Jump to content

VIII. Величка Стойчева Б. Писма от Учителя Петър Дънов до Величка и Костадин (Кънчо) Стойчеви


Recommended Posts

VIII. Величка Стойчева

Б. Писма от Учителя Петър Дънов до Величка и Костадин (Кънчо) Стойчеви

1. Покана от Учителя Петър Дънов до Величка и Кънчо Стойчеви за събора във Варна през 1908 г.

Тръгнете на 14-ий Август за Варна.

(Свещеният подпис)

2. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 14.7.1909 г.

Любезна Е. Стойчева,

Получих писмата ви. Подвизавате се в добрия път на животът и Господ ще преобърне всичко да съдействува за ваше добро. Мъчнотията не е в започванието на една работа, но в нейното завършвание. Желая като добро семе да растете на добра почва. Всяка пръчка, която в мен пребъдва и приноси плод, Отец ми я очистя, за да принесе повече. Имайте жива вяра и тя ще внесе мир и радост в душата ви.

Относително вашето желание имайте търпение. Това става според разпорежданието на Небето. Ако се нареди, Аз ще ви съобщя.

Моя поздрав на всинца ви, Живейте в Духът на Божията Любов, тя ще хвърли виделина в душите ви.

Ваш Верен П. К. Дънов

Търново

14.VІІ.1909

3. Покана от Учителя Петър Дънов за събора на Веригата от месец юли 1909 г.

Веригата ще се срещне в Търново на 14 август. Очакват ви.

(Свещеният подпис)

Image_175.jpg

4., 5. Трите Закона на Веригата, 19.8.1909 г. - почерк на ученик с подпис на Учителя*

І

Люби Господа Бога Твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичката си сила. В Него ще намериш твоето здравие, твоето щастие и твоето блаженство.

II.

Люби ближния си както себе си. В него ще намериш основите за твоето подигание.

III.

Бъди съвършен както е Отец Твой съвършен. В Него ще намериш връзките на вечния живот, извора на всичките блага.

Все що попросите в Мое име, Аз ще го сторя.

Не бой се, малко стадо, Отец Ваш е благоволил да ви даде Царство. (Свещеният подпис)

6. Картичка от Учителя Петър Дънов от 9.5.1909 г., 8 1/2 ч. вечерта**

Image_176.jpg

Image_177.png

* Учителят е диктувал Трите закона на присъстващите на събора и после на всеки лист отдолу се е подписал със свещения подпис, но съкратен. Текстът на точки 4. и 5. е еднакъв, но написан с два различни почерка, със свещения подпис отдолу.

**Текстът е на картичката е: Познай Истината. Надежда. С инициали върху стих от Евангелието - Послание към Галатяните, гл. 5, ст. 14 „Защото всичкият закон в една реч се изпълнява, сиреч в тази: „Да възлюбиш ближнаго твоего както самаго себе си.” (бележки на съставителя Вергилий Кръстев)

7. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 3.10.1909 г.

София, 3.Х.1909

Любезна В. Стойчева,

Получих вашето писмо. Използвайте благоволението, което Господ в Своята благост ви дава. Живейте и вършете Неговата воля. Отваряйте сърдцето си Нему, за да ви озарява и просвещава вътрешно. Отхвърляйте настрани всички мрачни мисли, настрани. Уповайте с всичката си душа. Прилагайте Трите Закона повседневно. В съвършената любов нема страх, в пълното самоотричание нема тревога. И които се водят от Духа, те са синове Божии.

И тъй. нека Добродетелта да е основа в живота ви, Правдата - равновесие, Любовта - наслада, Мъдростта - веселие, Истината - Блаженство. А останалото, което ви не достига, Сам Тойзи, Който води всички съдбини със Своето зорко око, ще приложи. „Ако пребъдете в Мен и думите Ми пребъдат във вас, все що просите, ще ви бъде.” Така Господ е всекога верен и милостив към всички, които Го търсят с всичкото си сърдце и душа.

Животът е Божествено училище и блажен е този, който прилежава и си учи уроците, той ще пожени благите плодове на своя живот. Надея се, че всички с едно сърдце, с една душа ще вършите благата воля Божия. Ще растете в знание и мъдрост, ще обработвате плодовете на духа в себе си.

Така като живеете, ще мога да ви открия по-дълбоки тайни от великата книга на природата, в която Бог е вписал всичко отначало.

Ваш верен

П. К. Дънов

8. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 27.10.1909 г.

София, 27.Х.1909

Любезна В. Стойчева,

Получих писмото ви и ръкописа. Мислите изложени са добри. По въпроса за душата на жената ето що се казва: „И създаде Бог человека по образу своему, по образу Божию създаде го: мъжкий и женский пол ги създаде.” Тогава излиза, человекът е цялото, а мъжът и жената, това са двете лица на человека по проявление, а по същност са едно. Мъжът и жената, това са символи на человешкия дух и душа. Те ще се съединят, когато Бог влезе да живее в тях. В Христа, казва духът в Словото, нема мъжки и женски пол. И във възкресението те ще бъдат като ангелите. Следователно в полето на Мъдростта, в рая, в Третото Небе те ще се обединят. А тук, на земята, трябва да работят усърдно за това обединение. Духът, Който ще ги обедини, той е Божествената Любов. Когато тая Любов почне да действува в своята пълнота, тя ще роди исканите плодове. А любовта не дири своето си. Може да я четете.

В. В. [Ваш верен]

(Свещеният подпис)

9. Пощенска картичка от Учителя Петър Дънов от 16.4.1910 г.

Търново

16.ІV.1910

Л. С. [Любезни Стойчеви],

Получих вашия колет. Г-н Голов получи своя от Тодора. Прекарайте всички радостно и весело светлите дни. Ходете облечени във виделината на Христовото възкресение. Да възкръсне душата, това е человекът.

В. В. [Ваш верен] П. К. Дънов

10. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 8.7.1910 г.

София, 8.VІІ.1910

Любезна Госпожа Стойчева,

Получих писмото ви. Усилвайте вярата. Господ всякога преобръща неприятностите в живота на благословения. Стига да имате пълно упование в Него и да се стараете винаги да вършите Неговата добра воля. Как е вашият пациент сега? Съобщете ми, за да ви дам наставления. Надявам се да сте спокойни и весели духом. Не се плашете преждевременно от бурите на живота. Има много неща да се преминат и много уроци да се научат. Трябва чистота, трябва съвършенство в живота.

Моя поздрав на всички ви.

Ваш Верен

П. К. Дънов

11. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 16.7.1910 г.

София

16.VІІ.1910

Любезна Госпожа Стойчева,

Получих писмото ви и ръкописа и днес ви го изпращам обратно с пощата. Мисълта ви е добра. Правете песъчни бани на Стевка между 11 ÷ 12 часа при морския бряг. Ако и Коста прави, не ще бъде зле. Нека си прави измивки отвън на стомаха, слабините и седалището със слънчева вода, да прави леки гимнастически упражнения плавно, да диша дълбоко, да отправя ума си нагоре към Небето, да има вяра и упование в Господа, и всичко ще се уреди за добро.

Моя поздрав.

Ваш

П. К. Дънов

12. Наряд за работа и размишление върху думите, посочени в листа от Учителя, от 16.8.1910 г.*

1. Господ

2. Правда

3. Смирение

4. Послушание

5. Любов

6. Милост

7. Послушание

8. Смирение

9. Възвишение

10. Чудо

11. Дълготърпение

12. Надежда

13. Вяра

14, Мъдрост

15. Помощ

16. Смирение

17. Милосердие

18. Правда

19. Смирение

20. Любов

21. Слава

22. Милост

23. Любов

24. Сърдце

25. Живот

26. Свят

27. Търпение

28. Съзнание

29. Изпълнение

13. Учи се на всяко търпение..., 1910 г.**

Учи се на всяко търпение. Пренасяй мъчнотиите с радост, работи за Истината и ще направя да възрасте душата ти в мир и веселие. [Знаци.]

(Свещеният подпис)

14. Пази закона ми..., 1910 г. **

Пази закона ми, осветявай името ми всякой ден в твоята душа, и аз ще ти дам живот и здраве на духът, да се радваш.

[Знаци.]

(Свещеният подпис)

Image_179.png

* Този наряд е написан на два листа с еднакъв почерк, а отзад с почерка на Учителя е написан различен текст, отбелязан в точки 13 и 14.

** Вж. стр. 526 (от оригинала, а тук 505 - ГСК).

** Вж. стр. 526 (от оригинала, а тук 505 - ГСК).

Image_180.jpg

15. Писмо от Учителя Петър Дънов до Петко Епитропов от11.9.1910 г.***

София 11.IX.1910

Любезни П. Епитропов,

Предайте моя поздрав на всички приятели. Бъдете всички бодри и весели духом. Ходете с пълна вяра и упование в Господа и Той ще преобърне всичко да работи за добро. Аз ще ви съдействувам по пътя на Истината и Живота, да познаете пълнотата на Божията благост, милост и любов, която изпълня присъствието на Негова Дух. Там, гдето присъствува Духът, там е и животът, а гдето е животът, там е изобилието на Божието благословение на всички.

Ваш верен П. К. Дънов

_________________________________

Image_181.png

*** Извадено на ксерокс-копие. Помества се тук, понеже е в архива на сем. Няголови. Вж. (бележки на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

16. Писмо от от Учителя Петър Дънов до Кънчо Стойчев от 18.2.1911 г.

Любезни В. [верни] К. Стойчев,

Получих писмото ви. Вяра, дълбоко дишане, излагане на слънцето, светли мисли, добри желания и всичко друго само по себе си ще дойде. При това Величка да почне с пост. Този месец, след като третия петък да прекара три деня в пълен пост. Следващия месец - четири деня и тъй постепенно, докато достигне до седем деня.

Желая да зная Величка вземала ли е синапово семе като вътрешно лекарство. И ако е вземала, колко пъти наред го е вземала. Синаповото семе като вътрешно лекарство е вредно. Външно може да се употребява. С писма дръжте ме в течение на работите.

Поздрав вам и на Величка!

В. В. [Ваш верен] (Свещеният подпис) П. К. Дънов

17. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 14.5.1911 г.

Люб. ВНа [Любезна верна] В. К. Стойчева,

Получих вашето писмо. Имайте пълна вяра в Бога. Всичко в живота на онези, които служат на Господа, съдействува за добро. Вий ще срещнете много видими противоречия в живота на земята, но това и така трябва да бъде засега. Животът е училище. Той носи в себе си и сладости, и горчивини; и радости, и скърби. Над всичко това стои само един Бог, Който е винаги благ и неизменяем. Уповайте, посрещайте всичко с търпение и с душа, готова да служи на Господа. Той е винаги готов да помага и упътва. Аз желая всички вий да бъдете бодри и весели духом. Трябва да върша волята на Онзи, Който ме е пратил, а Неговата воля е Живот вечен. Божията Любов изпъжда всеки страх. Всякога человек трябва да се подчинява доброволно на Божиите разпореждания на ръководството на Духа. Човешкото сърдце е много променчиво и неустойчиво. То трябва да се очисти и да се превъзпита наново да се възроди. Само така ще може да се създаде огнище за Духа, да се съгради Олтар в душата за Господа да пребъдва постоянно. Препоръчвам на всички ви вяра, без която не може да се угоди Богу; любов, без която не може да се служи Господу; търпение, без което не може да се победи светът; смирение, без което не може да се възроди животът; кротост, без която не може да се наследи земята; мир, без който не може да се придобие Царството Божие; чистосърдечие, без което не може да се види Господ.

И тъй, ходете във виделината на Духа, и Отец Благий ще ви даде на всички това; благото на Живота.

Моя поздрав на всички.

В. В. [Ваш верен] П. К. Дънов

Казанлък

14.V.1911

18. Писмо от Учителя Петър Дънов до Кънчо Стойчев от 8.6.1911 г.

София 8.VІ.1911

Любезни К. П. Стойчев,

Получих писмото ви. Ако ви се отвори път, идете в Месемврия, Месемврия е добро място. Стига да идете, Аз ще ви посещавам, когато минавам през Бургас. Человек всякъде може да служи на Бога, стига да има добрата воля. Да се служи на Господа е приятно. Вървете по дадените ви наставления, и нема да сбъркате. Как е дядо Ступов? Всичко ще се оправи, всичко ще се нареди, само че иска време, труд, постоянство и работа.

Ваш верен П. К. Дънов

19. Пощенска картичка от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 6.11.1911 г.

(адрес: Г-н К. Стойчев, чиновник в т. п. [телеграфопощенска] станция Бургас) Търново 6.ХІ.1911

Любезна Госпожа В. Стойчева,

Получих писмото ти. В тия неща се изисква силна вяра. На всекиму от Небето се дава според неговата вяра. Брат ви трябва да се научи да търпи, да вярва, да уповава, да е готов на всяка жертва. Ако може да изпълни Волята на Господа, Аз ще му помогна. Предайте моя поздрав на всички мои приятели.

Ваш верен

П. К. Дънов

20. Покана от Учителя Петър Дънов до Кънчо и Величка Стойчева за събора в Търново, 1911 г.*

Любезни К. Стойчев и В. Стойчева,

Съборът тази година ще стане на 10 Август в Търново. Аз ви поканвам да участвувате в общите блага.

Ваш верен (Свещеният подпис) П. К. Дънов

Image_182.png

* Съборът в гр. Търново е на 10 август 1911 г. (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

21. Картичка от Учителя Петър Дънов от 1.1.1912 г.

(адресирана: Стойчев)

П. Н. 1912 г.

Когато сърдцето е чисто, душата светла, умът възвишен, пътят на живота е ясен.

(Свещеният подпис) П. К. Дънов

22. Пощенска картичка-писмо от Учителя Петър Дънов

до Величка Стойчева от 11.2.1912 г.

(адресирана: Господин К. Стойчев, чиновник в т. п. станция Бургас за г-жа Стойчева)

Пловдив, 11.ІІ.1912

Любезна В. Стойчева,

Получих вашето писмо. Писах в София. Ако сълзите на една душа произтичат от сърдцето, то тя се чисти от своето минало. Гледайте нагоре, стремете се към пълнотата на живота. На Господа Ний дължим всичко и Нему трябва да посветим живота си на земята. Да утешим, да олекчим наскърбените и падналите духом, да повдигнем страждующите. Молете се за преуспеванието на Царството Божие. Там, гдето е Господ, има единство. Поздрав на всички.

Дънов

23. Писмо от Учителя Петър Дънов от 22.2.1912 г. (препис)*

София, 22.ІІ.1912

Животът на земята в сегашното си свое състояние има своето предназначение. Често става онова, което най-малко желаем. И всеки, който не може да разбере вътрешния смисъл, може да се спъне. Тоя живот трябва да завърши своя кръг, определен от първоначалния източник. Когато малката рекичка, като слиза от някой планински връх, е кристално чиста. Но колкото слиза по- надолу към долините и дойде да тече в поляните, тя се размъща и става негодна за пиение. Но при все това тя е полезна за градинарите. Така е животът на някои хора в този свят. Но Господ има начини, чрез които да чисти нечистото. Ако във вашата река се е вмъкнала много кал от вън, това да ви не обезсърдчава - тя постепенно ще се утаи и ще стане почва за обработка. Нека да ви радва бъдещето, което Господ е приготвил за онези, които Го любят. Любовта е потребна. Тя е майка на съществата. На земята тя е кратковременна, но в небето - дълготрайна и вечна. В своята същност тя е неизменчива, но в своите образи тя се мени, понеже повдига душите все в по-нови и нови области на живота. Моето желание за всинца ви е да пребъде във вас Господнята Добродетел, Господнята Правда, Господнята Любов, Господнята Мъдрост, Господнята Истина, Господният Живот и Господният Дух!

Да се прослави Неговото Име, да слезе Негова Дух в сърдцата ви, да въдвори Своето Царство помежду ви, да очисти сърдцата ви, да просвети умовете ви и да възкреси душите ви, за да сте избрани служители на Христа.

Бъдете бодри и весели духом, готови да приемете всичко с благодарно сърце. Гледайте светло на бъдещето. Работете каквото ръката ви намери, и Господ ще ви благослови. Труд и постоянство побеждава. И когато някой се изпитва, да се постави на висотата и да издържи докрай. Верният всякога ще се благослови и уповающият всякога ще се укрепи. Аз ще ви съдействувам. Аз съм се завзел да изправя кривите неща и да изцеля хромото на ходилото. Помнете закона Господен: все, що просите, като вярвате, ще ви бъде и гдето са събрани двама или трима в Мое Име, там съм и Аз. Отец е благоволил и Той ще изпълни на всички.

(Свещеният подпис) П. К. Дънов

Image_183.png

* Писмото е до приятелите от Синархическата верига във връзка с предстоящото обявяване на Балканската война. На 4 (17) октомври 1912 г. Турция обявява война на България, а на 18 октомври 1912 г. България, Сърбия и Гърция обявяват война на Турция. Вж. „Изгревът”, том I, стр. 436 ÷ 441, том XI, стр. 753 ÷ 754. (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

24. Пощенска картичка от Учителя Петър Дънов от 23.3.1912 г.

(адрес: Господин К. Стойчев, чиновник в т. п. станция Бургас)

Ч. В. X. [Честито Възкресение Христово]

Да възкръсне Господ в сърдцето ви, да просветне в ума ви, да се прослави в живота ви.

София

23.ІІІ.1912 Дънов

25. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 20.4.1912 г.

Любезна В. Стойчева,

Съвършената любов изпъжда всеки страх. Какво казва Христос, Великият Учител? Който иде при Мен, Аз нема да го изпъдя. Трябва ли, когато мине някой облак между слънцето и пролетния цвят, да се смути то за тази промяна? Дните през пролетните дни не са всички все ясни и засмени. Има облачни, дъждовни и бурни. Така е Господ наредил. Гдето има скръб, има и радост, а гдето нема радост, има скръб. Разбирайте добре живота. Разбирайте добре своите стремежи. Изваждайте поучение от всичко. Не тълкувайте нещата криво. Не допущайте това, което не е в съгласие с Волята на Господа. Бъдете здрави и весели, за да работите за Тогова, Който ви е пратил на земята.

В. В [Ваш Верен] П. К. Дънов

26. Покана от Учителя Петър Дънов за събора на 15.8.1912 г. от 10.7.1912 г.

В. щ. С.

П. Р. н. Г. И. Х. С. Б.

15. А. Т. *

(Свещеният подпис)

______________________________

* Изпратени са два листа - за Величка и Костадин (Кънчо) Стойчеви. В. щ. С. П. Р. н. Г. И . Х . С. Б.

15. А. Т.

Тези инициали се намират на първа страница на оригиналната книжка „Заветът на Цветните лъчи на Светлината”, отпечатана от Учителя и раздавана лично от Него. Виж „Изгревът”, том I, стр. 636 ÷ 637. Тези инициали означават следното: „Винаги ще съм предан раб на Господа Исуса Христа Сина Божий - 15 август Търново 1912 г. Отдолу годината 1912 е изписана с цифровите значения на старославянската азбука. Тогава числата са обозначавани с букви, а не с арабски или латински цифри. Вж. на следващите страници сканираните копия. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

Image_185.jpg

"Заветът на цветните лъч.и на светлината",изд. 1912 г., корица.

"Заветът на цветните льчи на светлината", изд. 1912 ;;;, стр. 1.

Image_191.jpg

„Заветът на цветните лъчи на светлината», изд. 1912 в., надписът на стр. 2 и под него - сканирано копие на едната покана от Учителя Петър Дънов до Величка и Кънчо Стойчеви за събора на 15 август 1912 г.

Image_192.jpg

Image_193.jpg

Image_194.jpg

27. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 17.9.1912 г.

София

17. сеп. 1912

Любезна В. Стойчева,

Получих вашето писмо. Бъдете бодра, весела и крепка духом. Какво пишат другите, то остава за тяхна сметка. Ний знаем шипотниците. Той е Хаджи Ганчу. Известният меситин на Хаджии. Ний ще му дадем заслуженото. Аз зная всичките позиции на черната ложа. И не съм от тия, които се боят, нито от тия, които падат. Моят път е на благословение и Божия Сила. Господ на Силите е Името Му. Бъдете верни. Истината е за възмъжалите, Мъдростта - за умните, Животът

- за святите, Любовта - за силните.

Аз имам още работа в София и когато я привърша, ще тръгна по начертания път. Нема се бавя по много във всеко место. Ще минавам и заминавам. Това е потребно. Всички на работа. Когато плодът се събере, тогава ще дойде пълното веселие и пълната радост.

Мир на всички ви.

(Свещеният подпис) П. К. Дънов

28. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от11.10.1912 г.

София 11.окт. 1912

Любезна В. Стойчева,

Получих писмото ви. Бележките не са готови, те ще позакъснеят тази година за по-дълго време. Това зависи от стеклите се събития. Вий трябва да се предавате в размишления за служение на Господа. Гледайте да бъдете полезна по който и да е начин. Сега е време, в което има благоприятни условия. Дребнавостите в живота трябва да се изоставят. Вашият живот изисква самопожертвование. Всякога трябва да мислим за това, което желае Господ. Доброто на своите ближни и доброто на своята душа. Трябва да се освободите от всяки предубеждения. Господ ще постъпва тъй, както е Нему угодно. И каквото и да се случи с нас, всякога трябва да благодарим Нему. Всичко е за добро: и добро, и здравие, и болест, и нещастие, и злоба, и всичко друго, от какъвто характер и да ни постигне, да благодарим Господа Бога нашета, Който действува по чудни начини.

Предайте моя поздрав на П. Киров, на Тодор, на г-жа Зуркова, на К. Сотиров, Паскалева, Гарвалова и на всички други. Господ ще изведе всичко на добър край. Ний работим и съдействуваме за постигание на целта. За Господа на Силите няма невъзможно и Той ще стори доброто, което е.определил.

Мир на всички ви. Война на Земята, мир в Небето. Да дойде Царството Божие в Сила. Ваш верен

(Свещеният подпис) П. К. Дънов

29. Писмо от Учителя Петър Дънов до Величка Стойчева от 24.10.1912 г.

София

24. окт. 1912

Любезна В. Стойчева,

Получих писмото ви. Господин Боев, ако може, нека ми изпрати материала, да го прегледам отгоре, и тогава може да преписвате. Само да го прати препоръчан, да се не изгуби. Господ ще изведе всичко на добър край, само вяра непоколебима в Него. Всяко дело изисква усилия и жертви. Засега без това не може. За човека всякога е било мъчно да се жертвува за доброто. Когато дойде пълнотата на Божественото съзнание, тогава работите ще се изменят. Бъдещето носи за всички, които се подвизават, добро.

Поздрав на всички,

В. В. [Ваш верен]

П. К. Дънов

30. Пощенска картичка от Учителя Петър Дънов от 30.12.1912 г.

(Адресирана: Г-н К. Стойчев, чин. В т.п. станция Бургас)

1913

Мир на Небето и радост на Земята

Г. е. Ц.* Н. Ц. С. В.**

П. К. Дънов

Image_197.png

* Господ е Цар.

** Неговото Царство със сила се взима. (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...