Jump to content

Recommended Posts

1939-1940 година

От книгите: Двигатели на живота.

Красотата на душата. Скръб и радост Добрият език. Що има вътре в человека.

Закони на Любовта. Езикът на Любовта Беседи: Големият брат. Малкият брат

Ако имаш способността да лекуваш, познаваш всичките билки и техните свойства, че може и мъртви да възкресяваш. Питам: „Има ли от какво да се плашиш?" В растенията е вечният живот. Растенията разбират вечния живот много по-добре, отколкото хората. Има растения, които са на 5, 6, 7, 9 хиляди години. Според Библията само един човек е живял 900 години, а Матусал, син Енохов, е живял 986 години. Човек, живее ли съзнателно, разумно, спокойно, може да продължи живота си и ако не живее така, може да съкрати живота си.

* * *

Едно глупаво вярване без вътрешна интензивност, то е глупаво вярване. Ако твоята любов не може да разтопява всичките мъчнотии,- каква е тази любов? И ако твоята вяра не може да те излекува от болестите ти, каква е тази вяра?

* * *

Когато човек изгуби водата, изсъхва, а когато има много вода, затлъстява. Ти не можеш да мислиш, ако нямаш една отлична нервна система, през която да се предават умствените трептения. Ако симпатичната нервна система не е хубаво развита, да има достатъчно количество вода в тебе, нещата ще бъдат безплодни, сърцето не може да функционира. За да може умът в тебе да функционира, трябва мозъчната система да е развита. За да не бъдеш сприхав, да не се сърдиш, черният ти дроб и жлъчката трябва да бъдат в изправно положение.

* * *

На нервните препоръчвам да се подпират на дъб, да стоят на дъбов клон около час, да се излягат на някоя хубава, гладка канара с южно изложение на слънце. Много енергия съдържат канарите. Напечените камъни са благословение.

* * *

Хремата почиства носа, а треската - цялото тяло.

* * *

Има известна енергия, която слиза от слънцето и е невидима. Като дойде тази енергия на земята, женският принцип превръща тази енергия и се ражда светлината. Светлината се е родила от жената на земята. От слънцето чрез мъжа е дошла енергията. Чрез вашия мозък, чрез вашата глава енергията ще дойде. А пък чрез стомашния ви мозък (слънчев възел) тази енергия се превръща и животът почва да функционира.

* * *

Най-хубавата светлина, която слиза от слънцето, като ни понагрее, ни изгаря - това е кал. Черното, което се заражда на лицето, това е кал, която слънчевата енергия изважда вън от тялото. Когато слънчевата енергия изгори човека, той се пречиства.

Когато човек започне много да бъбри, остарява. Недоволен ли е, целият свят му е крив, той много по-бързо остарява.

* * *

Дотогава, докато те блазнят хубавите гозби, ти си в пътя на смъртта.

* * *

Новият начин на хранене е да превърнеш всяка храна в най-чист вид, в специален продукт. Един адепт сто грама ориз ще го подложи на един процес на пречистване и тогава ще го изяде. 24 часа ще се моли върху ориза, ще слезе една особена енергия и тогава ще го свари с особена вода и като хапне, той вече яде една храна, която носи живот. Само сто грама ориз на ден, без нищо друго, без подправки. Вие сега мита-немита крушата я ядете и то съвсем машинално ядете. Онези от вас, които искат да умират рано, нека ядат както си знаят, и свинско могат да ядат, и говеждо, и пилешко, и пъдпъдъци, каквото намерят.

* * *

На онези, които не искат да умират, казвам: „Пазете се от тази храна".

* * *

Златото е един завършен процес - то не може да се развива повече.

* * *

Всички животни са изостанали в развитието си души, а хората са напреднали души и затова са влезли в сегашната си форма. Пък и между хората има доста изостанали души.

 

Черната раса носи фактите на грехопадението, на греха. Жълтата раса показва едно малко подобрение в живота на хората след грехопадението. Бялата раса носи още по-голямо подобрение. Бъдещата раса, шестата, ще уреди живота- раса на братството, на любовта.

 

Свиването и разпущането на сърцето става благодарение на електричеството, което слиза от една специална зона. Мозъкът е, който регулира зоната на сърцето. Много хора умират преждевременно, защото се прекъсва онзи електрически ток, който идва отвън. Тъй както колелетата се движат с една динамическа сила, така и сърцето се управлява от една космическа сила на Вселената. Благодарение на тази сила сърцето се свива и разпуща, т.е. в него стават постоянни приливи и отливи. При всяко свиване и разпущане на сърцето кръвта се приема и изпраща по цялото тяло.

* * *

В човешкото тяло най-безчувственият орган е мозъкът. Можеш да го буташ, където искаш, той нищо не усеща. Но когато се натрупа в него излишна енергия, той започва да страда. Там, където се проявява най-голяма активност, мозъкът на това място се издава навън във вид на шило. Като спре дейността, той отново се прибира в себе си. В човешкия мозък са изследвани около 50 способности и чувства, на които отговаря специален център. 1/1 ако от всички тия центрове на главата, дето се проявява мозъчната деятелност, излизат шила, ще видим, че човек е изцяло рогат. Ако човек е много религиозен, на мястото на този център, най-горната част на главата, ще видите там доста е издуто мястото. Когато човек стане философ, философското шило излиза навън, това показва, че мозъкът работи с тези шила.

* * *

Материята, с която са направени очите, е приготвена на друго място, а на земята само се проектира. Ако се случи човек да повреди някой свой орган, той не може да се поправи, защото частите на този орган не се намират тук и не могат да се поправят и органът не може да се поправи. Нервната система, която управлява умствения или нервния темперамент, прониква из цялото тяло, като изпраща своите органи, чрез които се пренася кръвта по тялото. Нейните органи представляват пътните съобщения на човека. Второто нещо, това са дробовете на човека, които имат връзка с динамическите сили, с електричеството и магнетизма. Те се занимават с въздуха, с праната, която се възприема от дробовете и се предава на кръвта, която се пречиства чрез праната и се пренася после по цялото тяло до най-отдалечените хранителни центрове. Така се е образувал сангвиничният (въздухообразен) темперамент. За да бъде човек здрав, дробовете му трябва да бъдат добре развити. Ако умът е по-добре развит от сърцето, раменете са широки и прави. Ако чувствата са по-силно развити, раменете са закръглени.

* * *

Човешката форма се е явила на земята отпреди 18 милиона години. Всяка човешка форма представлява една област на знание, в която човешкият дух се проявява.

В природата нисши форми не съществуват. Нисше е само онова, което ние не разбираме. И растенията имат знание, разбират от химия и физика, те знаят как да акумулират слънчевите лъчи, знаят нещо и за цветовете.

* * *

Вървите и махате с ръцете си, приказвате и махате с ръцете си, трябва да се справите с неестествените движения. Свивате веждите си, свивате устата си, свивате очите си, с тези неестествени движения изопачавате чертите си. Безпокоите се, начумервате се, с тези движения си пакостите.

* * *

Разумният човек, добрият човек може да превърне желязото в злато, ако му трябва злато. Разумният и умният един прост камък може да го превърне в скъпоценен. Той може едно житено зърно да превърне в един хляб, като каже няколко магически думи.

* * *

През време на ядене и веднага след ядене никога не бива да пиете студена вода.

Как се е образувал носът? Известни сили излизат от мозъчните центрове, които са формирали издадеността. Носът се е образувал от предната част на главата. Ухото е образувало челото. За да излезе ухото навън, умът е действал. Има една радиоактивност, която излиза от мозъка и оформя постоянно ушите. Вие виждате видимия човек, а по-голяма-та част от човека не виждате - вътрешния човек не виждате, а само неговата деятелност. Ако сте ясновидец, може да видите каква енергия, каква светлина излиза от добрия човек. Един особен цвят имат хората, които мислят, от тях радиира енергия. Военният е запален от огненочервен цвят. Ученият е запален с жълт цвят. Религиозният - със синкав, светията - със светло до бяло синьо, особено бяло. Всичко си има един ореол, една мека светлина обгръща всичко. Когато човек е неразположен, ореолът му е тъмночервен. Когато мислите и пеете, ореолът е златист. Филантропите, тези, които мислят за доброто на хората, имат около себе си син огън. Светът на духа, на душата има блестяща светлина, толкова блестяща, че човек не може да я издържа.

* * *

Злата съдба сме си ние самите.

* * *

Всички части на тялото са живи, в тях има съзнание. Човекът е сбор от разумни същества. Ако ръката те боли, ръката неразумно е направила нещо. Караница има, затова има болести. Щом пръстите са недоволни, хване ги ревматизъм, артрит и т.н. Пръстите някой път искат със зехтин да ги намажеш, после топъл компрес да им направиш, жадни са - вода им трябва. Ще ги стоплиш. Всички болести показват, че клетките на дадено място в организма се нуждаят от нещо.

Заболи ви глава - причината е в стомаха. Заболи ви корем - причината е в главата. Болестите идват по закона на отражението.

* * *

Доброто е необходимо, за да бъде сърцето здраво. Умът, като мисли право, търси истината, защото само чрез истината праната се акумулира. Като упражнява волята си да постъпва справедливо, човек събира праната в себе си. Ако не поставиш истината в ума си като една същина, ти не можеш да се ползваш от праната, тя не може да влезе в организма ти, да го направи здрав, нито сърцето и волята ти ще действат добре.

* * *

„Ние живеем" - това е акаш, „и се движим в Бога" -това е прана. Аз замествам праната с човешкия дух, а акаш - с човешката душа.

* * *

Злото е това, което разлага атомите, доброто е това, съгражда материята. Злото е това, което отнема живота. Доброто е това, което дава живот.

* * *

Студено чело, топли ръце и топли крака - това е здраве. Главата трябва да бъде хладна, електричеството трябва да действа. С него се храни мозъкът. В тялото трябва да се проявява магнетизмът, понеже той помага на правилното движение. Ръцете и краката да са топли, тогава кръвта пра-вилно оросява и най-крайните клетки. Не може кръвообращението да бъде правилно, ако нямате правилна мисъл. Ако не сте господар на своите мисли, чувства и постъпки, кръвообращението не може да бъде правилно.

* * *

Кармата е тъмнота, дихармата е светлина. Доброто винаги представлява светлина, злото винаги представлява тъмнина.

Припадне ли някой, ще знаете, че се е изгубило за момента отношението на двойника с тялото, връзката е прекъсната.

* * *

Не яжте различни плодове по едно и също време. Най-малко един час трябва да мине, след като сте яли един плод, после друг може спокойно да ядете, но не едновременно.

* * *

Всички косми на главата не са направени от една и съща материя, не са еднакви. Някъде космите са по-дебе-ли, някъде по-тънки. Космите са произведение на хиляди поколения преди вас.

* * *

Съвършените всякога могат да изчезнат и да си направят главата каквато искат - те сами могат да си създадат тяло. Създават си глава според условията.

* * *

Когато човек се обезсърчи, нека стои прав, да не ляга. Да се изправи добре и да стои като свещ.

* * *

В един атом има толкова много енергия, че може да движите земята хиляди години с него. Какви са били тия същества, които са компресирали тази енергия в това малко количество материя?

* * *

Една мисъл трябва да цъфне и да узрее като плод. 1/1 за постъпките е същият закон.

На припадналия малко влага е нужна, за да дойде в съзнание (да се напръска с вода).

* * *

Добрият човек сух ли е или влажен? В добрия човек светлината и топлината са пропорционални и в хармония. Недоволни сте, неразположени - това е сухота.

* * *

Имате глава, която струва милиарди. Бог ни е дал глава с неизповедими дарове и способности. Дал ни е сърце с огромни богатства, дал ни е тяло, което ако го ценим, чудеса може да направим, дори и в тази форма, в която сме сега. В бъдеще ще претърпим едно изменение за по-добро.

* * *

Сухотата се лекува с влага. Мисли правилно. Като започнеш да мислиш право, сухотата изчезва. При най-лошите условия мисли право.

* * *

Мислите изтъняват черепа. Щом черепът на една глава е дебел, показва, че този човек не е мислил. Този център, с който човек най-много работи, в мозъка, там мястото на черепа е много тънко, прозрачно. Дето мозъчните центрове не са работили, там черепът е дебел, ред поколения не са работили в тази област.

* * *

Когато един човек е водил интензивен умствен живот, костите на ръцете, краката и кожата са много добре моделирани. Главата е добре моделирана. Изобщо има един

особен финес. Животът, който човек води, оформя външните форми. Съзнателният живот едни форми, самосъзнателният живот дава други форми, свръхсъзнателният - трети форми. Подсъзнателният живот пък дава съвсем други форми. Растенията ги е създало подсъзнанието.

* * *

Законът на доброто е законът за подмладяване. Законът и злото е закон за остаряване. Които искат да се подмладят, да правят добро.

* * *

За злото никак не говорете. Стиснете си устата и мълчете. В света без злото не може, но ще го употребявате само за лек в минимална доза, много рядко.

* * *

Доброто държи човешкото тяло в свежо състояние. Доброто е, което ви държи, иначе ще се пръснете на части.

* * **

Ако се оставим на божествения процес, да оставим на божественото да работи, по-лесно ще се постигне работата, отколкото когато се безпокоите.

* * *

Като си лягате вечер, казвайте си: „Ще се подмладя, утре ще съм подмладен".

* * *

Без светъл ум, без чисто сърце, без силна воля и без организирано тяло човек не може да бъде търпелив.

* * *

Паметта ви може да отслабне, ако имате по-малко светлина, отколкото трябва. Паметта отслабва по причина на малкото топлина. Мислите трябва да бъдат координирани, за да може да се усилва паметта.

* * *

Здравословното състояние на мозъка зависи от светлината. С най-светли мисли трябва да храните своя ум - мислете си за учените хора, за гениалните, за спасителите, за всичко хубаво в човека, преглеждайте съчиненията им, за да може светлината, при която са живели, да проникне във вашите умове.

* * *

Който е много горещ, трябва да се ожени за студена другарка. Студеният да се ожени за топла жена.

* * *

Обезсърчен ли сте, това значи, че сте се доближили до човек или предмет, който не съответства на вашето естество.

* * *

Прераждането дава възможност да дойде човек втори път на земята, да довърши недовършената работа.

* * *

Като срещнете един добър човек, отворете ума си да влезе светлината му във вашия ум. Като срещнете лош човек, ще се затворите, не ви трябва неговата топлина. Понякога лошите хора имат по-голяма топлина, а по-малка светлина. Добрите хора изобщо имат повече светлина, а по-малко топлина. Затова добрите и лошите хора трябва да живеят заедно, да се обменят.

* * *

Необходимо е от време на време да давате почивка, отпуска на вашите удове и органи. Също ще давате почивка и на мислите си - в смисъл да се разтоварвате от прекалено умствено натоварване, да дадете права посока на мислите.

* * *

Всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка трябва да бъдат красиви, съдържателни и смислени.

* * *

Болестта е много тщеславна, като дойде, по цял ден говори само за себе си. Тя е инспектор, който ревизира и само поправя, намира погрешки. Не допускайте да ви мърмори по цял ден, впрегнете я на работа.

* * *

Хубавите мисли са плодове на ума и хубавите чувства са плодове на сърцето. Не можеш да бъдеш обичан, ако твоето сърце не ражда сладки плодове. Не можеш да си приятен на хората, ако твоята мисъл не свети.

* * *

Черният цвят е акумулирана енергия на слънцето. Ако не почернява на слънцето, човек не е събрал слънчева енергия в себе си.

* * *

Опасно е да давате възможност на лошата мисъл да се размножава. Бъдете господари на лошите мисли и чувства.

* * *

Като пипате кожата си, ще видите до каква степен на развитие сте достигнали. Стъпалата, ходилата ви не трябва да бъдат груби, кожата да е мека и хубава навсякъде.

 

Причината за слабата памет може да бъде и наследствена.

Паметта е склад и като е недоразвита малко нещо може да побере. Има специфичен център на паметта, намира се посред челото. Когато паметта е развита, тази част на челото е издадена. Вдлъбнато ли е там мястото, значи налягането отвън е било голямо и челото там вместо да изпъкне се е вдлъбнало.

* * *

Външната форма на човека е копие на миналата му работа, т.е. в миналите животи какво е вършил, как е живял, всичко е отпечатано.

* * *

Като ви заболи нещо, само тогава ставате внимателни към заболелия орган. Заболи ви ухо или око - веднага ставате по-внимателни с тях. Болестите са начин за самовъз-питание, да станете по-нежни, по-благородни. Яките хора пипат много грубо - вижте ги как се ръкуват само.

* * *

Всичко е в човека - извън човека няма нищо.

* * *

Така да постъпвате, че никой да не може да ви извади от равновесието.

* * *

Всяко нещо, направено без любов, обезсилва човека.

* * *

Човек може да се подмлади, ако може да забрави всички обиди, с които са го обиждали, да забрави, че е сиромах, да забрави болестите и несгодите.

Човек така може да се концентрира, че да не чувства никаква болка. При една голяма концентрация в себе си никой няма да може да ви обере, никакво животно не може да ви нападне.

* * *

Когато сте неразположени или сте загубили равновесието си, потупайте много леко с показалеца си носа, побутнете го съвсем леко, така няколко пъти направете и ще се уравновесите. Може и с чиста, мека, копринена кърпичка да го попипате деликатно.

* * *

Тази храна е здравословна, на която клетките се хармо-нират с твоя живот. Когато човек яде свинско месо, туря тези клетки на работа, хваща ги за работници на тялото си, но за да туриш една свинска клетка на работа, трябва да туриш трима души слуги да я пазят да не избяга някъде. Разходът за пазенето струва повече, отколкото работата, която свършва.

* * *

Работете, докато ви е приятно. Всичката работа не може да се свърши наведнъж. След всяка почивка се заражда едно опресняване на силите. След почивка прониква нова светлина у вас, ставате и по-деятелен.

* * *

Никога не бива, след като сте прали с топла вода, после да перете със студена. При топлата вода става разширение на капилярните съдове, а при студената става свиване и тогава кръвообращението не става правилно, около ставите се натрупват нечистотии, полуорганически вещества, които не са организирани, от тях става едно възпаление и така се получават артрити, ревматизъм и прочее.

* * *

Много ядене спъва духовния човек. Човек в яденето трябва да види вътрешния смисъл, онази сила, която е скрита в храната, живота, който е скрит в храната. Доколкото вие можете да възприемете този живот, да влезете във връзка с него, да се обнови вашият живот, това е ядене. Защото чрез храната ние влизаме във връзка с разумната природа, за да поддържаме организма.

* * *

Възприемането на висшите енергии не може да стане през животинската кожа. Не може мозъкът да възприеме достатьчно храна и енергия отгоре и чувството за облагородяване през кожени калпаци.

* * *

Хубаво е да носите чадър, но той не допринася никаква полза.

* * *

Никога не приемайте в себе си мисъл, която ще ви спъне. Първо разсъдете тази мисъл разумна ли е, има ли място за нея у вас или не.

* * *

Комуто каквото дадете, да е най-хубавото и скъпоценното.

Три изречения като надпис за подарък: „Обичай Истината. Прилагай Любовта. Правдата да бъде мярка в твоя живот".

Първият мозък, с който вие сте мислили, е под лъжичката. Понякога усещате болка под лъжичката, сега вече има поляризиране - в главата е човешкият мозък.

* * *

Ако не знаете да мислите, ако не ходите правилно, ако не сядате правилно, и здравето ви ще се влоши. В движенията трябва да има плавност и отмереност. В движенията умът да присъства, като върви човек, да му е приятно. Който не внимава като върви, лесно се удря и спъва. Всяко удряне е сътресение за нервната система. Ще вървите леко, няма да си удряте петите, няма да вдигате прах, толкова леко, че като се приближавате до някого, той да не усети, че сте се приближили. Всяко движение да бъде отмерено.

* * *

Смелите хора имат силни трептения. Някой човек може да е слаб телесно, но понеже неговият ум действа, неприятелят му се плаши.

* * *

Човек трябва постоянно да бъде във връзка с разумния свят, да приема и да се ориентира, защото условията, при които живеем, са много неблагоприятни.

* * *

Дръжте главата си винаги изправена, не я навеждайте на една или на друга страна. По възможност винаги да е перпендикулярна на земната ос, която съединява центъра на земята с центъра на слънцето. Да се държите за златния перпендикуляр на ума, на сърцето и на постъпките.

Една мисъл, за да влезе в божествения свят, трябва да има сладчина. Сладчината е красотата на божествения свят. Сладките неща са красиви и за духовния, и за физическия свят.

* * *

Несъзнателните погрешки на хиляди поколения са скъсили малкия пръст.

* * *

Някой път може да възприемете една мисъл в съзнанието си, която не е сдъвкана. Една несдъвкана мисъл не може да я приемете както несдъвканата храна. Ако в съзнанието ви проникне мисъл, която не сте разбрали, ще създаде болезнено състояние, ще искате да я изхвърлите. Не само мисълта трябва да се проверява, но и чувството. Дойде ли, първо ще го проверите и после ще го приемете, както и мисълта, както и храната. В стомаха не трябва да се праща каквато и да е храна, още повече несмляна.

* * *

Който не може да мисли, неговите зъби не са здрави.

* * *

Умът не взема ли участие при дишането, резултатите са обратни - вместо здраве имаме болести.

* * *

Мисълта произвежда изстудяване. Вашият ум ще произведе едно студено течение във вас, сърцето ще произведе топло течение и от тези две течения се образува въртеж, движение. Това движение носи правилният живот - това е вътрешното кръвообращение в човека. Противоречието е в

това, че понякога умът произвежда по-голямо изстудяване, отколкото трябва, а по някой път сърцето развива по-голяма топлина, отколкото трябва.

* * *

За да пее, човек трябва да спре мисълта си в гърлото, да мисли най-хубавото, което може да съществува, да има внимателни, деликатни отношения, да се отнася с ларинкса и гърлото най-нежно и внимателно, да не яде лютиво, кисело, ледена студена вода да не пие; ще разтривате гърлото си, ще го милвате, ще съсредоточите вниманието си особено към гърлото.

* * *

Ако болката е на врата, как ще се лекувате? Кръвообращението там не става правилно - има стесняване на кръвоносните съдове, затова чувствате болка. Всяка болест е някаква дисхармония, съзнанието не е свободно. Ако можете да освободите съзнанието си от тази болка, тя ще изчезне. Вие знаете, че една мисъл може да обремени съзнанието, а може и да го облекчи.

* * *

Не можеш да спиш, защото твоето съзнание е обременено с непотребни неща. Щом не можеш да спиш, ще махнеш онази мисъл, която не ти дава спокойствие. Сънят е почивка, организмът трябва да почине, за да можеш да акумулираш известна енергия, която ти е потребна.

* * *

Когато хората стават нервни, остава повече захар в кръвта. Нервните хора имат повече захар в кръвта си, отколкото

онези, които са разположени.

* * *

Дръжте съзнанието си чисто от всевъзможни петна. Постоянно чистете съзнанието си. Не се безпокойте, но чистете.

* * *

За нервната система много е добре да се подложите на грахова диета. Месец, два, три да ядете само грах, онзи ранния, млечния грах. Нищо няма да ви струва да опитате.

* * *

Едно накисване под майския дъжд е много здравословно.

* * *

Да владее човек себе си, значи да владее разрушителните елементи, които бушуват вътре в него. Всички клетки не са възпитани. Да се възпита човек, значи всички клетки в неговия организъм да дойдат в хармония със законите на битието. Колко много човек трябва да работи, за да се освободи от всички животински навици.

Умрелият, където е умрял, там ще го оставите, не бива да го местите от стая в стая, от място на място. Умрелите не обичат да бъдат разтърсвани.

* * *

Когато милосърдието в човека е развито повече, той възприема повече слънчева енергия, мека и приятна, и е разположен, доволен. Когато милосърдието е развито, мускулите на лицето имат особен строеж.

* * *

Паметта отслабва, когато се разединява съзнанието, когато няма единство на съзнанието. Когато някой говори и

умът е на две места, тогава паметта отслабва.

* * *

Умният не спи, умният не се обезсърчава.

* * *

Сол ще вземете на върха на една игла в микроскопическо количество. Колкото се закачи на върха на иглата, толкова сол ще сложите в яденето. Многото сол изсушава. Тези, които са изсушени, нямат влага в себе си, а тези, които затлъстяват, имат излишна влага в себе си. Щом в човека има повече вода, образува се езеро, а щом се образува езеро, ще дойдат много животни да живеят там.

* * *

Вие така високо и силно говорите, че едно същество, ако ви чуе от невидимия свят, ще изхвръкне веднага като бомба. Ще говорите тъй тихо, че това, което излиза от устата, да падне като нектар и да погали ухото, да усетите приятност. Като говорите, преди всичко трябва да знаете, че има ангели, които ви слушат, има приятели, които ви слушат и наблюдават от трите свята - физическия, духовния и божествения.

* * *

Човек, който диша през устата, не може да бъде здрав.

* * *

Черният дроб е луна около слънчевия възел, има работа около храносмилането и около чувствата. Когато черният дроб е разстроен, човек е неразположен духом, гневлив, мрачен. Песимизмът произтича от зле оформен черен дроб. Ако не можете да живеете добре с жена си, с околните, с колегите - виновен е черният дроб. Ако работите ви не вървят, също черният дроб е виновен.

* * *

Колкото по-често и повече яде един човек, толкова е по-слаб. Който по три пъти, по четири пъти яде, е слаб. Веднъж на ден, ако яде, ще бъде много по-силен. Още по-силен ще бъде, ако един път на седмица яде.

Нечистите желания се размножават като микробите. Един микроб с милиони се разплодява. Микробите оставят нечистотиите си в кръвта на човека и човек заболява, отслабва. Има нечисти мисли и желания, които оставят нечистотии в хората.

* * *

Всяко неестествено желание е като забранен плод.

* * *

Тези клетки, които образуват двете устни, са разумни, не бива да ги държите много стиснати, нито отпуснати, отворени. Те трябва едва да са прилепнати и свободни. Очите също. Не гледайте безобразни работи и грозни картини. Никога не ходете да гледате как колят животни или как се върши престъпление.

* * *

Злото е една енергия, която не се поддава на възпитание. Единствената сила, която може да се справи със злото, е доброто. Нищо не говорете на злото, то има свой език.

* * *

Колкото мислите и чувствата са по-груби, толкова и космите стават по-груби и по-дебели, а при повече електричество щръкват косите нагоре. Добре е при щръкване на косите да си поливате главата с вода, за да се уравновеси тази енергия, която се намира в косите. Поне веднъж в седмицата трябва човек да се къпе, за да не огрубя ва кожата.

* * *

Ако концентрирате ума си и мислите си за божествения дух, мислите за пълнотата, вие ще се обновите.

* * *

Имате един цирей, ако не знаете да изпеете правилно ДО, как ще го излекувате? Циреят е едно яйце, което се мъти. Измътва се това яйце, когато стане жълто. Жълтият цвят говори за зрелост, узряване. Ще пробиете цирея, ще излезе нечистото. На цирея ще пеете ДО, за да излиза.

* * *

Всички болки, които претърпяваме в тялото, са възпитателни методи, за да се движите, можете-не можете, щете-не щете. Когато се научите да се движите правилно, всички болки ще изчезнат.

* * *

Причината за главоболието ти се дължи на това, че не мислиш и от неправилно чувстване. Когато в стомаха се насъбере повече топлина, в главата си чувстваш напрежение; когато в мозъка ти има повече топлина, в стомаха има болки. Има главоболие, което става по симпатии, в смисъл, че ако някой твой близък го боли глава, и ти ще почувстваш същото.

Има неща, които по никой начин не бива да ги ядете. Ако ги изядете, и те ще ви изядат. Има неща, които като ги направиш, роб ще им станеш.

Когато обичаш някого, не ходи да разправяш за неговите недъзи на другите хора, защото ти няма да го оправиш, а така осакатяваш себе си, осакатяваш процеса на твоето развитие.

* * *

Здравето седи в пълното горене. В този живот трябва да се научим горенето да става правилно, за да не се натъкваме на болезнени състояния. В мисълта, когато светлината не е в пълната си степен на горене, когато пуши или дими, пак имаме болезнени състояния. Пълно горене трябва да има в мисълта, а за това е необходимо тя да бъде чиста, абсолютно чиста, защото твоите мисли, чувства и действия трябва да отидат в духовния свят и ако ги приемат там, ти ще се радваш, а ако не ги приемат, те ще ти ги върнат и ти ще почувстваш голяма скръб. Ако е нечиста, скоро ще се върне твоята мисъл и ще ти кажат тъй: „Тази мисъл е недовършена".

* * *

Всеки един косъм на веждите е божествена антена, през която идва специална енергия, която допринася нещо на ума. Когато имате неразрешена задача, леко пипайте веждите си. Всяка една част, която побутвате - ухо, нос, брада, чело, има значение. Ако всеки косъм на вашата глава не стане трансформатор на вашата мисъл, вие ще се изложите на известна опасност.

* * *

Дължината и устройството на веждите показва нещо. Дебели ли са или тънки, също си има значение.

Казвам на една жена: „Ти трябва да работиш, защото гледам, че на брадата ти никнат косми, брадата е признак на груб мъжки елемент". Загрубее ли човек, брадата ще израсне. Ако космите са по-дебели или по-тънки, ще разбереш съответно дали принципът, който е родил човека, е груб или мек. Мекотата е женски елемент. Онези органи, които имат мекота, например сърцето, нямат никакви косми. Онези елементи, които поддържат човешките мисли, нямат косми. Всеки косъм е проводник на енергии. Ако електричеството преобладава във вашата коса, то тя ще стане остра. Ако преобладава магнетизмът, косата ще бъде мека. А острата коса говори за твърд, остър, сприхав човек.

* * *

Всякога, когато правя едно добро явно, то всякога има лоши последствия. Щом го правя тайно, никой да не знае за него, то е добро.

Ако ти набиеш една жена, тогава ще дойде онази голямата, астралната змия жена и ще ти даде такъв урок, че с години ще го помниш.

* * *

Всички животни са направени със Словото Божие, с Разумното. Като изричал Бог думата, и се ражда това, което е казал.

* * *

Ако светията не знае как да ходи, той не е светия. Ако светията не знае как да си държи главата, как да си мърда пръстите, краката, той не е светия.

Дрехата, която носите, да ви е приятна. Какво ще кажат хората, това да не ви интересува. И кройката, и цветът на дрехата трябва да са хубави.

Никога не носете дрехи, останали от болни или умрели хора.

* * *

Минаваш покрай плодна градина - откъсни си един плод, не повече. Благодариш ли на Бога за този плод, ще приемеш благословение.

* * *

Понякога може да се прокарат известни лъчи на слънцето така, че може човек да изчезне. Духовната светлина и физическата се различават. На физическото поле трябва да стане известно пречупване, най-малко на един градус, за да бъдат лъчите видими. Щом няма пречупване на лъчите, това тяло става невидимо. Туй тяло пак е там. Не разбирайте физическото тяло. То тъй може да се разредява и да се сгъстява. Когато вие се намирате в неприязнено състояние на духа или страдате, вие сте се сгъстили повече, отколкото трябва.

* * *

Лошото е като желатинен сок, желатинена разтопена тъмна тиня, разпръсната между мъже и жени.

* * *

Аурата е течност. Някои хора са обвити в непроницаема тъмнина, а други са обвити със светлина, със светъл, цели-телен сок. Гледайте да се освободите от тъмния желатинен сок, за да дишате свободно.

В природата има една кондензирана енергия и един ден, като станете праведни светии, вие ще се ползвате от тази кондензирана топлина. Има кондензиран хляб, обуща, дрехи. Ще бъдете облечени един ден като ангели. Плодните дървета знаят това изкуство - те от земята изваждат енергия, която идва от слънцето и образува хубавите плодове.

* * *

Всяко нещо, което спъва човека, е нечисто.

Чистата храна не произвежда болест, а нечистата е причина за много болести. Чистата мисъл не произвежда смущения, а нечистата.

* * *

Водата е образ на живота. Какво по-хубаво от това да носиш вода, която може да утоли жаждата ти и да те лекува? Като пиеш топла вода, ще ти светне. Водата чисти, прави добрини.

Грехът е нещо ужасно. За него трябва да имаш три маски, защото като приказваш за него, може да се заразиш. Грехът е заразителен.

* * *

Има една храна, която Бог е определил за светията и той трябва да се храни с нея. Светията трябва да се храни от дървото на живота. Никакво готвене! Нищо, което излиза от земята, а от дървото на живота. Той трябва да намери тия плодове и с тях да се храни. После му трябва само един плод, една ябълка, едно житено зрънце. Колкото житото е по-доброкачествено, броят на зърната се намалява. Най-хубавото жито има приблизително 10-12 хиляди зрънца в един килограм жито. Едно зърно е достатъчно за светията, но за обикновения човек трябва едно самунче.

* * *

След като се завърши еволюцията на сегашните хора, земята ще се промени съвършено.

На светията мислите, чувствата и постъпките му светят; и къщата му свети; отвсякъде свети; от четирите страни свети. И в неговата къща светлината никога не загасва.

* * *

Причината за болестите на стомаха, сърцето и главата е една и съща. Когато стомахът любовно не е свързан с храната, боледува; когато сърцето не е свързано с любовта правилно, има сърцебиене, стягане на сърцето. 1/1 когато главата не е свързана с любовта както трябва, има главоболие. Това е моята диагноза. Каквото и да ме заболи, казвам: „Липсва връзката с любовта".

Три задачи имате: да очистите тялото си до съвършенство, да очистите ума си до съвършенство, да очистите сърцето си до съвършенство. От чистотата на тялото ще излезе здравето, от чистотата на ума ще излезе светлината, от чистотата на сърцето ще излезе топлината.

* * *

Когато човек не служи на Бога, той се опетнява. Всеки, който живее само за себе си, се опетнява. Ако с телата си служим на Бога, те ще се пречистят, и ако с умовете си служим на Бога, те ще се пречистят. И ако положим сърцата си в служба на Бога, те ще се пречистят.

Обикнете Бога, за да се оправят работите ви. Обикнете Бога и в страданията, и в радостите. Да ви е приятна както радостта, така и скръбта. Не е лесно да обикнете страданието; не е лесно да боледувате и да сте винаги разположен не е лесно, не е лесно да сте сиромах, да ви унижават, да не ви почитат и вие да благодарите на Бога.

* * *

Като дойде болестта при мен, аз я угощавам, питам я: „Какво правите, откъде идвате?" Болестите са все бездомни, дошли на угощение, от кол и от въже. Всяка болест представлява едно същество. Някой път са по стотина души, които идват и пият, цял ден ги угощавам.

* * *

По някой път болестите се дължат на свиване на капилярните съдове и на недобре смляната храна. Като ядеш, не мислиш, без любов като ядеш, остават малки частички, твърди като камък, които се наслояват някой път в кръвта, в тъканите. А пък кръвта като се движи, те трябва да минават през капилярните съдове и тъканите, където се образува триене - всички тези частици трябва да излязат навън и тогава се получават болезнени състояния, затова капилярните съдове трябва да са разширени, да може кръвта спокойно да минава. Затова трябва да ядеш така, че храната да стане смляна като кашица. Днес като ядеш бързо, утре като ядеш бързо, след две-три години започнат да те болят стомах, бъбреци, очи и прочее.

* * *

Каквото правите, правете го с любов. Паднала книжка на земята. Наведете се и я вземете с любов и с любов я поставете някъде. Поливайте цветята, дърветата с любов, кажете една дума с любов. Всичко, което се прави без любов, е престъпление.

* * *

Всичко старо трябва да си върви. Така разбираме ние нещата. Ако истината, която познаваме, е стара, и тя трябва да си върви.

* * *

Човек трябва да има една способност да различава божествените неща и да ги приема, да ги реализира изведнъж. Дойде ли една божествена мисъл в ума ви, веднага я приемете. Намислите ли нещо хубаво, направете го.

* * *

Когато дойде човек да умира, да няма нищо, което да го държи за земята. Една птичка е държана в кафез, пуснат я, тя хвръкне, но понеже е вързана за единия крак с връв, тя пада надолу. Като умираш, да няма такъв конец, да се мъчиш да слизаш и да падаш. Като хвръкнеш, да отлетиш, да се свърши.

Смъртта не е нищо друго освен освобождение от всички заблуждения, в които живеете. Като умрете е хубаво, но докато скъсате окончателно конеца, който ви свързва със земята и близките, зор ще видите.

* * *

Гласните букви щедро дават. Съгласните са скържави, стягат.

* * *

Душата е като балон, свързан с конци. Трябва да се скъсат всичките конци, душата да се върне с богатствата, които е придобила.

* * *

Чувствата, мислите и постъпките, това са едно богатство, което ще се разработва в другия свят.

* * *

За да се измени вашата глава, трябва да се измени вашето съзнание. Ако сте в подсъзнанието, ще имате дървени глави. Ако сте в съзнанието, ще имате животински глави. Ако сте в самосъзнанието, ще имате човешки глави. Ако сте в свръхсъзнанието, ще имате светийски глави или глави на ангели. От степента на съзнанието човек може да измени и цялата външна форма на тялото.

* * *

Господи, дай ми повече светлина, за да разбирам Твоята воля и да мога да извърша това, което Ти искаш от мен.

Умът е, който много дава. Сърцето е, което малко дава. Най-малко дава волята. Тя за пет пари работа като направи, мисли, че много е направила. Леността е недостатък на волята.

* * *

Светло е там, дето има разумност. Светлината е образец на хармонично движение.

* * *

За да може човек да издържи страданията и изпитанията, природата му дава известен запас сила. По този начин се внася едно равновесие в силите на природата. Всякога, когато ще даде някакво голямо страдание на човека, същевременно ще му даде и такава голяма радост, за да може да понесе страданията. Голямата радост съдържа в себе си елементи на благословение, чрез което човек да понесе страданията. Това е метод на природата.

* * *

Всяко нещо, за да го намериш, трябва да го обичаш. Ако обикнеш онези, които са създали златото, те ще се отпуснат да ти дадат нещо.

* * *

Религиите не са Божие дело. Те са човешки форми.

* * *

Държа на това да не се употребява името Божие напразно, дори това считам за светотатство.

* * *

В природата не се позволява да отиваш по-рано или да закъсняваш, ще отидеш точно навреме.

Любовта, която Бог ти е дал, така да я дадеш на другите.

* * *

Ако не пеете правилно, ще изопачите целия строеж на тялото си, ще се яви дефект на гръбначния стълб, ще се набръчка силно лицето ви и т.н.

* * *

Да не работиш нищо - това е болезнено състояние. Може тялото ти да не е болно, но разположението ти е болно. Работата е най-красивото състояние.

* * *

Има хора, които не трябва да са близко един до друг. Понеже единият е нагорещен с хиляди градуси, направен е от желязо, а другият, който е седнал до него, е направен от дърво. Не сядайте много близо един до друг, за да не си пакостите.

Не сядайте и до човек, който не ви обича, или до човек, когото вие не обичате.

* * *

Ако вие спазвате всичките закони на божествената любов, вашите нужди ще се задоволят от изгрева до залеза на слънцето. Има нещо, за което невидимият свят никога не отговаря. Ако сте гладни, ще се задоволи вашият глад, но ако искате да имате от сутринта до вечерта лачени обуща

- те няма да дойдат.

* * *

Това, което е било скрито, ще се разкрие. Един човек, който е направил прегрешение, не трябва да му кажеш по кой начин да заобиколи закона. Ще го оставиш да го хване законът. Иначе ти не го възпитаваш правилно.

* * *

Обичта е венозна кръв, която се връща да се пречисти, а пък любовта е артериална кръв. Любовта можем да уподобим на кръв, която излиза от Бога. И доколкото позволявате на тази любов да циркулира във вас, дотолкова ще имате щастлив живот.

* * *

Човек има 12 тела, но засега функционират само четири: физическо, на сърцето (чувствата), трето - на ума и четвърто

- на разумния, на причинния свят. Другите осем тела са в зачатъчно състояние. За в бъдеще ще се проявят. Като влезете в духовния свят, ще се проявят още четири, а като влезете в божествения свят, ще се развият и останалите четири.

* * *

Щом желаете много материални неща, веждите ви ще са дебели.

* * *

Божията Любов има едно свойство - подмладява.

* * *

Когато се обезсърчите, кажете си: „Стани, вдигни одъра си и ходи! Вън от къпалнята! Влез в света и работи! Никакъв одър!"

* * *

Най-много болести се явяват от страх.

* * *

Момата е свободна - нея има право да целува само слънцето. А пък зад слънцето е Господ, Който я е създал. Какво ще я целуват хората? Ако ти искаш много да я целунеш, първо ще попиташ Господа позволява ли да целунеш тази красота. Когато извадиш една Душа от тинята на живота, ще я измиеш, ще й възвърнеш живота и тогава с разрешение можеш да я целунеш.

Целувката е нещо свещено. Трябва да пазите кожата си да е деликатна, нежна, за да може да възприемате впечатления от външния свят по-правилно. Загрубява ли кожата на ръцете - това е вече остаряване и възприятията отвън вече не са толкова верни.

* * *

 

 

Топлината произтича от Любовта. Светлината произтича от разумния живот. Там дето има разумност в света - има светлина.

* * *

Според мене Бог хармонира всичко в света. Всички същества, които живеят с Бога, имат желание да дават, никой няма желание да взема.

* * *

Всичките души са свързани с тялото си с една много тънка нишка. Някъде под дробовете има една нишка, която държи връзка. Когато излезе душата от тялото, се вижда как този конец е свързан с душата. И по този конец тя се връща в тялото си. Някой път може да са преплетени нишките. И тогава ти не можеш да влезеш в тялото си - трябва да дойде някой майстор да помогне.

Какво е охтиката? Живия човек го изяждат. Какво е ракът? Живия човек го изяждат. Ако не искаш да те ядат, ще туриш една огнена стена, ще прекараш силни токове около себе си и ще имаш силен мозък, зареден с най-силните електрически батерии, и ще пратиш на болното място това електричество и ще започнеш да обстрелваш. Неприятелите ще си отидат с артилерията.

* * *

Щом се разстрои черният дроб, веднага ще имате едно неразположение в нисшите чувства. За нищо и никакво ще се дразните.

* * *

В храната са скрити все живи души. И те се радват, когато ги ядете с любов. Когато възприемате всичко с любов, внасяте живот в себе си и тогава те ще ви дадат това, което Бог е вложил в тях. Една обмяна ще стане между вас и тях. Малко ще ядете и ще благодарите.

* * *

Когато учениците на Христа доведоха при него един беснуем, когото те се бяха опитали да излекуват, питаха Христа: „Защо ние не можахме да го излекуваме?" Христос каза: „Този род не излиза освен с пост и молитва". Вие не знаете какво нещо е молитвата и постът. С пот ще добиете сила. Един човек, който не може да пости 40 дни, не е още силен, не е господар на тялото си. Силен е този, който изобщо малко се храни. Имаш ли доста мазнини в тялото, ще постиш и ще се молиш, но трябва да знаеш как да изговаряш думите. Всяка дума е динамическа сила. И ако една дума я употребиш на място, тя ще извърши много неща.

* * *

В божествения свят се изисква едно велико самообладание, никаква алчност да няма. Не мислете, че само вие сте факторът, за да се изпълни една ваша мисъл. Има хиляди същества, които се намесват в процеса на вашата мисъл. Има безброй същества, които идват и съдействат, за да се постигне вашата мисъл.

* * *

Да бъде човек чувствителен, е едно благословение, но да се тревожи, това е лош навик.

* * *

Може да сте от благородно семейство, да имате благородна кръв, но ако не учите, вашата кръв няма да ви помогне в нищо.

* * *

Всеки един човек е дошъл в света точно в условията, които са необходими за него.

* * *

Който говори истината, става богат човек, настава мир в неговата душа. Истината е нещо, което като влезе в човека, го храни.

* * *

Колкото звезди има на небето, толкова хора има на земята. На всеки човек по една звезда. Звездите са като хора и те говорят помежду си.

* * *

Мигането е един вид миене на очите, но за други светове мигането не се позволява.

* * *

Като не се мърдат, очите стават лениви, малко кръв приижда в тях, изгубили са своята пластичност, очната нервиатура се е запушила и ти почваш да недовиждаш. Когато искаш да видиш нещо, не си движи врата, но очите. Повика те някой, раздвижи си очите, а не да се обръщаш цял, за да видиш кой вика.

* * *

Всички хора, които са яли, без да са били гладни, придобиват най-лоши болести. Човек трябва да яде, когато усети немощ, та като приеме хляба, да почувства силата му и да го яде като че извършва свещен обряд. Един път да ядеш в седмицата картофена супа, иди-дойди, но всеки ден да ядеш картофена супа, пък и каквато и да е супа - не е хубаво. Между твърдата и течната храна разликата е голяма. Твърдата доставя една материя, течната - друга. Природата дава разнообразна и богата храна. Ако ти никога не си вкусил портокал, липсва ти нещо от портокала. Ако ти никога не си ял сливи, круши, грозде, от съдържанието на тези плодове ще ти липсва нещо. Ако никога не си ял житен хляб, ще ти липсват тези качества, които житото носи. Всички плодни дървета са акумулатори на различни енергии, които идват от слънцето и те ги събират. Разумният човек, който знае как да яде, ще се ползва от божествените енергии, скрити във въздуха, водата, житото, плодовете. Светлината ще приемеш в този размер, който е необходим за тебе.

Щом главата е оголяла, ти си мислил много, но за ненужни неща. Космите на главата окапват от големи тревоги.

* * *

Свиването на веждите не е мисъл. Сериозността не е мисъл. Човекът на мисълта е отворен, лицето му е спокойно. Всичко му е уредено, няма за какво да се безпокои.

* * *

За да стане човек красив, трябва да мисли - мисъл без тревоги, без съмнения, без подозрения. Ако искате да се обнови вашата сила - мислете!

* * *

Не измъчвайте тялото си, научете се да имате хубава обхода - към краката си, към ръцете, ушите, очите, към цялото тяло във всяко отношение.

На главата си черно не слагайте, ако ви се носи черно, слагайте го на краката. На главата нещо бяло, а на врата червено или синьо. С цветовете ще се лекувате.

* * *

В събота няма да осъждате никого. В събота ще се вглъбите в себе си, ще мислите, ще се молите, ще пеете, ще бъдете господар на своето положение. Ще се облечете в най-хубавите си дрехи.

* * *

Защо падат хората, защо се случват нещастия? Защото няма координация между движението на краката и ръцете им с тяхната мисъл.

Ако не мисли човек правилно, всякога ще се случват неприятности.

* * *

Със злото само Бог има право да работи. Само Бог знае тайната как да превърне тази венозна кръв в артериална. Хората да употребяват доброто, пък със злото да не се занимават, за да не се осакатяват и опетняват.

* * *

Почивката е едно, а пък спането е друго. Светията и духовно издигнатият човек не спят. Който много спи, е обикновен човек, той богат, добродетелен и умен не може да бъде.

* * *

Болестта е едно благословение.

Да не окалваш езика си с нечисти думи, това е пост. Да не окалваш ума си и мозъка си с лоши мисли, това е пост. Да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки - това е пост.

* * *

Предназначението на поста е да не окалваш ума, сърцето, душата и духа и тялото си. Има една кал, която се образува от човешките мисли или от чувствата, или от постъпките - ужасна е тази кал!

* * *

Не съграждайте къщите си в долините, в низините, дето може вода да придойде и ви завлече.

* * *

Като дойде да видите нещо лошо, ще си затворите очите, а пък за добрите неща ще си отваряте очите на четири.

* * *

Любовта е, която поддържа живота. Щом човек изгуби любовта, той вече постепенно умира. Хората умират от безлюбие. Ако няма нито един да обича даден човек, той скоро умира.

* * *

Скръбта е нещо егоистично. Всички хора, които са скръбни, мислят само за себе си.

* * *

Душата е свързана с висши същества от различни йерархии, а пък човешкият дух е свързан с Бога.

Ако мисълта, желанието и постъпките не са правилни, не може да постигнеш твоето желание.

* * *

Осветлението в света става от същества, които мислят, най-светлите същества, като ангелите на слънцето, мислят, образуват слънчевата светлина и я изпращат тук на земята. И светиите, като мислят на земята, образуват топлина. Отгоре идва светлата мисъл като светлина, а на земята се превръща в топлина. Ако не са светиите тук на земята, нашата земя ще замръзне и ако светлите същества на слънцето не мислят, слънцето ще замръзне.

* * *

Музикантите, поетите, художниците, всички хора на изкуството са пратени като служители Божии. Един цигулар като свири, неговата музика минава границите на земята. Вълните на музиката на един първокласен музикант стигат до слънцето. А пък музиката на гениалния музикант стига до далечните звезди. Една мисъл може да стигне до слънцето. Цялата Вселена е пълна със същества, но не като нас. Като земните жители няма никъде другаде в другите светове -там има други същества, но и като тях няма никъде другаде в другите светове, някои от тях живеят при много висока температура. Има звезди, които имат 50 милиона градуса температура, други по 100, по 300 милиона градуса температура, а някои с милиарди градуса температура. Някои звезди имат по 500 хиляди трептения. От 50 хиляди трептения нагоре човешкият глас още не може да се изрази.

Милите и чувствата определят състоянието ти в света: какви приятели ще имаш, каква професия, какво положение, какво здраве - всичко зависи от мисълта и чувствата.

* * *

Любовта е това, което внася основния капитал в живота. Мисълта и мъдростта или знанието внасят онези условия, при които този капитал може да се развива. А пък когато говоря за истината, разбирам онези средства, чрез които можем да постигнем всичко онова, което искаме.

* * *

За да се подмладява, човек трябва да мисли и чувства правилно.

* * *

Човек, който не може да ходи правилно, не може да бъде в никакъв случай добър. Изящен трябва да бъде, леко да стъпва, пластично, да не тъпче нито тревица, нито цветче, нито животинче. Съзнанието да е винаги будно.

* * *

Какво показва набръчканото лице? То показва, че човек се е тревожил за дребни неща - че приятели няма, че обуща няма, че децата му не го слушат, че не живее добре с другарката си, с баща си, с майка си, че е загубил имота си и т.н. И всичко това се отразява на лицето му.

* * *

За да направи нещо с идея, човек трябва да има правилно оформено лице и череп с развити центрове.

Студеното време е всякога мярка за увеличаване на човешкия егоизъм. Колкото хората стават по-лоши и егоисти, толкова времето става по-студено. Студенината и топлината се носят около въздуха. Ако посетите едно добро семейство, ще усетите в цялата къща една топлота, едно хубаво, приятно разположение и обратно.

* * *

Тези 18 милиона години, откакто се е появил човек на земята, вие помните ли ги? Тези 18 милиона години са съзнанието на човечеството. Цялото човечество представлява едно съзнание. Когато съзнанието на цялото човечество ви стане близко, то ще се отвори и ще се разшири вашето съзнание и колкото то повече се разширява, толкова повече ще почнете да си спомняте далечното минало отпреди -милиони години.

* * *

Голям ти е коремът - малко пост е наложително да се прави - една ябълка, една круша, една филийка хляб на ден. Така три месеца ще се храниш. Много големият корем е една опасност, но и много хлътналият корем е друга опасност.

* * *

Органически и полуорганически чужди вещества, наслоени в ставите - това е ревматизмът. Дойде ли повече кръв на болното място, тези вещества се отстраняват, може да се опита и методът с изпотяването, за да се премахне ревматизмът. Болното място трябва да го размърдаш с нещо топло,

за да се отстранят чуждите вещества.

* * *

Има мисловни утайки, има чувствени утайки, има утайки от неразположение и недоволство. Тези утайки може да са толкова малки, че с микроскоп да не се виждат. Може да има наслоявания на животворните сили. Теченията или трептенията на чувствата и мислите, които движат тези сили, минават през нервната система, срещат известно съпротивление и ти усещаш неразположение. Някога чувстваш болки в главата. Има наслоена чувствена или сърдечна кал. Грехът е кал. Тази кал е неорганическа и трябва да се преработи.

* * *

Права мисъл е тази, която няма утайки. Пълното горене е това, което не оставя никакви излишъци.

* * *

Човек се изгаря, понеже трептенията на огъня са по-силни от трептенията на ръката. Ако трептенията на ръката са по-силни, тя не може да изгори. Като съсредоточите ума си, ще повишите трептенията си, ще сте силни. Вие всякога можете да пострадате от един човек, чиито трептения са по-силни от вашите. И ако не се поставите в потребното съотношение, ако много се приближите, ще изгорите. Не мислете, че един човек, когото много обичате и който ви е много приятен, няма да ви изгори! Без да иска той ще ви изгори, ако не намали температурата си. Умните хора си имат трансформатор.

* * *

Причината за смъртта е, че си навлязъл в нисшия свят, в

света на тъмнината и трябва да се организираш.

* * *

Като сте наблизо един до друг, всякога ще стане стълкновение.

* * *

Здравият да яде повече, но болният да яде съвсем малко. Материалът, благата, които се приемат, трябва да се обработват.

* * *

Щом човек загуби своята вода в организма си, почва да съхне. Всички хора, които изсъхват, стават нервни, малко вода имат. А пък тези, които имат повече вода, затлъстяват. Тези, които имат повече въздух, са много активни.

* * *

Когато обичаш водата, въздуха и светлината, ще ги носиш в себе си толкова, колкото трябва. Ще обичаш и земята, за да те поддържа. Твърдата почва - това са ония идеи и чувства, които образуват основата, върху която седим и която ни крепи. А онзи капитал, който е в обращение - това са реките. Въздухът е капитал, който твоите близки дават. А светлината е капитал, който Бог дава.

* * *

Ядете бързо и чрез храната внасяте повече въздух в стомаха си, а в него трябва да слагате минимално количество въздух. Щом влезе много въздух вътре, той се разширява и коликите се дължат на този въздух. В такъв случай ще изпиете 2-3 чаши гореща вода или ще направите масаж.

Който не знае правилно и ритмично да диша, не може да говори правилно. И търпението зависи от дишането. Казвайте си: „Господи, дай ми знание, за да мога да употребявам Твоята светлина правилно, дай ми знание, за да употребявам въздуха, водата и твърдата почва на място".

* * *

Щом ви падат косите, значи, че са настъпили неблагоприятни условия. Повдигни косите си над ушите, че ушите да се огряват от слънцето.

* * *

Боли те коремът. Ще се молиш, ще благодариш, че са дошли тези страдания, време е да посетиш Господа, защото ти изобщо не се сещаш за Него, когато си добре. Боли те главата - пак е време да се помолиш. По-добре е да се свържеш с Господа при болките, отколкото да викаш лекар, защото той само ще ти замаже болката, няма да ти помогне повече. Аз да съм на твое място, ето какво ще направя. Денят, в който ме заболи нещо, ще сготвя хубаво ядене и ще повикам някой закъсал бедняк, ще го нагостя хубаво и ще се моля през това време на Господа. Този ден няма да ям. Или ще повикам някое дете и ще го нагостя и ще му дам да си занесе вкъщи.

* * *

Като угощаваш един свой приятел, ще направиш отлич-но ядене. Като за цар. Ти угощаваш Господа. Когато правиш добро, ще го правиш за Господа.

Ако всички живеехме за Господа и в Божията Любов, бедни хора нямаше да има.

* * *

Човек диша и през порите си. Ако запушите порите с восък, можете за няколко дни да го уморите. Вследствие запушване на порите идват някои болести.

* * *

Порите могат да се отворят чрез изпотяване изобилно, това е и начин за лекуване. При простуда чрез силно изпотяване ще се лекувате.

Който бързо яде, рано умира. Ще дъвчете добре от двете страни на зъбите - отдясно и отляво. Когато си неразположен и болен, не яж. Гневен ли си, не яж, почакай да утихне всичко в тебе.

* * *

Щом дойде кашлицата, трябва да регулираш своето тщеславие. От какво произтича кашлицата? Насъбрали се известни чужди вещества в дробовете или в жлезите и тия вещества, ако останат за дълго време, образуват неприятно състояние, докато се изхвърли чрез храчки всичко. По-бързо ще изхвърлиш кашлицата, ако мислиш правилно и ако чувстваш правилно. Но и чрез кашлицата се придобива нещо - уякват дробовете. Кашлицата не уморява човека, но кашлицата на чувствата като белодробната (в охтиката са намесени неправилни чувства на любовта) уморява човека. Дробовете могат да се разболеят и от страх, и от пресилване, и от противоречиви чувства, и от простуда. Човек

изгуби ли имането си, от страх, от тревоги изгубва здравето си, охтичасва.

* * *

Човек понякога може да се разболее и като минава покрай някой болен и възприема неговото състояние. Затова, ако види, че някой например си счупва крака, да не си мисли, че и на него може да се случи същото, а веднага да мисли противоположното - че ще се пази, ще бъде внимателен, за да не му се случва такова нещо.

* * *

Тялото е богатство, което с нищо не може да се купи. Духовното тяло е още по-ценно от физическото и то трябва да се пази много. Умственото тяло, с което мислите, е още по-ценно и от духовното. С физическото ще работите, с духовното ще чувствате, с третото тяло ще мислите.

* * *

Божествената мисъл лекува.

* * *

Когато душата е вътре у вас, има много приятна топлина в тялото. Когато духът е в тялото, има една приятна светлина - от вас се излъчва топлина и светлина. Всичко е светло. Щом те си отидат, всичко става тъмно.

* * *

Кометите са хиляди пъти по-големи от земята по обем, но материята е толкова фина, че съставя една десетхилядна част от тежестта на земята, материята е десетки хиляди пъти по-рядка от тази на земята. В духовния свят материята е крайно рядка, затуй нещата се предават бързо.

Звукът се предава не по въздуха, а по етера, затова моментално се предава. Нашата мисъл някога я предаваме чрез въздуха, друг път чрез етера, което става веднага. Тогава мисълта е мощна. Силната мисъл не работи чрез въздуха. В мисловното поле има една материя, по която човешката мисъл се предава. Има мисли, които с милиони километри нагоре отиват. Има мисли, които до слънчевите жители отиват, отиват дори по-бързо от светлината. Ако ти изпратиш една своя мисъл или своите чувства в етерното пространство, веднага те ще се разпространят и там съществата схващат твоите мисли. Тук на земята си нещо като станция и там се знае на кого е тази мисъл.

* * *

Когато човек духовно е подпушен, той е възбуден.

* * *

Всички погрешки се дължат на това, че сърцето е размътено. Сърцето трябва да утихне, за да се отрази правилно в него божият свят и да се яви божествената светлина.

* * *

Щом си служим с насилие, ще дойде насилието върху нас. Не може да се изнасилва безнаказано, без последствия.

* * *

Преди грехопадението сърцето е било в средата, а сега е отишло малко наляво.

* * *

Бие ли сърцето музикално, ритмично, значи е здраво.

Като станете сутрин, си кажете: „Колко съм доволен от това сърце, което Бог ми е дал! Колко е светъл моят ум, който Бог ми е дал! Колко е величествена душата ми, в която любовта се проявява!"

* * *

Една дъщеря (син), като стане на 16, 17, 18 години, иска да бъде колкото се може по-далеч от родителите си, а като малко дете се е държало за полите на майка си. Защо е така? В ранната възраст магнетичната сила е по-голяма, тя привлича детето повече, то дори не може да се освободи от магнетическата връзка на майка си.

* * *

Щом смущението е в главата, причината е в симпати-ната нервна система. Главоболието произтича от сърцето, от чувствата. Всяка неестествена чувствителност произвежда главоболие. Всяка неестествена мисъл произвежда коремоболие. Причината за ред болести е или мозъчната, или симпатичната нервна система. Главата съдържа динамичните сили - тя възприема от слънцето енергии, а пък симпатичната нервна система приема и е свързана повече със земята, с магнетизма.

* * *

Ако знаеш как да мислиш и как да чувстваш, няма да студуваш.

* * *

Топлите зими и студените зими зависят от хората. Лошото във вашата къща зависи от вас. Ако печката не гори, причината сте вие.

Срещаш един непознат човек. Ти си болен. Този човек те обиква и ти оздравяваш. Хората с любов се лекуват.

* * *

Съвременните хора страдат от храна, която е престояла по шишета и консервни кутии. Консервираната и остаряла храна е бич за човечеството. Стари храни и брашна, стар фасул и прочее. Старите идеи, старите желания и чувства произвеждат същите резултати.

* * *

Когато физическите нужди са много добре задоволени и когато отношенията му с физическия свят и околната среда са много добри, човек има здрав стомах. Но започне ли само за ядене и удоволствия да мисли, за пиене и спане, тогава природата почва да праща полиците за изпълнение. Туря и лихви - почва една болка - една полица. Втора болка - втора полица. Трябва да се плаща за прекалено ядене, за пищно ядене, за безразборно ядене. Не е хубаво обаче стомахът ти да е хлътнал много навътре. Както е лошо да е изпъкнал, така е лошо да е хлътнал. Това говори, че на физическото поле този човек не живее добре. Ако гърдите се стесняват, това говори, че този човек не проявява чувствата както трябва. Ако в умствено отношение не се развива както трябва, главата се деформира.

* * *

За в бъдеще трябва да си изработите не мазнини, а тъкани от най-хубави клетки. Мускулите да са такива, че да може винаги на тях да разчитате. Има такива клетки, които

нищо не дават. Има такива клетки, които дойдат само за по една-две години в тебе и си отиват, а има и такива, винаги с теб вървят и като умреш, те са с теб. Светия е онзи човек, на когото, след като умре, тялото му замине на онзи свят, с него и всички негови мисли, чувства, клетки

- всичко върви с него заедно. Онези мисли, които остават тук на земята, те не са негови. Човек, като замине на онзи свят, ще види колко капитал има, с какво богатство е разполагал.

* * *

Погрешките състаряват. Човек може да се състари от яденето, от много чувствания, от тревожни мисли, от вкисната, гнила, престояла храна.

* * *

По време на поста можеш да пиеш вода и то само гореща, може да пиеш сок от портокали в малки количества, а не с чаши, за да подобриш стомаха си. Ще постиш и ще дишаш. От тези, дето постят, излиза от устата им лоша миризма, това е така, защото каналите са пълни с нечистота, затова е наложително от време на време да се пости.

* * *

В някого се яви желание да се разшири повече, отколкото трябва. В туй напрежение се пукат капилярните съдове и кръвта излиза, значи, ако напрежението отвътре е много силно, ти ще се пукнеш. Ако налягането отвън е много силно и ти не противодействаш на това налягане, ти ще се спитиш (смачкаш). Външното налягане трябва да се уравновеси с вътрешното напрежение.

Да знаете, че всяко нещо, което се пипа, се разваля. В невидимия свят пипане, прегръщане и целуване няма, там има преливане. Две същества, като се срещнат, се преливат едно в друго.

* * *

Мрачното време се дължи на кавгите, скандалите, обидите, недоразуменията, които хората разменят помежду си.

* * *

Носът трябва да е здрав, за да проникне в него интелигентността. Езикът да е здрав, за да проникне в него любовта.

* * *

Чувствителността, която имаме в пръстите, зависи много от малките папили, деликатността ни също зависи от тях. Тези папили не трябва да се нараняват, да не ги подлагаме на резки температури.

* * *

Водата в духовния свят е проводник на живота. Светлината е изявление на божествения дух.

* * *

Кухнята трябва да бъде светла и просторна, а дворът -най-малко един декар, за да има плодна градинка и цветна градинка.

* * *

По ноктите да няма кал, лицето свежо и чисто, без бръчки, толкова ясно, че в него да се оглеждат хората.

* * *

Умът е майстор да обработва светлината, той, щом я хване, я туря на работа. Умът знае да кондензира светлината.

* * *

36 градуса е температурата на сърцето, показва какво е състоянието на сърцето. 37 е температурата на ума, показва състоянието на мозъчната нервна система. Ако се премери температурата на човек, който е радостен, разположен, ще видите, че има разлика от тази, която има, когато е мрачен, неразположен. При раздразнено състояние температурата е специфична. Тогава и светлината, която приемате, е различна. Има светлина, от която умът се дразни.

* * *

Любовта е сила, която регулира отношенията на светлината и топлината. Истинската любов регулира топлината, а истинската мъдрост регулира светлината. Щом любовта и мъдростта, топлината и светлината се урегулират, тогава процесът на мисленето и чувстването е правилен и волята работи отлично. Обезсърчението показва, че има недоимък на топлина и светлина. Всякога, когато умът работи нормално, има едно повишаване на светлината, лицето светва, чертите се омекотяват.

* * *

Всичко, каквото изтича от божествения свят, се изпраща по всички светове. Пращайте и вие светли мисли и хубави чувства на всички хора.

* * *

Болезнено състояние има, когато се наруши един закон- било божествен, било природен. Дали нарушението е съзнателно или не - няма значение. Може причината на болес-па да идва от друго място, самият боден да не е виновен, а състоянието да се дължи на минали поколения.

Всички точки на тялото трябва да са пълни с живот, да няма празно място, да няма празни клетки.

* * *

Има една изходна врата, от която болестта може да излезе, ще я откриете тази врата и ще изгоните болестта, тя не бива да стои в организма.

* * *

Щом започнат да ви посещават лоши мисли, болестите идват; също, ако ви посещават лоши мисли и желания или правите зло някому, болестите идват.

* * *

От физическите въшки и бълхи лесно може да се освободите, но от астралните въшки и паразити как ще се освободите? Нечистите мисли образуват един серум, с който тези въшки се хранят. Астралният гребен е - никакви нечисти мисли. Често оставяте разлагащи се мисли у вас, които миришат.

* * *

Ако сте кални, какво правите? Отивате в банята да се изкъпете. Ако сте неразположени, ще отидете при някого, който е разположен, ще отидете при Бога. Питате: „Къде да Го намерим?" Няма защо да го търсите, само ще помислите за Него.

Някой път, като дойде болестта, ще си запретнете ръкавите и ще кажете: „Какво искаш, защо си дошла?" Хванете я за шията и като я наложите здравата, тя ще излезе навън. Затворете вратата и не я пускайте вече вътре.

Като ядеш сухия хляб, ти ставаш нервен, а като ядеш влажния, ставаш по-разположен. Какъвто е хлябът, такъв и ти ставаш. Ако хлябът е сух, попари го с вряла вода.

* * *

Здравето зависи от светлите мисли, от топлите чувства и от правите постъпки.

* * *

Ако знаете как да страдате, ще се подмладите. Понеже бягате от страданията и не ги оценявате, остарявате. Ако човек и радостта не оценява, остарява.

* * *

Остарели сте, защото всичкото добро, което минава през вас, не го приемате.

* * *

Щом маслото не е хубаво, щом сте яли бързо, ревматизмът пристига.

* * *

Маслото, което се съдържа в двадесет ореха, е предостатъчно за днес. То е много чисто и полезно. Олиото не е чисто, чисти са само семките на слънчогледа. Тях яжте.

* * *

За да имате хубави лица, яжте повече сладки работи. Мазните лица показват, че се храните с лоша храна. От храната зависи какви ще бъдат мислите и чувствата.

* * *

В безбройните малки частици на въздуха, както и в елементите, в кислорода има скрита енергия, която без любов не може да се извади.

За да разбереш една мисъл, ти трябва да си способен и силен да извадиш от тази мисъл ценното и да го вложиш в работа.

* * *

Ако вашата любов не може да ви помогне, когато сте в мъчнотии, тя е слаба. Ако вярата ви и надеждата ви не могат да ви помогнат в мъчнотии, и те са слаби. Има много мъчнотии, които може да превъзмогнете с една усилена вътрешна деятелност, а не с приказки само. Когато човек успее да превъзмогне, в него се заражда една вътрешна радост, сила и знание.

* * *

Като дойде обърканост, тъмнина в ума, изправете по-грешката, която е станала причина за това.

Когато се подобрят условията на живота, и мигането на очите ще става по-рядко.

* * *

Страшно е, когато влезеш в стълкновение с божествения свят, когато влезеш в стълкновение с духовния и с физическия свят.

* * *

Всякога, когато човек е натоварен с много голям товар, той се навежда надолу.

* * *

Когато губим равновесието на своя ум, имаме умствени страдания. Когато губим равновесието на своите чувства, на своя сърдечен свят, имаме чувствени страдания, а пък когато губим равновесието на своето движение във физическия

свят, имаме физически страдания.

* * *

Ако на физическото поле не се храните с чиста, доброкачествена храна, клетките ще правят революция - ще почнат да ви болят краката, колената, пръстите - това говори, че сте нарушили някой закон, че не дишате правилно например. Щом има хармония между мислите и между чувствата, дишането е правилно.

* * *

Грехът е неорганизиран живот. Трябва да имаме особени щипци, с които да го пипаме и изучаваме живота му и начините, по които той действа.

Умните хора сами трябва да си готвят, сами да си избират храната. След като си мислил, чувствал и ял, а нищо не си спечелил, какво ще дадеш на другите от себе си?

* * *

Никога не гледай лоши и грозни работи с очите си! Никога не приближавай очите си до огън или силна светлина. Това са елементарни правила. Хубавите работи, хубавите картини дават сила на очите. Възприемайте по възможност най-хубавите впечатления.

* * *

Когато се скараш с някого, спираш своята еволюция може би за двадесет години.

* * *

Злото винаги спъва човека. Злото винаги е в контакт с доброто. То черпи сили от доброто. Чувства ли се човек слаб, отпаднал, злото е работило в него.

Умният трябва да знае всяка една мисъл какви последствия може да има. Също всяка една дума изговорена какво ще донесе след себе си.

* * *

Умът не може да бъде светъл и да разсъждава, ако човек няма чиста кръв. Яркочервен цвят има чистата кръв и този цвят трябва да преобладава. Този цвят на кръвта зависи от дълбокото дишане.

По устата може да познаете дали един човек е здрав или не. Много стиснатата уста говори за лошо здраве. По цвета на устата също се познава дали човек е здрав. Сутрин, като станете, поразтрийте леко устните си, направете някое упражнение. Двете устни са свързани с вашия интелект.

* * *

Лошите чувства, които имат понякога животните, се дължат на хората, това са остатъци от хората. Човек е създал навика на паяка да лови мухите, в един лъв, в една котка навиците, от които човек се възмущава, той, самият човек ги е създал.

* * *

Като мислите усилено, кръвта приижда в мозъка и като се развият вашите способности, ще започнете да възприемате мислите на всички учени хора. Един учен, един музикант виртуоз не е сам, а плеяда учени, виртуози са свързани като едно цяло, като един човек. Хиляди и милиони същества образуват един виртуоз. Ученият е групово проявление.

* * *

Поразтърквайте от време на време с пръсти челото си, като ги теглите от средата на челото с двете ръце към края на челото. Поразтривайте и костичката зад ухото си, тези упражнения са леки, много прости, но усилват жизнеността.

Щом има болки, божествената енергия не е турена на място.

* * *

Ако не постъпваш добре с хората, ще почнат да боледуват краката ти. Ако ти не поддържаш доброто, краката ти в духовния свят не могат да функционират, физическите крака са свързани с духовните.

* * *

Най-висшата материя, която възприемаме, това е слънчевата енергия. Ако ти не виждаш тази светлина, не можеш да се обновиш.

* * *

Зрението е велико благо - Божий кредит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зрението е велико благо - Божий кредит.

Освен това слънце, което виждаме, има и едно друго слънце, истинското, което не виждаме.

Започнете да мислите хубаво, правилно и всички болести, които ви мъчат, ще изчезнат.

Ако човек владее своите мисли, чувства и постъпки, ще се подмлади. Може да подчини всяка болест.

Този човек има знания, който може, когато поиска, да излезе от тялото си, да се разходи, да огледа отстрани фи-зическото си тяло и пак да се върне отново в него.

* * *

В духовния свят хората не бива да са близко един до друг. Духовните хора не трябва да се свързват, защото ако един се подхлъзне и падне, другият да може да му помогне. Но ако единият не внимава, има опасност всички да бъдат повлечени. За да мислите добре и да бъдете свободни, трябва да сте на разстояние един от друг. Да сте близо до един човек, не се разбира физическа близост. Ако вашите трептения са хармонични с този човек, той и в Америка да е, вие ще сте близо.

* * *

Лъжата носи в себе си едно взривно вещество, което руши. Лицемерието носи вещество, което руши. Лъжата е като заразителна болест - отначало е малък микроб, с микроскоп трябва да го търсите, но има грамадна сила да се размножава, в 24 часа с милиони се размножават от тия същества и те, като оставят своите нечистотии в организма на човека, го отравят и убиват. Така може да се отрови и човешката мисъл, чувствата - също. Човешкият характер така се разрушава.

* * *

Ако вие често пламвате, ако ръката ви постоянно е суха, значи имате повече кислород, отколкото ви трябва, ако ръката ви е влажна, имате повече водород, отколкото ви трябва. Ако сте инертен, имате повече азот, отколкото ви трябва. За да бъдете стабилни, ви трябва въглерод. Силите, които действат в тази материя - въглерода, дават стабилност.

Човек, който от нищо не се интересува, на когото всичко му е безразлично, има много азот в организма си.

* * *

Лъжата е, която запушва ушите на хората, лъжата е, която затулва очите им, запушва носовете им. Лъжата втвърдява, лъжата състарява.

* * *

Недоволството, неразположението понякога идва от задната страна на главата, отдолу, от долния край. После има неразположение, което може да произтича от дясното рамо, или от лявото рамо, или от лакътя ви, или от някой пръст, или от гръбначния стълб, от черния дроб и т.н.

Въздуха, който дишате, можете да го превърнете в злато, в динамична сила.

Щастието на човека зависи от една дума, която той може да произнесе навреме, на място и с такъв тон, че мигновено да стане щастлив.

Сълзите още не са плач, те улесняват донякъде плача. Без сълзи плачът не може гладко да излиза от човека. Заплачете ли, това е признак, че се освобождавате от едно ограничение.

* * *

Вечерно време човек по-лесно отделя двойника си и пътува извън физическото си тяло къде ли не, отворена е границата. Но денем, ако рече да направи този опит, границата не е отворена, може да го арестуват. Много хора така са се повреждали. Излизат от тялото си и не могат да се върнат, и други са се намествали в тялото им вътре, за такива хора се казва, че са полудели.

Не се връщайте назад в пътя си, по който сте минали. Защото това, към което отивате, е по-добро от миналото. И ако се връщате от настоящето в миналото, вие слизате.

Щом дишате правилно, умът добре възприема божествените мисли. Щом дишате правилно, сърцето ви възприема благородни чувства. Душата и духът също дишат.

Мислите и чувствата започнат ли да огрубяват, и кожата огрубява, и косата става дебела и остра.

Когато се намалят музикалните трептения на човека, появяват се различни болести. И когато липсват някои от цветовете на спектъра в човека, също се явяват болестни състояния. От недоимък и от излишък на каквато и да е енергия организмът страда.

* * *

Старите трябва да се радват на младите, за да не остаряват така бързо.

* * *

За да работи кръвообращението ти правилно и сърцето ти да бъде здраво, тона ФА ще се научиш да пееш правилно. Тона СОЛ, като пееш правилно, ще се подобри кръвообращението, а това ще повлияе и на мисълта.

* * *

Дървото на познаване доброто и злото е месоядна храна. Вълкът да яде месо, разбирам, но на овцата да даваш месо не разбирам.

* * *

Всеки човек, който не живее добре, е месоядец.

Тревата, плодовете, като ги ядете, те се радват, а пък животното, като го колите, за да го ядете, е недоволно и това негово недоволство ще влезе у вас.

* * *

Всяка лоша мисъл е един дисонанс. Коригирайте я веднага.

* * *

Никой не е мярка за другите. Всичките разбирания до едно съставляват един резултат на божествената мисъл. Ние сме само изявление на божествената мисъл, не сме мярка. Душите ни са мярка. И щом слушате душата си, противоречията ще изчезнат.

* * *

Старите възгледи са хрилете, а новите възгледи са дробовете. Дробовете са създадени вече съобразно с духовния свят. Човек има на разположение една по-фина материя, с която може да създаде по-фини неща.

* * *

Да чувстваш - това е нужда. Да постъпваш - това е музика. Да мислиш - това е музика. Това трябва да се изрази чрез вашия ларинкс. Ако ларинксът не е така пластичен, за да може да образува тези ситни трептения, как ще пеете добре? Три пъти на ден трябва да се молите, за да благослови Господ гърлото ви.

* * *

Ако плачът не е музикален, сълзите изгарят. Сълзите с музика се благославят.

* * *

Адам беше отличен певец, отличен поет и учен. Като яде от дървото на познаване доброто и злото, той слезе до положението на животно. Дотогава всички животни бяха на това положение, на което са сега хората. Когато Адам слезе, животните слязоха още по-долу. Те се пожертваха за човека, за да бъде той в сегашното положение, те слязоха.

В един грешен свят страхът е на място, а пък в един свят на любовта съзнанието е на място.

Един човек, който постоянно вижда чуждите погрешки, той ще направи същите погрешки. Който не вижда добродетелите на хората, не може да ги прояви.

Имаш бръчки по лицето си; можеш да ги премахнеш -от мисълта зависи. Бръчките показват, че много си страдал и нищо не си научил. Бръчките показват, че си се занимавал с дребнавости и в бъдеще роб ще бъдеш, това е, когато бръчките са накъсани, наситнени, но ако те са дълги, правилни, с определено направление, а не накълцани насам-натам.

* * *

Душата има две седалища: едното е в слънчевия възел,под лъжичката, а пък другото в центъра на мозъка.

Хората могат да обичат човека за красивото в него. Човек се обича за добрия ум, за доброто сърце, за красивото тяло с красиви линии.

Ако си в злото, мълчи.

Най-малкият гняв руши, омразата - също.

Божественият свят е слязъл днес до дълбините, за да повдигне нисшия свят, да повдигне най-нисшите трептения. Трептенията на нисшия, материалния свят постепенно ще се повдигнат. И тогава ще се измени вашето състояние. Щом сте тъжни, понижени са трептенията, понижили сте надеждата, вярата, любовта. Остава да повишите трептенията на любовта, вярата и надеждата. Един от начините за повишаване на ниските трептения е музиката. Мрачно гледат на живота тези, които нямат идея в живота си.

* * *

Палецът е свързан с лицето. Той представлява божественото в човека. Показалецът е на благородството, честта, достойнството. Средният пръст във всичко вижда доброто и лошото; той е на справедливостта и на логиката; доста е строг. Изяществото в живота е свързано със слънчевия пръст (безименния). Малкият пръст е на приложението, на сметките, на отношението към околните.

* * *

Главно чрез пеенето се подобряват дробовете и дишането. Видите цветенце, спрете се, попейте му. Видите дърво, и на него попейте, навсякъде и на всичко може да пеете. Пейте за цялата природа.

* * *

Някой е болен, защото е изгубил нормалните трептения на своята симпатична нервна система и на мозъчната система, настъпил е дисонанс в организма. Този дисонанс може да се роди като болест в стомаха или в главата, или в други органи. Органите - това са разумни души, които са свързани така, че да ти бъдат в постоянна помощ. Всяка болест показва, че тия души, които живеят в тебе, са разстроени. Най-напред те искат малко храна и чиста кръв; те имат нужда и от чисти мисли, но ти ги нямаш.

* * *

Ако челото е обрасло с косми, това е лош признак, ако главата е съвсем оголяла - също. Косите са като горите, необходими са за човека, те са опората, възможността за облагородяване на чувствата. Без косми чувствата огрубяват, също няма съгласуваност между мисли, чувства и постъпки.

* * *

Киселината дава повече активност, а сладките храни -мекота.

* * *

Не настъпвайте никого. Нито с мисъл. Нито с чувство, нито с постъпка.

Някой казал нещо лошо по ваш адрес - не се тревожете, вашият мир струва много повече от това, което е казал някой. Това, което той е казал, е за негова сметка.

Ако дишането и храносмилането не са правилни, има една натегнатост, сухота в очите. Очите трябва да са малко влажни, погледът да е чист, ясен, мек, установен, а не да шари.

* * *

Доброто е знанието на сърцето. Като се е учило добре, сърцето е създало доброто. Сърцето, което не се е учило добре, създало злото. Умът сега, като се учи, той ще създаде правото в света. А ако не се учи, той ще създаде безпра-вието. Туй безправие, което съществува в света сега, то се дължи на ангелите, когато минаваха през областта на ума. Ония ангели, които не се учеха добре, в ума си създадоха безправието в света. Ние теглим последствията на тяхното прегрешение. А ония ангели, които се учеха добре, служат пак на човечеството. От тях учим сега правдата, един благороден принцип.

* * *

Като решиш да правиш една работа, не закъснявай. За всяко добро или за всяко зло, което не си направил, ще плащаш глоба.

Умен човек е този, който знае кога да се отдалечи или кога да се приближи до любовта.

* * *

Когато стомахът добре свършва работата си, човек не боледува. Когато диша чист въздух, пие чиста вода, яде чиста храна, възприема правилно светлината, той е здрав.

Морално е туй, което е полезно за всички.

Онзи, на когото центърът на времето е развит, той не се притеснява, всичко си става на своето време, той знае много добре това и е спокоен.

Щастието се изкупва с жертви.

За Бога трябва да пожертваш всичко.

Благодарете за всяка вдишка. Като поемете въздух, да се изпълните с една вътрешна радост. Ако не можете да се радвате, не може да разберете, че Бог чрез въздуха влиза у вас. Вие не се радвате, но мислите, че еди-как-во си нямате. Ако Господ не иска да влезе у вас, знаете ли какво ще стане? Ще се прострете на земята. Като се откаже да влезе Господ в дробовете, ще се прострете на земята. Дотогава, докато Господ влиза и излиза от вас, вие дишате, имате възможност сладко да говорите, да работите. Щом той престане да влиза и излиза, ще се прекрати всичкият живот. „Вдъхна Бог дихание на живот" и човек започна да диша. Ние под думата дишане разбираме живота, който постоянно в нас внася всички хубави мисли, които влизат да поддържат божествения живот. Ние това наричаме духовно дишане. Всеки ден, като застанете за молитва, трябва да благодарите на Бога за въздуха, който влиза у вас.

Хубавите мисли и чувства не са от този свят. Ако бяха от този свят, щяхте да ги виждате. Къде е онзи свят? Тук някъде (Учителя посочи главата си). В главата си мислим и чувстваме донякъде. Къде започва онзи свят? Онзи свят започва от сърцето. После отива нагоре към главата и минава още по-нагоре. Като заспите, къде отивате? Светът на съня къде е? Вие ходите къде ли не, но тялото е на кревата. Ходили сте в предградието на онзи свят. От гледището на онзи свят човешките тела са като къщи неподвижни, като коли, като аероплани.

* * *

Лошото в света не може да го изпъдиш с лошо. Ако го изпъдиш с лошо, то става по-силно.

* * *

По колко пъти на ден трябва да се моли болният? Болният дори не трябва да спи, а да се моли непрестанно денем и нощем. Молитва, молитва, молитва. Докато си замине болестта, докато се образува постоянна връзка с божествения свят. Щом се образува тази връзка, тогава стават нещата.

* * *

Работа и учение, добри мисли, чувства и постъпки - това е всичко, за да бъдете щастливи, да имате Божието разположение. Тогава Бог ще благослови труда ви и ще успеете. Човек, който прави това, не може да няма успех.

* * *

Ропотът в света е безволие и своеволие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...