Jump to content

55. Мястото на Учителя


Recommended Posts

МЯСТОТО НА УЧИТЕЛЯ

На Изгрева имаше градина, в която бяха посадени много плодни дръвчета и лозички. При засаждането им Учителя вземаше дейно участие. Там му беше любимото място за почивка. По средата на мястото бяха направили една беседка от лози. Имаше масичка и пейки, на които Учителя обичаше да сяда и там често разговаряше с приятели. Това беше неговото място за отмора и размишление.
Като се върнахме от Мърчаево през есента на 1944 година, ние бяхме се събрали пак в градината и насядали около Учителя в беседката. Тогава той се обърна към мен и д-р Жеков и каза: „Рекох, тук ще бъде моето място!" Посочи ни с ръка и определи точно къде да го поставим, след като си замине.
В двора имаше няколко големи дъски и братята искаха да ги употребят за нещо. Учителя им каза да оставят тези дъски и след това се обърна към един от дърводелците: „Приберете тези дъски, защото ще ви потрябват." Той знаеше своя край и че си заминава от Земята - и се приготвяше за него. Не го споделяше явно, но се чувстваше как се сбогува с любими места. По-късно се разбра, че той предварително е подготвил за своето заминаване много братя и сестри по различен начин - къде явно, къде по своя символичен начин на изразяване.
Веднъж отивам при Учителя малко сърдита и казвам: „Учителю, сестрите ми се сърдят, че само аз ви готвя и само аз ви почиствам." Той взе цигулката и започна да свири и да пее едновременно следната песничка: „Тя няма край, тя няма край, тя няма край!" Учителя изпя песента, прибра си цигулката и аз отидох в кухнята. Там заварих онези сестри, които протестираха. Разказах им какво съм запитала Учителя и как той ми е отговорил с песен и как с нейните думи ми е обяснил, че човешките работи нямат край.
Radka_Levordashka_3.JPG

На мястото ма Учителя със сестри Янка от Бъкстон и Граматикова

(съседката на Йорданка Жекова)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...