Jump to content

Recommended Posts

БОЛЕСТИ

Всяка болест е резултат от нарушение на някой Божествен закон. Причината за заболяването е много проста: турена е преграда пред някой Божествен закон. Какво трябва да направи човек, за да се излекува? Да махне преградата, която е поставил пред Божествения закон.

“В Ниневия”, стр. 209; 126

Болестите се дължат на нарушаване на Божествените закони. Който не се ръководи от тези закони, в организма му се събират различни утайки, в стомаха – различни киселини, и той заболява. Всичките противоречия, всичките болести се дължат на нарушаване на Божествените закони. И след това човек се чуди защо страда и боледува. Много естествено, кръшнал си някъде. Който живее по Божествените закони, той няма никакви киселини, никакви утайки в организма си. “Ама аз всеки ден се моля на Бога.” Ти можеш да се молиш, това нищо не значи.

“Сеятелят”, стр. 15; 111

Боли ви главата, понеже има стълкновение между стомаха и мозъка ви, нищо повече. Уредете вашите отношения, отношенията на стомаха или на симпатичната нервна система и ще престанат болките в главния мозък.

“Личното и безличното”, стр. 444; 136

Основата на всички болести седи в нарушението на първия закон на Любовта. Законът на всичките болести на нервната система се дължи на нарушение на закона на Знанието, на Мъдростта. Законът на ония, физическите болести се дължи на нарушение на закона на Истината.

“Да живее душата ми!”, стр. 285; 120

Всичките болести в света се дължат на някакъв недоимък в живота. Причината е, или че не разбираш Божията Истина, както трябва, или че не разбираш Божията Любов, както трябва. От това гледище всеки може да лекува болестите. Боли те гърлото, ще знаеш дали Истината не разбираш, дали Божията Мъдрост не разбираш, или Божията Любов не разбираш. Като намеря погрешката, трябва да я изправя. Всеки ден трябва да правите опити. Болят те очите, пак същият закон. Болят те ушите, пак същият закон е.

“Постоянна благодарност”, стр. 39-40; 176

Колкото повече боледуват децата, толкова Любовта на родителите към тях е по-слаба. За да бъдеш здрав, Любовта на майката ти трябва да прониква дълбоко в твоята душа.

“Речи само реч”, стр. 150; 24

Боли ви зъб, тичате при лекар. И това е добре, но потърсете причината на заболяването. Тя е духовна. Зъбоболието се дължи на нарушаване закона на Любовта. Това нарушаване може да е станало в далечното минало, а днес изпитвате последствията му. Първоначално нарушаването на закона се е отразило върху ума, изопачило е мислите; после е слязло в чувствата, а оттам във физическия свят, дето се е отразило дисхармонично на зъбите.

“Съотношение на величините”, стр. 96; 63

Вие трябва да изучавате и законите, как да трансформирате енергията от един орган в друг. Всички заболявания на организма се дължат на нееднаквото разпределение на енергиите в него, вследствие на което и кръвообращението не става правилно. Електричеството постоянно тече по повърхността на сърцето и благодарение на него то се свива и разпуща, като разнася кръвта по цялото тяло.

“Вдлъбната и изпъкнала лещи”, стр. 92; 33

Болестите на съвременните хора се дължат, именно, на неразбиране закона за превръщане на енергиите. За да дойде до естествено приложение на този закон, човек трябва да живее висок, морален, идеен живот.

“Групиране на сили”, стр. 38; 41

Новата окултна хигиена трябва да се изучава. Сега, разбира се, трябва да изучаваме отношението, което съществува между етерния двойник на човека и тялото на човека. Етерният двойник, който свързва сърцето с ума на човека. Та казвам, те си влияят. По някой път вие казвате, че сърцето се свива. Щом се свива сърцето, то е същият закон, когато някой човек се е простудил; свие се тялото. Трябва да се въдвори първото положение – разширение на капилярните съдове. Капилярните съдове са свързани с етерния двойник на човека. Когато става свиване на капилярните съдове, етерният двойник не може да функционира правилно.

“Дишане”, стр. 286; 149

Ако някой орган – ръцете, краката, главата имат по-висока температура, отколкото трябва, организмът е в анормално състояние. Ще вземеш мерки да се възстанови естествената температура. Ако топлината на организма е по-ниска, отколкото трябва, пак има нещо ненормално в него. Не оставяй да се събере в някой уд повече топлина, отколкото трябва.

“Обмяна на Божественото”, стр. 283; 141

За болестта можем да се каже, че това са енергии, които трябва да се впрегнат на работа.

“Психични причини за болестите”, стр. 226; 199

Станеш сутрин, недоволен си. Питат те защо си недоволен? Казваш: “Не можах да спя”. “Защо не можа да спиш?” Може ли неспането да зависи, че не си ял добре, не си дишал добре, обходата ти не е била добра? Вечерта като си легнал, не си легнал навреме. Защото има един закон: Навреме трябва да легнеш. Ако ти не лягаш навреме, ти не можеш да се ползваш.

“Добрият брат и добрият баща”, стр. 189; 151

Мисълта има отношение към белия дроб, а чувствата – към черния дроб. Затова именно казваме, че човек диша едновременно и с белия, и с черния дроб. Ако белият дроб се подпуши, човек се задушава и престава да мисли; ако черният дроб се подпуши, в човека се зараждат много отрицателни чувства, които тровят кръвта.

“Закони на красотата”, стр. 25; 69

Вие казвате: “Аз съм неразположен”. Неразположението може да произтича от това, че вие не дишате добре. Неразположението ви може да произтича от това, че не се храните добре. Не че нямате храна, но не дъвчите храната си. Когато се храните, вие не мислите върху храната. Умът ви не присъства при яденето. Или когато дишате също така. Ако иска човек да бъде здрав, при дишането трябва да присъства умът. Ако вие дишате и сте неразположен, това не ви ползва. За да дишате правилно, умът най-малко 5-10 минути на ден трябва да мисли върху дишането, върху онова, което правите при дишането. Та често хората заболяват, когато техният ум не взима участие при дишането. При дишането ние сме длъжни да взимаме участие най-малко по 5-10 минути на ден. През това време да мислим върху дишането, да вземем участие с мисълта си при дишането, да мислим върху самия процес.

“Самовъзпитание”, стр. 385-386; 154

Почне ли човек малко да се прегърбва, той е влязъл вече в областта на болните хора. Това е закон.

“Развързано ще бъде на Небето”, стр. 628; 125

Някой път, когато един човек боледува, предава се болестта, но и здравословното състояние се предава.

“Положителна мисъл”, стр. 69; 179

Болестта произтича от някакви вътрешни нарушения. Може болката да е обща за цялото тяло, пък може да е само на един орган. Оттам може да извадите един закон, че когато страда един орган в тялото, произвежда безпокойство на цялото тяло.

“Добро, справедливо и разумно”, стр. 198; 174

Всяка болест се образува от същества, които живеят в нас. Всяка болест се образува психологически и органически от изверженията на тия същества. Когато дойде едно такова същество в нашия организъм, трябва да приложите същия закон: Само три дена може да седи на гости, защото ако го оставите за по-дълго, ще се загнезди, ще образува тумори, ще събере кръв и вие ще умрете.

“Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството”, стр. 131-132; 203

Човек трябва да разбира законите: Големите болести сменят малките.

“Прави и криви линии”, стр. 195; 144

Всяко действие, в което вашият ум не взема участие, каквото и да е то, вашето сърце не взема участие и вашата воля не взема участие, то е болезнено състояние, образуват се болестите в света. Това е от моето гледище. Умът, сърцето и волята създават всичките болести в света. Щом умът е недоволен, създава се главоболие. Щом стомахът е недоволен, създава се коремоболие. Щом ръцете са недоволни, създават се болести в ръцете. Щом пръстите са недоволни, създава се болести в пръстите. Всички тия частици са живи, в тях има съзнание. Човек е сбор от разумни същества.

“Правилна преценка”, стр. 54; 154

Ако всичките органи на тялото заболеят, смъртта е неизбежна, ние не може да очакваме здраве. Ако един, два, три органи заболеят, понеже има повече органи, повечето други са здрави, здравите може да помогнат на болните.

“Запечатаната книга”, стр. 73; 97

Ти имаш силна криза. Като минеш нея, после ще дойде втора криза, тя ще бъде малко по-слаба. После могат да минат 1000 кризи. После ще дойде най-малката криза и болестта ще си излезе. Този закон навсякъде съществува.

“Път, Истина и Живот”, стр. 43; 143

Природата е определила колко упражнения трябва да прави всеки човек. Не прави ли доброволно упражнения, тя ще му изпрати някаква болест, ще го застави с часове да се върти в леглото си и по този начин пак ще направи нужното число движения. Всяко упражнение е свързано с известни сили в Природата.

“Разумни отношения”, стр. 50-51; 93

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...