Jump to content

39. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ 28 септември 1916 г., четвъртък, Бургас


Recommended Posts

39. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

28 септември 1916 г., четвъртък, Бургас

Учителю,

Тая сутрин Ви телеграфирах за боледуването на малкия син Маттейчо. В неделя на на 24 той бил неразположен, нервен, нощта силна температура. От тогава до днес тя не е спаднала по-долу от 37
1
/
2
, а достига и до 39
1
/4 градуса. Все лежи, неспокоен сън, вдишане и издишане бързо и трудно - недълбоко, придружено с пъшкане и хрипове. Вижда се, че има силно главоболие в предната част на главата - челото и слепоочията. Пулс - чест - 120-130 и много силен. Крайниците - краката му ледено студени. Освен малко мляко, друго не яде. Неспокойствието е най-вече кога има температура и нощем от 11-2 часа. На 25 и 26-того бе лекуван в къщи със синапизми на шията - гърба и краката - жабите[1], компреси - оцет по челото. Нека постоянно вода да пие - сухи му са устните, нередовно ходене по вън. По причина на непрестанния огън, t, домашните искаха лекар.
Повикаха медик. Дали се правят подобни синапизми по кръпка напоена с йод и се слага под плешката - последователно под едната и другата. Дал и вода за облекчение дишането, а днес и за задръжка възкачването на температурата. По всичко изглеждало, че е пневмония или бронхопневмония. Моите надежди за оздравяването на Маттейчо са само в Господа - Нему възлагам лекуването. Вярвам, че ще оздравее, ако и условията, при които сега расте в дома са недотам благоприятни. Виждам, че не сме признателни и не оценяваме дарът с който Небето ни е щедро наградило, като сме избрали да расте тоя дух в нашия дом. Но моля Учителю, заради милостите на Господа Нашего Иисуса Христа и заради Любовта Ви към всички ни, съдействувайте и дайте ни потребните нареждания за бързото и леко оздравяване. Все имам надежда, че ще се дойде до съзнание у дома и да настъпят моменти и в нашия дом за всичко да се благодари, хвали и славослови Бога - защото всичко е за добро.
Нощес, след като се помолих и почетох за оздравяването на Маттей, имах видение в 5 ч., че му бил връчен билет за отпуск за дома си, напечатан на картонена хартия ясно син цвят-слабопепеляв и по причина на молбата ми, билета се връща назад от 2 или 3 високи человеци, да остане тук, понеже искал да замине за в отпуска към западна посока и право напред. Във Вас Учителю очаквам помощ! Брат П. Киров е на обиколка - проверка из някои села Бургаска околия. През октомври ще излеземе двама с него.
Ваш винаги верен, предан и послушен ученик М. Сотиров.
----------------------
[1] Бележка на съставителя: жабите - така са наричали тогава "прасците" на краката.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...