Jump to content

61. Владиката


Recommended Posts

ВЛАДИКАТА

В Мърчаево идваха много хора при Учителя - и големци, и светски люде, и много братя и сестри. Готвехме за много хора и хубави трапези правехме. Учителя обичаше много тархана. Аз често му приготвях, а сестрите ми помагаха. Братята бяха сковали дълга маса на двора и при хубаво време се хранехме навън.
В Мърчаево до къщата на Темелко Учителя откри два извора. И двата са лековити. Единият от тях пресъхна.
Една сутрин влизам в стаята на Учителя да почистя печката. Той ми казва: „Йорданке, ела да видиш какъв трудолюбив гостенин имах. Цяла нощ работи, докато изкопа тази дупка, за да ме види и да се поразговори с мене. Каза ми, че ме търсил през вековете да се видим. Разбрал, че съм тука. Така внимателно работи, че и една прашинка не падна върху мене. Показа си главата и каза, че е доволен, че ме е видял, и веднага изчезна."
Аз не разбирах смисъла на тези думи и щом излязох от стаята, обадих на Темелко и братята за плъха. Те бързо се качиха на тавана, за да запушат дупката. Учителя чул тупуркането по тавана и ме попита какво правят там. Разказах как съм съобщила за плъха и за дупката, и че братята се качили горе, за да я запушат. Учителя ме погледна сериозно и каза: „Нека веднага да слязат! Той повече няма да дойде! Това знамение да остане за поколенията! Тука ще идват много хора! Нека знаят за срещата ни с владиката, който се всели в плъха!"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...