у тебе, ще внесе здраве. Ако вътре в организма една храна с нисши трептения влезе, тя не е хранителна. Онази храна, която не е нагласена с организма - да има същите трептения, каквито има организмът, не е в състояние да влезе в устройството на организма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...