Jump to content

53. Скромният квартирант


Recommended Posts

СКРОМНИЯТ КВАРТИРАНТ

Учителя пристига в София около 1900 година и става квартирант в семейство Пеневи. Те били духовни хора, четели окултна литература и по тази причина поканили на гости Петър Дънов на една вечеря, където се били събрали онези, които говорят, че вече има доказан невидим свят. Семейството имало хубава двуетажна къща и господин Дънов ги попитал дали може да остане при тях на квартира. Те се съгласили да го приемат и го настанили в една малка стаичка под стълбището, в която имало един железен креват, твърда възглавница и доста извехтели одеяла.
Досещате се, че тази стаичка е приготвена за слугинята. По това време големите къщи се строели от богати хора, които наемали обикновено слугини от софийските села. Та тази стаичка била приготвена за такъв случай. Господин Дънов стоял една седмица в тази стая. Един ден мъжът казал на жена си: „Нали виждаш, че този човек не е какъв да е! Я, дай да му дадем една от хубавите стаи." Извикали го и му предложили хубава стая, добре подредена с чисти и дебели завивки. Той им поблагодарил отново и пак така смирено влязъл в новата си стая.
По-късно Учителя преминава през няколко такива къщи, като накрая, около 1905 година, отива да живее в дома на Петко Гумнеров на ул. „Опълченска" 66 и което е най-интересно - на г-н Дънов е посочена за живеене една стаичка в приземния етаж, която направо била мазе. По-късно се освобождава стая на първия етаж и сем. Гумнерови му предлагат да се премести да живее в нея. Долу е мазето, където по-късно се оформя трапезарията, а отгоре е стаята, в която Учителя живее до 1926 година, след което идва на Изгрева.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...