Jump to content

11. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 16 март 1913 г., село Подима


Recommended Posts

11. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

16 март 1913 г., село Подима

с. Подима
16.III.1913 г.
10 погран. Друж.
5-а пехотна Дун. дивизия

Учителю!

Дойде многоочаквания желан ден от Българския народ, да блесне Светлината и в гр. Одрин.
Той падна в Български ръце и вероятно с много малко загуби. Обсадата му продължи 5 месеца - време доста дълго сравнително по- раншните ни успехи при откритите боеве, но вижда се, че кармата на Одрин ще е била доста тежка. При все това и тук Господ изля Своите милости, защото никога една подобна крепост силна като Одрин, не е падала така лесно и бързо в ръцете на обсадата.
Ето, Христе Боже наш, Твоята безгранична Л юбов в пълнота се прояви и при Одрин и скоро изтласка тъмнината из него, за да отвори свободен пътя на Истината. Бъди милостив и за в бъдеще Господи и продължавай да гониш мрака, невежеството, за да тържествува явно Твоето велико учение по всички посоки, за да се въдвори по-скоро Царството Ти на Земята! Амин! Да бъде благословено Името Ти сега, всякога и във вечните векове. Амин!
Аз тургам в тясна свръзка 13 октомври 1912 г. боя ни при Б. Хис и 13 март 1913 г. - падането на Одрин, тъкмо цели 5 месеца делят тия две дати.
Учителю, какво ни предстои сега? Дали продължаване Освободителната война или прекратяване военните действия и завръщане по домовете, сключване "мир" между воюващите страни? Нека бъде волята на Отца! Той не ще остави Своя избран народ в беда - всякога ще го пази и избавя от злините и врага.
Чувствува се едно желание за свършване тая война. Нашия селянин, предаден на своето домакинство мисли си сега, че ако изгуби още няколко дни за сеитба, ще остане гладен, не ще има какво да турне в хамбаря (за себе си и за продан). Когато, обаче, има кой да му поговори, че Господ от малко посято може да даде много и доброкачествено, стига да бъдеме добродетелни хора и така ще наваксаме загубата, отколкото ако имаме много засяно, но непоникнало семе и недоброкачествено. Той си казва: "Така е. Господ може да си вземе всичко или да ни даде много." Но ето, че иска всякъде да има добри началници, съзнателни, верующи, а то за жалост нямаме много подобни. Даже и от страна на началници и офицери се чуват често въздишки и охкания, че предстои им глад тая година! О, колко назад са останали тия с високо назначение человеци! Трябвало вече да свършиме тая война казват, защото духа у войниците бил отпаднал, а те не виждат, че едничката причина се крие в подобни началници, в самите тях! Всяко тяхно натякване се попива от силното душевно схващане на нашия скромен, безпретенциозен, добродушен, доверчив и предан войник. И наистина, ако се забелязва вече някъде отпаднал дух, вместо бодър, наскърбена душа вместо весела, причината аз търся в тоя, който трябва да ободрява, да развеселява, да възпитава и да насажда и налива изобщо добродетелите в своите подчинени, а това е само началника. И наистина, щастлив е тоя началник, който съзнава своето велико призвание пред Бога и себе си, пред народа и закона, пред всичко възвишено.
Но нека бъде волята Твоя Отче Святий! Аз Ти благодаря Господи, ако ми отвориш и благословиш път към братята в Теб верующи и съвместно да Ти песнопеем, хвалиме и благодариме за всички големи милости, които щедро изля в тая война върху Твоя избран народ. Аз Ти благодаря Господи, ако ми позволиш да работя и по-нататък за Свободата на поробения верующ, за да може той по-смело с по-силна вяра да заработи за своя и на ближния си прогрес.
Всяко Твое желание о Велики Учителю е свята заповед! Приеми и моя скромен труд за нейното осъществление. Това е най-голямото ми щастие - да работя на Твоята нива. Ти ще ми помагаш, за да бъде добър работник. Целувам десницата Ви Учителю! Ваш предан, покорен и послушен ученик Минчо Сотиров.
P.P. Поздравявам всички братя в София! Нека бъдат добри и приемат поздравите на своя малък и слаб брат, който по професия казват "касапин". Но нека всичко да бъде за Славата Божия!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...