Jump to content

Типът на огъня - холеричният темперамент


Recommended Posts

Типът на огъня - холеричният темперамент

Видяхме по-горе, че в холерика преобладават костно-мускулната система, черният дроб и жлъчката, затова те са хора с едра кост, висок или среден ръст, с жълто-мургава, суха и груба кожа; лицето е рязко очертано, а кръвообращението - силно. Вените им са тъмносини и изпъкнали. Космите на холериците са твърде изобилни. Косата им варира от светлокестенява до черна, права или леко накъдрена на едри вълни. Носът им е дълъг или леко заоблен. Челото им е голямо или повече или по- малко полегнало, силно изпъкнало в долната си част, което говори за развит обективен ум. Дебели вежди; голямо и добре оформено ухо. Проницателен и силен поглед; цвят на очите - сив или син и рядко тъмнокафяв. Брадата е силно издадена напред. Груб и рязък глас. Силен апетит, деятелно храносмилане.

 

Те са енергични, предприемчиви, волеви; те са резки, упорити, твърди по характер. Лесно се възпламеняват, избухват и стигат до грубост. У тях е силно развита разрушителността. Както казват, имат развит обективен ум и силна логика. Те изследват нещата в тяхната пълнота и от всички страни. Своите намерения довеждат докрай благодарение на търпението, прилежанието, труда и постоянството. Трудностите и препятствията не ги обезсърчават, а още повече увеличават енергията им.

 

Те са способни за изучаване на точните науки, философията и математиката. В техния ум първо място заема идеята за метод и порядък. Затова те обичат да водят, да застават начело на известни движения, да дават тон и насока на нещата. Могат да бъдат силни военачалници и въобще добри войници, смели борци, ловци, оратори, съдии.

 

Огнените хора са смели и решителни, със силно развити лични чувства и с голяма амбиция. Инициативни и постоянни, те действат бързо и неочаквано. Буйни са, сприхави, огнени. Те са хора на делото и не знаят пречки, преминават от думи към дела. Не дават време на своите желания да узреят. Умът им мисли бързо и е подвижен и проницателен. Не обичат да им се съпротивляват. Склонни са да господстват над другите, но не търпят никакво върховенство над себе си. Здраво държат за своите права и всякога са готови да ги защитават с всички средства. Те са общителни, приказливи. Умеят да внушават страх към себе си. В гнева си достигат до буйност. С голям труд се владеят. Много са славолюбиви и винаги са готови да вдигнат знамето на бунта. Готови са на саможертва и не се плашат от смъртта. С твърдост понасят нещастията. Лесно търпят безсънието и спят малко. Сънят им е тежък и е изпълнен със страшни съновидения. Те дълго се задържат на едно и също поприще.

 

Понеже всички функции в тях протичат бързо, имат голям огън, много топлина и сухота в себе си, затова особено лятно време трябва да освежават тялото си с вода.

 

Гърлото им е винаги сухо и винаги чувстват жажда. Храносмилането е отлично, затова за техния стомах и само хляб е достатъчен. Трябва да се въздържат от кисели и солени храни, които още повече ги изсушават.

 

Гласът им е груб, силен и рязък. В него има нещо заповедническо, твърдо и жестоко. Говорят много и твърде бързо. Речта им е лека. Разговорът им е твърде оживен, екзалтиран и страстен, образен и горещ.

 

Походката им е горда, надменна, смела и в тяхната поза има нещо закачливо. Имат навика да държат стиснати юмруците си по време на ходене. Движенията им са резки и нервни. Никога в техния жест не се забелязва покорност, пасивност, или унижение. Когато са в спокойно състояние, стоят гордо изправени с ръце, скръстени на гърдите.

 

Холеричният темперамент изисква умерена дейност и ежедневни физически упражнения. Заседналият живот е вреден за хората от този тип, защото той ги предразполага към запичане, застой в червата и жлъчката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...