Jump to content

КНИГИ


Recommended Posts

КНИГИ

       В своята духовно-просветителска дейност Учителят е издал по собствена инициатива само две книга. Първата - “Науката и възпитанието” - е книга за мнозината, а втората - “Заветът на цветните лъчи на светлината” - книга за малцината. Съдържанието на двете книги достатъчно ясно отразява тази квалификация: Знанието е за всички, но към него има и широки и тесни пътеки. “Науката и възпитанието” е широкият път - там всеки ще намери полезно знание. А “Заветът на цветните лъчи на светлината” е тесният път - път за посветените.

 

МНОЗИНА СЕ СЪМНЯВАТ В ДУМИТЕ МИ И ЗАТОВА ВРАТАТА

КЪМ ВЪЗВИШЕНИЯ СВЯТ ОСТАВА ЗА ТЯХ ЗАТВОРЕНА.

УЧИТЕЛЯТ

НАУКАТА И ВЪЗПИТАНИЕТО (1896)

       Когато се говори за развитие и просвета, подразбира се общ стремеж на целия духовен живот към усъвършенстване в доброто. Деятелният дух на науката иде да поднесе своите услуги на човечеството и да му помогне в трудния подвиг, който му предстои да извърши, преди да дойде до истинското царство на мира, което Христос нарича Царство Божие. Както Той сам казва, това царство е вътре в нас, и то ще дойде в своята сила само когато бъдем напълно готови да го приемем. Това царство предполага изчезване на всичко старо, установяване на един нов ред, който ще бъде вечен. Преди обаче да дойде това време човечеството трябва да възтържествува над физическия свят. Силата на духа трябва да го повдигне и освободи от материалното и преходното, което така силно още го държи привързано към Земята. Науката, взета в най-дълбок смисъл е произведение на човешкия дух, който е свързан с Великия Дух на Битието. В човешкия дух е вложен отначало стремеж да усвои по вътрешен път пътеките на истината и да схване законите на природата, за да може да впрегне енергията й за своите нужди, да положи здрава основа за своето съществуване в добро и красота - най-възвишения идеал на разума. ***

ЗАВЕТЪТ НА ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ НА СВЕТЛИНАТА

(1912)

       Учителят е работил дълго и в уединение над “Заветът на цветните лъчи на светлината. Резултат от това е изнасянето на един свещен метод за развитие на висшите духовни способности в човека, с помощта на цветовете.

       Издадена в много малък тираж, тази малка книжка изцяло е съставена от Библейски стихове, подбрани и подредени, според техния специфичен енергиен заряд. От самото начало Учителят е давал книжката по своя воля, лично на онези от учениците си, в които е виждал постоянен стремеж към самоусъвършенстване. По-късно, това право са придобили ръководителите на братските групи. Избранници всякога е имало, има, и ще има. Духовна чест е да бъдеш избран от Светлината, и тя да ти повери метод, с помощта на който да продължиш духовното си развитие по-нагоре.

gallery_2_16_6363.jpg

*** С този знак в настоящето издание са отбелязани всички текстове, които са на Учителя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...