Jump to content

Два разговора с Учителя за музиката


Recommended Posts

НЕЙНИЯ СМИСЪЛ

_______________________________________________________________________________

Една от най-често срещаните теми в беседите и лекциите на Учителя е тази за музиката. Едва ли някъде са дадени толкова много знания за нейната вътрешна същност, колкото ние сега можем да почерпим от Словото му. Почти във всяка своя лекция или беседа, той е изяснявал отделни страни от нейната скрита природа, давал е идеи за работа с нея, тълкувал е дълбокият й смисъл. И единственият, който днес може да ни разкрие що е музиката, като космично явление, това е той, Учителят, чрез своето Живо Слово.

_______________________________________________________________________________

"КОЙТО ПРАВИЛНО МИСЛИ, ТОЙ МОЖЕ И ПРАВИЛНО ДА ПЕЕ. ЩОМ МИСЛИ ПРАВИЛНО, ТОЙ ДАВА ИЗРАЗ, СМИСЪЛ НА ПЕСЕНТА."

"МУЗИКАТА, ПЕЕНЕТО ИМАТ СМИСЪЛ САМО ТОГАВА, КОГАТО СЛУЖАТ ЗА ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА ЧОВЕКА."

УЧИТЕЛЯТ

ДВА РАЗГОВОРА С УЧИТЕЛЯ ЗА МУЗИКАТА

1.

Вълните на песента се издигат над главите ни и заливат всичко наоколо. Те отиват в света, за да занесат радостния зов, зов за красивия утрешен ден. Всички са в мълчание, потопени във вълшебен свят, в който ни въведе тя. След това става дума за музиката. Учителят каза:

- Новото в света е музиката.

Един запитва:

- Кой е изворът на музиката?

- Божественият свят е свят на вечна хармония, външният израз на тая хармония аз наричам музика. Някои считат музиката за забавление. Тя има връзка с човешкото съзнание, но не с обикновеното съзнание. Тя принадлежи на човешкото свръхсъзнание, на човешката душа и на човешкия дух.

Музиката представлява красотата и хармонията на човешката душа. Всичко онова, хубавото, красивото в света е свързано с музиката. Като говоря за музиката, аз подразбирам проявлението на човешката душа.

Великото в света, то е това, което не може да се изрази. Това, което не може да се изрази, то е Духът. Духът е изявление на Незнайното. То е първото нещо. То е началото. След това се изявява душата. После идва хармонията, свещения трепет. На четвърто място е принципът на поляризирането. А на пето е принципа на ритъма в света.

- Кой е пътят, който води към истинската музика?

- Всички музикални хора трябва да имат красива душа. Душа, която не е красива, не може да прояви музиката. Когато човек е музикален, той има светлина. Без светлина не може да се прояви музиката. Има и една вътрешна музикалност: Правилно да мислиш това е музика. Правилно да чувствуваш това е музика. Правилно да постъпваш това е музика. Добрият човек е музикален. Умният човек е музикален. Силният човек е музикален. За да може да пее човек, той трябва да има отличен ум, сърце, душа и дух. Сърцето ще даде онзи свещен трепет при пеенето или свиренето. Умът ще даде оная външна хубост на формата. Душата ще даде израз, съдържание, а духът ще даде цена на всичко.

Можеш да свириш механично. А пък може Божествената Душа да участвува. Тогаз ти влагаш магнетизъм в музиката.

- Кои са постиженията на музиката.

- По-хубаво средство за успокояване няма от музиката. Чрез музиката грубите неща изгубват своята грубост.

Има обикновена музика,музика на сенките. Но има една музика, която като се засвири или запее, всички неща се уреждат магически. Тогаз вярата идва на мястото на безверието, любовта на мястото на безлюбието.

Като мислите за музиката, трябва да знаете, че при музиката се развиват всички добродетели и всички дарби. Тя е основата. Музиката е поощрение за разбиване на всички ония дарби,които трябва да се проявят. Един художник, който не може да пее, не може да рисува. Като почне да пее, ще рисува хубаво. Това се отнася за всички други дарби.

Всички не сте еднакво музикални, понеже не сте работили. Някои са работили, а пък други сега трябва да работят. Съединявайте се с тия, у които музикалния център е развит, и туй ще ви ползува.

Ако дойдете до Божествената любов, всички ще бъдете певци!

За да дадеш израз на музиката, трябва да знаеш законите на Идеалния свят!

2.

Всички сме при пианото в големия салон на Изгрева. Царува мълчание. Учителят свири. От начало музиката е тиха, после става бурна и след това пак утихва и става тържествена. Учителят свири нещо съвсем ново, в което се долавя пътят на душата: първите стъпки на възхода, мъчнотиите, противоречията, и най-после разрешението приближаването до върховете на светлината и свободата. След това Учителят почва да говори:

- Светът е създаден музикално. Без музика не може да се прояви животът. Хората изгубиха истинската музика, когато излязоха из рая. Музиката на източните народи е инволюционна, низходяща, а новата музика е еволюционна, възходяща.

Sila_i_Jivot_1993_1_15.jpg?fbclid=IwAR0f

Песен в планината

В природата всичко е музика! Има в cвeтa нещо толкова хубаво и велико, но хората не го знаят! Цялата природа пее.Има музика в требите, в дърветата. Човек може да слуша музиката, която излиза от тях. Като минавам край цветята, слушам,че те пеят. И аз съм внимателен. Седя и слушам. Глухият не чува, макар, че наоколо всичко е музика. Всяко цвете има специална музика. И даже разните части на едно цвете имат различна музика. Щом музикантът отиде при растенията когато цъфтят, ще чуе известна музика, а като отиде, когато плодовете зреят, ще чуе друга музика.Светлината е най-добрата певица.С музика тя слиза от небесните сфери.Един ден,когато уши-те ви се отворят, ще чуете великата музика, която се разнася от единия край на света до другия, и тогава ще разберете вътрешния смисъл на живота.

Музиката има връзка с умствения свят. Тя трансформира енергиите на физическия и умствения светове. Музикантът трябва да бъде и поет. Той трябва да има много широка култура. Истинските музиканти наричам ги гении на музиката -не се обезсърчават.

Всеки човек има музикалност в себе си, но трябва да работи, за да я прояви. Оня, който иска да разбие музикалността в себе си, трябва да дружи с гениите на музиката. Всички трябва да се научат да пеят също и музикално да говорят. Говорът трябва да бъде цяла музика.

Има музика механична, органична и психична. Механичната музика не може да направи това, което могат да направят органичната и психичната.

- Какво значение има музиката в живота?

- Като пеете или свирите на нивата, тя ще ви даде повече плод.

Ако пеете, когато сеете нивите и когато те зреят, ще видите, какви класове ще имате! В окултната музика има песни, които като изпеете, зверовете ще се спрат.

В света на музиката няма болести. Има арии за болести. Като изпеете на болния три арии, и той ще стане. Но колко ще трябва да работите, докато научите тия три арии!

В бъдеще ще има музика за подобрение на тялото на кръвообращението, на дробовете и пр. Болен сте; ще се лекувате със съответната музика. Хората ги боли глава, понеже не пеят. Ако не пеете, ще дойде болестта. Хората пропадат, понеже не пеят.

Музиката твори вътре в човека и организира материята.

Като пее човек, всички клетки в него работят и се хармонизират. При болест-та трептенията на човека са понижени.Музиката ги повишава.

- Каква е връзката на музиката с духовния живот на човека?

- Като пеете,строят се вашият ум и вашето сърце.Когато се обезсърчи-те можете да се тониране с музика.Добрият живот е музика. Животът нее тежък, но вашите разбирания за живо-та са тежки. Като пеете, зимата, коя-то е вътре във вас,ще се смени с пролети лято.

Музиката ще ви бъде като средство за лесни постижения и във висшите области на Духа.

Тя е мост, връзка между висшите, напреднали Същества и човека. По този мост те ще дойдат и ще му помогнат. Ако не пее човек, не може да образува тая връзка.

Една правилна мисъл е музикална. Трябва да се научим чрез музика да трансформираме енергиите си. Любовта е най-хубавата музика. Когато човек е сприхав, честолюбив, това се предава на тона. Когато пеете, издигнете съзнанието си в света на една велика Реалност, в света на вечната красота, една велика идея да изпълни вашето съзнание, и тогава ще вложите нещо в тоновете. Не можете да пеете правилно, ако не мислите и не чувствувате правилно. Не можете да пеете, ако не обичате някого.

Има нужда от такива проводници, каквито са истинските музиканти. Трябва да влезе музикална енергия в света. Сега ще се проявят българските таланти в музиката. Не е лесна работа. Трябва вдъхновение!

Записани от Б. Боев и публикуват за първи път в сп. “Житно зърно”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...