Jump to content

50. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ УЧИТЕЛЯ, 24 януари 1917 г., кота 1248


Recommended Posts

50. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

УЧИТЕЛЯ

24 януари 1917 г., кота 1248

24 януари 1917 кота 1248

Учителю,

Очаквайки благодатта Господня, която се носи тая нововстъпилата година за поумняване и умъдряване и просветяване на човечеството в лицето на неговите водители, двете противни страни стоиме едно срещу друго, на места даже до 120-200 кр. едни срещу други. Особено в една част от моя полкови позиционен участък сме много близо с французите. Смели са, но бързо се плашат. Те само на своята артилерия разчитат и наистина че тя действува много смело и много вярно. При все това аз вярвам, че с Вашето съдействие не ще бъдеме заставени да се отдръпваме назад пред тоя уж свободолюбив народ и защитника на потиснатите, който с делата си като че доказва, че обратното обича да върши.
С пълна вяра и надежда сме, че Господ Бог на силите ще крепи това племе, тоя народ нашия, който е наследие Негово и който ще върви, защото трябва да вярва в пътищата Негови. Разчитаме, че заради милиони страдающите домове, Господ Бог по милостите Си и по Любовта Си ще прекрати, ще наложи прекратяване на военните действия, за да настъпи Мир между человеците и се избегнат по-големите нещастия с ред катастрофи, резултати и непослушание.
А колко Учителю би било добре и радостно и за двете страни тук воюващи на Солунски фронт, ако французите и всички съглашенци си отидат доброволно. Ний ги пускаме, не щеме вече тоя троянски кон, доста пакости ни донесе. Наше желание е да си отидат и ще се избегнат десетки хиляди още жертви, ако наново се започнат тежки военни действия. Нека си отидат - колкото по-скоро, толкова по-добре. Но да бъде по волята Божия, на Отца и да настъпи мир, радост, спокойствие на Земята.
/В писмото до Петко Гумнеров/: Имах тук време и дешифрирах бележките ми от беседата Ви от 19/6 ноември м. год. за "Криновете". Приготвих и 1 екземпляр за бр. Пеню Киров в Бургас. Преди да бъде, обаче, занесена там, моля да се провери, за да не съм допуснал неверна мисъл. След корекцията при удобен случай бр. Петко Ив. Гумнеров ще бъде така добър и я препрати в Бургас за бр. Пеню.
Каквото можа да се намери и малко тука - риба охридска, ако и опушена, пращам да я вкусите. Моля приемете я - тя е от Великия Охрид.
Вярата и надеждата, че ще настъпи скоро мир е голяма. Да считаме ли вече, че еднаж съдбата, Божия меч е завършил своята работа?
Дали по-рано от март не ще се вложи в ножницата? Или ще искат воюващите със своето непослушание да отворят път на Царството на изток от Слънцето - на възходящето Слънце? България вярвам - Господ чрез нея е сключил кръга и хорото е вече свършено. Кларнета на Сарап не ще свири вече.

Целува десницата Ви

Ваш верен послушен ученик

М. Сотиров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...