Jump to content

7.2. ЛЮБОВТА ПРАВИ СЪЕДИНЕНИЕТО, А СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА


Recommended Posts

7.2. ЛЮБОВТА ПРАВИ СЪЕДИНЕНИЕТО,

А СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

НЕИЗВЕСТНОТО: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 29 декемврий, 1918 г. София. -

В: Дали може. София, 1942, с. 421-422, 427-428.

"... Казва се, че вярата възкресява.Тя има отношение към човешкия ум. Следователно, възкресението подразбира придобиване на светлина.
Когато имаш нужда от вяра, ще кажеш: Господи, изпълни ме с вяра. Вярата не се дава, тя изпълва човека.
Когато имаш нужда от любов, ще кажеш: Господи, съедини ме с любовта. Значи, животът се придобива чрез надеждата, а възкресението - чрез вярата, а съединението - чрез любовта.
Българите казват: "Съединението прави силата." Тук липсва нещо. Правилно е да се каже: "ЛЮБОВТА ПРАВИ СЪЕДИНЕНИЕТО, А СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА." Ако българите искат работите им да вървят добре, трябва да си служат с целия израз, а не само с последния - съединението прави силата. За да бъдем силни като народ, като вярващи, трябва да сме съединени в любовта. Това съединение ще ни направи силни. Казват: Да се съединим, да образуваме дружество. Съединение или сдружаване без любов лесно се разпада, както се разпадат обръчите на кацата. Развивайте надеждата, вярата и любовта си, за да се закрепите и в трите свята: надеждата ще свърши всичките ви работи на физическия свят, вярата - в умствения и духовния свят, а любовта - в Божествения...
... И вкъщи пак учениците Му попитаха Го за същото". Заключителните думи на Христа в този ден бяха следните: "За да изпълните Божията воля на земята, трябва да се облечете с надеждата, да се изпълните с вярата и да се съедините с любовта." Този е пътят, по който могат да се обърнат към Бога. Само така те ще се свържат с възвишените същества, с добрите хора, със светиите, с всички, които работят за повдигане на човечеството. Когато слънцето грее, не се занимавайте със странични работи, но изложете гърба си на слънчевите лъчи, да възприемете неговата светлина и топлина, да превърнете всичко в светли мисли и възвишени чувства. Щом можете да превръщате слънчевата енергия в мисъл и чувства, ще помагате и на своите ближни.
И аз съм дошъл да помагам на българите. Както и да се отнасят те с мене, колкото и да ме гонят и преследват, аз съм решил да ги стопля, да им направя такова добро, каквото никой досега не е направил за тях. След това ще им кажа "до виждане!"
Сегашните хора, светски и религиозни, мъчно успяват в живота си, защото се раздвояват. Те не слушат своя вътрешен глас, но се влияят от различни авторитети. Светските и учени хора спорят върху различни теории; религиозните търсят правия път, искат да знаят, коя църква е най- права. Казано е, че нито в Ерусалим ще се кланяте, нито на тази планина, но ще отправите ума, сърцето и душата си към Господа на любовта, на мъдростта и на истината. Той носи свобода за всички хора, за всички народи по лицето на земята.
Сега, приятели, оставям ви с надежда в сърцата ви, с вяра в умовете ви и с любов в душата ви, да възкръснете и разберете дълбокия смисъл на думите, които ви говоря.
Следвайте пътя, който Бог ви посочва. Бъдете свободни и живейте така, както Бог ви е учил и продължава да ви учи.
Бъдете свободни по ум, по сърце и по душа, здрави по тяло, за да носите Божественото учение, което е вложено във вас от създаването на света. Бъдете работници на Божествената нива. Този е пътят, по който българският народ може да се повдигне. България е тяло, а българският народ - душа. Говоря за българския народ като душа, повдигането на която влиза в Божествения план.
Желая ви, надеждата, вярата и любовта да бъдат у вас, за да разберете дълбокия смисъл на живота..."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...