Jump to content

Recommended Posts

ГЕОМЕТРИЯ

Като изучавате геометрическите фигури и тела, вие дохождате до ония вътрешни закони, които работят в разумната Природа. Същите закони се прилагат и в живота.

“Човешките идеали”, стр. 114; 91

Кръгът, т.е. кривата линия представя незавършен процес. Който се движи по крива линия, трябва да знае законите на вечността, защото незавършените процеси имат отношение към вечността.

“Правилна преценка”, стр. 223; 91

Кръгът е хармонична линия, без никакво противоречие. Изобщо геометричните форми не са нищо друго, освен език на Природата. Когато кръгът изгуби своята хармонична форма, казваме, че и силите, които действат в него, претърпяват известна промяна. Когато яйцето се излюпи, и то губи своята форма. Това е неизбежен закон.

“Сенки на Битието”, стр. 223; 104

Първата фигура, която БОГ е начертал, е кръгът… Кръгът е проекция на Вселената.

“Вторият ден”, стр. 192; 72

Представете си един свят от едно измерение. Аз говоря за първичния свят, който има едно отношение, свят на вечно успокоение. Това е законът на единицата. Двойката това показва движение вече. Двойката в дадения случай показва закона на правата линия с една проекция в плоскостта. Раждането на тройката. Тройката същевременно показва закона на плоскостта с нейното движение извън тази плоскост на третото измерение.

“Що да сторя”, стр. 250-251; 96

Ъгълът не е нищо друго, освен дъга, взета от окръжността. Когато се увеличават ъглите на квадрата, те се приближават; когато се намаляват, те се отдалечават. Това се отнася до всички тела и предмети. Изобщо, когато един предмет се увеличава, това показва, че той се приближава до нас; когато се намалява, той се отдалечава. Същият закон има отношение и към интелигентността на човека.

“Единица мярка”, стр. 76; 90

Под прав ъгъл винаги разбираме съотношение на две същества, които имат разумни отношения. Правият ъгъл е като емблема на разумността между две същества, на които задълженията са строго определени... Следователно всяко едно разумно същество разполага с по два прави ъгъла, или с по 180°.

“Доведете ми го”, стр. 66; 96

Ъгълът е едно от противоречията, които се създават в отно¬шенията на двама души. Ъгълът е противоречие, което съществува между мъжа и жената. Колкото ъгълът е по-голям, толкова и противоречието е по-голямо. Увеличаването на ъгъла започва от един градус и постепенно расте, докато стигне до 90°. След това той продължава да расте и достига до 180°, при което двете рамене на ъгъла образуват права линия. При това положение противоречието изчезва.

“Лазаре, излез вън!”, стр. 137; 75

Всякога погледът трябва да бъде на 45°. Естественото положение е това. Ако седиш, по същия начин. Като размишляваш, трябва да държиш мисълта си на 45°.

“Трите закона”, стр. 52; 164

Законът за перпендикуляра е физически закон, но вие трябва да го пренесете и в духовния свят. Там този закон гласи: Двама души могат да бъдат в хармония само тогава, когато перпендикулярите им са успоредни. Не са ли успоредни, и те не са в хармония.

“Бавни и бързи движения”, стр. 178-179; 104

Да кажем, че ти имаш две ноти в две октави. Ако можеш от едната октава да прескочиш в другата, ако можеш да ги вземеш вярно – до и до, си и си, ре и ре – твоето щастие веднага ще дойде. Но всичко седи в това, че на тебе ти действа един затворен ъгъл и не може да го отвориш. Вие имате една мъчнотия, това е една права линия, нямате ъгъл. Защото двете е закон на противоречието. Имате един отворен ъгъл.

“Разумните движения”, стр. 59; 149

Видите ли една права линия, ще знаете, че тя представя отношението на човека към Божествения свят. Счупената линия, съставена от няколко прави, представя отношението на човека към органическия свят, т.е. към света на външните промени, към света на голямото външно разнообразие. Ъгълът пък представя закон на възприемане. Колкото по-голям е ъгълът, толкова по-голямо е възприемането. И обратно: колкото по-малък е ъгълът, толкова по-слаба е възприемателната способност на човека.

“Определено време и място”, стр. 178; 92

Под права линия трябва да разбираме отношението между две разумни същества... Според законите на правата линия ти не можеш да обичаш кого и да е, ти не можеш да се примириш с даден човек, докато не почувстваш, че в него живее Божественото. Щом почувстваш Божественото в човека, ти ще се отвориш за него и той ще се отвори за тебе... Да бъде човек изправен в своите мисли и чувства, това подразбира да върви по законите на правата линия.

“Право разбиране”, стр. 60, 69, 74; 55

Двама души може да се сприятелят само по правата линия. Отношение може да има по правата линия. Законът на кривата линия, то е закон на множеството. Само по една крива линия всичко може да се примири. Кривата линия е закон за всички.

“Не пренебрегвайте благата”, стр. 354; 179

Правата линия подразбира разумно движение, което обаче не е вечно. Ще дойде момент, когато правата линия ще се пречупи, ще се огъне и ще вземе друго направление. Това е естествен закон в Природата. Тя си служи и с прави линии, и с криви линии.

“Път към живот”, стр. 8; 90

Да кажем, че имате една крива линия, която е образувана от прави. Когато правите линии се удължават и скъсяват, кривите линии изменят своя път. Когато кривата линия се придвижи в една посока, едни от правите се скъсяват, а другите се удължават.

“Прави и криви линии”, стр. 190; 144

Да се върнем пак към правата мисъл, като проява на точката. Следователно, ако човек не може да намери път за проява на една своя мисъл, на едно свое чувство или на една своя постъпка в най-елементарния им вид, той не разбира закона на правата линия. Възпитанието и самовъзпитанието на човека почиват върху същия закон.

“Светът на правата линия”, стр. 23; 90

Всички хора, които не са вървели по закона на правата линия, всякога са падали. На научен език казано: всички хора, всички същества, които в посоката на движението си са избрали три точки, всякога са падали. Те никога не са успявали, никога не са могли да постигнат нещо. Защо? Защото цялата Вселена е построена само върху две точки.

“Двете точки”, стр. 209-210; 65

Правата линия е законът за спестяване пространството и времето, в което живеем, а от там да спестим енергия.

“Приятел и раб”, стр. 63; 204

Всяка линия, която се удължава, е женска, т.е. линия на мекота; всяка линия, която се скъсява, е мъжка, т.е. линия на твърдост, на якост. Колкото повече се скъсяват кривите линии, толкова предметът става по-твърд, по-корав; колкото повече се удължават правите линии, толкова предметът става по-мек.

“Дисонанси в живота”, стр. 45; 83

Само при правата линия има почивка, а пък при кривата линия има дейност, постройка и постижения в живота.

“Дружене, слушане и следване”, стр. 364-365; 122

Правите линии са резултат от дейността на разумните същества. Вие сте изучавали математика и геометрия и знаете законите, с които те работят. По тези закони именно трябва да се живее.

“Просете, търсете и хлопайте!”, стр. 50; 87

Тази слабост пиенето, по каква линия върви? По огъната линия или по изпъкнала линия? Огъната. Следователно пиянството по този начин, за да го поправите, трябва да разберете закона на линиите. Ако може да измените тази огъната линия в обратна посока, да направите състоянието си изпъкнало, вие ще се освободите от пиянството.

“Органически, духовни и умствени сили в човека”, стр. 155; 128

Когато човек се огъва, то е само временно, за да премахне само някои препятствия. Всякога, когато човек иска да избегне някоя голяма мъчнотия, той се огъва. Такъв е законът в Природата, търсим кривите линии. В друго отношение правите линии са за предпочитане.

“Божествена мярка”, стр. 165; 168

Що е скръб? Крива линия. Следователно може да изправиш скръбта по пътя на правата линия. Трябва да знаеш законите на правата линия. Щом знаеш тия закони, веднага, моментално скръбта може да се изправи.

“Права и крива линия”, стр. 437; 178

Линията как ще я превърнеш? Тая линия какво означава вече? Аз съм написал на дъската сега цяло едно писмо. То съдържа всичко в себе си... На този закон се основават всички окултни науки. Дали един човек постъпва добре, аз го меря с прави линии. Дали неговите чувства са благородни и добри, аз го меря с плоскостта. Дали неговите мисли са прави, аз го меря с кръга. И дали той е човек на БОГА, аз го меря с радиациите.

“Радиации”, стр. 226-227; 136

Човешкият живот е построен върху правата линия. Докато не разберете законите на правата линия, вие не можете да говорите за морален живот. Щом се отклони от законите на правата линия, човек влиза в законите на кривата линия, дето съществуват умствени смущения и противоречия. За да излезе от това положение, той трябва да се върне пак към правата линия, да знае, че това е единственото място, което не може да се огъне.

“Линията на живота”, стр. 213; 83

Човешкият ум се проявява геометрически, човешкият ум първо се проявява в прави линии, а после в криви линии. В какво се проявява сърцето? Сърцето у човека най-първо се проявява в криви линии, а после в прави. Следователно, когато вие изучавате съвременната окултна наука, ако искате да имате една правилна наука, най-първо трябва да знаете отношението на правите линии, да покажете ум¬ствените способности как се проявяват. Трябва да знаете закона за успоредните линии.

“Запечатаната книга”, стр. 75; 97

Що е триъгълникът? Закон на примирение. Тук имате пак три допирни точки, а това е Божествено съчетание.

“Пробуждане на съзнанието на ученика”, стр. 313; 59

Ромбът представлява един велик закон. Ако ти може да разбереш какво нещо е ромбът, много мъчнотии в твоя живот ще се разрешат... Всички фигури в геометрията са образи на закони, чрез които ние може да разрешим дадени мъчнотии.

“Вътрешната светлина”, стр. 38; 149

Слизането на Духа се представя графически с триъгълника А1В1С1. За да спасят човечеството от това слизане, от това отклоняване, философите построяват друг триъгълник АВС, с който представят възлизането на Духа. Тези два триъгълника имат шест ъгъла и шест допирни точки. Така преплетени, те образуват т. нар. Соломонов знак. В тези триъгълници има две прави линии ВС и В1С1, които са успоредни помежду си. Тези линии именно разрешават въпросите. Мъжът и жената вървят обикновено по успоредни линии. Върху този закон са построени аритметичните правила и условия при събирането.

“Двете точки”, стр. 214-215; 65

Какво представлява триъгълникът в Природата? Той пред¬ставлява съзнателният живот на човека, т.е. пътят на душата в Божествения свят. Четириъгълникът означава слизането на душата в материалния свят, дето изучава законите на развитието. Квадратът е място на борба. Тук човешката душа се намира на два полюса. Ако в квадрата се прекара един диагонал, получават се два триъгълника, с обща основа. Квадратът означава още и семейството: бащата, майка, синът и дъщерята. Той представлява завършена форма на дома, на семейството. Петоъгълникът представлява правилата, законите и методите, по които едно общество може да се ръководи. Ако с един от върховете му съединим всичките останали върхове на петоъгълника, получават се три триъгълника. В Пентаграма има пет малки триъгълника и един петоъгълник в средата, обърнат с върха надолу. Там човек всякога ще се намери в противоречие с Божественото в себе си. Законът е такъв. Пентаграма представлява велики, разумни течения в живата Природа – течения на светлината, които индусите наричат прана. Те ги наричат още движения на праната или течения на живота. Това са пет велики центъра, в които стават велики процеси. Те представляват пет положителни и пет отрицателни сили. Възходящите или положителните се намират по върховете на петоъгълника, обърнат с върха нагоре, а низходящите, т.е. отрицателните се намират във вътрешния петоъгълник, обърнат с върха надолу.

“Влияние на вътрешната светлина”, стр. 29-30, 35; 34

Триъгълникът е фигура, която показва закона на помирението.

“Съгласуване”, стр. 138; 149

Диагоналът в квадрата или хипотенузата в правоъгълния триъгълник, представя оня велик закон, който примирява проти­воречията. В математиката хипотенузата е единицата, а в Божествения свят – БОГ. Значи, думите хипотенуза, единица, БОГ са преводи на двете точки, които се движат една срещу друга, за да образуват правата линия. Двете точки, т.е. двете разумни същества, като се движат едно срещу друго, са създали Небето и Земята, т.е. вашия Господ.

“Новият човек”, стр. 5; 11

Ако вземете един квадрат, ще знаете, че двете му страни са положителни, а другите две – отрицателни. Тези четири страни могат да бъдат положителни низходящи и отрицателни низходящи, както и положителни възходящи и отрицателни възходящи. Като познавате законите и силите, които действат в квадрата, вие можете да се ползвате от тях за трансформиране на своите мисли и чувства.

“Форми на съзнанието”, стр. 279; 64

Ако искате в един праволинеен свят да влезете, най-първо трябва да се освободите от онова, което носите. Следователно вие само при В може да се освободите. Ще се запознаете с него. Тогава А се отнася към В, както С към Д. То е закон на освобождаването.

“Математически отношения”, стр. 129; 173

Квадратът е най-опасното място, в което човек може да попадне. Съвременните хора са поставени в квадрата, заобиколени са с четири страни. Едната страна на квадрата е приятелската, а противоположната на нея – неприятелската. Другите две страни са неутрални сили. Значи в квадрата има неутрални зони. Който не разбира законите на квадрата, той ще слезе на тази страна именно, дето са неприятелите му. И ако се намира при добро благосъстояние, те ще го ограбят. Когато знанието дойде при него, той ще слезе точно там, дето са невежите, и по този начин ще изгуби всичко, което е придобил.

“Последната постъпка”, стр. 264; 54

В съвременната геометрия и в живота квадратът е най-устойчивото положение. Има четири точки, четири центъра, от които той зависи. Четири положения са това. И онзи закон, който казва: “Възлюби Господа с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила”, то е квадратът.

“Първата дума”, стр. 258; 128

Законът на квадрата показва, че за да се образува една косвена връзка между мъжа и жената трябва да дойдат други две линии, които да ги пресекат, и по този начин да се създадат между тях допирни точки. Кои са тия две линии? Децата. Те свързват майката и бащата.

“Пробуждане на съзнанието на ученика”, стр. 310; 59

Новото възпитание има предвид познаване законите на квадрата. За да не изпадне в безизходно положение, каквото е положението на квадрата, човекът трябва да вземе предвид всички мъчнотии, които ще срещне на пътя си.

“Разумността”, стр. 303-304; 90

При кръга се научават законите на квадрата. И при кръга, и при квадрата се изучават законите на кръга.

“Лесният и мъчният път”, стр. 155; 136

Ако искаш да намериш плоскостта, от правата линия трябва да тръгнеш перпендикулярно. В правата линия, щом дигате перпендикуляр, имате плоскост. В плоскостта, щом дигате перпендикуляр, имате куб. В съзнанието същият закон е. Вие ще знаете как да се избавите от известна мъчнотия. Известни мъчнотии се разрешават в точката, в известен център. Известни мъчнотии се разрешават в правата линия. Известни мъчнотии се разрешават в плоскостта, а други мъчнотии се разрешават в триизмерното пространство. Казвам: в съзнанието си трябва да разбирате законите на едноизмерното, двуизмерното, триизмерното, четириизмерното пространство.

“Основният тон”, стр. 46; 178

Всяко движение трябва да се преведе в геометрична форма. Същото се отнася и до науката, специално математиката. Ако не може да преведете числата и отношенията между тях в геометрични форми, не може да разберете външния свят.

“Разумност в Природата”, стр. 141; 105

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...