Jump to content

9.4. ВОЙНИЦИТЕ, КОЙТО ПОДДЪРЖАТ ДОБРОТО В СВЕТА


Recommended Posts

9.4. ВОЙНИЦИТЕ, КОЙТО ПОДДЪРЖАТ ДОБРОТО В СВЕТА

НАПРАЗНО МЕ ПОЧИТАТ: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 11 май, 1924 г. София. -

В: Който дойде при мен. София, 1950, с. 142-143.

"... Казва се, че сме нездравомислещи хора. Кой е здравомислещ? Като се проповядва едно учение, не трябва ли да се опита? По какво ще се познае, че е истинско учение? - По резултатите му. Тогава нека се опитат всички съвременни системи: религиозни, обществени, политически. Нека първо се направи опит със стотина души, а не с цели общества и народи. Ако едно учение има добри резултати в малкото, такива ще бъдат резултатите и за целия народ. Ако резултатите не са добри в малкото, т.е. в малцинството, няма да бъдат добри и в болшинството. Така трябва да мислят ида постъпват умните народи.
Да се върнем към стиха: "Напразно ме почитат." Що е почитание? Днес мъжете изискват почитание от жените; учителите - от учениците; военачалникът - от войниците; господарите - от слугите си. Когато жената не почита мъжа си, когато войникът не почита началника си, когато слугата не почита господаря си, това внася крайно възмущение в онези, които са на власт. - Мъжът, военачалникът, господарят. Ако е въпрос за привидно почитание, то лесно се отдава. Войникът лесно може да отдаде почит на своя началник, а зад гърба му да говори най-лошо за него. Почит ли е това? И жената може да върши лоши работи зад гърба на мъжа си, а външно да го почита. Почит ли е това? Това е лицемерие. Хората са свикнали на това лицемерие и се радват на външното почитание.
Господ казва: Аз не искам външно почитание. Почитанието трябва да излиза от дълбочината на човешкото сърце. Разумни отношения трябва да има между учителя и ученика. Разумни отношения трябва да има между мъже и жени. Разумни отношения трябва да има между офицери и войници. Разумни отношения са нужни навсякъде. Ние разглеждаме нещата от Божествено становище. Кой е войник? Ще кажете, че не ни са нужни войници, - Не, войници ни трябват. Досега имаше войници, които се биеха на бойното поле. Днес са нужни войници да подържат доброто в света, но без пушки и саби. Те са нужни не само за България, но за целя свят. Това не говоря само аз. Това говори целият разумен свят. Той е турил в действие великия Божи закон - законът на Любовта. Той работи отвътре навън. В умовете и сърцата на всички хора става известна промяна. Всички ще познаят, че Любовта работи в света. Когато ледът започне да се топи и разклаща в основата си, какво показва това? - Пролетта иде! Топлината вече се увеличава.
Мнозина казват, че между хората нямало вътрешна връзка. Това е погрешно твърдение. Днес връзката между хората се усилва, любовта им също. И те се стремят към разумен живот. Те търсят здрава основа. Една основа има - Любовта. Един закон съществува - законът на Любовта. Следователно, когато сегашният живот се постави на основа на любовта, всички останали закони ще се съгласуват се нея... "
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...