Jump to content

Общ списък със съдържанието на изгревите от 1 до 25 том


Recommended Posts

Винаги, когато чета извадки от томовете на В. Кръстев имам "едно наум" и пристъпвам с немалка доза съмнение , имайки предвид ,че  наред с изключително ценната информация, свързана с  живота на Школата през онази епоха, се съдържат и немалко субективни възгледи на негови последователи, които биват приписвани на Учителя.  Книгите са писани през 70-те и 80-те години на XX век от д-р Кръстев и съдържат спомени, разкази, лични впечатления на ученици от Школата (в нередки случаи неща предавани от уста на ухо, а не точно и дословно цитирани думи на Учителя), като в този случай съмненията относно достоверността на текстовете са напълно оправдани. ...На места се срещат и откровени лъжи и манипулации, които за съжаление, не правят особена услуга на Братството. 

Следният цитат е един от най-фрапиращите примери, който неслучайно, и напълно разбираемо, е използван от яростните противници на Братството:

"Един запита: "Кой е по-голям - Великият Учител или Исус Христос, Който бе преди 2000 години?" Отговори ни: "Исус Христос не беше още от Съвършените, а аз съм от Съвършените! ... Аз съм Бащата, а Христос преди 2000 години бе Синът! Днес Бащата е на Изгрева и Всемировият Учител е тук!"...„ Да, преди 2 000 години беше изпратен Синът, а сега тук, при българите, е дошъл Бащата." (Мисля, че именно последният цитат беше използван от нашумялия, преди години, монах от Света Гора- отец Висарион, който го използва като удобен довод, за да хули Учителя в своите публични беседи, обвинявайки го в кощунство и светотатство.)

Всеки, който е поне малко запознат с посланията на Учителя за Христа, би разбрал, че няма как това да е изречено от него.

Действителното мнение на Учителя Дънов за Божия Син е изказано в не една от неговите беседи

"За мен Христос не е отвлечен принцип, а реално въплъщение на Любовта. И като историческа личност, и като космична същина, и като мистично преживяване Христос е и си остава най-съвършеният израз на Любовта. "...

"Христос е най-великото Божествено същество, което иде от Централното слънце на вселената, около което нашето слънце се върти и за 20 милиона години извършва един кръг." ..."Идването на Христа на Земята е най-важното събитие в историята на човечеството." ...Най-великият Дух на Земята, на Вселената е Христос."  („Учителят говори”) 

"Христос ми каза: „Иди да помогнеш на този народ, да разгледаш всичките недоразумения и крамоли и да разнебитиш всичките препятстващи духове". ("Вие сте поканени да работите")

 

"Ако в една книга 80 процента е истина , то тя е 100 процента лъжа" (Жан Ростан)

 

Сходно е положението и с томовете "Учителят, Лечителят, Пророкът", където наред с беседи на Учителя, са включени и цитати от въпросната поредица "Изгревът" на Вергилий Кръстев, записки на Влад Пашов и извадки от книгата на Павлина Даскалова "Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново".

Мисля, че всеки читател на томовете "Изгревът" трябва да подхожда с достатъчно мъдрост и интуиция , за да съумява разумно да отсява "зърното от плявата", истината от заблудите и грешните внушения.

 

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих си позволил да цитирам и мнението на Теодор Николов, публикувано в неговия сайт "Istina.bg", където той също е споделил сходни размисли за томовете "Изгревът" и е посочил цитати от тях, съдържащи отявлени неистини:

"Вместо да предавам моето мнение, ще споделя няколко цитата и ще оставя изводите всеки сам да си ги направи. Става въпрос за напълно съзнателни и изключително грозни лъжи, които извращават делото на Учителя и превръщат неговите последователи, които се доверят на въпросните книги, в идолопоклонници на един човек, пък бил той и една от най-великите души, които някога са слизали на Земята. В „Изгревът“ още в първи том четем:

„Учителят, тук на „Изгрева“, имаше тяло, физическо тяло и то се подчиняваше на законите на Битието. В Него бе онзи Дух, онзи Божествен Дух, Който бе слязъл върху Него още на 7 март 1897 година. В Него още през 1912 година се бе вселил и Христовият Дух. Оттогава Той беше Мировият Учител. А с отварянето на Школата през 1922 година, Господният Дух на Силите се изля и Светата Троица бе в Него – Отец, Син и Дух.“

„Всемировият Учител означава Баща – Все и Вся – навсякъде и във всичко. Всемировият Учител прокарва Мировата Любов от Божествения свят към земята чрез Божествения Дух и Христовия Дух от центъра на Вселената към нейната периферия… Той е Учител на Вселената. Всемировият Учител на Вселената е Беинса Дуно.“

(...)

Считам, че е излишно да коментирам тези фалшификации, вдъхновени от тъмната ложа – всеки, който е прочел дори една беседа от Учителя ще усети безумието в подобни твърдения. В допълнение, един брат сподели, че е говорил с няколко човека, чиито спомени са описани в тези томове. Сред тях имало и възрастна сестра, която е била жива свидетелка на делото на Учителя и самата тя му казала, че като е чела спомените си в тези томове, не е успяла да ги познае. За мен тези примери са достатъчни, за да не придавам на тези книги с по-голяма стойност, от гледна точка на Истината, от който и да било роман. "

(Теодор Николов)

" Съвременните лъжеучения (част 4): Вълците в овчи кожи"
/Istina.bg/

 

 

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласна съм с казаното: "Мисля, че всеки читател на томовете "Изгревът" трябва да подхожда с достатъчно мъдрост и интуиция , за да съумява разумно да отсява "зърното от плявата", истината от заблудите и грешните внушения. " Но все пак информацията събрана от д-р Вергилий Кръстев и сътрудниците му е огромна, както и положеният труд. Имаше предложения да се преработят Изгревите (?!), да се забранят и т.н. Аз мисля, че това е недопустимо. Има една популярна английска пословица , която гласи, че с мръсната вода не бива да се изхвърля и бебето (Don't throw out the baby with the bathwater). "Бебето" в случая е информацията за Учителя, за учениците, за учението (през погледа на различните хора), за Рила и много други неща от това време. Истина е, че много от спомените съдържат известна доза измислица, но къде в историята има 100% истина? И с какво могат да се заменят Изгревите, ако бъдат забранени, както предлагат някои? И без това много от учениците, които са решавали да споделят с д-р Кръстев спомените си, да му оставят снимки и документи за публикуване, после след въздействие на други хора са се отказвали. Пример за това е певицата Лиляна (Цветана-Лилиана) Василева Табакова. На нея е посветен том 34. Този том е направен след заминаването на д-р Вергилий Кръстев и не съдържа негови коментари - само са поставени записите на магнетофон с певицата, правено около 1991 г. Има описание на много снимки, но тези снимки ги няма в книгата. Това е защото са се намерили доста хора, които са разубедили Табакова да предостави снимките на Вергилий. Тя си ги прибира, може би ги е дала на съответните хора, но снимките и до сега (след 29 г.) ги няма никъде издадени.

Това показва, че Изгревите съдържат много информация за историята на Братството и Учителя, която не може да се намери другаде. Вярно е, че има и фалшиви спомени, но това е нормално, когато се правят от хора на 70-90 години и то след повече от 50 години от събитието. Колкото до това, че Вергилий Кръстев е променял думите, то трябва да се види, че той буквално публикува записаният разговор на магнетофон с дадения човек. Не мога да приема думи от вида на:

" В допълнение, един брат сподели, че е говорил с няколко човека, чиито спомени са описани в тези томове. Сред тях имало и възрастна сестра, която е била жива свидетелка на делото на Учителя и самата тя му казала, че като е чела спомените си в тези томове, не е успяла да ги познае. "

Кой е този брат и коя е сестрата? 

Според мен авторът на Изгревите предава точно думите на интервюирания, още повече, че те са записани и на магнетофонна лента - Вергилий е носел със себе си постоянно магнетофона. Но след това за беля той не се сдържа и изразява своето мнение по даден въпрос, с което не винаги съм съгласна. Но това не означава, че изгревите са едва ли не вредни, че са пълни с фалшификации, вдъхновени от тъмната ложа и затова трябва едва ли не да бъдат унищожени, както имаше вече предложение от един антропософ в група на фейсбук....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...