Jump to content

Recommended Posts

1939-1940 година

От книгите: Близо и далече. Смяна на състоянията. Първият момент на Любовта.

Път на зазоряване. Единственото богатство. Божествен и човешки свят. Езикът на Любовта

За язва ще кажа следното: 150 грама чист зехтин се размесва хубаво със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. Да се взема три пъти на ден: сутрин, на обяд и вечер по една чаена лъжица.

* * *

В човека има 12 системи и когато те страдат, то се дължи на липсата на нещо. Понякога липсва желязо, понякога кислород, сребро, злато, различни елементи може да липсват и това се чувства.

Когато има прекомерно горение в човека, той изсъхва, а ако има много влага, има условия за развиване на психична малария.

Лекарството представлява само бент за спиране на болестта.

Чумата е проста работа. В 24 часа се развиват милиарди микроби и само от техните извержения и нечистотии кръвта на човека се замърсява, отравя и той умира. Първото нещо, което трябва да се направи в такъв случай, е да се изпият няколко чаши гореща вода, за да се разреди серумът. Важното е да се спре размножаването на микробите, тогава вече чумата не е опасна.

* * *

Вие много лошо мнение имате за болестите, не ги искате да ви посещават. Те не са толкова лоши, дори те до известна степен са Божие благословение. Човек става тогава по-мекичък, тихичко говори, смъква излишните килограми, доста нечистотии излизат навън. Затова ви казвам, когато ви посети една болест, приемете я с благодарност, поразговорете се с нея, поканете я пак да ви посети след 6-7 години.

* * *

Когато човек престане да се движи, тогава у него се насъбират утайки, в които няма живот. Почват да му внушават, че е остарял, после и той сам си внушава това. Когато ти внушават, че си остарял, запуши си ушите и не слушай какво ти се говори. Казвай: „Не разбирам. Като дойде до старостта - памук в ушите!"

* * *

Едно разумно движение винаги е свързано с живата разумна природа, с живата материя. Хубавите движения носят нов живот.

В човека има специални мускули за доброто, клетки, които се занимават с милосърдието, с твърдостта. 1/1 крайна мекота не е хубаво, и голяма твърдост - също не е хубаво. Човек трябва да се коригира, към мекотата да добави малко твърдост и към твърдостта - мекота.

Противоположни характери трябва да дружат, за да се допълват. Ако и двамата са остри и сприхави, постоянно ще живеят в кавги.

* * *

Някога хората са пекли хляб на главата на болен от менингит. Днес лекарите поставят лед, но това не е правилно лекуване. На болния от менингит да се обръсне главата и да се постави квас, той отнема температурата. За да се лекува успешно болестта, трябва да се знае произходът й, дали е от ума, сърцето или от волята. Различни са методите при лекуване при трите причини. Волята е в тялото. Волята свива мускулите. Чувствата дават само отпор. Когато воюваш с чувствата, тогава си обсебен от всички страни и устояваш. Умът е артилерия, отгоре се спущат бомбите.

* * *

Нервен стомах се лекува с портокали.

Дините хубаво регулират стомаха, когато има запек.

При треската изгарят непотребни вещества и когато изгорят, настава пак нормалното положение. Огънят е напрежение в мисълта.

* * *

Електричеството действа в мозъка, а магнетизмът - в сърцето, в слънчевия възел.

* * *

Цветята действат лечебно. Когато човек иска да си въздейства добре на здравето и разположението, да отглежда разноцветни цветя, с всички цветове на дъгата, те ще допълнят това, което за момента му е необходимо. Днес най-успокоителният цвят е зеленият. Ние все още не разбираме силата на цветовете, на светлината, приемаме само милувката, а говорът й не чуваме.

Когато човек нещо люто се разсърди, нека застане за миг под студен душ, това ще го успокои, ще отнеме температурата му.

Чрез морковите става примирение със земята. Чрез зелето - с небето. Зелето доказва, че земята е валчеста. Каквото е зелето, такава е и земята.

Яжте суров праз против треска.

Който страда от очи, да реже лук; ако очите на някого се зачервяват, също да реже лук.

Не е на място сърцето, когато устните са много стиснати или много отворени - те трябва да са леко прилепнати, свободни, за да приижда кръв в тях. Изтънеят ли устните, отслабват и чувствата. Ушите, носът, устните не бива да са тънки.

* * *

Престъпление е да се скубят веждите. Нито един косъм не трябва да се маха. Космите не са украшение, а необходимост.

* * *

Набере ли се много млечна киселина по космите, те опадат.

Ще гледате на ден най-много веднъж да плюете и веднъж да се секнете. Най-добре е обаче веднъж в годината да го правите. Изобщо, ако не го правите, е още по-добре.

Човек не бива да има никакви мазнини по врата и по тялото си, а да е изтъкан от най-фина материя. И много тънките вратове не са за препоръчване.

Всяко нещо, което ви спъва в живота, го изхвърлете, турете го настрани.

Никога не бършете очите си с твърда кърпа, по възможност копринена и много мека да бъде. И сълзите попивайте с такава кърпа. Ако много плачете, не пускайте сълзите, тази скъпоценна и лековита течност да пада безразборно по земята. В шишенца ще ги събирате и с тези капки ще се лекувате от ревматизъм, от бъбречна болест, от захарна болест, от склероза. Склерозата произтича от големи безпокойства - къщата не била хубава или недоправена, че столът не е удобен и хубав, че креватът бил лош, и все от този характер са нещастията ви.

* * *

Понеже естествено още не ухаете, а парфюмите са скъпи, може да си направите сами парфюми, като сложите във вода здравец или трендафил, или босилек, или карамфил, и с тази водица ще се пръскате.

Когато сте неразположени, може да си турите ръцете на слънчевия възел, така се урегулирват теченията.

* * *

Ако малко злато имате в кръвта си, ще боледувате повече и знанието ви ще бъде по-малко.

* * *

Ако не сте справедливи, ще имате недъг в ръцете. Ако не сте добродетелни, ще имате недъг в краката. Ако не обичате и не говорите истината, ще имате недъг в очите и т.н.

Който не може да пее и да се упражнява да пее, устата му ще миришат. Пеенето чисти човека. Българинът право казва: „Който пее, зло не мисли".

Ако умът е светъл, ако сърцето е топло и ако волята е силна, човек е здрав. Неврастенията се дължи на слаба воля. Неразположението се дължи на сърцето.

Тъмно ли е в ума ви, не можете ли място да си намерите, това се дължи на ума. Дали причината ще идва от волята или от сърцето, или от ума - това е все слабост. Силата ви е малка, топлината ви е малко, светлината ви е малко. В тялото трябва да има сцепление, трябва да има нервна енергия, която да държи всички клетки в едно споено хармонично състояние и всички те да бъдат задоволени. Защото силата е храна за тялото; без сила тялото гладува, боледува във всяко

отношение. За сърцето топлината е храна, а светлината е храна за ума.

* * *

Ако вие упражнявате чрезмерно ръката си, то мускулите й ще се втвърдят, от много сила ще стане това. Старият иска да стане силен. Ставал силен, та най-после от сила се втвърдява, станал болен от атеросклероза. Старият се е втвърдил, защото е изгубил своята топлина. За да не ви напада склерозата, трябва да имате светлина, топлина и сила толкова, колкото е нужно, не повече.

* * *

Защо се подкосяват краката ви, като видите своята възлюбена (възлюбен)? Топлината е толкова голяма, че краката се подкосяват, не държат. При голямата топлина астралното тяло се разширява. И след като се разшири, излиза навънка. Докато астралното тяло е излязло един пръст навън, още не сте толкова чувствителни, но като излезе четири-пет пръста навън, ставате чрезмерно чувствителен и казвате: „Не се допирай до мен". Тялото е в ненормално състояние.

* * *

Ако ти знаеш как да се изпълниш със светлина, умът ти ще се обнови. Ако не подмладиш мисълта си, не можеш и тялото си да подмладиш. Ако не знаеш да подмладиш чувствата си, ще станеш сух, изсушен, тялото ти ще е съсухрено и остаряло. Ако много те хвалят, ще бъдеш сух, ако много те укоряват - ще станеш много влажен.

* * *

Светлината, топлината и силата ти са дадени от Бога и ако ги обновяваш, ще се подмладиш.

При всяко лошо отношение към себе си и околните ти губиш светлината на ума си или топлината на сърцето си, или от силата на волята си.

Някой е сприхав, понеже има изобилно светлина, която не знае как да употреби (или изобилно топлина, или изобилно сила, която не знаел как да употреби).

Ако разбирате законите, ще раздадете светлината, топлината и силата си на хората и всичката материя, която имате, ще се освободите от този багаж, ще бъдете като дете и по-леко ще отидете на онзи свят. Няма какво толкова да се свързвате със земното.

* * *

При изпотяването голяма част от топлината се губи, затова ще изпиете една, две, три чаши топла вода, за да се възстанови нормалната топлина.

* * *

Като ядете от всички плодове, вие се запознавате с Бога. Чрез крушите, чрез ябълките, гроздето, хляба вие ще опитате Божията благост. Ако ядете както трябва, ако влизате в света на тази храна и разбирате езика й, ще бъдете здрави.

* * *

Ако палецът мъчно се движи, това говори за заболяване на нервната система, ако е добре и се движи, работите ви ще вървят добре. Движете често пръстите си, правете постоянно упражнения с тях. Здравословното състояние е палецът. Той е божественото и трябва винаги да е отгоре, да не го криете. Ако умът, сърцето и волята действат правилно, тогава и палците ще се движат добре. Ако умът функционира правилно, то и палецът на дясната ръка ще се движи правилно; ако сърцето действа правилно, то палецът на лявата ръка ще се движи правилно. Ако и двата палеца действат еднакво правилно, то значи, че волята е права. Когато човек заболее душевно, това се отразява на палеца и после и на другите пръсти.

* * *

Ако ръцете са влажни, това значи, че чувствата не са в естествено положение, ако са сухи - умът не е в естествено положение.

* * *

Едно упражнение: прекарвате дланта на дясната ръка върху дланта на лявата ръка. От лявата ръка излизат един род енергии, а от дясната - друг род. После двете ръце се поставят пред гърдите с дланите им навътре към гърдите -дясната ръка върху лявата. Движение на ръцете настрани до протягането на ръцете съвсем настрани в хоризонтално положение. По този начин ще регулирате трептенията на вашата симпатична нервна система. Като прекарате така ръцете си в обратни посоки и като дойдете до едно бавно изтегляне на четирите пръста, трябва да ги прекарате много деликатно. Два пъти (сутрин и вечер) ще правите по шест упражнения по пет минути. Значи за всяко отделно упражнение по 25 секунди. Значи дясната ръка върху лявата - шест упражнения, и лявата върху дясната - шест: всичко 12 упражнения. Това упражнение ще го правите, когато сте сами, никой да не ви вижда. Ако го правите съсредоточено, ще придобиете едно трезвено състояние, умът ви ще се проясни, нова светлина ще нахлуе в ума ви. С това упражнение добивате една малка божествена светлина, една малка божествена топлина и една малка божествена сила.

* * *

Щом се простудяваш, умът ти не е на място, а шари някъде, където не му е работа. Невъзможно е човек да се простуди, ако мисли.

* * *

Има един космичен закон, ритмичен закон, който кара сърцето на всички хора да бие еднакво, и ако те са в хармония с този космичен закон, всички сърца ще бият еднакво - нито ще се забавя пулсът, нито ще се ускорява. Няма по-хубава песен от песента на сърцето. Щом сърцето хубаво бие, вие няма да го чувствате, не е ли хубаво пеенето - усещате го.

* * *

Хилав си, не си здрав, защото не познаваш светлината, не се обливаш с червените лъчи на светлината. Дръж червения лъч на светлината в съзнанието си и ще бъдеш здрав.

* * *

Има три гами на светлината. Поне с една гама работете, когато сте недоволни или неразположени. При този опит е важно да забравите всичко около себе си, да се съсредоточите върху необходимия ви цвят и да мислите върху идеята за Бога.

* * *

Много хора започват да изгубват смисъла на живота, защото богатството започва да им тежи. Те изгубват равновесието си при богатството. После и обикновено хората не обичат богатите - пращат им лоши мисли.

* * *

Слънчевата светлина идва от 92 милиона мили. Тази светлина я изпраща някой до вас. Някои същества от слънцето ви обичат и ви пращат светлина. Вие сте като някое цвете, обръщате им внимание и те казват: „Колко е хубаво това цвете!" Светлината, която изпраща слънцето, е специална, специфична за вас. Въздухът, водата - също. Никога не можете да дишате въздух, който другите са дишали. Изворът дава вода, той е един и същ, но водата, която тече, не е една и съща.

Колкото горните центрове на главата са по-силно развити, толкова божествената сила действа по-мощно.

Когато сте неразположени, изпейте думата „правда" няколко пъти тихо.

Има болести, които произтичат от постъпките на хората във физическия свят. Има болести, които произтичат от чувствения свят, и други, които произтичат от мислите на човека. Всички нервни разстройства се дължат на това, че мислите не са в хармония.

Песента „Фир фюр фен" е песен за ума. „Махар Бену Аба" е песен за сърцето, а пък „Давай, давай" е за тялото.

* * *

Нервните да пеят песента „Сила, здраве и богатство" -тази песен е много лековита.

* * *

Хората страдат, не им върви, умират, защото не обичат.

Винаги яжте прясно ядене, днес приготвено, а не отпреди десетки дни. Ако ядете това, което е узряло днес, вие ще приемете това, което от другаде никъде не можете да го приемете. Презрели плодове не яжте.

* * *

Прекалената близост е опасно нещо. Не се приближавайте много един до друг. Мисълта трябва да бъде близка. Ако един човек се приближи много до някого, той изгубва своята красота. И ако се отдалечи много, пак изгубва.

* * *

Като си шиете или плетете дреха, трябва да гледате да е по-широка, да има пространство между тялото и нея, за да протича кръвообращението правилно. Вълнената дреха да не прилепва съвсем до тялото, да не натиска раменете, ръцете или гърба, да е свободна. Когато фланелата е тясна, се разваля пластичността на тялото. За да се задържа топлината, вълнената фланела трябва да бъде поне на един сантиметър от кожата на тялото.

Носът не бива да се чопли, а да се пипа меко, нежно. Косите, веждите, устата, ушите - също. Всеки косъм на веждите е много умен и е свързан с известни сили, като ги пипате грубо, нарушавате целия порядък на духовния свят.

Не можете да понасяте някого. Поставете някого, когото обичате, между него и вас. Ако това не помага, сложете двама, трима, четирима между вас. Като поставите 12 души между себе си и него, ще обикнете този човек, когото не сте могли да понасяте. Така онези влияния, които излизат от него, се филтрират, и това, което ви е неприятно, се филтрира, задържа се, от него вече излизат енергии пречистени, филтрирани. Всички хора около вас ви спасяват от много нещастия. Един човек ще дойде и той ще филтрира вашето влияние, или пък някой човек ще бъде добър проводник на някои добри мисли и желания.

Ближният помага за вашето духовно развитие.

На месечината има сребро в изобилие и то на кюлчета. Тя сега е далече, на 384 хиляди километра, но един ден ще можете спокойно да отивате до нея и да се връщате.

Всеки трябва да е чист, спретнат, стегнат и да мисли така: „Господ ще ме види, ангелите ще ме видят, трябва да изглеждам добре". Добре да сте облечени. Никакви скъсани обуща! Никакви паднали чорапи! Обущата да са винаги чисти, лъснати!

„Да бъде волята Ти, Господи. Ако не разбирам и роптая понякога, моля Те да ми простиш, научил съм се да мисля погрешно. Дай ми добро сърце да разбирам страданията, които ми даваш. Помогни ми".

Щом се мразите, вие сте далеч един от друг. Обичта е близост.

Само силните, само умните, само добрите хора могат да помагат.

Търсиш щастието вън от себе си. Бог ти е дал един отличен ум, едно отлично сърце, с които нищо не може да се сравни. Бог ти е дал една воля, с която нищо не може да се сравни, една душа е вложил в теб и един дух, който казва: „Ако ме слушаш, няма да ядеш от дървото за познаване на доброто и злото". Толкова години ви говоря, а вие не се мърдате, седите пред това дърво и всеки ден ядете от него. Ще ви отговоря защо не трябва да ядете от него. Едно момиче на пет години, ако се ожени, какво ще направи? Женитбата за него ли е? Когато стане на 21 години, тогава може да мисли за такива работи. Сега в ума ви да не влиза това дърво. Има време. Засега времето не е дошло. Христос показа едно учение да ядат от дървото на живота.

* * *

За болен черен дроб - да се пие топла вода и да се ядат лимони.

Аз зная, че в света има само Един, Който обича. Всички други са представители.

Греховете - това са тежести. Греховете на хората са причина за лошата миризма, която излиза от телата на хората. На озлобения човек и сърцето мирише лошо, вони.

Казано е в Писанието: „Бог ще изглади греховете ви". Греховете може да се изгладят, като престанем да ги правим.

Отсега ще трябва да преустройвате телата си, да станат по-съвършени от сегашните. Ще почнете с храната, винаги прясна и чиста; с мислите, чувствата и постъпките.

Сенките придават изразителност на нещата. Малките погрешки в живота са като сенки.

Ред поколения трябва да са живели и спазвали всичките закони на физическия свят, за да бъдете вие здрави. Деди, прадеди, майки и бащи е трябвало да бъдат здрави. Здравото тяло е добре организирано, пластично, еластично, не боледува.

Дрънкането произтича от безлюбието. Празните каци дрънкат, а пълните са тихи и спокойни. Където има любов, няма вдигане на шум. Всяко нещо, лишено от смисъл, вдига шум.

Ще дадеш от себе си най-хубавото, най-ценното. Ще дадеш злато, което не се окислява, не се изменя и е проводник на божествени енергии.

* * *

Чувствата и мислите, които при всичките условия не изгубват своята стойност, са златни.

* * *

Имате ревматизъм в краката - ето една задача за разрешение. Ето и един начин за лечение: ще разтривате краката си и ще четете „Отче наш". Ще правите това сутрин, на обяд и вечер, като ги разтривате със зехтин, а не на сухо, и ще четете „Отче наш".

* * *

Дойде някой болен при мене и преди още да ми каже какво му е, му казвам: сутрин, на обяд и вечер ще ядеш по една глава кромид лук, суров. Десет дни ще ядеш само това. Дойде друг болен - на него пък казвам да яде сутрин, на обяд и вечер по една ябълка, но най-хубавата ябълка, която може да намери.

* * *

Искате ли да милвате човека, ще го осакатите. Голяма наука е милването. Бог ни милва, но Той знае как. Той ни праща светлина, топлина, въздух, чрез тях ни милва. Човешките ръце са още груби, те още не знаят как да милват.

* * *

Всички да си направите по една стаичка (горница), в която никой да не влиза, тя ще бъде стая за молитва, за медитация и работа. Вътре да има маса, стол, прозорец - в тая стая ще разрешавате мъчните си въпроси.

* * *

Когато духът не действа, хората остаряват.

* * *

Червеният цвят прави хората подвижни. Недоволни сте, говорите, ритате, скачате, биете се, лягате, ставате, падате, това е все червеният цвят. Няма ли го червеният цвят, човек умира.

Остаряваш, а не поумняваш - за това ти сам си си виновен.

Гордостта е болезнено състояние на човека.

Вие ходите сгърбени, защото нямате отношение към Бога, защото земята ви привлича, гледате по нея нещо да намерите. Изгубили сте отношението към Бога.

Един наш приятел, много учен беше, но страдаше от неврастения и охтика. Казах му да носи сутрин, на обяд и вечер с две стомни вода от извора - край Изгрева имаше извор. Той отговори: „Това не мога да направя. Нали ще ме видят хората и какво ще кажат?" „Няма нищо. Какво като те видят? Като носиш болест, хората пак те виждат. Или вода ще носиш, или болестта ще носиш". Той каза: „Не мога да си губя времето с носене на вода". Обясних му каква е ползата от носенето на вода. Казах му, че той е изгубил своя магнетизъм, а водата като добър проводник на магнетизма ще премине през организма му и ще го освободи от болестта, ще се образува едно поле на деятелност, все в този дух му говорих, и че след два-три месеца ще оздравее.

Това се вижда смешно на хората, но които са ме послушали, са оздравели. Трябва да вярвате в божествените закони и да не се срамувате от никаква работа, която носи здраве. Всяко нещо, което придава на тялото сила, което освежава, подмладява, лекува, е божествено. Някой път по пътя, по който вървите, виждате камъче, наведете се, вдигнете го и го сложете на място. Видите книжка - наведете се, вземете листчето и го сложете някъде - с това навеждане придобивате добър навик от една страна и от друга правите прекрасно упражнение. У вас има много непотребни неща и като се навеждате непотребната сила отива в земята и вие се освобождавате от непотребното. Десет пъти да се наведете на ден, това е за десет дни сто пъти; не е малко. Може друг да е хвърлил листчето, няма значение, сложете го настрана.

* * *

Като правите упражнения, на пръсти да се повдигате, така ще регулирате доста сили и енергии. Като повдигате тялото си на пръсти, същевременно ще повдигате и ума си. Като се навеждате надолу, и умът ви трябва да върви с вашите ръце. Контакт трябва да правите и със земята, и със слънцето.

* * *

Стъпвате ли на левия си крак - то е влиянието на меките сили на любовта. Стъпвате ли на десния си крак - то са положителните влияния на мъдростта, на знанието. Изправите ли се - това е истината, имате едно течение на свобода; свободни сте да мислите.

* * *

Когато искате да добиете известна енергия, наблюдавайте слънцето, не го гледайте направо, но хвърлете бегъл поглед към слънцето и отдалечете очите си, и после дълго време си мислете за него.

Формата на главата, формата на лицето, формата на тялото е резултат на човешката мисъл. Не само на вашата мисъл, но на мислите на ред поколения.

Щом изменението стане в коя и да е част на главата, съответно става преобразуване и в цялото тяло.

Гърбицата е лош признак. Не се извинявайте с годините. Истински религиозният е прав като свещ.

Ако старият не може да се подмлади и ако младият не може да остарее, и двамата са глупави. При остаряването се носи по-голям товар, ще помагате повече на хората.

Ако живеете хубаво в ума си, в смисъл на хубави и прави, а не тревожни мисли да ви занимават, ще имате хубави линии - бръчки на лицето. Ако сърцето е благородно, още по-хубави линии ще имате. Ако постъпките са хубави, ще имате нещо хармонично и благородно в лицето. Ако мислите, чувствата и постъпките ви са дисхармонични, бръчките на лицето ще са разхвърляни безразборно.

Видите някой млад и хубав човек и казвате: „Колко е хубав!" Тази хубост се дължи на човешката душа и на човешкия дух.

Контролирайте се, не мигайте често, не бръчкайте лицето си, челото си, стойте тихо и спокойно.

Цветът на устните е малко възсин - венозната кръв е повече. Веднага ще оправите цвета на устните с дълбоко дишане и радостни чувства.

Носът, ако е вирнат - често ще пожелавате да се изправи, като мислено сложите една права линия на носа. Ще коригирате мислите си. Носът трябва да бъде успореден на гръбначния стълб, лицето също.

* * *

Пейте песента „Всичко в живота е постижимо" при ревматични болки. Боли, но ще се учите на търпение. При ставния ревматизъм е дошъл един по-нисш живот и затова има болки. Вие ще го изгоните. Вие сте генерал. Ще кажете на войниците да ви слушат. Кажете: „Кръгом!" веднъж, дваж, хиляди пъти, всеки ден, цяла година като казвате, ревматизмът ще ви напусне.

* * *

Ако искате да създадете един мек, благороден характер, яжте много ябълки. Ако искате хубава форма на мислите си да дадете, яжте круши. Човек се храни с плодове, за да развие качества.

* * *

Житото е слънчев плод, който е минал през Венера, плод, който означава любовта, но любовта във формата на жертва. Житото е дошло да прогресира в света. То изучава първата степен на жертвата. Онова съдържание, което ние приемаме от житените зрънца, е тяхната мисъл, те искат да се жертват и в тази жертва носят божествен живот, който щедро раздават. Като раздават своя живот, се запознават с хората. Едно житено зърно, като го изяде който и да е човек, то изучава характера на този човек, който го е изял.

* * *

Като станете сутрин от леглото си, кажете: „Крайно Ти благодаря, Господи, че съм станал днес на краката си, че дишам". Поели сте въздух, задържали сте го 10-15 секунди и като го издишвате, ще изговаряте тази благодарност към Господа.

* * *

Уханието на цветето е неговата голяма скръб. Колкото скръбта на цветето е по-голяма, толкова и уханието е по-голямо. Страданието е съдържанието на живота. Не може да бъдете едно уханно цвете, ако нямате съдържанието.

Само в любовта към Бога има придобивки. А обичаш ли ближния и себе си - ти ще се лекуваш. Кой е ближен? Нападнат те разбойници. Този, който като мине в този момент покрай тебе и те вземе на ослицата си, и те настани в гостоприемница, и плати за теб, за да те лекуват - той е ближен. С любовта към ближния ние лекуваме страданията и болките си. Ние трябва да обичаме себе си, за да лекуваме тялото си, а да обичаме ближния си, за да лекуваме сърцето си. Онзи, който иска да успява във всичко, да се благослови, трябва да обича Бога.

Човешкият ум без светлина е изложен на големи страдания.

Злато не можете да внесете в кръвта си, докато не мислите и не чувствате правилно, докато не постъпвате правилно.

Многото бръчки по лицето показват един дисонанс на мислите. Разхвърляните мисли и чувства дават безразборно нахвърляни бръчки; тези линии трябва да са прави или закръглени, но линии.

Щом започнете да се дразните от малките неща, вие сте влезли вече в старостта. За да не остарявате, не се дразнете.

Като си легнете вечер, кажете си: „Аз искам с десет години да се подмладя". На другата вечер пак и така цяла година като си казвате, все ще се подмладите един ден.

* * *

Научете се да присаждате доброто в себе си. Ако имате някакъв порок, не считайте, че е непоправим. Порокът е един трън в човека. Отрежете този трън и го присадете. Нетърпелив си, присади го с търпение. Скържав си - отрежи този клон и го присади с щедрост. Жесток си - отрежи този клон и го присади с милосърдие. Не обичаш хората - отрежи този клон и го присади със снизходителност към тях.

* * *

Любовта носи магнетическа сила. Един човек, който е изпълнен с любов, хората го обичат, те чувстват присъствието на тази магнетическа сила. Такъв човек е като прясната вода за жадния, като пресният хляб за гладния, като светлината и плодовете.

* * *

Черният цвят събира повече енергия. Когато човек вече е много изнервен, нека се облече в черни дрехи, да си сложи черна шапка за известно време. Праведният да се облича в бяло. Децата ги обличайте в бяло.

Съвършеният човек във всеки момент на времето и извън времето прави всичко навреме. Несъвършеният или закъснява, или много бърза.

* * *

Едно заболяло око може да се извади и да се присади; ръка може да се присади, крак - също, така както плодните дръвчета ги присаждате, обаче не всичко може да се присажда. Едни плодове имат семки, други костилки. Семка със семка се присажда, костилка с костилка. Костилковите дървета не могат да се присаждат на тези със семки.

Всяка лоша дума носи известно количество отровна материя. Има думи тежки, пълни с отрова, а има и думи, които носят живот. Със своите думи, мисли и желания вие сте проводници или на отровната енергия, или на живо-творната.

* * *

Човек, за да стане светия, трябва да гладува. В яденето е всичкото ви нещастие. Ако хората знаеха как да гладуват, щяха да благуват.

* * *

Щом не си здрав, ти не си изпълнил волята Божия. Щом стомахът, дробовете, сърцето не функционират правилно, ти не си изпълнил волята Божия. Щом кръвообращението не е правилно, щом те болят раменете, вратът, кръстът - ти не изпълняваш волята Божия. За да не ви боли нищо, ще внесете ред и порядък в тялото си. Като ви заболи пръст, ще кажете, че искате да идете при Бога, духнете на пръста и като духате, ще кажете: „Да си вървиш!"

Всички болести се дължат на малки причини. Спрете се, потърсете причината за болестта си и вземете мерки.

Ако не разберете мисълта „да изпълните волята Божия", вие на физическото поле не може да се лекувате.

На земята всичките работи и всичките болести са приключване на известни сметки.

Заболи ви крак, намерете причината защо ви е заболял кракът. Сърцето нещо не е в ред, това е малка болка в духовния свят - намерете причината.

* * *

Болка имам в крака - доброто ти страда. Болка имам в ръката - правдата и волята ти страдат. Болка имам в главата - истината ти страда, божественото у тебе страда. Страданието може да е в мозъка, сърцето, удовете и органите ти може да страдат, понеже са свързани с добродетел, то заедно с удовете страда и съответната добродетел. Възстановете добродетелта и ще се излекувате.

* * *

Спохождат ви лоши мисли. Ако не вземете веднага мерки, веднага ще заболеят очите ви. Наслояване става на тези отрицателни мисли в зрителния нерв, такива вещества се натрупват, че се затьпява зрението. Или ако не слушате правилно, тази светлина започва да се наслоява в слуховия нерв и тогава човек оглушава.

* * *

За да мислите, трябва да имате в себе си божествена светлина. За да чувствате, трябва да имате божествена топлина. За да работите, трябва да имате божествена сила. Ако истината не присъства в тялото ви, вие не може да работите, а пък без любовта не може да се проявите.

* * *

Щом сте грозни, лоши, недъгави, мисълта ви не е божествена, чувствата и постъпките ви не са божествени. Затова очите ви са мътни и хлътнали, космите щръкнали, лицето набръчкано и смръщено, изразът упорит, гръбнакът изкривен. Вие не знаете как да се самоуважавате.

Ако вие спазвате закона на Истината, тялото ви ще бъде здраво. Ако спазвате закона на Любовта, сърцето ви ще бъде здраво. Ако спазвате закона на Мъдростта, мисълта, мозъкът ви ще бъдат здрави - няма да бъдете неврастеници.

* * *

Дръжте ума, сърцето и тялото си бодри, свежи. Щом се устройва добре вашето чело, вашият нос, брада, цялото ви тяло се устройва. Каквото е лицето, такова е и тялото. Какъвто е мозъкът, такова е и тялото.

На старите хора, които са на 80-90 години, препоръчвам 7-8-9-годишно домашно винце да си пият по мъничко за уякване на стомаха и за разположение.

Естествено ли е човек да остарява? Не е естествено. Човек остарява по единствената причина, че не спазва онова равновесие, което трябва да има в ума си.

Сърцето се храни с една храна, която е свойствена за него. Тялото и мускулната система се хранят с храна, която е свойствена за тях. Всяка частица на човешкия организъм трябва да вземе съответна храна. Щом има разногласие в храната, настъпват противоречията. Ако речете да развиете чрезмерна сила на тялото, ще придобиете един противоположен процес, ще станете прекалено твърд. Ако развиете чрезмерно топлина на сърцето, то ще се разтопи. Ако развиете чрезмерно светлина на физическото поле, умът ви няма да може да мисли както трябва. Нужно е понякога да има и сенки, не само светлина.

* * *

Щом мястото около очите започва да потъмнява, това говори за едно неестествено положение на сърцето и симпатичната нервна система не е в изправност. Стомашната система е в безпорядък. Ако очите съвсем светнат и се оцъклят, това показва, че мозъкът не е в ред. Когато мисли добре човек, очите му имат мека, приятна светлина. Очите трябва да бъдат чисти, ясни, никакво премрежване и потъмняване.

* * *

С някои хора, за да се хармонизирате, трябва да прекарате мисълта си през още един, двама, трима души, които от своя страна са в хармония помежду си. А някой път трябва да прекарате 12 души в мисълта си, докато се хармонизирате с един човек.

* * *

На физическото поле утайките стават в ставите, в мускулите, в раменете. Причината е яденето и влиянието на венозната кръв. Човек се е безпокоил, но не е мислил.

* * *

Някой път утайките на чувствата се наслояват в черния дроб, наслояват се и около стомаха. Когато човек не мисли право, утайките се образуват в неговия мозък. Да мислите правилно, значи да пазите мозъка си от утайки. Да чувствате правилно, значи да пазите симпатичната нервна система от утайки и да постъпвате добре, значи да пазите тялото си от ревматични болки.

Българинът е заел мястото на черния дроб в общия космичен организъм. Какъвто и да е българинът, без него общият организъм не може. Като се обърка черният дроб, иди да го оправяш после. Като дойде гьркът в сърцето ти, иди че го оправяй после.

* * *

Щом съгрешиш, природата веднага ще те лиши от светлината, от топлината и от силата, която си имал.

* * *

През гърлото ти, през твоя ларинкс трябва да минат най-хубавите думи, че като отидеш в другия свят, всичките ти думи, които си изказал тук, в другия свят са филмирани - всичко, което сте говорили от детство до старост, всичко е записано като на филмова лента. Ще чуете и ще видите всичко, което сте вършили тайно или наяве.

* * *

Съвсем близо до къщата си не посаждайте дървета. Растенията, без да искат, ви причиняват пакости. В растенията има една жажда за вода. Ако легнете под някой орех, или заспите под някое друго дърво, ще видите какво могат да направят те. Те изтеглят соковете на живота.

* * *

Ако се развиват чрезмерно умът и сърцето на човека, тялото се изтощава.

* * *

Като варите боб, не го солете.

Съгрешаването на човека се дължи на изместването на земната ос на 23 градуса. Това падение е вътре в човека. На 23 градуса е отдалечена неговата ос от правата посока. Лъчите на любовта в човешката душа идват правилно, но човек поради отклонението не ги възприема правилно.

* * *

При болния трябва да ходят само здрави хора. От здравия човек излиза магнетична сила, която лекува.

* * *

Щом краката ви изстиват, това показва, че вашата симпатична нервна система не функционира правилно. Студените пръсти показват, че мозъчната нервна система не функционира правилно, няма хармония. Ако имате лошо мнение за хората, които ви заобикалят, пръстите на ръцете ще ви изстиват. Обикнете хората и кръвообращението ще се оправи.

* * *

Всякога отлагането носи в себе си лоши последствия. Не отлагайте да изпълните каквато и да е добра мисъл.

* * *

Всичко в света е хубаво, когато човек мисли хубаво. Един ден ще опиташ, че страданието е едно божествено благо. Сега човек не е дошъл още до онова схващане, че страданието е едно божествено благо.

* * *

Каквото правиш, за Бога да го правиш.

Умният, добрият човек сиромах не може да бъде.

Всяко нещо е правилно, което дава смисъл и сила на твоя живот.

Богатството е събрана слънчева енергия. Богатството е жива енергия - прана.

Сърцето чувства болката, но не може да си помогне. Умът може да премахне болката. Това, което умът не може, душата може. Душата ще ви научи да оцените нещата, а пък щом имате дух, ще се научите да употребявате всяко нещо на неговото място и време.

* * *

Най-висшата материя, която възприемаме, това е слънчевата енергия. Ако не виждаш тая светлина, не може да се обновиш.

* * *

Разумността - това е златният век в човека. Силата - сребърният век. Богатството - това е медният век в човека. Дойдеш ли до ралото, до мотиката - това е железният век.

* * *

На всеки период от 22 години нещата се повтарят.

* * *

Всеки, щом обича, е Господ. Един човек, щом може да се пожертва за другите, е Господ.

„Той е Христос, като него не можем да бъдем". Като него ще бъдете.

* * *

Вашето лично проявление ще бъде в изпълнение на волята Божия.

* * *

По-безидеен народ от българския няма. Той на никаква идея не може да устои и да служи. Занимават го само материални работи. Никога вече няма да дойда между българите. Българите да работят за Бога и да се жертват за Бога изобщо не ги бива.

Да живеем извън Бога, то значи да не знаем какво говорим и какво мислим.

За да намериш Бога, ти трябва да бъдеш като Бога. Колкото повече човек иска да узнае какво е Бог, толкова повече той го изгубва.

Претеглен си, измерен си, с теб може да се работи. Претеглен си на везните и си намерен недостатъчен.

И без пари може, когато Господ дойде. Но когато Господ не идва, без пари не може. Парите трябва да бъдат в джоба ти.

Онзи, който е пожертвал всичко за Любовта, той всичко е спечелил.

От високо гледище водата е кал. Така е в моя ум. Само в света на Любовта, в света на светлината водата е приятна и мека, лекува всички болести.

* * *

Остаряването или втвърдяването идва, защото старите хора малко мислят и малко чувстват.

Щом на човека се сгъстяват мислите, чувствата и постъпките, той свършва, замръзва. В замръзналия човек няма достатъчно топлина. А топлината, това е онзи закон за разредяването. От него зависи здравословното състояние на човека.

* * *

Има ангели, които направляват човешкото сърце и ум. Когато човек не слуша тези ангели, осакатява тялото си.

* * *

На първия човек Бог е казал: „Всичко ще ядеш, само от дървото за познание на доброто и злото няма да ядеш". Дал му е хигиенично правило, което да спазва при храненето. Казал му е каква храна да яде.

* * *

Не бива да пресилваш тялото си в прекомерна работа. Не трябва да пресилваш нервната система. Пресилиш ли я, ще плащаш. Ще плащаш и за мускулната си система. Сума болести се явяват само от пресилване.

* * *

Разбирам да постите, но да се примирите с всичките си врагове, да обикнете всички и да сте готови да жертвате нещо за другите.

За да може да възприемете божествения живот, не трябва да бързате за каквото и да било. Вземате някакъв плод, не бързайте да го ядете. Първо го поразгледайте, вижте формата му, вдъхнете от аромата му, помислете откъде идва, защо носи такъв цвят, каква енергия носи. Плодът е цяло съчинение.

* * *

Ще ядете такава храна, от която ще почувствате един подем.

* * *

Ревматичните болки в ставите идват от сгъстяването, от втвърдяването. Полуорганични вещества се наслояват в ставите, значи трябва да дойде едно разредяване, за да се нормализира положението.

Между клетките трябва да има една нормална връзка, а не втвърдяване. В чувствата трябва да стане разведряване, а в мислите разширение.

Един певец не трябва да мирише цветята отблизо, за да не си развали гласа.

Двама души не могат да се разберат, ако и на двамата умът и сърцето не са нагласени на една вълна.

Устата трябва да се почиства и мие непрекъснато, за да не мирише.

Вегетарианството, плодоядството е в трите свята: във физическия, в духовния и божествения. Когато искате да накажете един човек, това е месоядство в божествения свят.

* * *

Научете се сами да си правите обувки, сами да си шиете дрехи, сами да си готвите и да си перете.

* * *

Човек не се ражда гений, но се ражда с възможности за гениалност. Той не се ражда добър, но се ражда с възможности за доброто. Той трябва да създаде добротата си на земята. Бог ти е дал условия и възможности, пък ти ще работиш, за да станеш гениален, добър, почтен.

* * *

Докато ядете пастърма, докато ядете свинско и суджуци, Господ не може да ви лекува. Докато ядете консервирана храна, стояла с месеци и години в кутии, никой не може да ви помогне.

* * *

Всички стари учени аз ги считам за толкова полезни, колкото е полезна консервираната храна. Човек не само трябва да знае от какво е произлязла болестта, но да знае и как да я отмахне. Едновременно със знанието за причините, трябва да знае и как да изцери тази болест.

* * *

Слънцето изгрява, а вие мислите дали да станете, или не. Който иска да прокопса в света, слънцето да не го заварва в кревата. Колкото пъти го завари в кревата, ще плаща глоба. Слънцето му носи писма от невидимия свят, а той се излежава.

Искате ли работите ви да са наред, още в зори трябва да сте на крак. Лягайте рано и ставайте рано. Сутрин, щом станете, свържете се с Бога. Сам си услужвайте, не търсете слуги да ви носят обущата и дрехите.

* * *

На един стар човек, на едно дете, на една мушица, на една капка гледайте да услужите, да имате светла мисъл към тях. Вие минавате по цветята, газите ги, тъпчете ги с краката си. Тези цветя са изложение на същества, които стоят много по-високо от вас. Те са направили изложба на своите картини, а вие минавате отгоре им и пет пари не давате, че ги тъпчете. После се чудите откъде ви е сполетяло нещо лошо.

* * *

Дойде смъртта, вземе своето. Като вземе своето, тя пак дава, в земята остава нещо. И втори път от тази материя ще се съгради нещо друго.

* * *

Идва една млада жена, болна от охтика, иска да й кажа нещо, за да оздравее. Казах й: „Твоята охтика не е наследствена, а е произлязла от постоянно търкане между ума и сърцето, от постоянни тревоги. Ти си малко мързелива, обичаш удобствата. Както виждаш (две сестри копаеха в градината), тук е клиника, излежаване няма. Който дойде тук, няма да лежи на креват - нашата клиника е такава. Ти, ако няма къде да работиш, ела тук, по половин час да работиш земята е предостатъчно. Ние не позволяваме да се лежи по гръб. Не бой се, няма да умреш. Първо започни да дишаш, излизай всяка сутрин на разходка, обикни мъжа си, обикни всички хора, поработи малко в някоя градина, това са моите съвети".

* * *

Ако искате да се лекувате, ще работите земята май и юни - това са най-хубавите месеци за общение със земята. Болят ви краката, имате ревматизъм, боли ви стомах или бъбреци, вземете лопатата, мотиката, косата, греблото - свещен е трудът през май и юни. През тези месеци ще считате труда за свещен, ще правите гимнастически упражнения, като копаете и обработвате земята по половин или един час на ден.

* * *

Едно време хората си вчесваха косите с гребени от слонова кост, сега са от кости някакви, но аз ви препоръчвам гребените ви да бъдат направени от черешово дърво, от ябълково дърво, да имате десетина, двадесет гребена с прави зъбци, с тях да се решите. Гребените, направени от кости, бързо се чупят, защото не могат да издържат на ония трептения, които косата има. Като се решите, ще казвате: „Ти трябва да туриш в ред 250 000, 300 000 косми - антени, които са свързани с целия космос". Косите приемат новините, които идват от целия свят. Вие се сресвате с един гребен, който разстройва всичката тази божествена работа.

* * *

Ако осакатите показалците на двете си ръце, ще изгубите всичкото си благородство. Ако осакатите палците си, ще изгубите волята си. В старо време, когато са искали да накажат един престъпник, са му отсичали палците. Най-важните пръсти са палците. Като станете сутрин, ако искате да заякне волята ви, първо подвижете палците си, също и показалците си. Изгубите ли средния пръст, ще изгубите чувство за справедливост.

Онзи свят е тук. Ако вашето съзнание се отвори, ще го видите. Сега сте в тъмнина и много неща не виждате.

Благостта е едно здравословно състояние.

Благият човек е ведър, отворен, разположен и еднакъв към всички. Той е като слънцето.

Милостивият човек има отношение към слабите хора, състрадателен е към немощните, той е като месечината. За един свят на страдания милостта е на място. Благостта е новото, което идва.

* * *

Една мисъл дойде и блъсне мозъка, дойде втора, трета мисъл, блъсне мозъка и той се разклати. Има мисли, които блъскат сърцето и то се разклати. Когато се разклатят умът и сърцето, тогава се разклащат и дробовете, и стомахът. Не блъскайте с мисли тялото си, ума и сърцето си.

* * *

Остаряването по отношение на тялото е остаряване, но по отношение на човешкия ум е подмладяване.

* * *

Старостта е закон на подмладяване.

Има тонове, които лекуват. Разтърсват. Имате известна болка. Ако изпеете един от тези тонове, болката ще мине. Вие никога не сте пели на вашето коляно. Бих ви препоръчал, когато ви заболи коляното, започнете с ръката си да удряте по коляното, като че давате такт.

* * *

Колкото повече се усилва нашата мисъл, толкова движението ни става по-бързо и толкова разбиранията ни за живота стават по-правилни.

Земята и месечината възприемат енергия от слънцето. Слънцето е сам Бог. Всички окултни учители имат едно божествено слънце, около което всички се въртят. Всичките слънца се въртят около божественото слънце. Всичките земи, планети, комети са емблема на разумни същества.

* * *

Всяко едно същество има своя някаква проекция. Някои същества имат проекция в растенията, някои разумни същества имат проекция в минералите, други - в рибите, трети в бръмбарите, в пеперудите, в млекопитаещите. Има възвишени същества, които имат проекция в човека. Ние хората сме проекция. Сега се строи една друга проекция. Друга раса ще дойде в света, която ще мисли по-другояче. Тия хора ще бъдат троелични. Те ще имат едно лице отпред, едно отзад и едно отгоре. Вие сте с две лица. Едното е оформено, предното. Задното е скрито - обвито е с косми, с було. Следващата раса ще има три лица, като горното лице ще бъде най-красиво.

Ако вие обичате Бога, ще цените вашето тяло, вашия ум и сърце. Свещени ще бъдат те за вас. Колко хиляди ваши приятели, които не знаете, са работили за създаването на вашето тяло. Един ден тези приятели ще ви дадат начини, чрез които да се подмладите.

Каквато ви е брадата, такова ще е разбирането ви за физическия свят. Каквито са скулите ви, такова ще е разбирането ви за духовния свят. Каквото ви е челото, такова ще е разбирането ви за божествения свят.

Туй, което ви липсва, може да го придобиете от въздуха, от светлината и от земята. Но на земята по някой път трябва да платите, за да ви даде.

Препоръчвам ви през месец юли да ходите 2-3 часа боси по тревата от 9 часа до 12 часа.

Няма болест, която да не изчезне, ако имате вяра в Бога.

Тези петна, които забелязвате на месечината, това са циркуси за хващане на слънчевата енергия, в която тамошните жители живеят.

Черният дроб е свързан с нисшите прояви на човека, със задната част на мозъка. Жълтият цвят, за който съм ви говорил, че е за интелекта, трябва да бъде свързан с предната част на мозъка. Дотогава, докато се безпокоиш, ти живееш със задната част на главата си, с нея разсъждаваш. Щом предната част на мозъка работи добре, тревоги няма.

Умът има обвивка, както и тялото. Умът има тяло и то доста сложно и организирано.

* * *

Има болести, които се образуват от омразата, има болести, които се образуват от страха.

* * *

Болестите в главата се дължат на разстройство в стомаха или на симпатичната нервна система. Двоен мозък има човек. Единият е горе в главата, другият е в слънчевия възел и черният дроб влиза вътре.

* * *

Стомашният мозък е област на магнетизъм. Всички хора, които имат повече магнетизъм, отколкото трябва, винаги в тях се образува коремоболие, а коремоболието пък произвежда главоболие. Горният мозък акумулира електричеството. Болките на стомаха се образуват от разстройството на мозъка. Ако ви боли корем - главата е виновна; ако ви боли глава - стомахът ви е виновен.

* * *

Като отидете в онзи свят, няма да ви укоряват за нищо, само ще ви представят филма на вашия живот, всичко каквото сте правили от началото на живота, живот след живота, така ще си видите на филма три-четири предишни живота. Ще ви представят 12 филма, някой път сами ще си ги прожектирате, ако нищо не ви харесва, ще ви върнат на земята да поправите филма на живота си.

Против разхлабен стомах ще си сварите подъбиче и ще пиете от тази водица.

Ако не обичаш, не можеш да живееш. Ако не те обичат, не могат да живеят.

Пожеланието е прегрешение. Да видиш нещо и да не го пожелаеш.

Във всеки един предмет, който обичате, вие влагате нещо от самите вас. Опасността е там: не се влюбвайте в материални работи, защото, ако ви ги вземат, ще страдате. Обичайте тялото си, защото един ден, като дойде време за заминаване, да не се мъчите.

Нечистотата е, която спъва човека.

За да се спъваш, значи има тъмнота. Нечистият живее в тъмнота.

Само един човек може да се занимава с една лоша мисъл.

Обикновеният, талантливият, гениалният човек не бива да помирисва лошата мисъл.

* * *

Едно грешно състояние се дължи на същества, които имат един вълчи характер.

Щом нещата се озарят от Божията Любов и Божията светлина, всички неща стават красиви.

Обикни Бога и всичко ще дойде до тебе.

Това, което е за вас, то ще стане.

Леко къдрава коса - да, но не и ситно къдрава. Ситно накъдрена коса говори за упорит и своенравен човек; умее да направи някои неща добре. Умее да се примири.

Отзад на темето има едно рогче, което прави всичките беди на хората. Ако това рогче израсте отпред на челото, то е благословение. Отзад ли е на темето - мушка. Когото мушне, той реве.

* * *

Над ухото е центърът на противоречията. Оттам излизат всички противоречия. Този рог убива, смачква, прави на сол. Малко по-назад от този център има един рог, дето хората опитват пехливанлъка си. Пехливаните имат там два рога. Ако се възбудят тези центрове, в човека се явява желание да се състезава. Може да се състезава на физическото поле като пехливанин, като певец, като спортист, като оратор.

* * *

Ако искаш да остарееш - обичай хората. А ако чакаш те да те обичат, пак ще остарееш. Вие сте остарели, защото по човешки сте обичали. Ако искате да се подмладите, трябва да обикнете горния свят, трябва да обикнете Бога.

* * *

Каквото и да е направил някой човек - заради Любовта на Бога ще премълчите.

* * *

Храносмилането става от ония жизнени токове в света, които дават енергията за смилане на храната. Когато човек има изобилно магнетизъм в себе си, той е много разположен и обезателно е пълничък. Сухите хора са електрични.

* * *

Охолният живот е причина за благоутробието. Имаш ли благоутробие, не си разбрал Божия закон.

* * *

Силата произтича от челото. Светлината произтича от носа, а топлината произтича от устата на човека. Ако устата, ръцете и краката ти са студени, кръвообращението не е правилно.

Когато човек се претоварва, той се изкривява. И човешката мисъл се изкривява от натоварване.

* * *

Като те заболи крак, да кажем, поразтрий го малко, помилвай го, намажи го със зехтин, увий го с чиста, бяла кърпа, направи малко упражнения с него.

* * *

Пръстените може до носите на първия пръст, на втория и третия на едната ръка, после ще сменяте на другата ръка.

Когато човек е уморен, отпаднал, да хване долната (месестата) част на ухото си и да го дърпа леко надолу, да разтрие леко костичката, която е отзад, зад ухото, да отправи погледа си нагоре и да каже: „Господи, благодаря Ти за всичко".

* * *

Ако искаш дълго да живееш, пак ще хванеш долната част на ухото си, не да го стискаш, а леко ще си пипаш тази част на ухото и леко ще го придърпваш надолу.

* * *

Боли те коляното. Ще кажеш: „Аз съм мобилизиран, трябва да служа на Господа, а ти ми пречиш, затова ще дойдеш с мен отвън". Болестите са твои възлюбени - твои деди и прадеди, курдисали се в коляното ти или в гърба някъде, на рамото, в пръстите, къде ли не те посещават. Ще ги изгониш навън - нека отвън стоят.

Когато в един човек действа любовта, лицето му е симетрично устроено и тялото също. Движенията са хармонични. Постъпките и думите са на място.

Ако нямате добри чувства, кръвообращението няма да става правилно, ще страдате от много болести, ще се чувствате винаги отпаднали, уморени.

Не може да мислите и да правите каквото искате. По някой път мислите за някого: „Ще го убия!" Тази мисъл вече у вас е произвела една промяна, може да не сте забелязали, но промяната е станала. Накарайте един човек всеки ден да коли кокошки или други животни и ще видите какво ще стане с него след време.

* * *

Има хора, които и при 42 градуса температура, и при повече не умират, а се справят отлично с тази топлина.

* * *

Човешкият ум е създал слънцето. Човешкото сърце е създало земята и планетите. Човешката душа е създала Вселената, а човешкият дух е създал вечността.

Вие мислите, че като умрете, ще отидете някъде. Никъде няма да отидете. Един човек, който се е занимавал със земеделие, като напусне селото, ще се измени ли неговият живот? Ако отиде в града, може да няма волове, мотики, може да живее в други условия, при нови хора, но това е пак този свят, само че видоизменен.

* * *

Когато един човек ви мрази, той изпраща с погледа си огнена струя към вас и ако нервната ви система е разклатена, може да ви сполети нещо лошо. Някои хора кълнат и думите им са толкова силни, че клетвата може да се сбъдне; изречените думи да улучат.

* * *

От двете страни на гръбначния стълб излизат нерви; на прешлените има дупчици, през които излизат тези нерви, които разпространяват нервната енергия. Някои от тези нерви управляват краката, други управляват мускулите, трети - храносмилането и прочее. Но случва се, че в тези дупчици на прешлените да се събират мазнини, които стесняват нервите и са препятствие на нервните енергии. И тогава нервната енергия не е достатъчна, за да накара известни мускули или органи да работят. Това поражда един недоимък, едно болезнено състояние.

Обичате да се сърдите, а не знаете, че при една сръдня възбуждате всичко в себе си, преживявате цяла една война в себе си.

* * *

Трябва храна на тялото, защото то е създадено от милиарди същества, на които трябва да се дава храна навреме, за да се образува онази сила, необходима да поддържа тялото.

* * *

Дългият живот зависи от качеството на любовта, от качеството на знанието и от качеството на свободата, която човек има в себе си.

* * *

Много често старите хора страдат от непречистена кръв и това образува кръвното налягане. Кръвното налягане е венозната кръв, която се събира във вените и кръвообращението не е правилно. И тези хора преждевременно остаряват. Колкото се може по-малко венозна кръв, колкото се може по-малко лоши мисли. Добрите мисли са артериалната кръв.

* * *

Цялата повърхност на човешкия мозък и на човешкото тяло е един възприемател на разни енергии, които идват отвред от цялата природа.

* * *

Природата е дала на човека магическа тояжка, с която едно време са ходили маговете. Дясната ръка е магическата тояжка за ума, а лявата - за сърцето. Ако не разбираш предназначението на дясната ръка, умът не може да се прояви както трябва. Ако не разбираш законите на лявата ръка, ти не можеш да си господар на сърцето си, не можеш да имаш успехи, нито да си щастлив.

Добрите хора са създадени от малко по-друга материя, добре са изтъкани, а лошите - не са добре изтъкани.

Когато бузите много хлътнат - това е знак, че има много да боледуваш, стомашната система не е в ред.

Бог живее в душата на човека.

Благ е само Бог, който живее в нашата душа.

Душата е едновременно в тялото, в сърцето и ума. Тя прониква в целия космос. Тя е и извън космоса. Тя е великото в света, което не може да се описва.

* * *

Ако много хлътнат очите - нервната система не е в ред. Ако ръцете ти и лицето ти почнат да се сбръчкват много, това показва, че черният дроб не е добре и дишането -също.

Ако вашият нос е тесен, дишайте дълбоко, за да го разширите, иначе белодробните заболявания ще ви съсипят. Сприхави ли сте - дишайте дълбоко.

* * *

Какво страшно има в рака? Изваждаш рака и хайде в огъня! Опечи го. Когато чувствата на хората станат противоположни на ума, идва с тях едно вътрешно стълкновение, когато мислите станат егоистични, ракът скоро се образува, индивидуализират се клетките, т.е. тези клетки не се подчиняват на общия закон на организма, искат да живеят самостоятелно, само за себе си, така се образуват раковите образувания. Понеже ракът е аристократ, ще го храниш само с лук няколко месеца, нищо друго, като ще казваш: „Здрав съм, здрав съм, здрав съм, всичко в мен е така, както Бог го е създал".

* * *

Бълхи и въшки няма да допускате в никакъв случай в главите и дрехите си. Ще се чистите постоянно, ще се къпете. Ще сложите надпис: „Не се позволява въшка или бълха да влиза в мен". Щом една въшка влиза в главата ти, липсва ти нещо.

* * *

Боли ви крак. По три пъти на ден казвайте: „Не ме боли, здрав съм". И като изричате това, ще си вярвате.

Щом се намали надеждата у човека, идват болестите. Щом се намали вярата, идват други болести. Щом се намали любовта, идват най-лошите болести. Когато ги усилите - болестите ще си отидат.

Ще ходите по здрави камъни. Ще се подпирате на здраво, хубаво дърво.

* * *

Ако искате правилно да постъпвате, ще си измивате краката три пъти на ден и то пръст по пръст - сутрин, на обяд и вечер. Ако искате да бъдете здрави, ще намерите време да го правите.

* * *

Цялото ни тяло е свързано с божествения, духовния и физическия свят. Ако знаехте законите и ако постъпвахте съобразно с принципите на божествения свят, съобразно законите на духовния свят и съобразно фактите на физическия свят, вие щяхте да бъдете здрави.

Link to comment
Share on other sites

Избягвайте да бъдете много близко до хората физически.

Лошите мисли са като опасни микроби. Силата на ума идва от добрите мисли.

* * *

Бог е определил мярката колко най-много може да се доближаваме един до друг. Ръката е мярката. Подаваш си ръката за ръкуване и другият си подава ръката - това е естественото положение. Никакво придърпване или стискане на ръцете. Леко стискане и малко задържане на ръцете, като палците да са винаги отгоре, да не е свит палецът надолу; ръката да е опъната, не свита, обхващате цялата китка, а не само няколко пръста. Някои има дори, които само с един или два пръста се ръкуват. Това е много грозно, или ще се ръкувате, или не. Може само да си вдигнете ръката за поздрав, като в този случай ръката е пречупена в лакътя, а дланта с прибрани пръсти е изцяло насочена към приятеля ви.

* * *

Като обещаете нещо, ще помните точно навреме да стане това, което сте обещали. Вечер, преди да заспите, си кажете: „Утре ще стана в три часа". И трябва да станете в три. Ще правите в това отношение много упражнения, за да усилите паметта си.

* * *

Най-правилното трансформиране на всичките енергии във възходяща степен може да стане чрез музиката.

* * *

Никога не казвайте неща, които не са верни. Никога не искайте да изклинчите чрез една лъжа. Случва се да излъжете, че сте болни. Да знаете, че това абсолютно не се позволява, защото наистина ще се разболеете.

* * *

Ако у вас се е насъбрала много жизнена енергия, вие почвате да се дразните от най-малкото нещо. За да премахнете туй раздразнение, ще държите в ума си синия цвят, той ще ви успокои.

* * *

Силният човек е винаги спокоен, а слабият винаги неспокоен. Синият цвят съдържа тази психическа енергия на вътрешно богатство. Човек, като съзнава, че вътрешно е богат, той е богат, той е доволен. Синият цвят показва силата на вярата.

Усеща ли човек в себе си една мека светлина, синият цвят е там.

* * *

Ако премахнете клепачите на човека, не може да познаете окото има ли мекота или не. Мекотата зависи от клепачите. Хора, които са меки по характер, имат специфични линии на горния и долния клепач.

* * *

Ще се обичате без много да се доближавате и без много да се отдалечавате, и не се бойте от нищо.

Някои се докачат от нищо и никакво. Човек трябва да бъде толкова умен, че да не се докача от нищо и никога.

* * *

Когато се намирате в трудно положение, помилвайте носа си отгоре по ръба и кажете: „Много си добър, разреши този въпрос". Още по-хубаво е да го пипнете с кърпичка, мека, хубава, копринена, вместо с ръка.

* * *

Като тръгнеш за някъде, обувките да са много добре почистени, ще тръгнеш с десния крак и ще кажеш: „Добре да мисля" после с левия: „Добре да чувствам". Отново с десния - „Добре да мисля", после с левия - „Добре да чувствам" и т.н.

* * *

Музикално ще стъпвате, не тромаво и тежко. Първо ще стъпвате на пръстите си, после на издутата част след пръстите. Най-после на петите. Красота и динамика ще предадете на ходенето, също благородство и справедливост. Вървежът ви да има форма, съгласуваност и най-малкият пръст да взема участие в ходенето.

Най-отличното ядене - това са плодовете.

* * *

Повече от 50 милиона клетки има в очите, които всички до една вземат участие в процеса на зрението.

Божията Любов е непреривна, а пък от дявола е преривна.

* * *

Любовта не е от човека. Тя е един импулс на Великото, на Бога.

Във всяка душа живеят хиляди души.

* * *

На този, който иска да живее в безопасност, казвам: „Иди при Бога!". Като възкачиш душата си горе, нависоко, ще намериш Бога.

За да живеете по-дълъг живот, трябва да разбирате живота на растенията и да умеете да използвате нектара им.

* * *

Висшите трептения, които слизат от висшите светове, минават през центъра на земята и като излизат, образуват музикални вълни с дълги вълни.

Умът, сърцето и волята трябва да са във връзка с тези висши, разумни същества, за да работят както трябва.

Някои хора се раждат с добра памет, защото ред поколения са работили преди тях и са я предали. Всеки човек се ражда с възможности да развие паметта си. Тези хора, които са с по-ниски чела, са по-паметливи, отколкото тези с високи чела, защото последните с много идеи се захващат, че стават разсеяни.

* * *

Нещата в природата са точни, там няма относителност. Относителни неща има за нас.

* * *

На ретината, през която минава светлината, се набират от кръвта нечистотии и това отслабва зрението. Ако очите се движеха, не бяха в застой, щяха да бъдат по-здрави. После вие изобщо не се молите за очите си, не ги щадите, а искате да са здрави.

* * *

Страхливите хора често мигат с очите си, не могат да съсредоточат погледа си.

* * *

Ако си отчаян, ако искаш да се самоубиваш, купи си малко свинско месо, опечи го хубаво, посоли го с чер пипер, поръси го с лимон, хапни си. Отчаянието се лекува със свинско месо. Вие сте вегетарианци, но в някакви изключителни условия ако сте, може да направите този опит за лекуване.

Като ви боли коляното, започнете да плюете върху него, 4, 5, 100 пъти, ще видите как ще настане промяна. Направете опит, лекарството е без пари. Христос нали с плюнка и кал излекува слепия? Вие така безразборно хвърляте плюнката си, а тя понякога е лековита.

* * *

Солта произвежда сцепление в нещата. Без сол нещата се разединяват, разлагат. Когато мисълта е безсолна, мисълта изчезва. Няма ли сол в чувствата, те се изпаряват. Когато в постъпките няма сол, те се обезценяват.

* * *

Щом твоят ум има светлина, тази светлина идва от някое слънце. Гдето е Бог, там е светлината. Светлината огрява и камъните, но те не мислят, но ако един камък се озари от божествената светлина, ще започне да мисли. Нямате ли тази светлина, нещата ще останат непонятни за вас.

* * *

Колкото лицето става по-красиво, толкова повече външният физически живот се е подобрил. Щом ръцете загрубеят, това показва, че външните условия са загрубели. Ако главата отгоре е сплесната и деформирана, това показва, че условията на божествения свят са се влошили.

* * *

Силата седи в човешката мисъл. Ако ти знаеш как да мислиш, доброто ще дойде при тебе.

* * *

Вечният живот е в познанието на Бога.

Дойде ли болестта, тялото понеже е страхливо, за да се освободи от нея, ще даде 40 килограма, но мозъкът нищо не дава, той не намалява. Остава си същият. В редки случаи много малко ще даде. Най-много харчи, най-разточително е сърцето.

* * *

Смъртта е освобождение от всички заблуждения. Да умре човек не е лошо, но докато скъса окончателно конеца, който го свързва с близки и със земята, голям зор ще види.

* * *

Ако сърцето не изпраща кръв на тялото, то ще може ли да чувства? Центърът на чувстването се намира в предната част на мозъка. Има известни бели нишки на мозъка, които чувстват, и ако се прекъсне съединителната нишка между белите нишки и мозъка, няма да има никакво усещане.

За да дадете някому нещо, някой подарък както трябва, непременно трябва да вложите червения цвят. Без червения цвят не може да направите връзка.

* * *

Ако искате да остареете по-скоро, оплаквайте се.

Само чистият може да бъде здрав. От здравия излиза нещо хубаво, от неговото здраве, жизненост, светлина се ползват всички.

* * *

От всички храни най-хубаво е житото и хлябът. Всички други храни идват да допълнят хляба.

Черната дреха събира повече светлина и топлина. Ако сте здрав, носете бяло, но ако сте болен, не носете бяло.

* * *

В тъмна стая се почива по-добре, понеже светлината стимулира мозъка и в случая, щом е светло, не може да се спи.

Ако искате да забравите някои неща, ще внесете в себе си черния цвят и ще си сложите черна дреха. Ако искате да помните някои неща, ще си сложите бели дрехи.

* * *

Човек, като се намери на много светло място, мига често, за да достави известна влага, за да запази топлината, която може да предпази очния нерв от светлината.

Щом се разгневите, изяжте една ябълка или круша, или орех.

* * *

Дотогава, докато се милват човешките очи с ръце, щастие не може да има. Очите не са направени, за да ги милва този, онзи. Докато се милват очите и сърцето от човешките ръце, щастие не може да има. Човек отдалече само може да им се радва, че имат добър господар. Нито давайте да ви целуват очите, нито ги мажете с нещо. Единственото нещо, с което може да мажете очите си, то е чистата вода. Има една вода, която е пълна с животворен магнетизъм, тя е чиста. Тя освежава.

Дето е любовта, там е раят, там е блаженството, там е Бог, там са всички блага.

Хората ценят нещата само тогава, когато ги загубят.

* * *

За мене сърцето е един организиран божествен свят.

Пазете се от хора, които ви викат с показалец, или пък със свити пръсти, или с длани, които се присвиват.

* * *

Няма по-съвършен орган от човешкото око. Малкото светлина, която приемат, така се превръща, че осветява цялото тяло. А тази светлина, като излезе навън, осветява целия свят.

* * *

По дух и душа човек е подобен на Бога. Ако няма дух и душа, не е подобен на Бога, а на животните. Животните са създадени със Словото на Бога. Казал Бог: „Да пораснат растенията и да станат животните" и всичко останало, както Бог е искал.

* * *

Щом мислите правилно, няма по-хубаво ухание от уханието на сърцето. Щом мислите криво, няма по-лошо ухание от сърцето. Ако имате светлина в ума си, значи, че имате връзка със своя дух и своята душа. Духът не е нещо външно, което може да хванете. Вие сте потопени в Духа. Силата, мощта, пространството, светлината, топлината, всичките добродетели, всичко в света и тайните за разкриването на Вселената се дължат на Духа. Душата е това, в което всичко живее. Тя включва в себе си цялото пространство, всичките сили, всичката материя, всичко видимо и невидимо.

* * *

Щом мисля за себе си без любов, остарявам. Щом мисля за воловете, за къщата, за жена си без любов, остарявам. Щом мисля за децата си без любов - остарявам. Вие всички искате да бъдете като Бога, да имате синове и дъщери, че като ги видят хората, да кажат: „Какъв баща!" Той Бога не признава, а иска да стане велик баща, да народи велики синове. Бих желал вие да не сте нито майки, нито бащи, а да бъдете отлични синове и дъщери на Бога, тогава ще сте в сила да измените живота си.

* * *

Щом човек живее в тъмнина, той е нападнат от лоши мисли, от лоши желания и постъпва лошо със себе си и с ближните си.

* * *

Човек, ако работи само с главата си, със своя мозък, ще стане чрезмерно нервен, ще съхне, ще се изсуши. Работи ли само със своята симпатична нервна система, тогава ще затлъстее. Но и влажността докарва, когато е много, флегматичност, изстудяване. Когато човек няма настроение, не му се работи, също, когато е много студено не му се работи.

* * *

Има музикални тонове, които човек, като изпее, може да се простре на земята. Има музикални трептения, които като изпее, ще стане.

* * *

Всякога, когато започва да се набира много млечна киселина в човешкия мозък, човек започва да забравя.

Има същества, които не боледуват, но те знаят как да се хранят. Един човек, който не мисли добре, не чувства и не постъпва добре, винаги ще е болен.

* * *

Всякога главата трябва да има едно перпендикулярно отношение към слънцето и центъра на земята, за да се приемат трептенията правилно.

* * *

Ония, които имат дебели вежди, нямат развита интуиция.

Някой може да движи ръката си повече, отколкото трябва, и тогава мускулите се втвърдяват, или ако пък не работи с ръката си, мускулите се атрофират. Ако изразходвате с ръката си толкова енергия, колкото трябва, ще усетите в себе си едно удоволствие от работата.

* * *

Всички страдания не са нищо друго освен безразборно изхарчване на божествена енергия, която е дадена за вашия живот.

* * *

Някой път, както си седите, изведнъж нещо ви бодне като с игла, нещо ви прободе. Този бодеж се дължи на това, че в известна област се събира електричество повече, отколкото трябва. Ако погледнете, ще видите, че всяка клетка е обвита с електричество. Някой път туй електричество се съединява с външното - в туй съединение се образува бодване.

* * *

Има една светлина, от която стомахът се нуждае. Има една светлина, от която дробовете се нуждаят, има една светлина, от която мозъкът се нуждае. Ако светлината, от която се нуждаят дробовете, влезе в стомаха, ще произведе цяла дисхармония. Ще настане противоречие.

* * *

Защо космите на главата растат? Когато топлината в човека е по-голяма, космите на главата растат. Когато топлината почне да намалява, космите падат. Щом човек изгуби своя магнетизъм, косата пада. Ако топлината пък е повече, отколкото трябва, косата ще е накъдрена, набръчкана много. Много упорити са тези хора, на които косите са силно набръчкани.

* * *

Колко много зависи понякога от храната, за да бъдем здрави и добри. Ако приемем една храна, в която няма достатъчно желязо, ще станем много меки, ще отстъпваме навсякъде, ще сме страхливи. Ако пък вземем една храна с повече желязо, ще станем толкова смели, че има опасност да изпаднем в безразсъдство.

* * *

Любовта като светъл лъч прониква в ума и го осветява. Всичката светлина на човешкия ум произтича от външната и вътрешната любов на човека.

Среброто лекува. Ако имаш някаква болка, вземи чисто сребро, тури го във вода, да стои 24 часа и от време на време после си пий от тази вода.

* * *

Златото носи магнетическа сила, дава хубаво разположение. И златото, и среброто премахват лошото разположение.

При минус 273 градуса съзнанието на човека престава да функционира.

* * *

Измръзналите удове не бива да се режат, а да се оставят постепенно да се размразяват; постепенно да се намалява студът и животът ще се върне отново.

* * *

Сгъстена слънчева светлина е този плод. Има хора, които могат да направят сладък плод.

* * *

В природата нисши форми не съществуват. Нисше е само това, което ние не разбираме.

* * *

Всички да работим за създаването на едно отлично тяло, в което грехът да не съществува.

* * *

Всякога, когато ще поправяш някого, трябва да знаеш как да го поправяш.

* * *

Когато човек е възбуден, трябва да му се направи топъл

компрес, а когато е тих, спокоен - студен. Студът и топлината - това са две положения на една и съща енергия. Студът събира нещата, а топлината - дава. Изгарянето - това е висока лихва.

* * *

Колкото повече жълти лъчи има в мозъка, толкова човек мисли по-здраво. Когато мисълта не е будна в него, той е лишен от жълтите лъчи. Първите три лъча от седемте имат влияние върху физическия живот; вторите три лъча влияят на духовния живот (под духовен живот разбираме съзнанието на човека, да осъзнаваш нещата вътре в себе си във физическия живот, както се проявяват).

* * *

Всеки човек, като умре, ще мине през тъмната зона, после ще мине от първата гама на светлината във втората гама на светлината. Като я мине, влиза в другия свят. Светлината на така наречения друг свят е по-мека и по-хубава. В сравнение с нея физическата светлина е по-остра. Има един начин на концентриране. Вие може да минете от едната гама на светлината в другата. Но за да минете, трябва да се освободите от всичките впечатления на физическия свят. Трябва да изолирате ума си от всичките впечатления, които физическият свят е наслагал у вас. Щом изолирате ума си от тях, ще минете в другия свят. Щом има нещо да тревожи съзнанието ви, не можете да минете в другия свят. И затова, когато умира някой, не иска да го смущават. Българите казват: „Преполовили го, не може да умре човекът". Когато някой е умрял, не бива да се плаче за него, защото го смущават и той много мъчно може да си замине, дори не трябва да се говори около заминалия - умрелият трябва спокойно да освободи съзнанието си от всички впечатления на физическото поле, да остави и страха. Който е умрял без страх, може да се върне. Ако умирате и си кажете, че пак ще се върнете, ще се върнете, а ако си помислите, че няма да се върнете, това ще внесе едно разногласие. Някои са опитали това.

* * *

Висшият живот произвежда здраве, а нисшият болести. Когато един нисш живот се прекомандирова при един висш живот, образува един недъг. Човекът седи далеч по-високо от една въшка, но тя се качва на главата му и там седи, тя е двуизмерно същество и няма понятие за същество от третото измерение.

Един адепт е силен, има силна мисъл, силни трептения, насреща му идва човек въоръжен, с насочен револвер към него, но адептът може да изпрати една силна мисъл към него и веднага да парализира действията му, въпреки че онзи е силен. Силен е този, който има знания, който има силна мисъл. Щом човек не може да парализира злото, да го спре, той е слаб.

* * *

Гневливи сте. Научете се да обуздавате гнева си. Честолюбиви сте, научете се да обуздавате честолюбието си.

* * *

Има известни думи, които произвеждат студени вълни, има други думи, които произвеждат топлота в човека, а други - светлина. Има думи, които произвеждат в нас тъмнина.

* * *

Страданието пречиства живота, то филтрира.

Щом започнат хората да си завиждат, някой от тях ще умре.

* * *

Ако разглеждате човешката нервна система, ще видите, че човек е двоен като две дървета преплетени. Симпатич-ната нервна система е едно дърво и мозъчната система е друго дърво, корените им са преплетени едно в друго.

Вашите чувства не произтичат толкоз от вашия мозък, те произтичат от слънчевия център. Вашите мисли произтичат от друг един свят. Свързани са с една права линия.

Ако един нервен човек започне да се занимава с геометрични и математически задачи, ще стане по-спокоен. Също да се занимава с отглеждане на цветя с различни цветове. А за активизиране ви препоръчвам да се занимавате с животни, пеперуди, насекоми.

* * *

Старостта е недоимък на енергия. Децата харчат по-малко енергия, защото харчат само физическа енергия, а възрастните освен физическа харчат и духовна, и умствена, значи са по-разточителни.

* * *

Ако съедините мисълта и чувството в едно, ще образувате силата.

Всякога може да се почувства кой е близо до смъртта, отпреди 10-20 години започва да мирише, процесът на гниене е започнал. Онзи, който ще живее дълго, не мирише лошо, а ухае като цвете.

* * *

Ако вашият мозък натрупа повече излишна материя в своите гънки, веднага човек започва да чувства едно потъмняване на мисълта. В умствения свят трябва да става една постоянна обмяна. Умът не търпи излишни мисли, ако се наслоят много, става тежко, или ако в сърцето се наслоят излишни чувства, става тежко.

* * *

Когато се храни човек, необходимо е да дъвче много добре, за да е здрав. Като дъвче добре, човек превръща енергията на тази храна с езика си, да всмуква енергия, която се препраща в нервната система. Храносмилането става още в устата; езикът е учен, той изважда каймака от яденето, изсмуква го и изпраща енергията на нервната система, а несмляното го праща в стомаха. Храносмилането става първо в устата, езикът там играе важна роля, после в стомаха и тънките черва. Когато дъвкането не е правилно, когато храносмилането не е правилно и когато отправлени-ето на онези излишъци, които са останали в тънките черва, не става правилно, човек заболява, но всичко зависи от мисълта. Мислите и желанията упражняват голямо влияние върху храносмилането. Щом не ти е приятна една храна

- не яж. Всяко неразположение при яденето е вредно, за-

щото не можеш да извадиш необходимата енергия, която ти е потребна. Езикът трябва да усеща приятност, да ти е вкусно, да ядеш с благодарност и разположение - това е здравословното положение.

В разширението е здравето, а в свиването е болестта.

* * *

Лекарствата не действат еднакво върху хората. От едни лекарства един ще оздравее, а друг може да умре или да се усложни положението му.

Добрите хора са трансформатори на божествените енергии.

* * *

Мощната божествена енергия, за да се приспособи към човека, човек трябва да бъде добър. И лошите хора са трансформатори, но за много кратко време.

Както са се лекували хората преди десет години, днес не може да се лекуват. Постоянно всичко се изменя. Болестите се дължат на това, че ние нямаме една основна мисъл, нямаме едно основно чувство, една основна постъпка, на която да разчитаме. Нямаме постоянни величини.

* * *

Научете една песен, която много ви допада, и щом се разболеете, започнете да си я пеете. Ще прилагате музиката главно за лечение. Често изгубвате вашето равновесие и така изхарчвате много енергия, и то за нищо и никакво.

Човек с тесен и сплеснат нос отвсякъде е беден - и в

сърдечно, и в умствено, и физическо отношение.

* * *

Радиоактивността в растенията е, която ги кара да цъфнат и да разнасят уханието си навред. За да се образува уханието, през колко страдания е минало цветето!

Ако измервате тялото на човека, ще видите, че той е създаден от числа. Всичко е число. Ако човек знае как да съчетава тези числа, ще е здрав и щастлив.

* * *

Не е лесна работа човек да мисли право.

Ако знаехте да пеете, щяхте да бъдете и красиви, и умни. В музиката всичко лесно става.

* * *

Не зная в света метод по-добър за лекуване от метода на любовта. Един човек, когото обичам, и който ме обича, мога да го излекувам моментално. Щом Бог те обича и ти обичаш Него, може да се излекуваш моментално. Като дойде болестта, ще й кажеш: „Много ми е приятно, че си дошла да ме посетиш. Колко дни ще стоиш?". Гостите по три дни, най-много седем дни да стоят. Три дни по братски може да ги храниш, но на четвъртия ден ще ги пратиш на работа.

По някой път търсите знанието вътре у вас, но когато има набрана млечна киселина, мислите, мислите, нищо не може да си спомните. Млечната киселина се образува от голям страх.

Работата е свещено нещо.

* * *

Кислородът и водородът, като се съединят, образуват една течност. Ако вие ги разедините, тогава кислородът усилва дишането, усилва горението, образува топлина. Водородът придава мекота. Мекотата на водата се дължи на кислорода.

Човек, който иска да бъде силен, трябва да бъде добър. Добротата е храна.

* * *

Сега разлагат атома на още по-малки частици, един ден и тия частици ще ги разложат. Йоните не са най-малките частици.

Всичко да се върши с любов и мярка, без пресилване, това е здраве, това е съвършенство.

* * *

Само умните хора могат да извадят от лошите неща нещо добро.

Горко на онзи човек, който би обидил онзи, когото Бог обича.

* * *

Понякога ние искаме нещата да станат точно така, както ние ги разбираме. Ако човек не върви по Божия път, това, което Бог е казал, непременно ще стане.

Ако не обичате, няма да имате никакво кръвообращение, артериалната и венозна кръв няма да се движат, дишане няма да има. Любовта е живот. Ще умрете, ако не обичате. Без любов и яденето не е ядене, без любов не може да мислите.

В една светла мисъл, която дава сила на живота, има нещо божествено. В едно чувство, което дава подтик, има нещо божествено.

* * *

Там, където е Бог, всякога се придобива нещо. Всички добродетели са божествени качества.

Някой път човешкото сърце може да спре от страх, може и от голяма радост да спре. И в двата случая, за да спре, има известни нерви, които контролират сърцето, и когато човек се уплаши, съответният нерв престава да контролира сърцето. Случва се този контрол да се намали дотолкова, че сърцето да намали до 20 удара в минута или дори до един удар, тогава казваме, че сърцето е спряло. Има хора, които умеят да намаляват по своя воля пулса си или да го увеличават, но това е сложен процес, за който няма смисъл сега да говорим.

* * *

Има известна земна енергия, която идва от Южното полушарие и отива към Северното полушарие, после се връща пак в Южното. Растежът, разцъфтяването на форми-

те, зреенето на плодовете зависят от тази енергия. Хората трябва да бъдат в общение със земята, особено месеците април, май, юни и юли, за да стане една обмяна. Онези нечистотии, онези бурени от вашия организъм трябва да слязат долу в земята и пресни сили да се покачат във вашия организъм. Има други месеци, в които трябва да оправите сърцето си, трети месеци има, в които трябва да оправите ума си. Това са три периода, които са минус, има и още три периода, които са плюс. Всякога след един положителен период следва един отрицателен.

* * *

Понякога човек трябва да преболедува, за да могат известни нечистотии от организма да се премахнат. Чувствата също трябва да се пречистят. Мъчнотиите идват, за да се пречистят мислите. В природата има непотребни процеси.

В природата зло няма. Зло има за онези, които не разбират закона. За онези, които разбират закона, за тях злото се превръща в добро.

* * *

По някой път вие ядете много бързо и вкарвате много въздух в стомаха. Въздухът има свойство да се разширява и като се сгорещи и разшири стомахът, не може да работи, усещате, че ви боли, или че ви боли главата.

* * *

Злото и доброто са две страни на една и съща реалност. От злото в света вие акумулирате енергия. Доброто е процес, който съгражда. Тези енергии трябва правилно да ги употребявате. Ако не съедините злото с доброто, не може

да имате процес, ще имате едно пасивно състояние.

* * *

На децата, като им се пее, стават по-благородни; на плодовете и зеленчуците, като им се пее, когато растат, стават по-хубави и сочни.

Нещо сте неразположени - направете си една хубава баница, хапнете си малко и вижте дали ще ви мине.

* * *

Започнат ли да треперят краката ви, излезте навън, преместете се, независимо от причината. Преди да е станало земетресението, излезте навън, а не след като се раздруса къщата. Треперенето на краката винаги показва, че има да стане нещо.

* * *

По-напред сърцето на човека е било в средата на гърдите. После се е изместило. Кои са причините? Чувствата са взели надмощие, затова сърцето е отишло малко наляво. Когато се регулират чувствата, пак ще дойде на мястото си по средата.

Ако не постъпвате добре, сърцето е наляво.

* * *

Коя е чистата храна? Словото Божие е чистата храна. Има книги, които са отлична храна за всеки.

* * *

Най-силните звуци са най-тихите. Това, което не чуваш, се чува по цялата земя.

Онзи, който пожълтява, живот му трябва, вода!

* * *

Това, което ние наричаме смърт, е едно голямо бла-гословение за тялото. Понеже всички тия потиснати кле-тчици, които за 70-80 години са били роби на този господар - тялото, се освобождават. Някои ги смятат за 300 милиарда, аз считам, че са 100 000 милиарда. И човек, като умре, дава им свобода и всички заминават у дома си при своите родители. Вие не сте влизали в тази велика организация на тялото си да видите какво представляват червата, стомахът, черният дроб, белият дроб, артериите и вените, нервната система, кръвоносната система и прочее.

Когато природата прави някого много красив, няма защо той да се коригира, природата не обича да я коригират. Хората страдат, защото коригират своята красота.

* * *

Всякога похвалата произвежда в човека сухота. Щом почнат да те хвалят хората, ще станеш сух, а при сухотата нищо не расте.

Простудил си се, защото си създал условия да се простудиш. Има хора, които и при най-големия студ не се простудяват. Кръвта им е чиста. Мислите им са на място, умът и сърцето им са на място.

Без червения цвят ти ще бъдеш малокръвен, хилав, апатичен, ще седиш кисел, недоволен.

* * *

Човек, колкото и да иска, каквото и да прави, без музика не може да се подмлади. И всяка работа, която се захваща без музика, няма да има успех. Музиката е нещо божествено. Светът е създаден по законите на музиката.

Една малка погрешка произвежда много лоши последствия.

* * *

Някой казва: „Аз съм неспособен човек". Това не е право. Ще кажеш: „Не. Аз съм способен човек, но съм мързелив, не се занимавам".

Вечер, преди да заспиш, си кажи: „Няма да остарявам". Като станеш от трапезата, пак си кажи: „Няма да остарявам". И така, когато се сетиш, казвай си тези думи.

* * *

Не оставяй болестта да се качи на гърба ти, защото е доста тежка, че ти клекнеш, превиеш се. Светията носи болестта си, но той може, дори си играе с нея както една майка с детето си. Прегръща я. Сприятелява се с нея. Болестите са малки живи същества, които са влезли в организма и понеже не знаят да живеят един чист живот, оставят своите извержения у вас, а вие, понеже не знаете как да чистите тези извержения, те ви отравят.

Не се поддавайте на духовните бацили. Всеки един лош образ е един бацил. Всяко съмнение е бацил. Всяко неразположение, недоволство, неразбиране са бацили.

Всеки косъм е антена, свързана с някоя звезда или планета, или с ангел, архангел, херувим и т.н. Има антени, свързани с корените долу.

* * *

Нещо не ви е добре - сложете си червено шалче на врата, но цветът да е ярък, хубав.

* * *

Може да си вземете седем цвята шалчета и всеки ден да си ги сменяте според дните. В неделя ще си сложите портокален цвят шалче. Във вторник червено (ще гледате цветовете да не са тъмни и мътни). В сряда - жълт цвят шалче; в четвъртък светлосиньо; в петък - розово или тъмносиньо; в събота - виолетово или сиво; в понеделник -светлозелено. По този начин ще има едно разнообразие. Я вижте цветята колко са различни и хубави! Пеперудите, птичките - също.

* * *

Ако не обичаш житото и хляба, от тебе човек няма да стане. Ако не дишаш добре, от тебе човек няма да стане.

* * *

Мнозина излизат всред природата, но не обръщат внимание на нищо, заета е мисълта им с техни си работи. Казват: „Минах през там и не обърнах внимание на изворите, пеперудите, цветята. Пък те не ме и интересуват". Какво може да стане от този човек, който така говори?

Ако си се схванал, повикай някой човек, който е магнетичен и те обича, помоли го да те разтрие с палците си по цялото тяло, докато се изпотиш два-три пъти и болките ти от схващането изчезнат. Първо ще те разтрива с палците, другите пръсти ще са свити. После с другите пръсти и най-после с цялата длан. Но ако ти сам се разтриваш, ще има по-голям ефект. Заболи те рамото - разтрий се сам. Всички болезнени състояния ще изчезнат, ако знаеш как да се разтриваш. Първо с дясната ръка разтриваш рамото и ръката, после изтръскваш ръката навън. После с лявата ръка разтриваш дясната и т.н., като след всяка малка пауза изтръскваш ръката си, за да изтече болката.

Старческата болест идва от безлюбие. Смъртта идва от безлюбие.

* * *

Боли те крак - плюй отгоре му и ще мине. Направи опит. Ако не се излекуваш, поне ще те отпусне болката.

Аристотел, Платон, Кант - това са все псевдоними. Истинските автори седят отзад, зад тях, те не се показват.

* * *

Умрелите къде са? Между хората. Тук между вас. Онзи свят е и на слънцето, и навред, но и тук е онзи свят. Аз съм ви казвал да се радвате на онова, което не знаете.

Колко пъти трябва да се моли болният? Болният даже не трябва да спи, а постоянно да се моли. Молитва, молитва, молитва, докато си замине болестта.

* * *

Ултравиолетовите лъчи са единица със сто нули и три накрая. Знаете ли какво нещо е това число и тази вълна? Тя прониква навсякъде, тя няма никакво противодействие. Тя минава и организира всичко.

* * *

Към болестта ще бъдеш много внимателен. Ще й даваш по малко храница. Малко компот от сушени череши, сушени праскови или други сушени плодове.

* * *

Няма да спите с огънати колене, нито с огънати ръце. Право да е тялото, краката и ръцете, вратът също да е прав, не изкривен. Както легнете, така да станете, никакво обръщане ту на една страна, ту на друга.

* * *

Ако искате да научите истината и доброто, трябва да турите главата си, като спите, към Северния полюс, а краката към Южния. Ако искате да разберете какво нещо е правдата, ще поставите главата си на изток, а краката на запад.

* * *

Ако обичате Бога с ума си, ще обновите мисълта си, ще я подмладите. Ако обичате Бога със сърцето си, тази любов ще обнови вашите желания. Любовта обновява - тя е магическа сила.

Има някои думи, някои шеги, които ако изговаря човек, целият се оплесква. Оплесква се целият също, ако слуша такива думи. Те са като експлозиви, затова е хубаво да не си служи с тях, нито да ги слуша.

* * *

Ако ти се присмееш на някой човек за недъг или недостатък, този недъг ще те постигне. Ако се зарадваш на някоя добродетел или добра постъпка на своя приятел, това ще те постигне и теб. Трябва да се радваш на хубавите работи, за да ти дойдат.

* * *

Ако човек се научи да говори така, както трябва, той ще бъде радостен. Защото всяка дума, която каже, изведнъж, ще стане това, което изговаря. Кажеш светлина, става светлина. Кажеш мир - става мирът. Кажеш живот - стане живот, и т.н.

Думите, с които си служите, трябва да бъдат златни; това са думи, които не се окисляват, не се изменят, не изгубват своята стойност, те са златни. Те носят Божието благословение както житеното зрънце.

* * *

Ръцете, главата, краката, това са капиталите, които принасят приходи. Едно хубаво лице показва един капитал в обращение. Лицето в човека е една сила. Главата му е сила. Ръцете - също. Добре устроената ръка е сила, на която можете да разчитате. Всичко е написано по лицето, главата, ръцете, тялото на човека, стига да умеете да четете.

Разстрои ли се черният дроб, ще пиеш топла вода само, ще пиеш лимони. Човек, който иска всичко да нагласи, да уреди, да уреди живота си, че да живее, пък докато си уреди живота, разстройва черния си дроб.

* * *

Ако искате дълго да живеете, не давайте пари назаем. Не свързвайте и двата края. Живейте както дойде и с каквото може. Колкото по-просто, естествено живее човек, толкова по-добре.

Гледайте да прощавате веднага на хората, за да може като умрете, веднага да се освободите, иначе душата ви дълго ще гледа изгниването на тялото.

Хубаво е човек да не вижда как се събаря тялото му, затова да не се привързва много към земята, към вещите и близките и да прощава.

Човек, който не се отнася добре с краката си, той не може да бъде добър. Като вървите, ще внимавате да не удряте краката си - никакво нехайство и немарливост.

* * *

Когато зъбите се развалят, разваля се и стомахът, и животът се разваля.

* * *

Здравето зависи от златото, което човек има в кръвта си. Понеже то е ценен метал, който не се окислява и е добър проводник на божествената енергия, затова здравето на човека зависи от неговото органическо злато. Има едно умствено злато. То влиза в състава на човешките

чувства и постъпки. Човек трябва да изучава умственото злато, сърдечното злато и златото, което функционира в човешкото тяло.

* * *

Когато животът стане съвсем неразбран, тогава в старите хора, които не разбират живота, се набира червен цвят на венозна кръв, от която идват всички болести. Всичките болести се дължат на нечистата кръв в човека. За да се пречисти кръвта, ти трябва да обичаш. Ще призовеш алхимическия огън, ще мислиш, мисълта ти да свети. Ако твоята мисъл не е светла, ако чувствата ти не са топли, ако постъпките ти не са силни, твоята кръв не може да бъде ясночервена. Онзи червен цвят, който кара хората да се бият, не е този червен цвят, за който аз ви говоря.

* * *

Любовта, ако не влиза у вас да ви оживява, у вас всичко ще е мъртвило.

* * *

Някога човек е работил с дясното полушарие, затова и лявата ръка е работила повече. Сега, понеже дясното полушарие се е уморило, работата преминала в лявото и затова човек работи с дясната ръка. Разумните същества, които ръководят човечеството, са направили да работи с лявото полушарие и с дясната ръка.

* * *

Кал - това е едно състояние на чувствата. Когато порите на тялото се запушат, това е кал. Когато порите на полята се запушат - това е кал. Тази кал е потребна както кепенците на прозорците са потребни, за да се задържа топлината вътре. Когато нагрее божественото слънце, тази кал не е потребна.

* * *

Когато слънцето грее, прозорците трябва да се отворят.

* * *

Раздразнен ли си или съмнения те измъчват, вземи в един съд чиста, хубава вода и полей с нея горната част на лявата си ръка. После с една кърпа леко отнеми влагата от ръката - да остане малко влага. След една минута намокри горната част на дясната ръка и по същия начин да се попие с мека кърпа влагата. Ако състоянието не се промени, направи опита с две минути и ако пак не се подобри, продължавай този опит, като увеличаваш минутите до десет.

* * *

Ставането е за тялото. Оживяването е за сърцето, възкресението е за ума. Умът трябва да възкръсне, сърцето трябва да оживее, тялото да стане. Който става, е силен, който оживява, е топъл, който възкръсва, е умен.

* * *

На някой човек движенията са много неприятни, на друг движенията са приятни, има нещо красиво и привлекателно - това се дължи на чувствата на човека. Някого обичаш, защото в лицето и в говора му има нещо приятно - това се дължи на неговата мисъл.

* * *

Един лекар с магнетична сила може само с едно до

пиране до заболелия орган или уд да го изл^сува, защото от неговите пръсти излиза нещо. Той чрез ръката си или предава нещо, или отнема нещо.

* * *

Вие се ръкувате, но не знаете колко е опасно ръкуване-то. Целуването е още по-опасно. Опасно е, когато не знае човек как да се целува и кого да целува, опасно е, когато не знае човек кога и с кого да се ръкува. Зараза има в човешките мисли, чувства и постъпки. Някои болести се дължат на ума, някои на сърцето, някои на волята. Опасно е да развиваш само ума или само сърцето, или само волята. Крайностите са опасни. Ако прекалено се развие волята - мускулите се втвърдяват. Ако прекалено се развие сърцето, температурата на тялото се увеличава, човек се разлага, ако се увеличи чрезмерно светлината на ума, човек ще се изсуши, ще започне да линее.

* * *

Онези души, които не прогресираха, останаха като волове. Други, които не прогресираха, останаха като коне, като растения, като дървета.

* * *

На висококултурните хора костта на черепа е много тьнк«1.

* * *

Чрез сърцето ще добием онази сила, която е необходима за човешката воля. Безсмъртният човек трябва да им.1 отличен ум. Един отличен ум трябва да предвижда ононп, което има да се случи след стотици години, дори слод хиляди години.

Безстрашният човек по-малко болести го хващат. Човек не бива да се плаши, но да бъде разумен. Човек не може да бъде безстрашен, ако не владее своя ум. Да прави опити да не се поддава на внушения, да владее своя ум и тяло. Като стъпва, като се движи, да не се клати като гемия, крачките да бъдат отмерени, уравновесени. Движенията на ръцете и на очите да са отмерени. Да не мига бързо. Защо си държите ръцете затворени или защо си хващате главата с двете ръце?

Пийте топла вода. Студената вода причинява на човека суровост и жестокост.

* * *

Златото е символ на Истината.

Често пъти състоянието на човека се определя от силите, които действат в него. Ако умът вземе надмощие, ръцете и краката изстиват. Ако сърцето вземе надмощие, главата ще го боли. Щом гори главата, сърцето е огън, то е взело надмощие. Щом волята вземе надмощие, мускулите ще бъдат силни, ще хвърляте, ще ритате.

* * *

Ние остаряваме, защото не сме господари на сърцето и на ума. Смущаваме се за какво ли не и то постоянно.

Небето трябва да го снемем тук, на земята. Да накараме главата да живее на небето, т.е. в божествения свят. Ще извикаме сърцето да живее в духовния свят и ще извикаме тялото да живее на физическия свят едновременно.

Здраве и благоденствие не могат да съществуват без любов. Единственото мощно лекарство за лекуването на скръбта и греха е любовта, която излиза от Бога.

* * *

Интензивната мисъл и интензивното чувство са, които проникват и изпълват пространството. Ако ти в себе си имаш пълна и правилна мисъл, грехът не може да влезе в тебе.

Изпитанията са процес на растене. Човек, който страда, придобива имунитет, неуязвим е за смъртта.

* * *

Всички страдания са, за да се изпита човек.

Никой от вас не ще се избави от смъртта. Днес дойдат лекари и те избавят, утре дойдат и те избавят, но един ден ще те хване смъртта и ти щеш-не щеш ще тръгнеш с нея.

* * *

Всяко едно добро дело, което човек направи, всяка добра мисъл, която човек има, всяко добро чувство и добра постъпка, които човек има, се отразяват в погледа, в сърцето, в ума и на тялото. Всякога, когато човек направи едно добро в света, той усеща приятност и радост в цялото тяло.

* * *

Затвориш ли сърцето си, божието благословение не идва в сърцето.

Голямо благословение е да те заболи коляното - тогава ще видиш как и колко го свиваш, тогава ще му обърнеш малко внимание, ще го помилваш, ще го оцениш, ще проточиш крака, ще го свиеш. Боли те, защото не постъпваш благородно, не постъпваш справедливо, нито красиво, нито уреждаш работите на хората както трябва. Ще свиеш ръката си и ще кажеш: „Всичко онова, което Бог е вложил в моята ръка, аз ще го изпълня. Туй, което Бог е определил, ще стане".

* * *

Като станете сутрин, благодарете на Бога, че главата ви е на място, че сърцето и тялото ви са на място и започнете работата си с тях. Алфата и омегата на нещата е да благодарите.

* * *

Посред нощ, в 24 часа се добива Божията Мъдрост, когато всички спят, тогава ще повдигнете очите си към Онзи, Който ви е създал, ще излеете душата си, ще благодарите на Господа, че живеете. Посред нощ ще принесете молитва с благодарно сърце за благата, които ви са дадени.

* * *

Затвори си очите, ушите, устата и злото ще изчезне от света.

* * *

Златото е проводник на чистия живот. Човек, който няма злато в своята кръв, в своите мисли, чувства и постъпки, той е сиромах човек.

Ако смущението дойде в ума, сърцето и тялото, краят е вече дошъл.

* * *

В божествената светлина, за която аз ви говоря, има 12 цвята, които за в бъдеще ще ги изучавате, сега са известни само седем.

* * *

Трудолюбието, любезността, побоищата, споровете произлизат от червения цвят.

* * *

Светлината организира мозъка на човека. Топлината организира неговото сърце, кръвообращението му, а пък силата организира мускулната му система. Когато на човека тялото му страда, силата му е малка, физическите сили не са организирани. Когато нашите мисли не са организирани, и силите не са организирани.

* * *

Погрешките причиняват страдание, а грехът причинява смърт. Грехът е зараза, болест, по-лош е и от проказата. А погрешките са малки недостатъци, които причиняват страдания и зависят от това, че известни способности не са развити, или: ако мускулите на стомаха са слаби, човек ще страда от стомах, храната няма да се смила добре. Ако диафрагмата е слаба, дишането ще бъде слабо. Ако топлината у човека е чрезмерна, той ще почне да съхне. От чрезмерна топлина и от чрезмерна сухота хората боледуват. Дан Колов (известен български борец) е умрял от студ.

Сухотата и топлината, като се сменят, става едно смалява-не, едно нарушение на кръвообращението. Всички хора, които страдат от туберкулоза и гръдни болести, страдат от нарушение на кръвообращението на капилярните съдове -става едно вътрешно изстудяване.

* * *

Челото трябва да бъде открито, то събира светлината. Долната част на челото, над веждите, събира други лъчи на светлината, средната част събира друг вид. Всяка част на челото събира различна светлина. Горната част на главата събира топлина - там е религиозното чувство.

* * *

Ако имате достатьчно топлина, сърцето ви ще бъде здраво. Ако имате достатьчно светлина, умът ви ще бъде здрав.

Не може да бъде един човек силен, ако не е добър. Доброто е сила.

* * *

Има една любов, която е важна. Като кажа на един болен: „Аз те обичам" и той стане от леглото, оздравее, значи, че наистина го обичам.

Несвареният боб дори и свинете не бива да го ядат, той е опасна храна. Бобът, много хубаво сварен, е полезен за бъбреците.

* * *

Обичайте вашето сърце, което Бог ви е дал. Не позво-210

дявайте вашето сърце да се цапа. Обичайте тялото си - не допущайте тялото ви отвътре да се цапа, защото постъпките цапат тялото. А от цапане на тялото се явяват всички кризи в живота. Желанията, неестествените мисли проникват във вашия ум и затова страдате.

Причината за стегнатия стомах е, че си ял храна, която те мрази. Всяка храна, която ти създава прекрасно настроение, тя е за тебе, тя има отношение към тебе.

* * *

Цярът за заболелия черен дроб е: не мрази никого! Има една спотаена омраза, която разстройва черния дроб.

Всяко чувство, което размътва главата на човека, е пиянство. Да крещиш - това е пиянство.

* * *

Дотягането винаги показва, че умът не е на място и чувството не е на място.

Лекарят, който лекува, е вътре в човека. Лекарят отвън донася един малък импулс, поощрение, казва ти: „Ще оздравееш" и тези думи ще ти помогнат повече, отколкото да мислиш, че той с лекарства ще може да те излекува.

* * *

Тези мехурчета, дето ви излизат по езика, се дължат на някои лоши думи, които сте изрекли по адрес на ваши приятели.

* * *

Хваща ви ревматизъм в коляното. Защо в коляното?

Защото сте престъпили някоя добродетел. Добрите думи се кредитират от краката. Заболи ви лакътя - престъпили сте правдата. Не говориш както трябва - ще те заболят устата, или на езика пришки ще излязат, или гърлото ще те заболи. Не мислиш както трябва, ще те заболи главата. Не обичаш хората както трябва - ще те заболи коремът.

* * *

На ноктите е написано всичко, кой от каква болест има да боледува, какви са мислите и чувствата му.

* * *

Пръстените ви трябва да са от най-чисто злато, без никакви примеси, за да помагат. Ако носите от най-чисто злато и от най-чисто сребро пръстени, ще страдате по-малко. Ако материалните ви работи не вървят, носете сребърен пръстен на Меркуриевия (малкия) пръст - Меркурий ще уреди работите. Ако нямаш вкус, чувство към красивото и към изкуствата, сребърният пръстен ще го носиш на безименния пръст. Ако искаш да станеш по-съвестен, по-справедлив, носи го на средния пръст. Ако искаш да имаш благородни чувства, носи го на показалеца. Ако искаш по божествен начин да постъпваш, носи го на палеца. Ако нямате сребро, мислено ще туряте на пръстите си пръстени. Невидим пръстен ще носите.

* * *

Светлината, която ни огрява, произтича от умове, които са съвършени. Топлината произтича от един извор, който е съвършен. Въздухът, който дишаме, произтича от един център, който е съвършен и всички блага произтичат от този съвършен център.

* * *

Щом храносмилането не е правилно, винаги има главоболие.

Мисленето е храносмилане. Правилното мислене е свързано със стомаха.

* * *

Някой мисли, че като физически е близо до мене, ще придобие нещо. Това е физическо разбиране - да иска да е близо. Колкото физически сме по-близо, толкова по-зле.

При венозното течение материята идва от противопо-ложната страна на земята. Когато гъстотата на една материя е пред нас, имаме венозно течение, което трябва да се пречисти, пък когато гъстотата остане зад нас, тогава имаме артериално течение. За да разбираме любовта, не трябва да имаме гъстота пред нас.

* * *

Лъжите се размножават като микробите много бързо. Лъжата ще остави своите нечистотии в ума ти или в сърцето ти и ще ти причини вреда. Един микроб може да съществува, но ако ти не го приемеш в себе си, той не е вреден. Щом влезе в кръвта ти, той се размножава и от оставените от него нечистотии може да умреш. Лошите мисли са микроби. Силата на ума идва от правилната, добрата мисъл. В бюджета на невидимия свят е записано, че на теб ти се отпуска такава енергия за умствения свят, която е предназначена само за добро. Ти нямаш право да допускаш и най-малкото лошо чувство в сърцето си, понеже енергията, която Бог ти дава за сърцето, тази енергия е само за добри чувства. Ако влезе лошо чувство в сърцето, ти вече създаваш карма. Дава ти се сила в живота да постъпваш както искаш, но ти се дава тази енергия само за добри постъпки.

* * *

Човек, който е заченат в грях, той е всякога грешен. Той праведен не може да бъде.

Всякога, когато човек не знае как да постъпи, мисълта му е слаба, значи светлина няма.

* * *

Дотогава докогато попа мирише, човек не е здрав.

За да обича човек, трябва цялото му тяло да обича. Човек е сбор от голямо множество души, според мене са сто хиляди милиарда. Според учените са 300 милиарда души в тялото на човека.

* * *

Зад закона е принципът. Зад принципа е любовта. Зад любовта е божественият дух. Не можеш да разбереш духа без любовта. Не можеш да разбереш живота, ако не постъпваш правилно.

* * *

Устата е мъжка, ухото е женско. Ухото само възприема.

Устата възприема и заповядва.

* * *

Не сте взели пари, но сте станали гарант и на основание на вашето доверие са му дали пари. Ще плащате заради него. Той е ял и пил, но вие ще плащате, щом сте му гарант.

* * *

Избягвайте да бъдете близо до хората физически.

В света, ако искаш добре да ти върви, ще вършиш волята Божия.

* * *

Страдате или защото не мислите право, или защото не чувствате право, или защото не постъпвате право.

Всеки човек може да бъде добър и умен.

* * *

За да заминете за другия свят, трябва да дойдат най-малко три ангела. Един ще ви носи на ръце и двама ще ви ескортират. Други ще ви нападат и тези двама ще ви бранят. Ще има неприятели, които ще ви атакуват от всички страни. Благодарение на тези двама ангели ще преминете тази опасна зона, за да влезете в другия свят. По някой път сте неразположени, защото ви атакуват лоши духове. И като няма кой да ви помага, загазвате, затварят ви и вие с години може да стоите в този затвор.

* * *

Има растения, от които като свариш и само се полееш

с тази вода, може да се подмладиш. Кори, листа от дървета и растения се варят 10-15 минути, 4-5 пъти в годината се облееш и се подмладяваш, но за това се иска специално знание.

* * *

Когато правите едно движение надолу, показва, че сте били растение с корените към центъра на земята. То е венозно течение. Тази кръв трябва да се върне към центъра на земята и да излезе от центъра към другата повърхност, която е обърната към слънцето. Едно течение трябва да мине през нашия ум, да се преобрази. То е нашият дух, който се е озарил от божествената светлина. Този стремеж трябва да възприеме някаква сила, за да се преобрази.

За да правиш правилно гимнастическите упражнения, трябва да имаш правилни отношения към всички същества, които Господ е създал.

* * *

При всяко движение, което правиш, ти трябва да мислиш, за да бъде то от полза и да е силно. Не мислиш ли, енергията се изразходва, без да има полза.

Силният човек не се оплаква. Той носи раните си и върви напред.

* * *

Да се изкачва човек по високите върхове, това значи да се обменя със силите на природата. Освен физически човек се обменя с планината и духовно. Изкачвате ли се по високите върхове, вие се освежавате и повдигате мислите и чувствата си.

* * *

Щом водата е поставена на силен огън, не може да не кипне.

Много интензивният живот изтощава сърцето, ума, тялото, волята. Без добро няма здраве.

* * *

Ако можете правилно да произнесете името на златото, то веднага ще дойде при вас.

Щом нервната система е разстроена, любовта е далече от този човек. Любовта регулира всички енергии в човешкия организъм.

* * *

Чрез вашите добри мисли, чувства и постъпки събирате материал за строеж на вашето бъдещо тяло, сърце и мозък. Какъвто материал съберете, това ще съградите.

Главата боледува, защото няма светлина, сърцето боледува, защото няма топлина.

* * *

Когато човек се преуморява и изтощава организма си, той се отклонява от нормалните условия на здравето.

* * *

„Кажи само реч и ще оздравее момчето ми". Или: „Понеже Ти разполагаш с власт и сила, кажи на болестта да си отиде; щом й заповядаш, тя ще си отиде, ще напусне момчето ми". Христос може да заповяда на болестта, защото зад нея стоят разумни същества, разумни сили.

* * *

Под животински живот разбираме първичния живот, който още не е организиран.

* * *

За да помогнете на ухапан от змия, трябва да имате здрави зъби и веднага да изсмучете отровата и бързо да я изплюете. Също, щом направите погрешка, веднага я изсмучете и хвърлете навън. Оставите ли я известно време в себе си, анализирате ли я, тя ще ви отрови.

* * *

Добре е да отглеждате фикус. Той е безплодно растение, но дава нещо от себе си. Който иска да забогатее, нека го отглежда; той внася разположение и спокойствие в човека.

* * *

За усилване на енергията, за активност отглеждайте червени череши. За усилване на вярата - сини сливи. Отглеждайте плодове, цветя, растения, чрез тях ще се лекувате. Като ги обработва, човек познава тяхната магическа сила. Всеки трябва да има в градината си по няколко лехи чесън, лук, магданоз.

* * *

За в бъдеще ще обновявате тялото си, без да спите, но това ще стане, когато се научите правилно да излизате от тялото си.

Човек, щом не може да оправя противоречията в живота си, преждевременно си заминава. Нормално е човек да живее 120 години.

* * *

Link to comment
Share on other sites

В зависимост от смущението в човека има сърдечно, умствено и волево налягане. Кръвното налягане се предизвиква от нечиста кръв и се цери лесно с пиявици. Но сърдечното и умствено налягане как ще церите?

* * *

Някои смущения стават причина за подпушване на известни енергии, които текат в сърцето, ума и цялата нервна система. Човек е акумулатор, в който се преплитат енергии.

* * *

Смущенията внасят известен род киселини в организма и го рушат.

* * *

Чрез волята си човек може да се подмлади - достатъчно е да си внуши някаква положителна мисъл, толкова светла и права, за да разбие всички отрицателни мисли, които са го съсипвали в продължение на години.

* * *

Вие трябва да правите с погрешките си така, както с нечистите дрехи: поставяте ги в топла вода, натривате ги добре със сапун, оставяте ги да покиснат, после ги перете един, два, три пъти, докато излязат чисти; после ги слагате на слънце да съхнат. Сами ще си перете дрехите, няма да

ги давате навън други да ви ги перат. Както перете дрехите си, така ще перете и погрешките си.

* * *

С чесъна могат да се лекуват много болести.

 

 

Една от причините за злото в света е, че хората са дошли по-близо един до друг, отколкото трябва.

* * *

Омразата е злото в човека. Тя е твърдо вещество, което трябва да се разтопи. Като пуснете топлината в сърцето си, ще разтопите злото.

 

 

За да се освободят от туморите в своя организъм, хората трябва да мислят право. Няма по-хубаво нещо от правата мисъл.

* * *

Няма защо да се кланяте на слънцето, но онова, което то дава, трябва да се приеме и обработи. Човек трябва да приема енергия от слънцето за своя мозък, за дробовете, за стомаха и тялото си. В тази енергия е скрита разумността. Светлината на слънцето не идва от слънцето, но от божествения дух. Светлината е признак на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на земята. Тази топлина ни подкрепя и възраства.

* * *

Щом искате да изядете една ябълка, ще я държите известно време в ръката си, ще й се порадвате, ще я помиришете, ще се поразговаряте и тогава ще я изядете.

Количеството на външното злато е пропорционално на количеството на златото, което е в кръвта. Златото носи живот, здраве, свежест. Стремете се към придобиване на злато, за да освежите мисълта си, да облагородите чувствата си и да подкрепите здравето си. Богатството е вътрешна органическа необходимост на човека. Когато някои въстават против богатството, те имат предвид богатство, което е само условие, а вътрешното е възможност. Ако златото не влезе в кръвта, човек не може да се ползва от него. Златото е складирана слънчева енергия, наречена прана, а тя е крайно необходима за всеки - от нея зависи здравето. Праната се съдържа в слънцето. Затова се препоръчва на хората да излизат сутрин рано, да приемат по-голямо количество прана. Някои се взират в слънцето, искат да видят праната и тогава да я възприемат, а това е безсмислено. Достатъчно е десетина минути да се постои преди и след изгряването на слънцето във възприемателно състояние, за да възприемат онова, което им е нужно. След това възприетата енергия трябва да се обработи.

* * *

Тялото трябва да е чисто, за да влезе божествената енергия в него. Тя ще влезе през мозъка като мисъл, през сърцето като любов, през тялото като сила. Влезе ли тази божествена енергия в човека, тя преустройва организма му и ще види, че всичко, каквото пожелае душата му, ще го постигне.

Миризмата на цветята е в състояние да премахне скръбта на човека и да оправи настроението му.

* * *

Не вярвайте на светия, на когото дрехата е скъсана и мръсна, на когото ръцете, краката и тялото са нечисти, на когото ноктите и косите са мръсни. На куци и глухи светии не вярвайте. Светията е красив, разумен, жизнерадостен, където мине, носи живот здраве, светлина.

* * *

Човекът е един малък свят, който се поддържа от божествените енергии на възвишените същества и светове.

* * *

Всеки човек, който има азот в себе си, е спокоен, търпелив, а зад всеки елемент се крие разумна сила. Ако може да влезе във връзка с тази разумна сила, човек ще владее елементите, т.е. те всякога ще бъдат в негова услуга. Добре е човек да разбира законите, на които се подчиняват елементите, за да може да се ползва от тях. Ако разбира законите на кислорода, горението ще става правилно в организма и човек ще бъде здрав. Ако разбира законите на водорода, ще има пластичност и мекота. Ако разбира законите на въглерода, ще знае как е създаден органическият свят - въглеродът съдържа условия за организиране на живота.

* * *

Материята на земята е изгубила своята първоначална чистота и ефирност, каквато някога е имала. Тя е била хиляди пъти по-лека от водорода. По отношение на първичната материя водородът е много гъст, като каша.

* * *

Не е достатъчно да знае човек какви храни подхождат на неговия организъм, но трябва да знае и условията, при които известна храна може да се асимилира от организма. При добре асимилирана храна само непотребните вещества се изхвърлят навън, но ако храната не е добре асимилирана, заедно с непотребните вещества се изхвърлят и потребните. Ако човек знае и може правилно да се храни, да мисли, да чувства, да постъпва и да говори, той се е натъкнал вече на условията за подмладяване.

* * *

Страхът - това са умствени микроби; съмнението, подозрението, омразата - това са все микроби.

* * *

На пълния човек подхожда сух, слаб. Хората трябва да се сближават така, че силите им да се уравновесяват. Мускулната и нервна системи в пълния човек са повече намазани с мазнини, затова е по-разположен и колата му не скърца. Мазнините са акумулатори на топлинна енергия. Който няма вътрешни мазнини, лесно губи топлината си. Слабите се нуждаят от мазнини.

* * *

Въздухът е носител на електричество и магнетизъм; тази енергия минава през носа и обновява нервната система. Добро разположение човек може да изкара от въздуха. Чрез въздуха може да застави мозъка да мисли правилно,сърцето да работи правилно, стомаха да работи нормал-но. Боли те нещо, защото не мислиш правилно. С поетия въздух в човека влизат през носа божествени мисли. Божието благословение през горната част на мозъка слиза перпендикулярно към физическия му мозък, после през носа, отгдето излиза навън. Едно вдишване, задържане и издишване се равнява на едно упражнение, затова ви препоръчвам сутрин, на обяд и вечер да правите поне по шест дихателни упражнения, съсредоточено, спокойно, диафрагмата да се вдига и спуска бавно, да се свива и разширява. Една от причините за сърцебиенето, задуха и някои гръдни болести се дължи на изместването на диафрагмата от естественото й положение. Ако диафрагмата се издигне по-високо, отколкото трябва, дробовете и сърцето се притискат и не действат правилно. Като поеме човек дълбоко въздух, диафрагмата се връща на мястото си. Направете опит, като дишате да четете молитвата „Отче наш". Ако нещо ви боли, ще дишате и ще мислите за мястото, което ви боли. Ако сега задържате въздуха три секунди, увеличавайте задържането всеки ден; достигнете ли 30 секунди задържане, ще можете да се справите с много болести. Главоболие, стомах, гърди, парализа - всичко това изчезва.

* * *

Като диша дълбоко и правилно, човек възприема Божието благословение в себе си и всички процеси в организма стават правилно. Ако човек не диша правилно, никакви лекарства не могат да му помогнат.

Преди да се разгневите или да говорите лоши думи, дишайте!

 

 

Щом мислите за погрешките на хората, дишайте дълбоко.

* * *

Ако ви боли корем или стомах, поставете лявата си длан с пръстите надолу на корема. Върху лявата ръка поставете дясната, пак с длан надолу, и дишайте дълбоко.

* *

Всички нещастия произтичат от това, че обичаме себе си повече, отколкото трябва, и от безлюбието, което имаме към другите.

 

 

Щом отправите ума си към Бога, ще се възстанови вашият мир.

* * *

Който не диша правилно, устата му мирише неприятно. Който диша правилно, и кръвообращението му е правилно. От каквато и болест да страдате, търсете помощ в дълбокото дишане. Няма болест, която да не може да се лекува чрез дишане. Дишайте и пейте на болките си.

* * *

Като дишате добре, вие ще можете свободно да излизате от тялото си, когато пожелаете. И тогава няма да умирате от задушаване, но ще излезете свободно от тялото си.

* * *

Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане, от правилното мислене и чувстване. Като слушате своя вътрешен лекар как да дишате, ще изправите всичките си недостатъци. Каквото ви липсва, ще го набавите, като подобрите дишането си.

* * *

Дишането помага за оформянето на човешкия характер, усилва светлината на ума и топлината на сърцето. Правил-ното дишане прави лицето красиво. Ако човек не диша правилно, лицето и ръцете рано се набръчкват, остаряването идва преждевременно. Набръчкването се дължи и на разстройство на черния дроб. Някой казва, че не може да диша, защото много се измъчвал. Нека се измъчи малко, нека прави усилие, това инертно естество да се махне. Ще дишате спокойно, без да вдигате раменете си, без да се кривите, безшумно.

 

 

Като работи съзнателно върху себе си, човек става красив и физически, и духовно.

* * *

За да бъде мъжът относително здрав, трябва да бъде широк в плещите и раменете, а в долната част тесен, никакъв корем!

 

 

Силният, високодуховен човек може да борави с материята на греха и на злото, защото знае законите, чрез които да ги трансформира. Които не разбират тези закони и се опитват да спрат злото, вместо да го ограничат, то взема по-широки размери.

Сърцето има на разположение триста милиарда клетки, които дружно работят за човека, пречистват кръвта му и я препращат до най-отдалечените части на тялото.

* * *

„Господи, благодаря Ти, че си влязъл в мен" - поемаш въздух и приемаш Божиите блага в себе си. Като издишаш, ще кажеш: „Благодаря ти, Господи, че остави своето благословение в мен". Цял ден ще дишаш и ще викаш Господа, така ще се разговаряш с него и ще благодариш за всичко. Боли те крак - докато не мине болката, не преставай да викаш и да дишаш дълбоко. Дишай и издишвай само през носа, в никакъв случай през устата. Бог вдъхна живот през носа, а не през устата.

* * *

Ако стомахът е разстроен, по-хубаво да погладуваш няколко дни, отколкото да ядеш каквото и да е.

* * *

Кое е забраненото дърво, от което човек не трябва да яде? Това дърво има много наименования: безлюбие, омраза, ненавист, злоба, славолюбие, завист, лъжа и други. Всичко нисше, подло, отрицателно, което разваля и разрушава човека, е свързано с познаване на доброто и злото. Вън ш но то е облечено с красиви дрехи, а плодовете му са позлатени така, че безлюбието да прилича на любов и злото на добро. Ако си ял от това дърво, не можеш да се освободиш от последствията освен чрез страданията и пречистването. Без страдания няма обновление, няма възкресение.

Бог е вложил в човека едно чувство сам да открива къде има злато в природата. Само в океаните има около десет милиона разтворено злато. Който има любов към златото, той може да го намери.

* * *

Любовта и мъдростта носят в себе си най-мощните козметически средства. Да се червисва и белосва една мома, това е временно изкуство. Ако тя знаеше законите, които управляват мисълта й, щеше така да насочи мисълта си, че да стане красива без външни помагала. Няма недъг, който мисълта да не може да оправи.

* * *

Циреят е зло, но без него е по-зле. Когато в организма на човека се насъберат много нечистотии, които не могат да излязат по обикновения начин, природата образува циреи, чрез които нечистотиите излизат навън. По пътя на най-малките страдания природата изхвърля нечистотиите.

* * *

По-добре е да забърсвате с влажна кърпа всичко, отколкото да метете, да вдигате прах и този прашен въздух да го дишате.

* * *

Много от съвременните хора са неразположени, че спят повече, отколкото е нужно, други, че спят по-малко, отколкото трябва; или за това, че едните работят повече, отколкото трябва, а други - не почиват колкото е нужно.

При силно разгневяване умират хиляди клетки, тялото е смутено, отпаднало след това, по три-четири дни човек не може да дойде на себе си, чувства, че в дробовете или другаде някъде е станало разрушение. Не бива човек да си унищожава клетките и да смущава сърцето си за какво ли не.

* * *

Трябва да опитате своята любов. Ако страдате от ревматизъм, а сте се подвизавали в една школа, кажете си: „В името на тази любов, която съм имал десет години, да изчезне моят ревматизъм". Ако ревматизмът ви изчезне, вие наистина сте имали любов, или ако твърдите, че обичате Христа и изречете горните думи, болките изчезнат, това значи, че наистина обичате Христа. Боли ви глава. Кажете си: „В името на Бога, когото обичам, да бъде това, което желая". Христос нали казва, че каквото попросиме в името на любовта, всичко ще бъде.

* * *

Сръднята за тялото е като една война. При такава война в тялото се унищожават множество здрави, разумни клетки. След това човек се чувства отпаднал и като разорен.

* * *

Земята е минала през няколко големи кризи. Минала е през полярната криза, в която са се оформили полюсите, после е минала през лемурийската криза - появяването на черната раса на земята и проявяването на злото. Черните хора са останали от онова време, от падането на хората;

след падането идва сегашната раса, но атлантската раса е онази, която е свързана с потопа и раждането на бялата раса. Сега земята е под друга криза.

* * *

Бог е взел материя от земята и е направил човека. Зародишът, това е само материята, с която майката разполага, но после идва духът, влезе в нея, взема тази материя и съгражда от нея дете.

Водата е символ на чистата материя. Ако духът и водата не присъстват едновременно, не може да се образува никаква форма. Щом няма форма, не може да се вмести никакво съдържание.

* * *

Божественият свят е свят на причините; духовният свят е свят на законите и физическият свят - на явленията. Главата на човека, това е причината за всичко. Законите седят в неговите дробове, а физическият свят в неговите стомах, ръце, крака.

* * *

Когато някой човек е стар, изнемощял, боледувал, много години, уморен от живота, той много по-лесно се освобождава от физическото си тяло, не се измъчва при отделянето на душата от тялото.

Но този, който се самоубива, вижда, че е толкова жив, както и преди да се самоубие, и е в страшни терзания, в окаяно положение. Усеща голяма празнота.

* * *

Веднъж замине ли си човек, той няма никакво право над златото, съкровищата, несметното си богатство, дори живее в страшна мъка, като гледа от онзи свят как се разпилява всичко. Затова и Соломон е прав: „Суета над суетите, всичко е суета".

Когато човек е в спящо състояние и със спящо съзнание, той само трупа, докато е на физическото поле, а сетне всичко оставя.

* * *

Сърцето трябва да има тази форма, която му е дадена първоначално. Човешкият мозък най-малко се изменя. Тялото може да се измени, да изгуби 30-40 килограма, мозъкът много малко губи от своето вещество, понеже е много добре организиран. Силата на човека седи в добре организирания мозък.

* * *

Когато умът се намира в своята подходяща среда, човек по-мъчно остарява.

 

 

Златото е добър проводник на жизнени енергии в човека.

* * *

Причината за студа е егоизмът. Един ден, когато хората се хармонизират по мисъл и по чувства, земята ще бъде обвита в топла обвивка. Тогава от слънцето ще идва такава енергия, че даже и Северният полюс ще бъде обитаем.

* * *

Материята на земята не е навсякъде еднакво тежка. Едната част на земята - Южният полюс, е по-тежка, а другата - Северният полюс, е по-лека, затова оста на земята е наклонена на 23 градуса.

Ако вярата на човека е слаба, и умът му е слаб. Ако надеждата му е слаба, и сърцето му е слабо. Ако любовта му е слаба, и духът му не може да се прояви.

 

 

Космите на веждите и на главата са антени, по които идват гласове от духовния и от божествения свят.

* * *

Дългият живот зависи от интензивността на любовта.

 

 

Сегашните хора са родени само от плът, затова ги очаква рано или късно смърт.

* * *

Щом се задръстват кръвоносните съдове, щом кръвта не циркулира добре, болестите идват.

 

 

Злата воля ражда болестите, а добрата воля, добрите мисли раждат здравето. Злата воля ражда глупавите хора, ражда лошите мисли, болестите, сиромашията.

* * *

Когато сте неразположени, прекарайте двата си пръста по дължината на носа няколко пъти в права линия, помилвайте го леко, внимателно. Носът трябва да е винаги в изправно положение. Той е от високо произхождение и не бива грубо да го търкате и чоплите. *

* * *

Ако дишането не е правилно, и мисълта не може да бъде правилна.

Като влезете в онзи свят, не трябва да имате никаква тежест. Ако имате тежест една хилядна от милиграма, не може да останете там. Средата там е толкова рядка, че по закона на земното притегляне вие веднага ще слезете тук на земята.

Животът се обуславя от правите божествени мисли. Божествената мисъл се отличава със свойството, че лекува. Където и да съсредоточите тази мисъл, където и до е болката, не се минават ден, два, три и болката минава.

* * *

В бъдеще земята ще мине през такава атмосфера, през огън и всичките лоши мисли, лоши и нечисти неща ще изгорят. Всички хора, които имат нисши трептения, ще изгорят.

* * *

Космите опадат от непослушание.

* * *

Всеки недостатък говори за известно отклонение от великия закон на живота. Всяка болест се дължи на недостатък в човека. Болестите се дължат на натрупване на такава материя, която предизвиква неестествен живот в човека.

* * *

Когато в думите на човека няма живот, това не е сладко говорене.

* * *

Когато измениш поведението спрямо жена си и децата си, тогава коремът няма да те боли. Също, за да не те боли коремът, ще вземаш по една чашка сварена лайкучка и ще пиеш на ден по една чашка, но ако не промениш поведението си, лайкучката няма да ти помогне. Без пари лекарства ви препоръчвам.

* * *

Когато противодействате на любовта, образува се триене между частиците на тялото, от което пострадват най-чувствителните частици на слънчевия възел и човек казва, че сърцето го боли. От триенето, което става в отделните органи, се явява отражение в мисълта. Вследствие на неправилното отражение мислите загубват своята акустика.

* * *

Влажното, мъгливо време не трябва да ви смущава. Мъгливите и влажни дни са по-добри проводници на божествената енергия, която идва отвън. Влажните дни са магнетични. Има организми, които определено се нуждаят от влага. В духовния свят влагата не е нищо друго освен добрите, благородните чувства.

 

 

Човек приема въздух, въздухът събужда мисълта. Когато диша правилно и благодари за въздуха, който приема, човек събира в себе си енергиите на мозъка.

* * *

Всяка болест не е нищо друго освен чистене.

 

 

Болестта идва като възпитателно средство да направи човека по-мек.

Има една сухота в човека, която се лекува само с болести.

* * *

За който умира, чаша лайка (лайкучка) или чаша пелин.

 

 

Божията любов има едно свойство, тя подмладява.

* * *

Ако нещо много ви тежи, няма защо да ходите и го разправяте по хората, но ще отидете в гората, ще се подпрете на десетина дървета, ще си изкажете мислено болката на тези мълчаливи приятели. Ще обиколите така десетина дървета и ще се приберете вкъщи.

Ако сте неразположени, пийте десетина дни подред лайкучка на гладно сутрин. В нея има нещо меко и лековито. Белият цвят показва, че тя е чиста и лековита, и щедра, готова да се жертва. Жълтият цвят показва разумност; горчивината й показва, че има нещо, което не е от висока култура. Горчивият вкус на някои растения показва, че те се отнасят към солите. Солите са солени или солено-горчиви, солено-кисели или стипчиви.

* * *

Солта носи живот, в малки количества, разбира се. Като яде солено, умът на човека се прояснява. Киселите и солените работи събуждат активност. Горчивите събуждат енергията.

Излизайте сутрин рано около изгрева на слънцето, да го погледате една-две минути, да си попечете гърба на слънце два-три часа, така главоболието и болките в гръбнака ще минат.

* * *

Няма защо да гледате слънцето с часове, една-две минути са достатъчни, щом изгрее, обърнете си гърба и кажете: „Искам да ми направиш една разтривка". Няма по-добри масажи от тия, които слънцето прави на гръбнака. За човека по-добър масажист от слънчевите лъчи няма. Ранните лъчи от зазоряването до към 10-11 часа са най-добрите. Ако не вярваш в силата на слънчевите лъчи, и си казваш: „Я оздравея, я не" - няма да имаш добри резултати. Когато се лекуваш на слънчевата светлина, ще мислиш само за светлината, за нищо друго. Достатъчно е да концентрираш ума си половин час към слънцето и слънчевата светлина, за да имаш резултат.

* * *

Който служи на Бога, той се подмладява.

* * *

Човек не може да бъде паметлив, ако умът му не е свързан със сърцето. За да развива паметта си, човек не трябва да ангажирва ума си с много мисли. При това искаш ли да изучаваш един предмет, ти трябва да го обичаш. Много методи има за усилване на паметта, но по-лесен от този няма.

Горчива е лайкучката, но лекува, и скърбите са горчиви, но лекуват.

* * *

От обичта ти към хората зависи твоето дългоденствие. Също, за да живееш дълго, трябва да мислиш, чувстваш и действаш красиво.

* * *

Дренките лекуват много болести, освен това придават на човека устойчив характер, твърдост.

Първоначално, когато човек не е съгрешавал, никакви излишъци не са оставали от храната в неговия организъм. Това малкото, което е оставало, се е изпарявало чрез порите. Впоследствие, когато човек е изменил на Божия закон, когато любовта е влязла в сегашната фаза на живота, тогава са почнали да се отделят големи излишъци от организма.

* * *

Тези, които ядат свинско месо, често боледуват.

* * *

Има случаи, когато човек получава удар от слънцето. Слънцето ли е виновно за това? Не е виновно слънцето, но нечиста кръв има той. Между 11 и 15 часа трябва да се излиза с шапка. Ако главата ви е здрава и кръвта чиста, може и без шапка в големите горещини.

* * *

Когато ядете жито, пък и друга храна, с любов, вие извличате всичко, което се съдържа в него, но ако ядете без любов, нищо не може да извлечете. Всички болести,

които имате, може да лекувате с жито.

* * *

Според индусите акашата е нещо, което изпълва цялото пространство и вечно съществува. От нея се образуват всички форми. Тя е нещо, което седи неподвижно на едно място. Тя мяза на голям аристократ, който не работи, а вечно почива. Втората същина е праната, която вечно съществува, това е силата, от която излизат електричеството и магнетизмът. Тя създава техните форми. Етерът, въздухът, водата, кометите, всички планети излизат все от праната и акашата. Зад праната и зад акашата седи нещо друго, което ние не знаем какво е, каква е неговата същина. За да се ползва от праната, човек трябва да изучава нейните закони, защото от неправилното разпределение на праната в човешкото тяло произлизат различни болести, главоболие, туберкулоза, лошо храносмилане. Ако в мускулите не е правилно разпределена, явява се ставен ревматизъм. Науката за праната има за цел да разпредели тази енергия равномерно между всички органи и клетки, за да не страдат. Човек не може да има здрав организъм, ако не разбира законите на праната. В този смисъл дишането не е нищо друго освен метод за акумулиране на праната. Защо човек трябва да постъпва правилно? За да може да събере праната и да я употреби правилно. Ако умът, сърцето и волята ти не работят както трябва, ти ще се лишиш от праната, която ти е необходима. Мисълта в човека трябва да е свързана с праната, която идва от слънцето. Човек с мозъка си, със своята мисъл акумулира праната от слънцето и оттам я изпраща по цялото тяло. Ако те боли известен орган, ти можеш да извадиш част от събраната пра! 1,1 в мозъка и да я отправиш към болния орган, да го лекуваш, той има нужда от тази енергия.

* * *

Целта на религията е да събере прана от слънцето, която е тъй необходима за цялото човечество. Религиозните хора събират тази прана чрез сърцето си, а учените я складират, за да може цялото човечество да се ползва от нея.

* * *

За да дишате правилно, вие трябва да свържете ума си с истината, да хармонизирате сърцето си, да сте в хармония с доброто, а волята да е в хармония с правдата. И тогава, като отправите ума, сърцето и волята си към праната, тя влиза в тялото и направлява неговите функции.

* * *

Ако не обичаш Бога, не можеш да имаш силен ум.

* * *

Всеки човек, добър или лош, всякога оставя своето влияние върху вас. Ако вие бяхте ясновидци, щяхте да видите, че от всеки човек се отделя една тънка материя, която пада като сянка върху онзи, с когото се среща. И вследствие на тази сянка този човек изпитва неразположение.

* * *

Само Бог е любов и когото тази светлина озарява, само той я познава.

* * *

Ето една задача: да живееш като човек, да мислиш като ангел, да обичаш като Бога.

Свободен човек е този, когото го калят, но не могат да го окалят, като го горят, да не могат да го изгорят.

 

 

Над всеки хороскоп стои Бог и Той разполага с човешката съдба.

* * *

Само когато човек мисли, може да има любов.

 

 

Ореха ще го хванеш с два пръста, ще го счупиш и ще изядеш ядката. Няма да го чупиш с чук или камък, или с крак. С ръка ще го стиснеш и разчупиш. Може и с двете ръце да се счупи.

* * *

Обичаш Бога и боледуваш. Щом боледуваш, не Го обичаш. Щом обичаш Бога, сиромах не можеш да бъдеш, нито болен.

* * *

Как се прави млечен компрес: 2-3 литра прясно мляко (за предпочитане биволско) се сварява. Преди да се махне от огъня, се пресича с лимон и оцет. Бърка се, докато се пресече. Прецежда се, поставя се на тензухена торбичка, зашива се, отникъде да не прониква въздух, поставя се на болното място. Хубаво се завива като компрес. Така стои 12 часа. През ден се слага този компрес.

* * *

Щом изгубиш подтика на любовта, старостта идва.

Богатството е една възможност да завържеш приятелство с хората.

* * *

Когато дойде страданието, кажи: „Аз съм човек, способен да разбера едно страдание".

 

 

„Който ме люби, възлюбен ще бъде и ще има живот". Любовта е, която може да поддържа живота. Щом човек изгуби любовта, той вече постоянно умира.

* * *

Хората умират от безлюбие.

 

 

За да кажеш, че можеш да дадеш, трябва да бъдеш силен.

* * *

Истинската сила, която създава човека като човек, е любовта.

 

 

Единственото лекарство, което спасява човека, е любовта. Без любовта ти ще починеш. С любовта ще се въздигнеш. Без любовта няма въздигане, нито има живот.

* * *

Възкресение - когато човек разбира как трябва да живее по един разумен начин.

 

 

Кръвното налягане е съсирване на венозна кръв във вените. Набрала се е кръв и тя наляга. Налягането произтича от сгъстяването на кръвта. Когато човек иска да уреди живота си, когато желае да не страда, да не боледува, да не е сиромах, ще дойде кръвното налягане. Ако всички искате на земята всичко да ви е уредено, кръвното налягане ще дойде. Кръвното налягане го имат хора, на които всичко е уредено. Големите желания у човека зараждат известен род трептения, които сгъстяват кръвта.

* * *

Аз не вярвам в никакъв светия, който боледува. Светията няма свои болести, но може да носи болестите на другите - това вече е друго.

* * *

Който има злато в кръвта си, по-малко боледува. Хубаво е да носите златни пръстени, брошки, игли, гривни. На ваше място ако съм, щях да сменям пръстените си, ту на първия пръст, ту на втория, ще ги сменям на всички пръсти. Златото калява волята на човека, то е много ценно, то не се окислява, такива трябва да бъдат и мислите на човека. За в бъдеще ще се слагат златни инжекции - една стохилядна част от килограм злато ще се впръсква в кръвта и човек ще има положителни промени.

* * *

Хубаво е жените да носят дълги коси.

* * *

Ако си станал много мекушав или волята ти е отслабнала, добре е да се пострижеш като войник, до кожа. Ако си станал много груб, пусни си дълга коса.

Косите винаги да са причесани гладко. На нервните, сприхавите препоръчвам вечер, преди да си легнат, да разхвърлят косата си, да я разбъркат и после да прекарат пръстите си през нея няколко пъти, след това да си легнат и сутринта да я вчесат добре.

* * *

Косата играе роля на приемник и предавател на енергии от пространството и от самия организъм.

* * *

Добрият човек е хранен със специфична храна от невидимия свят. Иска ли човек да стане умен, той трябва да се храни със специална храна за ума. Иска ли да стане добър по сърце, той трябва да се храни със специална храна за сърцето.

* * *

Сутрин ще ядете за ума си, на обяд за сърцето си и вечер за тялото си. Трябва да се разграничат тези неща и да се поставя всяка храна на своето място.

* * *

Ако е за червенината на лицето, тя трябва да дойде от храната, ако е за светлината на очите, тя трябва да дойде от светлите мисли. Ако човек маже къщата си отвън, защо да не маже и лицето си? Но като маже лицето си, той гради само 25 на сто, а руши 75 на сто. Ако тази мазилка идва отвътре, тогава 75 на сто придава, 25 на сто отнема. Не съм против козметиката, но ако се употребяват външни средства, те трябва да бъдат най-доброкачествени. Ако искате да имате червени устни, прекарайте през призма червените лъчи, наблюдавайте ги дълго време, насочвайте ги към устните си мислено.

* * *

Искате ли да придобиете здраве, разтривайте от време на време устните си с малка чиста мека кърпа.

* * *

Духът е сбор от напреднали същества, които са работили и живели милиони години, вследствие на което са изработили методи за работа. И ние трябва да се ползваме от тези методи.

* * *

Гениалният е плод на усилията на много учени и умни същества преди него.

 

 

Златото и скъпоценните камъни имат голяма цена, когато са сложени на пръстите, а не да стоят заровени или затворени някъде.

* * *

В свещените книги е писано, че човек е създаден от пръст, от земя. Това е едното естество на човека. Второто му естество е това: Бог е вдъхнал в човека дихание и той е станал жива душа - духовното естество на човека. Едното естество на човека е от земята, а второто - от духа.

* * *

Когато петната на слънцето се увеличат, има повече влага, повече дъждове на земята и по-голямо плодородие, но и по-големи студове.

Злото има за цел да обезлюди земята. Има същества на земята, които са създадени от черната светлина. Те искат да погълнат всички хора, да ги направят черни. Те са успели една част от хората да направят черни.

Когато човек започне да греши, лицето му потъмнява и се явяват бръчки по него, той изгубва своята красота.

* * *

Не мислете, че човек, като умре, отива в онзи свят. Според мен къщата на човека се продава и той остава на пътя. За да не е на пътя, веднага му се дава една квартира и той се настанява като кираджия ту при майка си, ту при баща си, ту при сестра си или пък при някой приятел, а не е в никакъв друг свят.

* * *

Висшите трептения на любовта, като минават през тялото, го прочистват. Като се влюби човек, един поток на любовта от невидимия свят минава през него и той се подмладява.

 

 

Възкресението не е нищо друго освен божествената любов, която ще озари съзнанията на всички хора.

* * *

Ако забележите, че тялото ви е станало сухо, ще вложите малко влага в него. От сухото тяло се произвежда един сърбеж.

 

 

Всички бъбречни болести се дължат на недостатъчно количество на живата вода в организма, която е необходима за пречистване на бъбреците.

* * *

Сухо ли е тялото ти, ще внесеш малко от живата вода в него. Как ще приемеш тази жива вода? Ще влезеш в банята, ще пуснеш горещия душ, колкото можеш да търпиш и през всичкото време, докато водата пада върху тебе, ще четеш „Отче наш". Ще правиш това няколко пъти, за да проникне тази вода в порите и болест ще изчезне, сърбежът ще престане.

* * *

Когато имаш екзема, когато си намислил да огорчиш някого, когато си намислил да правиш престъпление, спри се, прочети си „Отче наш". Прочети я бавно, спокойно, съзнателно, веднъж през деня за ума, веднъж за сърцето и един път за тялото.

* * *

Всичката храна, която хората възприемат, е донесена от слънцето. Ангелите са я донесли. Светлината, която имаме, е сбор от хилядите лъчи от милиони същества. Ангелите са я донесли до нас тази светлина. Като приемаш въздух, също ще четеш „Отче наш". Вие все бързате и затова обезсмисляте нещата.

* * *

Оценявайте човека по неговата същина, а не по неговата външна форма.

* * *

Почивката е едно, а пък спането е друго.

Казвате: „Да се освободим от тялото си". Значи искате да се освободите от божественото. Не трябва да се освобождавате от божественото, но да се научите да го цените.

* * *

Видите ли, че някой хърка, веднага направете няколко паси над главата му и всичко ще мине.

* * *

Когато дойде някой човек в дома ти, ще го уважаваш заради божественото в него. И това ще направиш заради себе си. Ако се отнасяш зле с някой човек, ти пакостиш на себе си.

* * *

Има едно тяло в човека, което никога не се разрушава. Това тяло е божествено. Върху това тяло вечността пише онова, което човек прави и е направил досега.

 

 

Правилното дишане е тогава, когато човек диша през цялото си тяло, през порите, кожата, дробовете.

* * *

Всички хора имат космически пулс, който действа в цялата природа. Той движи сьрцата на всички хора. На всеки човек е определено колко енергия да възприеме.

 

 

Понякога човек спира тази енергия отгоре така, че и сърцето му може да спре. Някога той не може да регулира тази енергия, вследствие на което сърцето бие бързо.

Сърцето много бързо бие, когато върху него дойде много космическа енергия. Когато сърцето слабо бие, това показва, че кръвта е стегнала клапите, та енергията отвън не може да приижда. Но сърцето може да спре и отново да се възстанови неговата деятелност.

* * *

Яденето е потребно, но трябва да се образуват мускули, не мазнини. Лицето трябва да е изтъкано от фини мускули, които да изразяват фини мисли, чувства, добродетели. Затова трябва да се храни човек умерено и с доброкачествена храна.

* * *

Когато ви дойде наум една лоша мисъл или искате да си отмъщавате някъде, а не можете, колебаете се, идете и покопайте в някоя градина или изкопайте една дупка и там в дупката кажете лошата мисъл или дума, и я заровете. Носите ли тази мисъл в себе си ще се пръснете от напрежение.

Здравият човек никога не трябва да губи своята пластичност. Като станете сутрин,, направете няколко движения, подвижете се напред-назад, клекнете, станете, пак клекнете, завъртете се, поклонете се и т.н.

* * *

Долната част на ръката трябва да е мека и нежна; загрубее ли - това е лош признак. Огрубее ли ръката отдолу, значи, че и сърцето е огрубяло. Ако горната част на ръката е по-фина, това значи, че умът е по-благороден от сърцето.

И калта лекува, стига да знаете коя кал и как да я употребявате.

* * *

Всяка тревога носи една ужасна отрова. Тази отрова действа по един кабалистичен закон на числата. Днес се разсърдите, утре се разсърдите. За свое добро не се тревожете.

* * *

Бог е най-близо, когато имате най-големите страдания.

* * *

Изучавайте лицето на човека, неговите движения -няма нищо скрито-покрито в човека. Един ден всяко престъпление и всяко добро дело ще се фотографира, фотографията ще се извади от вашия мозък и всичко ще излезе наяве.

Ако очите са мътни - стомашната система е разстроена. Ако очите са като стъклени - студени, остри, нервната система е разстроена.

* * *

Ако бих ви описал точно какво представлява месната храна, не бихте я вкусили. Не бихте я помирисали. Вие още не сте се освободили напълно от вкуса към нея. Ние сега само минаваме за вегетарианци. Въздухът е пълен с животинки, които ние дишаме. Тия дребните микроби са много опасни.

* * *

Човек, който лъже, е осакатен умствено и душевно. С лъжата човек вреди, покварява себе си. Няма по-грозна смрад от лъжата. Това е онази психическа кал, в която с хиляди години тъне човек. Това е смрад. Вонята, която се разнася от клозетите, е нищо в сравнение с лъжата.

* * *

Всички хора, които отричат Господа и питат какво нещо е Господ, и от тях нищо няма да остане. Ако не вярвате, ще го проверите.

* * *

Може да са ви неприятни червата, дебелото черво, черният дроб, но без тях няма живот и идват всички болести, които мъчно се лекуват. Хипохондрията се явява от разстройството на черния дроб. Неврастенията се явява от разстройството на черния дроб, лошото храносмилане - също. Черният дроб се разваля от интензивността на чувстванията. Също, когато в човека се зароди крайно честолюбие и страх. Крайно обиденият човек иска да си отмъсти, същевременно се и страхува, страхът го задържа и този страх се отразява зле на черния дроб. Постоянно в хората се възбуждат личните им чувства и страхът.

* * *

Ако един човек много мига, разбираме, че условията, при които живее, са много лоши, има много прах, та чрез мигането се очистват очите. Когато се подобрят условията на живота, и мигането става по-рядко. Това е вярно и по отношение на дишането. Охтичавите хора дишат много бързо. Доброто здраве зависи от промеждутъка на вдиш-ките. Един гневен човек диша бързо и плитко, разстоянието между вдишките е малко. Ако можете да правите пет вдишки на минута, ще бъдете далеч по-здрави, отколкото ако правите 20 вдишки на минута. При 20 вдишки енергията, която е във въздуха, остава неизползвана. При много студен въздух ще дишате в стая, добре проветрена.

* * *

Щом отслабва силата на тялото ми, това значи, че съм в противоречие със себе си.

Не изнасилвайте очите си. Четете повече на обикновената слънчева светлина, да не напъвате очите си на слаба електрическа светлина.

* * *

Мозъкът има светлина. Мозъкът е един орган, който развива слънчевата светлина. Мозъкът я приспособява и превръща. Увеличаваме ли светлината, здравословното състояние се подобрява.

* * *

Ако вие погледнете с разбиране, ще видите, че има хиляди същества, които се намесват в процеса на вашата мисъл. Има безброй същества, които идват и съдействат, за да се постигне вашата мисъл. Това е закон.

* * *

Седрах, Месах и Авденаго не бяха евреи. И Христос не беше евреин. (За огъня да се види - 22.1Х.1939 г.).

* * *

Слънчевият възел акумулира топлината, която идва от слънцето и я превръща. Слънчевият възел, сърцето знае какво става вътре в слънцето и онова, което стана там, ще стане и вътре у нас. Ние не можем да се избавим от последствията на космическия процес, който става в природата. Ние участваме във всички блага, които са в слънчевата система, но участваме и в дефицитите на слънчевата система. Всяка година се отделя от бюджета по малко и за нас, когато има печалба.

* * *

Един ден ние ще разберем това слънце, в което се проявява Бог, в което Бог живее и изпраща светлина. Освен това слънце, което виждаме, има друго слънце, божествено слънце, което никога не залязва. Великите посветени имат вечен ден, за тях слънцето никога не залязва, те виждат слънцето навсякъде, за тях материята е прозрачна и виждат земята отвсякъде.

* * *

Заболи те крак, защото си го удрял, тряскал, не си бил внимателен с него. Намажи го със зехтин, поразтрий го. Разтривките са милувки, ще го милваш и ще му се извиниш. Ако говориш на крака си, той ще оздравее. Заболи те око - пак същото, не си бил внимателен с него, или си го преуморил, или си го напрашил, нямал си добра обхода към него, падат ти косите, ухо те боли, мускулите те болят, сърцето боли, все същата причина - нямал си обхода към тях.

* * *

Веселостта е способност, която принадлежи на божествения свят. Да бъде човек весел, не е качество на физическия свят. Да бъдеш разположен духом, това е качество на духа.

Сега зъболекарите правят изкуствени зъби, а за в бъдеще зъболекарите ще култивират зъбите, както днес култивират растенията. Заболее някой зъб, отиваш при зъболекаря, той ще го извади и от своята градина ще извади едно вещество, при което зъбите растат и ще си посадиш нов, здрав зъб.

* * *

Христос срещна преди две хиляди години една разплакана майка, че детето й умряло. Той я погледна, смили се над нея, каза на детето да стане и то стана. Само Христос може да направи това, само онзи може да го направи, който има любов към Бога, и към когото Бог има любов.

* * *

Голямо знание се изисква, за да бъде човек носител на любовта.

* * *

Колко пъти човек се преражда? Безброй. Има 777 прераждания, 12 божествени прераждания и 777 кардинални. В тези 12 прераждания се срещат сродни две души и живеят в хармония, като се срещнат, цяла една еволюция образуват на земята. Засега онова, което трябва да живее у нас, го няма, не взема участие в нас. Ние се намираме в един свят самотен и живеем неразбрано. Никой с никого не се разбира.

Когато лошите и грешните хора възприемат словото на праведните и го приложат, светът ще се оправи. Чрез добрите хора Бог говори, а чрез лошите хора Бог възприема лошото и работи.

* * *

Кармата се дължи на нисши и непросветени духове, които оказват противодействие на божествените енергии.

 

 

Ябълките са за тониране на нервната система.

Орехите съдържат фосфор и са отлична храна за мозъка. Житото много добре влияе на сърцето.

* * *

Трябва да се намери някой, който да даде сила на болния, и ще се уравновеси положението, понеже има обич, има готовност и самоотричане в силния и здрав човек.

* * *

Светлината носи безсмъртие в себе си.

* * *

Колкото може да живеете без въздух, без храна на земята, толкова ще може да живеете без Бога. Бог е още по-голяма необходимост. Като умрете, въздух няма да имате, вода няма да имате. В невидимия свят има тънък въздух, който ще дишате. Душата ще диша етер, т.е. ще изважда въздух от етера и чрез него ще диша.

Много пъти не знаете как да си легнете и затова не спите добре. Ще си сложите главата на север, а краката на юг, ще се отпуснете, тялото да бъде право, а не сгънато, ръцете също до тялото прави, освободете се първо от тревожни мисли; умът да е свободен.

Всеки народ има строго определено място и тлемии космичен човек със свое предназначение. Българите изпълняват мисията на черния дроб. Дотогава, докато българите изпълняват службата на черния дроб за храносмилането на човечеството, работата ще върви много добре. Гърците са сърцето. Сърцето трябва да препраща кръвта навсякъде по тялото, но като се дойде до храносмилането, черният дроб работи. Той е фабрикант. Ако той не работи, с какво ще се занимава сърцето? То ще изпраща онази кръв, която черният дроб е изработил.

* * *

Някой болен, закъсал много, идва при мене и аз му казвам: „Иди си, ще оздравееш", но той не ме разбира, не вярва, и тогава казвам: „Иди на лекар, има специалисти". Връща се след една година и казва, че е още по-зле, чувства се осакатен. Казвам: „Иди си, ще оздравееш". „Ама как ще оздравея?" Казвам: „Иди при лекарите". След известно време пак идва. Ходил по лекари, но не е добре. Казвам: „Иди си, ще оздравееш". Той най-после рече: „Ще те послушам".

* * *

Бих ви препоръчал всяка вечер да си измивате краката с топла вода и малко да ги поливате, пръстите също. Но носете никога тесни и къси обувки, за да нямате мазоли. Докато не направите краката си свободни и щастливи, и вие не може да бъдете щастливи.

 

 

Ние сами сме си най-големите мъчители - било с лоши мисли, било с тесни дрехи и обувки, било с лоши постъпки.

* * *

Шапките да са свободни, отгоре да има въздух между главата и шапката; шапките да не са накривени нито надясно, нито наляво, но сложени направо.

 

 

Сърцето на всеки човек е еврейско, умът му е арийски, а стомахът - монголски.

* * *

Главата е създадена, за да възприема божествената светлина, сърцето - за да възприема божествената топлина, а стомахът - за да възприема божествената сила.

 

 

Мисъл без чувства, чувства без мисъл - нищо не струват.

* * *

За щастливия човек няма нещастие. Нещастни сме, защото не разбираме нещата. Щастието зависи от ума, сърцето и волята. А пък вие имате ум, сърце и воля, тогава защо сте нещастни?

* * *

Топлината и добротата вървят заедно. Светлината и благостта вървят заедно.

* * *

Един ден идва при мен дама от висшето общество да ме пита какво да прави, тъй като животът с мъжа й станал невъзможен. Аз й казах: „Имам цяр, с който можеш да си помогнеш - ще ти дам само една доза". Този цяр е любовта. Любовта е цяр срещу всички болки. Ето как ще го приложиш. Ще напишеш на една книжка „Любовта е цяр за всички болести". След това ще изгориш листчето, ще събереш пепелта и ще я туриш в една чашка с вода и двамата ще пиете. Тя не разбра тази работа, мисли, че буквално й говоря, мисли, че несериозно съм отговорил на болките. Ако напише това изречение на листче както трябва, с мисъл, и да тури книжката в огъня, любовта няма да изгори. Ако изгори, нека изпие пепелта. Нека направи опит.

Ангелите са съвършени хора, които са излезли от първата човешка раса. „И направи Бог човека по образ и подобие свое". Това е божествено творение. След това идва историята на човешката раса, за която се казва, че Бог взе пръст и направи от нея човека, вдъхна в него дихание и той стана жива душа. От човешката раса излизат и пеперудите, и животните, които слизат заедно с хората на земята. Някой дух слиза във вид на кон, на вол, на котка и прочее. Кой стои по-високо - млекопитаещите ли, които дойдоха да помагат на човека, или хората? Те са по-стари от хората, значи има условия да са по-умни. Те заеха ниска служба, ползват се от по-ниската си форма, за да служат, да помагат.

* * *

Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си". Значи това е живото дърво, от което, като ядеш плод, ще оздравееш. Като приемеш от неговите мисли, ти се просвещаваш, като възприемаш от неговите чувства, ти се облагородяваш и ставаш силен, като знаеш как той постъпва и като постъпваш като него.

* * *

Умът, сърцето и волята трябва да вземат участие във всяко движение.

Всяка вечер, като си лягате, внесете в ума си мисълта, че можете да изправите очите си, ушите си, устата си, носа си, с такива положителни мисли ще видите как постепенно ще се измените.

 

 

Ако изопачите мислите си, ще изопачите своето лице. Ако изопачите чувствата си, ще изопачите своя нос. Ако изопачите постъпките, ще изопачите своята брада - волята си.

* * *

Човек, като стане много лош, започва да мирише лошо. Краката му миришат, устата му мирише, ръцете.

 

 

Някои от болестите се явяват вследствие на дребни микроорганизми, които се загнездват в дробовете, стомаха, ставите и прочее.

* * *

Ревматизмът може да се дължи на напластяване на неорганични вещества в ставите, но според мен причините за всички болести се крият в човешкия ум, сърце и воля. Ако човек иска да премахне болестите си, първо трябва да се научи да мисли. Един човек мисли ли правилно, не може да боледува.

Ако човек не мисли правилно, ще има болки в главата си. Ако не чувства правилно, ще има болки в дробовете си, ако не постъпва правилно, ще има болки в стомаха.

* * *

Разболеете ли се, сами ще се лекувате, това е правата страна. Щом започват да ви лекуват други, това е кривата страна. Ще си сварите лайкучка и ще пиете. Препоръчва се индийско орехче, после домашно вино, стоплено и поръсено с чер пипер. После може понякога малко ракия. Друг път се препоръчва кисело мляко.

 

 

Щом обичаш Бога и Бог те обича, веднага може да се излекуваш.

* * *

Старото - човек да обича себе си.

Новото - човек да обича ближния като себе си.

 

 

Второто сърце на човека е слънчевият възел, стомашният мозък. Той има работа с храносмилането. Около него има лунна линия. Черният дроб е луна около слънчевия възел.

Черният дроб има работа с храносмилането и нашите чувства. Когато черният дроб е разстроен, човек винаги е неразположен духом. Песимизмът произтича от зле оформен черен дроб. Нарича се черен, защото от него излиза черна светлина, т.е. светлината се губи.

Всички хора, които почервеняват, не мислят. Пожълтяват ли, започват да мислят.

Като намериш нещо, което не е хубаво, изпъди го навън. Например, можеш ли да обичаш един нетърпелив човек? Или как ще обичаш един мърморко, който неспирно мърмори? Или как ще обичаш един вечно недоволен човек? Каквото и да направиш за него, е все недоволен.

* * *

„Бог е любов" - това е цяр за сърцето.

 

 

Свободата е разумно ограничение.

* * *

Обичта е възвишен живот.

Любовта създава корените, а обичта - клоните.

 

 

Всякога, когато се намирате в безизходно положение, мислете за Бога.

* * *

За да може човек да живее 969 години като Матусал (библейски герой) при сегашните условия, той трябва да има от какво да се интересува. Не мислете, че само физическият свят е хубав. Той е само предговор на живота. Не мислете, че само вие сте видимите хора, които живеете на земята. Между вас, между хората на земята живеят още много същества, които вие не виждате.

* * *

Хората трябва да обичат, за да бъдат силни.

Жената е направила една погрешка, искаш да я набиеш, кажи: „Заради Господа няма да я бия". Някой има да ти дава пари, иде ти да го набиеш, кажи: „Заради Господа няма да го бия, ще му простя дълга". Знаете ли какво щеше да стане със света, ако всички хора бяха се решили поне в един ден или в една седмица да направят нещо добро заради любовта? Голяма промяна би настанала в света.

* * *

Растенията отделят от себе си такива частици, които говорят за тях чрез приятна или неприятна миризма. Всеки човек отделя от организма си особен род частици, които също се разпространяват във въздуха, при това главата отделя един род частици, ръцете - друг, и т.н. Отдалече още можеш да разбереш по миризмата един човек здрав ли е или не. Ако е здрав, от него лъха приятна миризма. Ако умът, т.е. мозъкът е здрав, вие ще видите, че от главата му излиза една приятна, мека светлина както при светиите. Във всички хора според степента на развитието им е и тази светлина. Хора, на които сърцето е добре развито, имат магнетична сила. От тях се отделя особен пламък, свещен пламък, който се разпространява далеч от тях. Ако храносмилателната система е добре развита, от такъв човек лъха една сила, лъха здраве и жизненост. Този човек върви изправен, строен.

* * *

Ако изчезнат растенията на земята, човек ще изгуби голяма част от своите сили. Всякога охтичавите хора, със заболели дробове имат болни растителни клетки в дробовете. Щом растителните клетки в дробовете боледуват, охтиката е готова. Който мрази, неговите дробове боледуват, растителните клетки отслабват, явяват се пукнатини и в тези пукнатини се натрупват бацили, които образуват язви. Някой път и в мозъка се образуват язви. Причината за мозъчните язви са неправилните мисли, чувства и постъпки.

* * *

Ние се намираме в една нова епоха, когато се създава третият Адам. Той се създава от първия и втория Адам, а когато нещо се създава, настават ред катаклизми. До втория Адам целият свят е бил неустроен.

* * *

Ако кръвта ти е чиста, и десет пъти да те ухапе една въшка, бъди спокоен.

За в бъдеще всички трябва да имате знанието да се подмладявате. Сега използвате козметически средства. Не съм против тях, но те не дават нужния резултат. Искате устните ви да бъдат червени. Намажете ги леко с червило, но само вие да си ги гледате, като излизате, изтрийте ги. Поразходете се, подишайте чист въздух, устните ви ще станат червени. Ако прекарате през ума си чисто червения цвят няколко пъти на ден и насочите този чист ален цвят към устните, ще си помогнете.

* * *

Един благороден човек има отлично чело, отлични очи, устни, вежди, уши, брада.

Било е време, когато Южният полюс е бил горе, а Северният - долу. Било е време, когато полюсите са имали хоризонтално положение. Сега имаме 23 градуса до перпендикулярното положение на полюса. Земната ос е наклонена на 23 градуса. Когато земната ос дойде в перпендикулярно положение, ще има най-хубавите условия за живеене. Този перпендикуляр показва, че Северният полюс ще бъде свързан с божественото начало, с мъдростта. Женският принцип ще бъде свързан с любовта долу. Северният полюс означава нашата глава, а Южният - нашият стомах. Симпатичната нервна система представлява стомашният мозък. Едната система е фирма за произвеждане на магнетизъм, а другата (мозъкът) - за произвеждане на електричество. Когато съществува хармония между мозъчната и симпатичната нервна система, мисълта и чувствата функционират много правилно. Кръвообращението става правилно и всички органи работят правилно. Разстрои ли се симпатичната нервна система, черният дроб и жлъчката започват да боледуват. Лицето пожълтява.

* * *

Когато симпатичната нервна система работи правилно, човек има мир в себе си, тогава той разбира нещата и нe се смущава, не губи лесно равновесие.

* * *

Един човек, който носи мъдрост в мозъка си, който носи любовта в сърцето си, който може при случаи да излиза вън от тялото си, е неуязвим. Той е уязвим само ако е дошъл да се жертва за изкупление на хората както Христос. „Имам власт да положа душата си, имам власт и да я взема".

* * *

Заглъхват ви ушите. Постете пет, шест, десет дни. Ако заглушаването не престане, постете 15 дни и повече, докато мине всичко. Ако изгубите зрението си - постете 40 дни, посветени на Любовта и Мъдростта, прекарани в пост и молитва - тогава няма недъг в човешкия организъм, който да не се подчини.

* * *

Човек не е такъв, какъвто ние го виждаме. Човекът е същество почти без тежест. Ти на земята не можеш да го претеглиш с никакви везни. Ако го извадиш от тялото, почти никаква тежест няма. Всичкият багаж, който носи със себе си, едва ли има 33 грама.

* * *

Раждането не е само физически процес. Раждането е едновременно процес на човешкия ум и на човешкото сърце. После се въплътява една мисъл отвън да се сгъсти, както сега се сгъстяват някои газове под натиск отвън и образуват течни газове.

* * *

Ако ти не любиш - изсъхваш. Ако ти не мислиш - ставаш тъмен, добиваш един сивочерен цвят.

* * *

Ако имаш необходимите трептения в себе си на лъчите на светлината - червен, жълт, син и т.н., ти можеш да влезеш във връзка със слънчевите жители, те, като говорят, образуват светлината и я пращат по целия свят. Светлината е техният говор, затова е толкова приятна.

За мен червеното означава един енергичен човек. Ако увеличиш червения цвят, котелът се пръска. Ако увеличиш жълтия цвят, главата се пръска, ако увеличиш виолетовия, силата ще се обърне в тирания. Някой станал чрезмерно чувствителен - да се намали малко жълтият цвят, нервите са се разстроили.

* * *

Ако външната храна не се възприема от организма, тя не позволява човек да се развива добре. Ако знанието, което човек възприема, не допринася своето, то не може да стане част от ума на човека. И доброто трябва да стане част от човека, силата също. Човек се ползва само от това, което става част от него, което влиза в съгласие с неговия организъм. Ако хлябът или светлината, които влизат в човека, го измъчват, той не трябва да ги приема.

* * *

Това, което мислиш, можеш да го постигнеш. Мисълта трябва да бъде много интензивна, за да постигнеш това, което желаеш.

* * *

Може да усилвате здравето си, като правите мислено упражнения. Почувствате слабост в ръката например: като станете сутрин, ще вдигате бавно, полека ръката си и ще си представяте, че вдигате тежест от един килограм, после два, на третия ден - три килограма, и т.н. Като дойдете до положение да вдигате до 100 килограма, ръката ви ще се усили. Ще видите, че опитът, упражнението е от значение.

 

 

Няма мъчнотия, която човешкият ум да не може да премести.

* * *

На всеки седем години тялото се изменя, подновява се.

 

 

Ако не вярвате на жълтия цвят, как ще дойде мисълта у вас?

* * *

Сутрин ще започвате с червения цвят, на обяд с жълтия и вечер със синия.

 

 

Човек, който диша, без да мисли, ще заболее и човек, който се храни, без да мисли - също ще заболее. Мисълта и чувството при тези два важни процеса са абсолютно необходими. Ако не обичате една храна, колкото и да е полезна, вас няма да ви ползва. Между човека и храната трябва да има една вътрешна връзка. Живата храна, която приемате, може да стане част от вас и в това именно се състои истинският живот, предава се на вашия живот нещо. Здравето е прииждане на новия живот в човека. Чрез мисленето и чувстването приижда живот.

* * *

Ако храната, която ядеш, не се превръща в кръв, и въздухът, който дишаш, не образува горение, топлина у тебе, на какво здраве може да се надяваш?

* * *

Холерата уморява само хора с нечиста кръв.

* * *

Ако в твоя живот влезе една лоша мисъл, тя ще се размножи така бързо, както микробите, и ще ти причини смърт. Ако нисшето влезе в тебе, но кръвта ти е чиста, то не може да ти причини вреда. Чистият човек, с чиста кръв не умира от микроби.

* * *

От какво дойде смъртта в света? От непослушанието. Яденето от забраненото дърво не беше предвидено за хората, не беше предопределена такава храна. Бог каза да се яде от дървото на живота, а не от дървото за познаване на доброто и злото. Когато мислиш добре, когато се храниш добре, когато любиш, ти се храниш с плодовете на живота.

* * *

Змията, която изкушаваше Ева, беше ангел във форма на змия. Според стария език змия значи същество, много разумно, което може да се приспособява при всички условия.

* * *

Това, което сега става, не е раждане.

* * *

Бог взе материя (13-то ребро) от Адама и направи от него жената, но той не я роди. След това вдъхна дихание в нея.

Ева - Йехова. Ева е кръстена на Бога. Адам представлява разумната душа, носител на духа, т.е. който създава душата.

Духът у вас - това е Адам. Душата у вас - това е Ева.

* * *

Кажи на човека доброто и не мисли. Ползата е голяма.

 

 

Онези, които разбират, насаждат кокошката, когато месечината започва да се пълни, на новолуние до пълнолуние, та пиленцата да се раждат пълнички.

* * *

Живеят онези хора, които едновременно живеят в божествения и в човешкия свят. Човешката любов е отражение на божествената любов. Тъй както светлината на слънцето се отразява чрез месечината. Слънчевата енергия се прелива чрез нас, предава се чрез нашия мозък. Нашият мозък засега играе ролята на светлината на месечината. Онова, което дава живот в човека, то не се намира в главата на човека. Сега се подготвя нещо ново, което отпосле ще стане глава на човека. Туй, което мислим, и не става, и да стане, то ще причини страдания.

* * *

Умирането не е нищо друго освен най-голямото ограничение, което може да се даде на едно същество. Ограничение, но не изчезване.

* * *

Ако страдаш от ревматизъм, потопи краката си в топла вода да постоят 10-20 минути, измий слабините си и кажи: „В името на Божията Любов ревматизмът да ме напусне". След като призовеш Любовта, всяка болест, всяка мъчнотия, всяко страдание, изчезват. Те са дадени като условие за връзка между човешката душа и Бога.

 

 

Гърбавият човек не може да бъде честен.

* * *

С мисълта си човек се чисти.

 

 

Ритмусът на слънцето или ранните слънчеви лъчи са най-благоприятни за човека. В слънцето има един голям трансформатор, който изпраща енергия по цялата земя. В слънцето има и специален трансформатор за всеки човек на земята. Всеки човек приема специално изпратените за него светлина и енергии. Всеки човек има трансформатор, който приема специалната светлина, изпратена за него от слънцето.

* * *

По някой път пелинът действа лечебно. Лошият човек ще го обичаш за цяр.

* * *

Природата е намислила да създаде от вас нещо много хубаво, не й противодействайте. И като се радвате, и като страдате, и като падате, и като ставате, и като се раждате, и като умирате, каквото и да става с вас имайте пълна вяра, че това, което тя прави, е за ваше добро.

* * *

Когато си силно концентриран в своята мисъл, в своето сърце, воля и сила, никое животно не може да те нападне.

* * *

Който има много бръчки по лицето, се е тревожел за нищо и никакво.

* * *

Когато наливате нещо в чаша или чиния, нека малко да прелива дори, но да не е празна с един-два пръста чашата или чинията.

Поклоните са най-хубавата гимнастика. Който страда от ревматизъм, да прави най-малко по сто поклона.

* * *

Любов трябва да има в движението на нашата кръв, в пулса на нашето сърце, в движенията на нервната система, в нашия мозък, в очите. Ако любовта функционира в целия организъм, във всички системи - мозъчна, симпатична, дихателна, храносмилателна и др., тя ще внесе дълговечен живот.

* * *

Бог чрез светлината постоянно се влива в нас. Бог чрез въздуха, чрез водата и храната, чрез всеки човек и всяко растение, чрез всяко камъче, чрез всяка дъждовна капка се влива в нас. Една дъждовна капка капне над нас - това е Божието присъствие в нас.

Ние сме заобиколени от безброй свидетели, които работят за нашето повдигане. Като минавате покрай някое цвете, спрете се, помилвайте го, помилвайте и тревата. Радвайте се на всичко. Радвайте се на росата, походете малко боси по нея.

Онова, което мисълта съдържа, е важно.То е същественото.

* * *

Знанието е голяма тежест. То не е за болни хора, нито за слаби.

* * *

Водата е проводник на нещо велико. Проводник е на умствените сили и колкото проводникът е по-добър, толкова силите, които минават през този проводник, ще извършат повече работа.

* * *

За да не те боли глава, ще се примириш и ще обикнеш всички, с които си в несъгласие. Щом не обичаш, ще боледуваш.

 

 

Човек трябва да пие повече вода и да я обича.

* * *

Светлината, която е приятна за очите, е и полезна. Звукът, който е приятен за ушите, е и полезен. Храната, която не е приятна за устата и стомаха, е вредна. Стомахът с лоша храна не иска да се занимава, връща я.

* * *

Човешката душа е една монада (физ. - елемент), но на земята няма такива везни, които да могат да я претеглят. Човешката душа е далеч по-малка от атома, но има една огромна мощ, огромна сила.

Колкото повече се разредява материята, толкова по-мощна става. В хомеопатията има лекарства от трийстото деление и се употребяват за лекуване. Ако вземете една капка вода и турите една капка от някакъв цяр, то е първото деление. Ще вземете шише от един литър вода и ще турите една капка от първото шише. От второто ще турите една капка в трето и т.н. до тридесето деление. От тридесетото деление ще дадете на болния. Алопатите пък поддържат, че силни дози са нужни за лечение.

* * *

Мозъкът е много добре организиран и въпреки това предстои му още по-добре да се организира.

* * *

Ако човек яде половината на това, което сега яде, ще си удължи живота. Човек трябва да разбира скритите сили, които провидението, великото в света, е вложило в материята. Ако човек е разположен, ако има трезва, права и свежа мисъл, когато разбере причините за нещата и законите, и ако неговата воля разбира явленията в света, яденето в него ще бъде правилно.

* * *

За да бъде човек плодоядец или вегетарианец, непременно трябва да има любов. Тази именно любов ще достави хранителните вещества, които са необходими за организма. Любовта е най-хубавата храна. Дълговечният живот зависи от любовта.

Главата на бъдещия човек ще бъде гола, но ще бъде красиво оформена. Той ще бъде разумен, паметлив, прозорлив, благоразумен, ще обича реда и порядъка. От челото му ще излиза светлина. Той ще се движи като една светеща топка, която ту ще се увеличава, ту ще се намалява, ще бъде изтъкан от светлина.

* * *

Сама по себе си светлината не се движи, тя е инертна. Светлината е безпощадна. Тя изкарва всички неща навън. В света има нещо по-велико от светлината, което хората не знаят.

* * *

За в бъдеще всички сухи и лоши, и нечисти неща ще изгорят, ще остане само чистото по земята. Северният и Южният полюс няма да са студени, защото ледът ще се стопи. Всички хора, които имат нисши трептения, ще изгорят.

* * *

Сърцето на човека е малко, но изтласква на ден по сто хиляди литра кръв, а в годината четири милиона литра кръв. Каква грамадна работа извършва то! Сърцето удря 75 пъти в минута. Какво означава числото 75? Това показва, че сърцето се нуждае от сол и основа, а не от киселина. Причините за болестите на човешкото сърце се дължат на това, че в него се вливат повече киселини, а не соли. Засега солта му е малко. Солта уравновесява нещата. Думата сол означава равновесие. Не можеш да бъдеш умен, ако нямаш в себе си сол. В един дом децата са солта, майка им е основата, а бащата - киселината. Когато майката и бащата се съединят, ражда им се детето. Ако солта образува едно хубаво съединение, т.е. ако детето има отличен ум, отлично сърце и отлична воля, това означава онази сол, която не обезсолява. Но ако при бащата и майката няма това хубаво съчетание на активна, творческа и разумна сила, детето няма да бъде онази сол, която никога не обезсолява.

* * *

Животните са били най-напред с човека в рая, но като съгрешил човекът, с него заедно и животните излезли вън от рая. Тогава те са говорели като човека, но после са изгубили езика си. Когато човек поправи погрешката си, ще се върне в рая, а заедно с него и животните.

* * *

Когато противодействате на любовта, образува се триене, от което пострадват най-чувствителните частици на слънчевия възел и човек казва, че сърцето го боли. От триенето, което става в отделните органи, се явява отражение и в мисълта. Вледствие на неправилното отражение мислите изгубват своята акустика.

Една необходимост е човек да слезе от невидимия свят на земята, да придобие ровка материя, която да вземе със себе си, да я занесе в горните светове и там да я обработи. Някой казва, че му дотегнало на земята да живее. Дотегнало или не, трябва да живее, да събере от ровката материя.

* * *

Въздухът събужда мисълта. Когато диша правилно и благодари за въздуха, който приема, човек събира в себе си енергиите на мозъка и може да чува неща, които другите не чуват.

* * *

Жена - значи дева, която носи божественото благословение. Мъж - значи човек, който носи божествената мисъл.

* * *

Болестта е чистене. Хората боледуват, защото има нещо нечисто в тях, станали са груби, недоволни, намусени, взискателни. Когато дойде болестта, те омекват. Има една сухота в човека, която се лекува само с болести.

 

 

Ако роптаете от една малка болест, ще дойде по-голяма. Колкото повече роптаете, толкова повече болестта ще се увеличава и по-дълго време ще стои.

* * *

Растенията водят чист живот и вие, като ги обикаляте или се подпирате на тях, ще ви олекне.

 

 

Киселите и горчиви храни събуждат активност в човека. Като говоря за солените, киселите и горчиви храни имам предвид минимални дози.

* * *

Ако не вярваш на силата на слънчевата светлина и си казваш: „Я оздравея, я не", разбира се, че няма да имаш резултат. През това време умът ти ходи по търговия тук и там и не можеш да се ползваш съзнателно от светлината,Когато се лекуваш на слънчевата светлина, ще мислиш само за светлината, за нищо друго. Достатъчно е да концентрираш ума си половин час към слънцето и слънчевата светлина, за да имаш резултат.

* * *

Човешкият ум е много разсеян. Искаш ли да съсредоточиш ума си, започни да се занимаваш само с един предмет.

* * *

Ако искаш да имаш отличен ум, ще го впрегнеш на най-хубава работа.

Ако искаш да имаш благородно сърце, ще го впрегнеш в най-благородната работа.

Ако искаш да имаш хубаво тяло, трябва да си готов да работиш с това тяло и най-тежката работа.

Докато не свършите работата си на земята, не може да заминете за онзи свят.

Link to comment
Share on other sites

Духът - това е разумното в човека, великото начало. Бог, Който работи в човека.

* * *

Всичко, което е божествено, задръж за себе си, а човешкото ще остане за тор за бъдещето, като тор на бъдещата култура.

* * *

Закон в природата: ако ти не дадеш ход на божествената любов в сърцето си, в мислите си и в постъпките си, ще те мачка злото.

Добрите хора изнасят това, което лошите носят. От лошите хора излиза доброто, а добрите го раздават. Лошите хора - това са корените на растенията, които живеят в гъстата материя. Само корените могат да извличат от земята необходимите сокове за растенията. Растенията подемат тия сокове нагоре и после създават в тях сладките плодове. Ако корените не съществуват, никакви плодове няма да има.

* * *

Ако хората биха живели хармонично, то и природата ще се измени.

Студеното време е всякога мярка за увеличаване на човешкия егоизъм.

Много е мъчно човек да се моли за другите пред Бога.

* * *

Мислите и чувствата ти определят състоянието ти в света: какви приятели ще имаш, здравето ти - всичко зависи от мисълта.

* * *

Любовта внася основния капитал в живота.

Съдържание

1938-1939 година

От книгите: Двигатели на живота. Красотата на душата. Скръб и радост. Добрият език.

Що има вътре в человека. Закони на Любовта.

Езикът на Любовта. Големият брат.

Малкият брат ...................................................................... 5

1939-1940 година

От книгите: Двигатели на живота. Красотата на душата. Скръб и радост. Добрият език.

Що има вътре в человека. Закони на Любовта.

Езикът на Любовта

 

Беседи: Големият брат. Малкият брат.........................55

1939-1940 година

От книгите: Близо и далече. Смяна на състоянията. Първият момент на Любовта.

Път на зазоряване. Единственото богатство. Божествен и човешки свят.

Езикът на Любовта................................................... .,125

Петър Дънов Медицински и окултни правила

Второ издание

Редактор: Нейка Кръстева Коректор: Ралица Василева Художествено оформление на корицата: Велизар Стефанов

Формат 60x84/16. Печатни коли 17.5 Печат: ИПК „Родина“

Издава: Нова Българска Медийна Група Холдинг

Цена 5,00 лв.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...