Jump to content

Искам само свободното ви време


Recommended Posts

Искам само свободното ви време

В беседата „Работникът и неговата прехрана“ Учителят казва: „Всеки човек трябва да работи!“[79] Във връзка с това Крум Въжаров разказва: „Учителят ни стимулираше да работим, да учим, да израстваме. Той ни казваше: „За школата искам само свободното ви време, всеки трябва да работи — да има занаят, професия.“ Ставахме сутрин много рано за започване на школните лекции. Играехме гимнастиките и всеки отиваше да работи. Вечер, като се върнехме, се събирахме на малки групички - пеехме, свирехме, общувахме по братски.

Jivata_vrazka_106.jpg

На Изгрева с музика

Учителят ни съветваше: „Не се страхувайте, от вас не се иска много работа, напротив, само от свободното време, с което разполагате, ще отделите един час на ден. Само с любов ще се отдадете на учение. Без любов нищо няма да ви ползва. Седем дена по един час, това са седем часа работа, посветени с любов на великото учение. Божественото знание се добива само по закона на Любовта.“[80]

Повечето от учениците на Учителя имаха висше образование, но след 9 септември 1944 г. по причина, че следват учението на Учителя, почти не е било възможно да заемат служби, съответстващи на тяхното образование и квалификация. Тогава те формират строителни бригади. Бертоли, италианец по произход, бил специалист по мозайка. Той научил братята на този занаят. Крум Въжаров ми е казвал, че министри са чакали ред за „дъновистката строителна бригада“, защото те са работели най-добре, най-съвестно и всичко са изпълнявали по най-високия идеал.

Крум Въжаров ни е казвал, че ние трябва да се научим тук, на Земята, да работим с най-твърдата материя, защото това, което изградим и положим като основа тук, не можем да го направим в другите светове. И така, с мозайките и основите, които братята изградиха на много от възловите сгради и министерства в София, те с много любов и с ясно, високо съзнание положиха една твърда основа за бъдещо израстване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[79] Учителят. Работникът и неговата прехрана, Сила и живот, XI серия, неделни беседи, 13 май 1928. 15 с.

[80] Учителят. Трите живота, общ окултен клас, 1922. София: Литопечат, 1942. 55 с.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...