Jump to content

57. Евакуацията


Recommended Posts

ЕВАКУАЦИЯТА

През време на войната стана опасно да се живее в София. Американските самолети започнаха да прелитат над България и да бомбардират Румъния. После българското правителство обяви война на САЩ и Англия и като възмездие започнаха бомбардировки и над София. Хората взеха масово да се евакуират. Идваха много братя от страната и канеха Учителя да се евакуира при тях, но той на всички отказа. Нападенията над града през есента на 1943 година зачестиха. Разрушенията в София бяха големи, но на Изгрева не падна нито една бомба. Учителя запази Изгрева! В столицата почти не останаха хора! Гражданите, предприятията, както и министерствата се евакуираха.
Учителя изпраща д-р Жеков с още двама братя да обиколят селата Драгалевци, Симеоново и Бистрица да питат за квартири, за да се евакуират там Учителя с част от братята и сестрите. Навсякъде, като чуят името на Учителя и братството, им затваряли вратата. Върнали се вечерта на Изгрева и му разказали как са ги посрещнали и как не са могли нищо да намерят. На сутринта Учителя слязъл пред салона и казал на братята и сестрите, които били около 30 човека: „Пригответе се за тръгване с най- необходимите неща." Всички приготвили раниците си и така потеглили за Мърчаево. На Изгрева останали най- възрастните хора, като семейството на Симеон Симеонов, брат Ради и други. По обяд били вече в Мърчаево. Учителя вървял напред, а групата - след него, и така стигнали до къщата на брат Темелко. Семейството му било излязло пред вратата, зарадвани му целунали ръката, а Учителя казал: „Водя ви много гости!" Темелко ги поканил да влязат и казал, че ще се намери място за всички!
Учителя влязал първо в голямата стая, докато домакините приготвят малката стая, и щом я подредили, той влязал в нея. Там Учителя прекарал 10 месеца.
В голямата стая настанили братята и сестрите, като вечерно време на пода постилали черги, на които спели. Много са били гостите, които идвали от цялата страна - особено в събота и неделя. Тук Учителя е продължил беседите си - всяка сряда и неделя, а в местността Бачище са играели Паневритмия.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...