Jump to content

ФРАНЦИЯ. Дъх от Всемирната хармония - Я. Менцлова


Recommended Posts

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В ЧУЖБИНА

_____________________________________________________________

От години идеите на Паневритмията си проправят път до будните хора по целия свят. Живият кръг започва да се практикува извън България и да носи полза за все по-голям брой хора. Много българи, установили се да живеят извън България стават нейни първи разпространители. Някои от пях сам Учителят е изпращал с такава мисия. В настоящият момент Паневритмията се практикува постоянно във Франция, Англия, Швейцария, Съединените щати, Аржентина, Белгия, и вероятно на още много други места. Жизнената сила, вложена в нея е един своеобразен мост между народите. Свидетели сме, как в наше време тя действително помага да се установят красивите отношения на хармония и братство между хората. Приятели, където и да сте, по цялото земно кълбо, ние с вас сме едно цяло, защото очертахме Живия кръг на Паневритмията. С вас ние изпитахме Братството като една Реалност, в която душите могат да Живеят и да се разбират с езика на Паневритмията.

_____________________________________________________________

ФРАНЦИЯ

 ДЪХ ОТ ВСЕМИРНАТА ХАРМОНИЯ

       Животът произлиза от великият център на Божествения Разум - върховното Козмично Начало.

       Той се изразява в една ритмична пулсация с променлива честота наподобяваща качваща се и слизаща вълна. Този закон на универсалния ритъм можем да срещнем навсякъде - от сърдечния ритъм на живите същества, до най-големите цикли на галактиките. Всяка издигаща се вълна от еволюцията на човечеството представлява една епоха, и всяка епоха притежава своя духовна, културна и материална концепция, раждащи от себе си нова култура.

       Всяка нова култура е свързана с дадена географска местност, и с определена историческа ситуация, имащи много общо с научните и философски разбирания, които тя носи.

       Трябва да признаем, че не може да се достигне до духовните истини със средствата, които ни служат за опознаване на обективния свят. Само същество, надарено с висша сила и дълбоко вътрешно виждане може да ги изнесе, защото знае за тях повече от обикновените простосмъртни.

       Всяка нова култура носи на хората Божествен дар - един велик Учител.

       В началото на нашия век една нова светлина отбори за човека път към духовно повдигане. Това стана с идването на Учителя Петър Дънов или Беинса Дуно - духовно име, което той сам избра.

       Той се роди в България през 1864, близо до Варна и напусна физическото си тяло през 1944. Учителят проповядва повече от 50 години, но официално откри своята Школа през 1922.

       Невъзможно е в едно кратко изложение да се опише учението на Учителя Петър Дънов, поради значителния брой на неговите творби, засягащи всички области на живота и еволюцията на човека.

       В този труд си поставихме задача да предложим на читателите един от многото методи, които бяха изнесени чрез неговото учение. Той касае разцъфване- то на човешката душа, и нейното развитие в духовния й път. Този метод е Паневритмията, чиято музика, движения и текст са дадени от Учителя Петър Дънов. Практикуването й е било възприето и прилагано в неговата Школа като едно от най-важните занимания.

       Паневритмията е израз на Божествения порядък. Чрез нейните движения човек се прониква от ритъма и хармонията на битието. Той става приемник на действащите благотворни сили на живата природа.

       Музиката на Паневритмията притежава простота, и същевременно една притегателна красота, която се възприема чрез нейната форма и мелодичност. Още от първите упражнения на Паневритмията, читателят ще почувства спокойствието и свежестта, които излъчват тези движения. Същата естествена простота е характерна и за беседите на Учителя, в които чрез ясни и разбираеми слова са изразени дълбоки истини. В Паневритмията се изявява същата убедителна и просветлена сила на Словото на Учителя, предадена тук чрез музика и отмерени движения, подобно на дъх, изпуснат от всемирната Хармония.

       Паневритмията е наука на хармоничните движения, свързани с мислите, чувствата и волята на човека. Тя е израз на идващата култура, защото в нейната музика и в движенията й са внесени идеите на шестата раса.

       Ярмила Менцлова из “Предговор” към книгата “Паневритмия”, издадена във Франция, 1984

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...