Jump to content

Глава 07. ВСИЧКИ ПРОРОЧЕСТВА В КНИГА „ОТКРОВЕНИЕ” ДНЕС ВЕЧЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ.


Recommended Posts

Глава 7. ВСИЧКИ ПРОРОЧЕСТВА В КНИГА „ОТКРОВЕНИЕ” ДНЕС ВЕЧЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ.

40. Никой не може да знае какво се има предвид и е заключено в книга „Откровение“, без знанието на вътрешния или духовен смисъл на Словото, защото всичко в нея е написано в стила, подобен на пророческите книги на Стария завет, в които всеки израз има духовно значение, невидимо в буквалния смисъл на написаното.. Освен това съдържанието на „Откровение“ може да бъде обяснено в неговия духовен смисъл само на онези, които знаят какво ще се случи в края на дните с църквата , и това може да бъде известно само на небесата. Това е и смисъла на „Откровение“, тъй като духовното значение на Словото винаги е обърнато към духовния свят, тоест към състоянието на църквата както на небето така и на земята. Ето защо Словото е духовно и Божествено. Състоянието на църквата тук е описано в съответния ред. Оттук следва, че съдържанието на „Откровение“, не може да се обясни на никого, освен на този, който е получил откровение за последователното състояние на църквата на небесата. Църквата съществува на небесата, така както и на земята, което ще бъде казано в следващите глави.

41,1. Докато човек живее в света, той не може да види каква е Господнята Църква на земята, още по-малко, как в крайна сметка тя се обръща от доброто към злото. Това е така, защото хората, живеещи в света живеят във външните начала, и могат да виждат само това, което е очевидно за природния човек. Но каква е Църквата, относно духовните неща,тоест по отношение на нейното вътрешно начало, не може да се види на земята. Но на небесата това е очевидно, като при ярка дневна светлина, както ангелите мислят духовно, т.е., те виждат само това, което е духовно. Освен това там, са събрани всички хора, които са били родени в света от началото на сътворението, както е показано по-горе, и всички те са разделени в различни общества по качествата на доброто и вярата, които те притежават.(виж „Небе и ад“, 41 -50). По този начин състоянието на църквата и нейното развитие се вижда ясно от ангелите на небесата.

41.2. И такав „Откровение“ в неговия духовен смисъл, описва състоянието на църквата относно любовта и вярата, никой не може да знае какво е скрито вътре във всичко изложено, докато не му се открие от небесата, и не му се даде да знае вътрешния или духовен смисъл на Словото. Аз мога да кажа с увереност, че всички неща там, още повече, всяка дума съдържа духовен смисъл, представляващ пълно описание на всичко което се случва с църквата относно духовното и състояние, от началото и до нейния край. Тъй като всяка дума носи в себе си някакъв духовен смисъл, нито една дума не може да бъде пропусната без да се измени последователността на понятията във вътрешен смисъл.Ето защо в края на „Откровение“ четем:

и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество, Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга. (Откровение 22:19).

41,3. В много отношения са подобни и книгите на Стария Завет. В тях всеки предмет и всяка дума съдържат вътрешен или духовен смисъл, така че и там нито една дума не може да бъде отстранена. Ето за това по Господнето Божествено Провидение, е била загрижеността на много от преписващите писанията към най малките детайли в тях, и тези книги са запазени от времето съвършено непокътнати до последната йота. Провидението на Господа е съхранило светостта на всеки ред, буква, дума, които те съдържат.

42. По същия начин, вътрешен или духовен смисъл се съдържа във всяка дума, която се съдържа в „Откровение“, и този смисъл съдържа тайни за състоянието на църквата на небесата и на земята. Тъй като те могат да бъдат открити но не на всеки, а само този, който знае този смисъл и на който в същото време му е дадено да общува с ангели, да разговаря с тях духовно, този смисъл ми бе открит понеже написаното там беше непонятно за човеците, а в тази малка книжка е казано доволно много за това. Така че, бих искал да обясня „Откровение“ от началото до края, и да разкрия тайните, съдържащи се в него. Ще публикувам това обяснение* в продължение на две години, заедно с някои откъси от Даниил, които толкова дълго време са оставали тайна, защото техния духовен смисъл е бил неизвестен.

43. Никой няма понятие за вътрешния или духовен смисъл и не може да предположи, какво означава в“Откровение“ дракон, биещия се с него Михаил и неговите ангели; опашката на този дракон ще повлече една трета от звездите от небето, жената, която е родила младенец от мъжки пол, който бил почитан като Бог, и преследван от дракон излизащ от морето, излизащ от земята, имащ глава с множество рога, блудница, блудница с която блудствали земните царе, първо и второ възкресение, хиляда години, бял кон, предишното небе, неговите размери, стени, врата и основи от скъпоценни камани, разни числа, останали абсолютно непознати за всеки, който не знае духовния смисъл на Словото. Но всички тези детайли ще бъдат отворени в обещаното обяснение на „Откровение“

44.Трябва да се отбележи, първо, че всички пророчества, в техния небесен смисъл, днес са изпълнени. Бих искал настоящия труд да направя някои общи забележки по отношение на Последния(Страшния) съд, разрушаването на Вавилон, на старото небе и старата земя, които са преминали, новото небе, нова земя и Новия Ерусалим, така че да стане известно, че всички тези събития вече са извършени(са се сбъднали). Но не е възможно да навляза в подробности, докато не бъдат обяснени и описани както са в книгата „Откровение.“

*Това обещание е изпълнено през 1766г. с изданието „Апокалипсис О…….

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...