Jump to content

1. ТРЕТИ ПЕХОТЕН БДИНСКИ ПОЛК ВЪВ ВЕЛИКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА (1915-1918 г.)


Recommended Posts

1. ТРЕТИ ПЕХОТЕН БДИНСКИ ПОЛК

ВЪВ ВЕЛИКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА (1915-1918 г.)

Видин, Комитет за издигане паметник на падналите синове от

Бдинската покрайнина през Великата освободителна война,

[1927]. 192 с.

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

"Любете България и научете

се да умирате за нея, защото

няма по-достойна смърт

от тая

за Отечеството, за Родния

бащин кът!... "

Да живеем в тъмнината на едно време, не знаейки, какво ще ни донесе утрешният ден - това е великият трагизъм в съдбата на нашия народ!
Мислехме, че ви разоръжихме, а всъщност ви въоръжихме, бе казал наскоро един просветен и благороден чужденец, дошъл в нашето Отечество за контрол по прилагане точките на репарационните задължения, наложени на България по мирния договор в Ньой. Защото не в отнемане хладното и огнестрелно оръжие е истинното обезоръжаване на един народ: най-силното негово оръжие е в съзнанието за мощта на неговия творчески и национален дух!
Възвеличавайки делата на един полк във Великата Освободителна война, комплектуван от един благодатен кът на Родната земя, историята на който започва от Страшимировци, авторът - най-скромният участник в създаването Бдинската епопея - ще счита изпълнена поставената си задача, ако е успял с това именно оръжие да обяви мобилизацията на целокупното съзнателно и любещо своята Родина българско гражданство.

31 Март, 1925 година БДИН

"...Над сянката ви клета

Не мисли никой днес, освен поета

И майките свети!... "

Ив. Вазов

Във воплите и сълзите по вашите хубави души, крилати войни - витязи, чутовните и славни подвизи, на които обезсмъртиха родното име и се носят като дивна легенда из уста в уста по поля, балкани, урви и чукари, топих аз перото, що написа наследието гордо и безценно на вашите деца. Победните щикове на вашите праведни легиони блестят по-ослепително от слънцето, пролятата ваша скъпа кръв багри по-ярко при изгрев пурпура над китните тракийски и македонски родни поля и буди ранната утринна хвалебна песен на сладкопойна чучулига...
Приемете този скромен труд за възхвала на вашите безсмъртни дела от едно сърце, което след вас е обичало по-силно само България!

Брезен, 1925 година Авторът

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...