Jump to content

1.1. МОБИЛИЗАЦИЯ И СЪСРЕДОТОЧЕНИЕ КРАЙ ГРАНИЦАТА


Recommended Posts

1.1. МОБИЛИЗАЦИЯ И СЪСРЕДОТОЧЕНИЕ КРАЙ ГРАНИЦАТА

Първият мек и приятен есенен ден на 1915 година, окъпан в кървавочервения пурпур на зората, изгря под тежкото впечатление за предстоящи съдбоносни събития. Глашатаите и селските кехаи сновяха вече неспокойно из улиците и с треперещ от вълнение глас четяха Височайшия указ № 7, с който се обявяваше обща мобилизация на Българската армия. Изведнъж улиците се изпълниха с народ. По лицата на всички се четеше задълбоченост. Групи - по групи вредом коментираха живо предстоящите събития: "България ще пази само границите си", възкликваха някои от приближените на правителството меродавни. Не, тъкмо сега е моментът да си възвърнем изгубеното през злополучната междусъюзническа война, възразяваха други! - "Аз пък мисля, че е настъпил моментът, за да развеем отново победните си знамена, както бе казал Царя", отсече един буен младеж, два пъти тежко раняван през Балканската война храбрец!
И тъй като полкът се комплектува почти само от града и околията, рано още сутринта на другия ден пристигнаха и последните групи запасни от най-далечните села.
Полкът бе почти попълнил своя личен и конен състав, по щата на военно време, когато в 9 часа пред пладне на 14 септемврий се получи заповед 1 -а дружина да тръгне за с. Брегово, където до вечерта да стигне и се яви в подкрепа на конните части, получили там специално назначение. 2-а, 3-а и 4-а дружини останаха на квартири в града, като продължиха строевите си занятия и произведоха по дружинно един пробен близък марш в пълните си бойни състави.
Рано утринта стана известно, че на полка предстои марш. След обеда, поделенията, затегнати и напълно екипирани, бяха построени на своите сборни места. В 1 ч. и 30 мин. след пладне полкът напусна квартирния си район в града и през гъст шпалир от цялото гражданство и дошлите от селата близки на запасните, възторжено акламиран и обсипван с град от цветя, букети и венци, се построи в сборен ред, западно от града при Държавния лозов разсадник.
На 1-а дружина бе заповядано да тръгне от с. Брегово и нощувайки в с. Бойница, на другия ден се отправи за гр. Кула и влезе в състава на полка.
Обширното поле е заляно от голяма маса народ. Тук се отслужи тържествен молебен от Н. В. Пр. Митрополита Г. Г. Неофита в съслужение с цялото градско духовенство. Митрополитът призова Божията благословия над войните и изпроси над тях закрилата на Небето в постигане идеалите на Българския народ. Държаха прочувствени речи също командирите на бригадата и окръжният управител. И двамата изказаха силната вяра, че Бдинци и тоя път ще удвоят славата на своето скъпо име и ще увенчаят с нови лаврови венци победното си знаме.
Настана тежкият час на раздяла. Слънцето прижуря силно и напрашените потни лица на бъдещите защитници на България се обсипват непрестанно с горещи сълзи и целувки. Картината е мила и трогателна. Тук са и малкото останали ветерани опълченци и поборници, които с блага усмивка и просълзени очи отправят ободрителни слова към бъдещите герои. Раздялата е тежка: майки, съпруги и невръстни деца, коленичейки, шепнати отправят горещи молитви към Небето, за да закрили и запази скъпите им близки.
В 3 часа и 30 минути полкът тръгна за първия си ночлег - с. Буковец.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...