Jump to content

ПЕСЕНТА НА ТВОРЕНИЕТО


Recommended Posts

ПЕСЕНТА НА ТВОРЕНИЕТО

Един ден, когато ушите ви се отворят ще чуете великата музика, която се разнася от единия край на света до другия, и тогава ще разберете вътрешният смисъл на живота.

Учителят

Sila_i_Jivot_1993_1_03.jpg?fbclid=IwAR0f

Миколаюс Чюрльонис графика

Там отвъд, където времето и пространството изчезват като фактор, където можем да отиваме само с мислите си, и където цари една друга действителност, позната само на нашите души, там, именно, е родината на музиката. Тази хармонична звучност, която понякога чуваме вътре в себе си като мелодия или като вълшебен низ от хармонични акорди внася в нас усещането за Извечното.

Може ли човек да определи какво нещо е музиката? Възможно ли е да бъде обхваната величавата същност на океана от звуци, в който сме потопени? Човешкият мозък е твърде малко развит за да схване истинската природа на това тайнство музиката.

Всички ние, хората живеещи в материалния свят сме свързани един с друг, посредством една невидима мрежа, по която се предава особен род енергия. Онези, които са се пробудили духовно и са преодоляли инертността на материята, усещат въздействието на тази енергия и се настройват според нейните закони. А другите, без да я усещат, и без да съзнават, че тя е фактор в живота им, пак са под нейното влияние, но й се подчиняват несъзнателно, механично. Законите, по които се движи тази енергия са мощни. Те регулират и движат живота. Те поддържат реда в природата. Те организират, те създават. И ако ние влезем в съзнателна връзка със силите, които работят под въздействието на тези велики природни закони, ние наистина бихме разбрали много повече за същността на музиката. Защото в своята велика всеобхватност тя, именно, е в основата на всичко, което се движи, което се променя, което се разбива.

Музиката влиза в нашия живот по три основни пътя - чрез мислите ни, чрез чувствата ни и чрез постъпките ни. Във всяко движение, което правим, във всеки импулс, който усещаме, във всяка светла мисъл, която възприемаме има музика. Всичко около нас трепти създава и отразява вълни с определен ритъм, които навлизат по различен начин в нашето духовно и физическо естество и му въздействуват. Ние не сме в състояние да чуем звука от това трептене и преливане на звуци около нас, но клетките на всеки наш орган им откликват. И в зависимост от естеството на тези музикални вълни те ни въздействат в положителна, или в отрицателна посока.

Ако приемем, че музиката, създадена от безбройните видове енергийни вълни носещи се в пространството е един разумен фактор в живота, ние ще погледнем с други очи на света. Тогава е забележим онова, което тази висша, организирана енергия е създала. Ще се удивим, когато разберем как прониквайки материята, тя е раздвижила нейното естество и е променила строежа й, извикала е към живот първо минерала, и навлизайки все по-дълбоко и по-дълбоко в материята е повдигала и усъвършенствувала всяка форма на живота. Така минералът постепенно се е превърнал в растение, растението в животно, животното в човек, и това движение към съвършенство всякога се е събуждало от импулсите на една величествена, недоловима за човешките уши музика музиката на сътворяването.

Тази музика и сега звучи около нас. Тя наблиза в нашия мозък, и ако неговите клетки са достатъчно финни да откликнат на импулсите й, в него се извършват процеси, които го поставят в състояние да схваща по-ясно света и явленията. Тази музика навлиза и в сърцето ни, и с ритъма, който носи го обновява и пречиства. Всъщност, ако някой ни помага да живеем, това е пак тази постоянно звучаща хармонична звучност музиката, на която сърцата ни се подчиняват. Тя, именно, ги заставя всяка минута да отмерват онези 72 удара осигуряващи ни живот в материалния свят. Потърсим ли още по-дълбоко присъствието на музиката в нашия живот, ние иде открием, че и всеки един от нас, движейки се създава своя музика, чрез движенията които прави. Защото всяко движение в природата произвежда един музикален тон. И тогава бихме разбрали, че от нашите съзнателни, хармонични движения се създава благозвучие, допринасящо нещо, макар и съвсем малко за всеобщата хармония в света.

Импулсите на музиката от пространството съдържат определена информация и достигайки нашия мозък те се трансформират в мисли. Ако клетките на мозъка са по-високо организирани, той е способен да възприеме онези музикални вълни, които носят по-светли и възвишени мисли. Или, според своето естество, мозъкът ни приема по-висши или пo-елементарни мисли. По същия начин импулсите на музиката от пространството действуват и на нашите чувства. Ако ние владеем емоциите си и проявяваме по-висшите си чувства, то е защото нашето емоционално естество се подчинява, именно на тези високоорганизирани музикални импулси, идващи от един Разумен Център. Музиката организира чувствата, тя задвижва висшите емоции, разбива сензитивност към разумното проявление на един по-висш свят. Но онова, което прави музиката жизнено важна за нас, това е нейната изключителна способност да регулира функциите на органите в нашето тяло и да поддържа неговото добро здравословно състояние. Ако съзнателно употребим музиката, оставяйки я свободно да проникне в съзнанието ни, а от там в клетките на физическото ни тяло, ние бихме могли да се ползуваме от нейната сила по всяко време. Музиката е необходимост за хората, тя е едно от най-икономичните средства за регулиране и изграждане на нашето умствено, емоционално и физическо тяло

Не е ли истина, че силата, която ни поддържа, уравновесява и повдига, това е все тази космична музика? Нейното сложно естество за нас е почти неразгадаемо, но за духовните хора, за хората с духовно зрение тя е най-красива гледка. Защото всеки тон от тази музика, имайки свои специфични качества, външно придобива и свой oпределен цвят. И, в това преливане на тонове и цветове от пространството, духовно зрящият вижда как към всеки един от нас протичат живите енергии на Космоса.

Музиката, в своето необхватно многозвучие е основно средство на Духа, Който от вечни времена работи за организирането на материята. Духът работи чрез музиката. Тя е пръв негов помощник. И ако човек осъзнае това, тутакси в него ще прозвучи съвсем тихо един мотив, една възвишена мелодия, проникваща световете и обединяваща с ритъма си, диханието на всемирните пространства. Тоновете на тази мелодия, ще му припомнят Песента на Творението онази велика и мощна звучност, в която всички ние сме потопени, и която Духът направлява. Великият Творец е Онзи, Който е дал тон на тази велика Песен, а всички ние сме онова, което поддържа звученето й в безкрая на вечното съществувание. Но за да се включим съзнателно в тази Песен и да станем съработници на Духа, у нас трябва да звучи онзи мощен тригласен акорд на който тя е построена Любовта, Истината и Мъдростта. Защото нашето духовно повдигане зависи от тях. И Новото в музиката идва от тях. Те са формата, съдържанието и смисъла на Музиката, на идващата от Извечността велика Песен на Творението!

Милка Кралева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...