Jump to content

6. БЕЛЕЖКИ ОТ РАЗГОВОРИ И СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ; 12 юни 1920 година, Бургас


Recommended Posts

6. БЕЛЕЖКИ ОТ РАЗГОВОРИ И СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ

12 юни 1920 година, Бургас

Крайната сиромашия ражда лицемерието. Ако си готов, тя ражда и малките добродетели.

Крайно голямото богатство ражда жестокосърдечието, ако си готов, ражда милосърдието.

Добро всякога трябва да се прави. Каквото прави дясната ръка, лявата да не знае, а то значи, като правите някому добро, той да не знае, че ти му правиш добро и тогава на старини няма добро, да ти отвръщат със зло.
Добрите хора са убити във войната, защото в миналото, когато Христос ги е попитал дали са готови да умрат и проповядват Неговото учение, те са отказали, отрекли се: един купил нива, друг волове. Сега Христос ги среща в Астралния мир и пита: "Готови ли сте сега да умрете за Моето учение?" - "Да", отговарят те. Сега има депутация от 25 милиона души, които искат мира от Астралния свят да слезе на Земята. Сега се иска юнаци, герои да са хората. "Старо кърпи, ново носи." - Старите идеи да се носят, Новото учение да се прилага.
Господ е дал ум на хората. Той е свещ. Всеки трябва да носи своята свещ запалена, и когато му трябва, с нея да наблюдава всички, т.е. ума ти да бъде светъл.
Хората, които се противят на новите порядки, се уподобяват на ония паяци, на които като казали, че през тяхното царство ще мине слон, заканили се и решили да не го пускат. Оплели паяжини - въжета. Слонът, обаче, минал. Събрали се инженерите да изчислят какво сътресение опитал слона. Той казал, че нищо не усетил. И сега хората мислят, че ще попречат. Всеки паяк трябва да стои далеч от хобота на слона и опашката му, иначе, ще ги помете.
Всяка идея помита, и хората трябва сега да стоят далеч от нея, да не ги помете. Когато ралото мине през нивата, разваля корените на тревата, разваля мравуняците, обръща ги и резултата ще се види после, след като се обърне земята. Сега е разрушителният принцип, после ще дойде творческия.
Сега се излива кармата на европейските народи и в света изобщо, а после ще дойде творчеството.
Болшевиците сега вкарват насила на сватбата на младоженеца в Царството Божие. Болшевиците са сиромаха Лазар, който отива на мъчение. Цар, избран е като един актьор. Актьорството не е много благородно.
Философията е човек да издържи страданията.
Света е едно велико училище. То е, за да разбереш страданията. Да разберем света и да го оправим. Преди 5 000 години хората са имали много велики идеи, сега нямат такива. Сегашните хора са много по-жестоки от по-раншните. Лекарите съживяват един болен, за да го обесят после. Това е жестоко. Култура е да опростят.
Духовете, които сега идат в света са стари, дълго време затворени, и сега са пуснати, та си отмъщават, както е казано: в последните времена много хора ще бъдат много жестоки. Гледайте сега света, че вече не ще го видите.
Сега е началото на болезните.
Който е горе на покрива, долу да не слиза, който е вънка, вътре да не влиза. Всяка вечер си приключвайте сметките - това е да вложиш нова черта в характера, която е потребна за в бъдеще.
Свършването на една епоха значи влизането в нова епоха.
Сега е времето, когато хората веднага ще се обръщат от стари материалисти в добри хора - ще се върне от пътя си да поиска извинение от другаря си, когото е обидил. Много хора сега казват: Кажете ни спасителния път. Хората в света сега казват, че трябва да се простим със старото и да намерим нещо ново. Не може да се живее вече със старото.
Преминаването от старото към новото ще трае около 45 години, считано от 1914 г., а приложението ще иска дълго време, това е вече в закона на еволюцията.
Сега по-добри времена от сегашните за добрите хора не са наставали и по-лоши времена за лошите хора досега не са наставали. Вие сега трябва да работите, да станете богати.
Герои бъдете, други времена не ще намерите.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...