Jump to content

Общуване с природата


Recommended Posts

ОСНОВИ НА ДУХОВНОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ

Общуване с природата

Природата е велик психотерапевт. Със своето непоколебимо спокойствие тя ни освобождава от нашите тревоги, от безпокойствата и стреса, от ежедневното напрежение и психическо натоварване.
Като преживявал трагичните събития в Европа преди и по време на Втората световна война писателят Стефан Цвайг бил впечатлен от спокойствието на природата пред безумните актове на фанатизираните политици, които горели книги по площадите и преследвали слаби и беззащитни хора. Този чувствителен човек бил до такава степен поразен от абсурдността на насилието около него, че очаквал природата да реагира незабавно и строго да раздаде правосъдие. Вместо това той виждал навсякъде около себе си нейното невъзмутимо спокойствие „нахалното" й безразличие. От словото на Учителя знаем, че всъщност нищо не убягва от зоркото око на природата, че тя регистрира и най-малките жестове, и най-невинните прояви на хората. Но съществата, които й служат, са спокойни, защото знаят, че всичко, което се случва, ще се превърне в добро и работят това да стане по най-добрия начин. Учителя казва:
„Всички движения на ученика трябва да бъдат волеви и съзнателни. Ученикът не трябва да прави нито едно несъзнателно движение, защото те са под влияние на изостаналите духове."
Боян Боев, един от най-добрите ученици на Учителя, се отличавал с обширни и задълбочени знания по биология. Вдъхновение за научните си студии и статии той намирал в духовните науки и в природата. След 1922 г. започват редовни екскурзии с Учителя на Витоша и Рила планина. В една своя статия Боян Боев казва, че окултно ученичество без екскурзии в планината е невъзможно. Това твърдение е особено в сила днес, когато в битието ни се преплитат множество механични процеси, радиовълни, телефонни и телевизионни емисии, радарни и спътникови системи, които ни оплитат в своите глобални мрежи, както и замърсяването в градовете и промишлените райони, замърсяването на атмосферата и на океаните и пр. Ако не общуваме с природата и не извършваме правилен обмен със силите й, ние изчерпваме енергиите си и нашите съпротивителни сили срещу болестотворните и чуждите ментални влияния отслабват. Ако този процес, дирижиран от агентите на антиприродата, продължи, броят на неврастениците ще расте прогресивно.
Излез в парка или иди на екскурзия във високата планината. Там те очаква един разумен и уравновесен свят, с който можеш да влезеш в общение, да се разтовариш от всичко негативно и да заредиш организма си с енергия. Като слезеш в града от високите върхове на планината, не бързай да се прибереш у дома. Както си, с раницата на гърба, иди на гости у някой добър приятел, за да обмениш с него даровете на планината. Това ще те обогати духовно и възроди морално.
Как да се избавим от отрицателните си състояния, от тревогите и безпокойствата? Има много прости и ефикасни методи, които Учителя ни е дал. Сутрин, когато си в парка или в планината, общувай с тревите, с цветята и дърветата. Поговори им и ще ги почувстваш по близки на душата си. Те винаги откликват на благата дума, на милия поглед. Спри се при едно дърво, погали ствола му и ще чуеш глас на благодарност за тази ласка в шепота на листата или в лекия полъх на свежест, който слиза от устремилите се към небесата върхари. После обиколи дървото и продължи тихо да му нашепваш. Кажи му: „Оставям ти моето безпокойствие, дай ми от твоето спокойствие." Благодари му и отмини. Ако посетиш по този начин тридесет борови дървета, ще се почувстваш обновен и ще забравиш тревогите си.
Ако пък застанеш край планинския поток и се заслушаш в гласа му, ще изпиташ благодатното му очистващо влияние. Когато се движиш нагоре по течението му, образно си представяй, че водите текат през тебе, че ти си едно с потока и той ще те изчисти и обнови, силите му ще се влеят в тебе. Много методи ни е оставил Учителя, но трябва да имаме необходимата чувствителност и да ги пазим свято в душата си, за да изпитаме техния благотворен ефект.
Едно от основните качества на материята е нейната инертност. Силите, които изваждат материалния свят от състоянието на инертност, са от най-фино естество. Те имат космичен произход идват главно от нашето слънце, но и от други далечни източници на живот. Когато се проектират в материалния свят, творческите сили на природата го проникват и внасят в него универсалните принципи и закони на живота. По този начин материалният свят се явява звено в системата на космическите йерархии^ в центъра на които е Бог. Тази елементарна схема на битието позволява да осъзнаем нещо много важно нашата отговорност пред творческите сили във Вселената. Действието на универсалния живот в нас зависи и от отношението ни към него, но на първо място от връзката ни с природата, с която сме органически свързани.
Според някои философи човекът, като разумно и мислещо същество, със своята мисловна активност е фактор в сферата на разума, наречена ноосфера. Сферата на разума е резултат от мисълта на разумните хора. Тя прониква биосферата и обгръща цялата планета. Като биологичен вид обаче човекът е тясно свързан с биосферата, т. е. от екологичното му съзнание и от правилното проектиране на творческите му сили в нея, зависи неговия прогрес. Ако упражнява положително влияние върху природата, той е добър проводник на живота, посредник между универсалните творчески сили и елементарните форми на живота. В такъв случай екологическото съзнание провежда добре влиянията, които идват от сферата на разума, т. е. то е от решаващо значение за човешкия прогрес. Разумът израства и укрепва според правилното отношение на хората към природата. В този случай той изпълнява ролята на благоприятна среда и проводник за работата на творческите сили в природата. Ако обаче човекът създава препятствия по пътя на големите космически течения, които носят живот, духът на Любовта, който ражда живота, ги премахва от пътя си.
Като същество, надарено с разум, човекът страда най-вече поради неразумното си отношение към съществата, с които е свързан неговият живот като се започне от неговите близки и се стигне до обитателите на най-отдалечените кътчета на земята. Понеже сме зависими от всички същества, които обитават земята, то от капитално значение за нас е да имаме положително отношение към всяко от тях. Животът е свещен, защото чрез многобройните му форми Бог говори на онези, които чуват гласа му. Това е гласът на универсалния разум, от който се ръководят онези, които помагат на по-слабите същества. Този позитивизъм по отношение на явленията в природата има силен оздравителен ефект както върху отделния човек, така и върху обществото като цяло.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...