Jump to content

III СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА

III

СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ

ОТ

УЧИТЕЛЯ

СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ

(Записани от Тереза Керемидчиева)

1. Несправедливите постъпки докарват омраза .

2. Смирението и радостта са добродетели присъщи на детето , без които човек не може да познае Любовта .

3 . Аз съм Любов .

4. Бог е Любов .

5 . Мисълта свети чрез Истината.

6. С Учителя в рая , без Него на края .

7. Велико, но сериозно е новото учение.

8. Хармонията е цел на живота .

9. Щастието на душата е в Бога .

10. Любовта възраства душата .

11. Природата вечно твори.

12. Ние трябва да живеем в хармония .

13. Природата говори .

14. Любовта е моя живот .

15. Изпълни сърцето ми с Любовта Си.

16. Озари ме с Твоята светлина.

17. Без корист и съмнение, надявай се и работи .

18. Всичко с Любовта се придобива.

19. Когато мислим , че се изместваме един друг , сламката и гредата изпълнят очите ни, ушите ни се запушват и ние сме роби на греха . А когато се движим със съзнанието , че се допълняме един друг , ние сме братя , тогава ни слушат и ние разбираме гласа на Учителя, с Когото сме слезли да изпълним Волята на Отца .

20. Трябва да бъдеме запалени свещи и да светиме навред със светлината на Любовта , Мъдростта и Истината .

21. Ако бихме изпълнили една хилядна част от туй учение, бихме се ползували много повече от благословенията дадени за четирите рода.

22. Кое е важно ? Водата е важна за живота и слънцето е още по-важно . Слънцето е което оживотворява . Живота ми зависи от слънцето и светлината .

23. Когато престанем да виждаме грешките н а ближния си и почнем да чувствуваме и съзнаваме , че Бог живее в него, само тогава ще имаме любов един към друг .

24. Най-възвишените движения, най-ефирните трептения са ония топли и нежни вибрации , които изтичат от Божественото сърце .

25. Благодаря ти Господи за дето ме доведе в това велико Божествено училище на Истината и Любовта , и ми даваш възможност чрез новото учение да изуча себе си и видя всичките си недостатъци и мерзости , които са се криели в мен , без да съм подозирала това .

26. Организираното общество е като букет от рози , теменужки , лилия, незабудки , където нежността , чистотата , скромността и ароматичността се допълнят и радват душата ни.

27. Длъжността на един окултен ученик е : да изпълнява всичко , което му се дава, да живее в Любовта , да прилага Истината и Правдата и всички други Добродетели .

28. За да бъда полезна личност за всекиго , без разлика по вяра и народност , за което копнее душата ми, трябва да следвам окултното училище , което сее светлина.

29. Изкуството в широк смисъл е вселената, която човекът - творец създава в своя върховен устрем за постигане вечните неизменни истини на единия творец.

30. Една разумна и съзнателна екскурзия по Витоша струва проявлението на работа през един меден проводник с един милиметър дебелина, доколкото може да издържи максимум напрежението на електричеството .

31. Най-възвишеният стремеж на една личност е придобиването на Божествени качества , т.е. обожествяването й тук на земята .

32. Твърде често през живота ми, в трудни минути , правило ми е впечатление как тъкмо навреме Бог ми се е притичал на помощ .

33. Чрез Божествената любов се пробужда човешката душа , колкото се стремим да я имаме , толкова и грешим и страдаме за нея.

34. Окултното учение е най-интересното и трябва да се изучава от всекиго , нужно е всеки да има понятие , що ни очаква в задгробния мир, как да се молим и как да живеем , за да бъдем полезни на близките си .

35. Хармонията е съзнателния живот на човека , живот в който душата се развива ; първият ключ на хармонията е Любовта , с нея трябва да започнем .

36. И тази мисъл, която смятам за оригинална , не ще да е моя , защото такива мисли са у мене едно отражение само, а где е техният извор - ето мъчителният въпрос .

37. Струва ми се , че когато душата дълбоко страда , тя се възвиша , защото тогава човек забравя, отказва се от земното, празното, на чието място идва безкористно добро желание да се жертвуваш за другите .

38. Ако не любиш , ще страдаш от самота ; ако любиш ще страдаш от любовта , по-добре люби и ще познаеш не само ада, но и рая - ще видиш Бога , ще чуеш песента на ангелите и ще разбереш смисъла на живота.

39. За подигане на человека необходимо му е знание, чрез което ще може правилно да действа с Любовта, Истината и Правдата, които ни водят към Отца .

40. Окултният ученик трябва да бъде: бодър, смел, решителен и неотстъпим в борбата със злото; тих, кротък, смирен и мълчалив в извършване на доброто.

41. Най-силният аргумент, с който ний можем да понасяме всички грижи и теготи в живота ни тук, на земята, тъй също и за подигане в духовно отношение, то е: Вярата ни в Учителя .

42. Когато ни обвиняват в нещо, добре е да проверим дали наистина не сме виновни и ако сме виновни, мълком да се поправим, а ако сме невинни, няма защо да се оправдаваме.

43. Человеците са както рекичките - всички най-после се вливат в морето, само че пътищата им са различно дълги.

44. В пътя си към възхода ученикът трябва да пази сърцето и ума си най-вече от заразата на фанатизма и догматизма .

45. Озари ни с Твоята Любов и Мъдрост, просвети ни с твоята Истина и Правда, да се прослави Името Ти по всичките народи тук на земята и да бъде слава на Господа нашего Исуса Христа .

46. Само тогава ще бъдем доволни и щастливи, когато намерим смисъл в живота, т.е. когато разберем защо се раждаме и какво е нашето предназначение на земята .

47. Бог е Любов и Мъдрост, чрез която Мъдрост ще насади в нашите души своята добродетел.

48. Добрата майка добри съвети дава на децата си.

49. Страданията са нарушение на Божествените правила.

50. Само този е безсмъртен на когото всичко се вижда безсмъртно .

51. Всичко каквото ми липсва ще се помоля да го постигна чрез Любовта .

52. Всяка минута в живота си да помним Бога .

53. Трудолюбието на мравките ни наумява постоянно да работим .

54. Приближава се до Бога оня , който най-често се вживява в Него .

55. Велико е името майка , но за да го заслужим трябва Боголюбовно самопожертвуване .

56. Тихо ми шепне в душата : „Ела и пий от живия извор и бъди жив. "

57. Любовта е най-красивият израз на Божественото в човешката душа .

58. Каквато добра мисъл вложим сутринта , когато се събудим от сън в ума си, в смисъл да изпълним най-малкия Божествен закон , непременно до вечерта ще има добри резултати .

59. За душата е необходимо, когато тя се намира в спящо състояние в летаргия, да се намери подходящото лице, за да я събуди и й каже : „Стани , стани ти братко мили и от дълбок сън се събуди." Този човек аз го намерих .

60. Бог е Любов и Светлина, Неговата милост и голяма обич към нас е голяма, той ни е надарил с всички блага и тъй мило ни шепне : „Елате мои деца, изпълнете моята воля, от нищо се не боите, аз съм с вас."

61. О, Велики Учителю, о, Велики избавителю, обичам Твоето учение и ценя Любовта, която храниш към нас. Съдействувай ни да преодолеем всички мъчнотии и възцари в нас вечната Божествена Любов .

62. От все сърце желая да бъда редовна ученичка в окултната школа и нека Божественият лъч освети моите мисли и желания , за да бъдат творители на моя вътрешен живот .

63. Мене ми прави удоволствие да посещавам нашата школа, защото намирам утеха на душата си пред Бога, намирам също и поука за из живота .

64. Предназначението и смисъла на човека е да се усъвършенства във всяко направление и отношение .

65. Да имаш вътрешна хармония, то значи да искаш, когато знаеш и можеш, да можеш , когато искаш и знаеш , и да знаеш, когато искаш и можеш .

66. Видиш ли злото (изкушението), отдалеч още бягай от него, като за живота си, не се спирай да премериш силите си с него , защото сториш ли това, ако Исус не е с тебе да те подкрепи, то непременно ще бъдеш победен или ще можеш да се изтръгнеш от ноктите му , но с големи усилия.

67. Оня, който иска да намери доказателство за съществуването на Бога,за безсмъртието на душата, за действителност на невидимите светове, нека не го търси другаде, а да се научи да чете във великата книга на живота, природата и душата,защото само в тази книга , открита само за пробуденото духовно око, е написано най-прекрасното доказателство за всичко това.

68. Смелият в живота печели борбата .

69. Искам да служа на Господа и с Него да живея .

70. Ако имаш хармония в себе си, ще имаш живот и благословение в дома си .

71. Да не живееш за себе си, а за другите , е благородно .

72. Человек, който дири Бога прилича на вода, която си дири място .

73. Животът е ценен, когато сме в страдания, тогава копаем дълбоко в своята градина .

74. Животът е редица от падания и ставания и умението стои в това, да се изправим мъдро при всяко падане.

75. Животът е училище, но трябва добре да вникнем в него.

76. Който е в правия път, той не прави разлика между човек и животно, още по-малка между богат и беден - господар и слуга .

77. И когато човек след дълги страдания намира Бога, той почувства в себе си сили, които го крепят търпеливо да поглъща и понася новите страдания и във всяко едно от тях той вече намира дълбок смисъл.

78. Който притежава Божествената Любов, е най-щастливият .

79. Само с великата Любов се отива към великата абсолютност .

80. Земята е училище, в което слабите и ленивите ученици са изложени на най-големи изпитания .

81. Божествената Любов, о, дай ми я Всевишний .

82. Любовта не познава закон,принципът й е себеотрицанието,а целта - да помага всякога и на всички,без да чака похвала и да търси отплата .

83. Музиката е най-възвишеното и благородно изкуство .

84. Колко е добро да бъде человек търпелив във всичко : това е една крачка за повдигане на душата .

85. В този живот съм решила да изпълня волята Божия .

86. Помогни ми, Боже, да извърша с радост и любов работата, за която съм дошла на земята .

87. Благодаря на Бога, че ми е показал правия път, в които расте и се развива моята душа .

88. Скръбта ме доведе до Бога и ми откри Неговата Милост и Любов .

89. Само в истината е нашето спасение .

90. Отдай съдбата си на Бога и уповавай на Него.

91. Нищо по-красиво от това да живеят хората в хармония .

92. Бъди нежен и внимателен спрямо всяко същество .

93. Младежи, самовъзпитавайте се в девствената чистота .

94. Да бъда вечна слава на Господа Спасителя .

95. Любовта е, която всичко примирява .

96. Няма нищо по-печално в този свят от самотността .

97. Който работи за другите, работи за себе си .

98. Всичко, което Господ е създал, е съвършено .

99. Душата се радва при извършване и най-малкото добро .

100. Да съсредоточа мисълта си, е най-мъчното за мене.

101. Любовта е живот, не е приказка, почва от дома и отива в безконечността .

102. Бог обича цветето, което не знае, че благоухае .

103. Чрез истината, която познах , намерих смисъла в живота си .

104. Вярата е средство за добиване сила и мъдрост .

105. Человек може да достигне съвършенство само тогава, когато постоянства в доброто .

106. Само постоянство е , което ще ни изкара на добър край .

107. Да възлюбиш всички , това значи да живееш в Бога .

108. Пълно щастие не може да съществува без вяра в Бога .

109. Волята ми е слаба, трябва да се науча да я каля.

110. Човек истински може да обикне само един път в живота ;затова и думата Любов няма множествено число.

111. По-трудно е да станеш добър, отколкото лош, защото по-трудно е да се качваш, отколкото да слизаш .

112. Жадувам светлина, която да погълне обкръжающата ме тъма.

113. Естествен е стремежът на човека да се жертва за ближния, в което той намира щастието, невъзможността на практикуване жертвата му носи страдания .

114. Господи , вярата в Тебе ми утешава душата .

115. Човек е толкоз силен, доколкото сърцето му е чисто, топло и препълнено с любов.

116. Любовта ми към Христа, това е моята сила.

117. Пътят към добродетелта е пътят към Бога .

118. Истински щастлив човек е този, който притежава: Любовта , Мъдростта и Истината .

119. Вървящ по пътя на Истината с истината , с методите на Мъдростта и въодушевен от Любовта аз върша волята Божия .

120. Страданието е стълбата, която води към Бога .

 

121. Само чистата душа може да види Бога и да разбере истинската Любов Божия .

122. Най-страшното наказание за човека и потомството е, когато грехът оживее в ума, сърцето и плътта.

123. Човек добива мъдрост само когато изкупи със страдания своите заблуждения .

124. Единствената подкрепа в живота ми е било красивото в моята душа .

125. Вяра: този е най-силният аргумент , които трябва да притежава човек.

126. По важни въпроси говори само когато имаш разположение или настроение .

127. Което човеците развалят, него Бог постоянно поправя .

128. Винаги най-много желаем онова, което никога не ще постигнем .

129. Прави добро даже и когато по видимому то се обръща в зло.

130. Будност и съобразителност се изисква всеки ден от нас, а изпитът по тях мъчно се издържа .

131. О, извор неизчерпаем, твоите кристални струи всякога дават прохлада и сила животворна .

132. Любовта е велик Божествен принцип пред когото всичко бледнее и губи своята сила.

133. И рече Господ на Господа моего на Господа нашего: Мир и Любов да стане по цялата земя. И стана мир, и стана Радост.

134. Всяко нещо е обтегната струна с повече или по-малко трептения от световната цигулка .

135. Истината е абсолютна мярка на нещата: тя ги показва такива, каквито си са, нито ги увеличава, нито ги намалява.

136. Бог е Любов ; тази Любов може да се опита само вътрешно. Който дири Бог вън от себе си , се отдалечава от центъра си .

137. Както слънцето и влагата са необходими за развитието на растенията , така Любовта и Мъдростта са необходими за растежа на човешката душа .

138. Ние, человеците сме , които изпълняваме волята Божия, като дърво, посадено на добра почва,от която корените се хранят и възраства плодове добродетели.

139. Можеш ли да движиш мисълта си, тъй както иска Мъдростта ?

140. Само чрез чистата Божествената Любов може да се въдвори хармония между хората .

141. Само който преживява нещата, той истински живее и разбира живота в неговата пълнота и красота .

142. Който иска да поправи нравствено и духовно обществото, в което живее, трябва да поправи преди всичко себе си .

143. Всяка форма в чертога на времето и пространството е една необходима илюзия за една велика идея на мировата хармония .

144. О, вечна светлина, безпределна , по-висша от всяка сътворена светлина, нека един от твоите лъчи се спусне отгоре като гръм и проникне до дълбочината на душата ми.

145. Най-голямото благо, което Бог ни е дал на физическото поле е самопожертвованието .

146. Любов, Правда и Истина трябва да царят в нас - за тяхното възтържествуване трябва да работим .

147. Мир, спокойствие на собствената съвест, това е щастие. Прося благословението в работата си от Учителя.

148. Водата е изворна, на Бога е угодно да сме в Бога. Бог е Любов . Бог обича. Христос е на земята . Човек се ражда, живее и умира.

149. Живей със светла радост в душата си всред красота и добродетели .

150. Недостоен ученик на Бялото Братство е този, който не може да изповяда с живота си и делата си това учение, при който и да е случай, а лицемерства пред хората за мили очи, неговото идване в училището на това братство е вредно за всички и него.

151.В Божествената хармония, гдето висшата Божествената Любов е атмосферата гдето душите сливат в Божествената душа молеща пред Божествения пламък,пожелавам на Всемирното Бяло братство в България пълна хармония, необходима да се прояви любимия ни Учител и тогава всички единодушно ще извикаме: „Осана Вишнаго, благословен, който иде в Името Господне, Амин. "

152. Най-рационалното средство за пропагандиране и извоюване гражданство на едно ново движение е личният пример на сподвижниците му: високо съзнаване чувството на дълг към семейството и неговото най-съвестно изпълнение, взаимно уважение и благородни обноски между членовете на обществото, както и безкористното поведение във всички обстоятелства на живота са едничката гаранция за стабилизиране и преуспяването на движението .

153. В своя живот всемирното Бяло Братство в България съществено трябва да се различава от другите хора - като им служи за пример и образец .

154. Любовта е най-силното чувство, което човек може да изпита; тя е по-силна и от смъртта. Само този, който е любил и люби, разбира живота, обаче малцина са тези, които са я вкусили. Даже най-болната стадия на Любовта е блаженство в свръзка с всички други блага в света . Но оня , който е вкусил по-възвишена Любов, разбира дълбоката смисъл на думите: „Бог толкоз възлюби света, че даде единородния си син жертва, за да спаси человечеството. " Блазе на оня, който от Любов с е жертва за другите .

155. Който усвои и приложи мълчанието, търпението и смирението, заслужено ще влезе в горните класове на окултната школа .

156. В абсолютната вяра, любов и страх към Бога, в безогледната вярност, преданост и послушание на Учителя, в непрестанното съзнателно и горещо молене, в постоянното естествено и боголюбовно с децата сближение и общение, в строгата ежеминутна себеконтрола и себекултура и в неуморната смирена и безкористна дейност е залога на прогреса, мира и радостта в живота .

157. Господи на безграничната Любов,който оросяваш със светлозарната капка най-малката тревичка и се грижиш за всяко творение да диша в твоя Дух, така излей твоята светяща велика и неизчерпаема Божествена Мъдрост в мен, с която да се прослави Твоето свято име на вечни времена и душата ми да те възпява в химн на великите ти творения във вечното Битие, като благоволяваш да ми изявиш красотата, прелестите и благозвучието на твоя тих нежен и благ глас, и лъчезарността ти, в която сияющ ти ни вливаш лъчи, и озари в тази благодат нашите души .

158. Истинска идеална дружба межд у брат и сестра може да съществува, да се крепи, отглежда, развива и нараства само при наличност на пълна взаимна чистосърдечна искреност, разумна откровеност, естественост в държанието,топла сърдечност, дълбока безкористна задушевна привързаност, абсолютна чистота в желания, чувства, помисли и святост в постъпки, дела и всякакъв вид междулични отношения .

159. От всички задачи, дадени за правилно решение, предназначението на мозъка, предназначението на ума, езика, чувствата, волята, само вътрешният подтик като зациркулира тока на любовта, в които няма отмъщение и гняв, като го съединява, инсталира и бетонира здраво, заедно с моя учител, който е в мен. Тогава, само тогава всички ще вършим и както и желаем волята на Бога . Любовта, Мъдростта и Силата . Както казва и Писанието, не от този, който знае и пита, но от този, който милва.

С. Б. Л. Е. Л.

2.І.1922 г.

7 дена трябва да напишем какво мислим, имаме при първо събуждане от съня. Започва от 29 към 30 юни.

30 юни: Първата ми мисъл беше: „Много добре е направил Учителят, дето ни даде този опит."

1 юли: „Просете и ще ви се даде."

2 юли: „Колко ли е часа, да не закъснеем."

3 юли:„Да се допише песента."

4 юли:„Изгрей, изгрей ти мое слънце."

5 юли:„Елате да живеем в горите, в любовта чудесна, що живота обновява."

19 юли: „Господи, вложи от Твоята Любов в моята душа."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...