Jump to content

3.13. НА "ТОМОРОС" Март 1917 г.


Recommended Posts

3.13. НА "ТОМОРОС"

Март 1917 г.

"Томорос" - незнаен, високо издигнат и вечно къпещ се в облаците и техните гъсти мъгли, планински каменист колос - свръзка естествена и яка на неделими родни езера - Охрида син и стара Преспа. "Томорос" - паметник студен и бездушен на Самуилова слава, днес сближи и спои с кръвта на бдинци две отдалечени от вековете епохи, за да разнася на вечни времена легенди за българската слава.

* * *

Мартенско време настъпи. Неочаквано гореща вълна се разля из низините на Битолско и времето стана тежко поносимо. Но там горе, по главните позиции, изрязани в студената плът на "Баба планина", "Перистер", к. 1248 и "Томорос", особено на последния, капризът на "баба" Марта се изрази в луда снежна виелица, която със страшен писък покри земята с дебел сняг, зарови долинки и дерета, отрупа с плътни преспи пътища и пътеки, а живакът притисна към 15 градуса под нулата. Изнемогваха там защитниците под ледените й удари, а мощната противникова артилерия сливаше смъртния си вой с нейната песен и шареше позицията с грамадни черни петна от горещо желязо, камъни и пясък. Окопи няма, нито скривалища, а дълбоки дупки, изровени в снега служат за такива. Снабдяването се затруднява и носи все повече и повече лишения и несгоди.
Бдинци с I, II и III дружини са пред к. 1248, a IV дружина на 1 март се отправя за г Ресен, където същия ден пристига и застава за корпусен резерв в междуезерния участък, под командата на германския полковник Тиери. Под началството на капитан Митов Ал., дружината почва с ред бойни упражнения своята подготовка за близка активна дейност, а на 12 март тя получава следната заповед: "6 п. французка дивизия с 210, 227 и 225 п. полкове, 1 дружина от 176 п. полк, 6 полски и планински батареи и две тежки 12.5 см оръдия е атакувал и отблъснал предните части източно от "Томорос". 3/4 дружина да замине напред и заеме втората позиция. На нея се възлага надеждата да запази позицията". Заповедта е ясна. Дружината тръгва и след един мъчителен и тежък нощен поход през снегове и плътни преспи, пристига и заема означената позиция, където заедно с 2 картечници, 3 строеви роти и една картечна рота от австрийската дружина води ожесточени и неравни боеве от 12 до 17 март с. г. Вляво от нея са били 12 егерска германска дружина с 2 роти от 2/23 австрийска опълченска дружина, една планинска българска батарея, а вдясно спешени 7 и 10 български конни полкове. В участъка на дружината са били поставени и една силно пострадала от боевете егерска дружина и една австрийска планинска батарея. Това са сили сравнително слаби пред противниковите такива, и при това силно изтощени от поразията на страшната зима. 4-та дружина се влива в неукрепената позиция, където ротите й почват да се ровят в дълбокия сняг, за да си построят подслони за запазване от огъня на врага и лошото време. Но, мощна е вражеската артилерия! Огънят й е непрекъснат и стотици огнени ядра се пукат и силно избухват, като отбелязват мястото си с обгорели големи черни кръгове върху снега, прилични на опожарени островчета в безбрежното снежно поле. Безспир са и вражеските пристъпи напред и въпреки жилавата отбрана и буйния й огън, врагът се примъква на 30-50 крачки пред позицията, където бива спрян от огнената лавина, слизаща от позицията в очите му. Тук почва борба неравна и жестока, борба на един срещу трима! Бомби безчет се изсипват и ровят в дебелия сняг, избухват със страшен пукот, ехото на който скача от скала на скала и в неспирно бучение се разнася из пространството. Артилерията с много оръдия съсредоточава огъня си върху бдинци, държащи ключа на позицията, а картечници, примъкнали се близо, сърдито квачат и обсипват защитниците със съскания, като разсърден рояк оси.
Реве планината, земята трепери, огънят се засилва и се обръща в барабанен, а снегът става кървавочервен.
Седем дни напорът на противника не отслабва, но и духът на изтощени бдинци е несломим - всеки нов пристъп те отбиват бляскаво с мощното си "ура" и държат противника на разстояние. Последният е смутен и всеки нов опит да забие клин в разположението на бдинци, се разбива кърваво в коравината на фронта им.
На 12 март шестнадесетата му атака е отбита все така кърваво, все така буйно, все така гърмоносно се носеше победното бдинско "ура" и гонеше освирепелия враг. Позицията е запазена.
Противникът е уморен, обезсилен, задачата му пропаднала, а усилията му кърваво наказани. Победата е на бдинци, славата е тяхна - положението е спасено доверието и надеждите възложени тям бяха оправдани бляскаво.
Борбата е на стихване... жестоката виелица е също уморена, но не прекъсва песента си, а с жаловити вопли и тъжен скимтеж издигаше прозрачни облаци от сняг и посипваше с тях пресните безкръстни братски гробове на 59 бдински чада от тази храбра дружина, паднали убити тук, а други 234 души ранени и премръзнали бяха извадени от ледените й прегръдки и отнесени назад.
"Томорос" спечели завидно място в историята на полка, а на дейността на IV дружина се даде стойността на велик подвиг.
Всички отличили се бяха щедро наградени с кръстове за храброст, а командира на дружината капитан Митов Ал. бе повишен в чин майор "за бойни отличия".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...