Jump to content

4.5. ПЛАТЕТЕ СВОЯТА ДАН НА ГОСПОДА


Recommended Posts

4.5. ПЛАТЕТЕ СВОЯТА ДАН НА ГОСПОДА

КАТО ЧУХА: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 17 ноемврий, 1918 г. София. -

В: Дали може. София, 1942, с. 371-373.

"... Днес Христос казва на всички хора: Платете своята дан на Господа! Който приеме Неговото учение, ще бъде благословен. Това се отнася до всички народи, до цяла Европа. Който не Го приеме, ще попадне под зъбците на колелото. Ако европейските народи не приемат Христа в себе си, ще минат през големи страдания. След това те ще се опомнят, няма да повтарят погрешките си. Ако европейските народи платят своята дан на Бога, на земята ще дойде дълготраен мир. Ако днес сте свободни, не казвайте, че сте прескочили трапа, че сте минали вече страшното. Едно сте минали, друго иде. Важно е, всеки човек, всеки народ да приложи любовта и да гласува заедно с ангелите. Сега в разумния свят, т.е. в другия свят, над нас, правят нови избори. Старите царе, със своите правителства и чиновници заминават - коренно пречистване става в света. Ще видим, за коя партия ще гласувате. Две партии има в света: партията на личния егоизъм, и партията на Божията Любов. Да се гласува за партията на Божията Любов, това значи, да изчезнат всички крамоли, недоразумения, спорове между семействата, обществата и народите. Всички трябва да платят своята дан на Бога доброволно и с любов. Тогава няма да има бедни и онеправдани, няма да царува безправието - в света ще царува великата Божия Правда.
Мина вече старото време. Иде новото време, иде на власт партията на Божията Любов. Горко на лицемерите, крадците и лъжците! Иде новата партия, която ще повдигне всички народи и общества, всички църкви и училища, всички семейства и родове. Всички хора ще се облекат в бели дрехи, символ на чистота. Нека всички жени се облекат в бели дрехи и платят първо данта си на Бога, а после на Кесаря. Бъдете смели и решителни и кажете в себе си: Понеже дадохме данта си на Бога, можем вече да служим на народа доброволно и с любов. Научихме вече, какво значи истинско служене.
"И като чуха, зачудиха се, и оставиха Го." Желая сега и вие, като чухте обяснението на Христовите думи, да не си отивате, но да останете в себе си, силни и решителни, без колебание и съмнение, с пълно упование на Бога и на своята душа. Всички познавате истината, защото сте излезли от Бога. - Не сме добри, не сме учени. От осем хиляди години насам вие сте давали дан само на Кесаря. Отсега нататък ще давате данта си само на Бога и на народа. Ще кажете, че има анархисти, които не са съгласни с това. Аз признавам само онези анархисти, които се борят против злото в себе си. Нещастията и страданията се дължат на това, че хората не дават своята дан на Бога. Когато приложат този закон, те ще бъдат към Бога в отношение на син към баща.
Спогодете се с Бога, Който е ваш Баща. Обикнете Го, за да го познаете. Тогава всички ще бъдете царски синове и дъщери. Не прескачайте плета на вашите възлюбени. Откажете се от донжуанството. - Искаме да бъдем щастливи. - Откажете се от стария живот, от вашия Дон Жуан, от лъжата и лицемерието. Христос казва: "Горко вам книжници и фарисеи! Горко вам лицемери!" България се нуждае от честни и достойни българи, от честни мъже и жени, със здрав гръбнак, които да плащат своята дан на Бога и на народа[1].
Идат нови дни за човечеството, нови дни за всички народи, нови дни и за България! Оставете настрана всички спорове и недоразумения, всички брожения и недоволства. Не питайте, кой е крив и кой - прав. Това е старият монархизъм. Това не са Божествени постъпки.
Желая, всички българи да са ангели, с мотики и рала, отколкото първенци, короновани в лъжа и кражба. Те са дали вече своята дан на лъжата и на кражбата. Нова страница трябва да отворят и да напишат доброволно и с любов: Отсега нататък ще даваме своята дан на Бога и на народа, на любовта и на новото име на нашия народ... "
------------------------
[1] Бележка на съставителя: На 28 ноември 1918 г. Министър председателя Александър Малинов си подава оставката в знак на протест срещу решението на съюзниците от Европа спечелили войната 1914-1918 г., които предават Добруджа на Румъния.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...