Jump to content

Лунните възли - или главата и опашката на Дракона


Recommended Posts

Лунните възли - или главата и опашката на Дракона

Така се наричат двете пресечни точки на еклиптиката с лунната орбита. Горната, или възходящата пресечна точка се нарича горен лунен възел или глава на Дракона - добротворен е по природа и носи качествата на Юпитер. Долната, или низходяща пресечна точка, се нарича долен лунен възел или опашка на Дракона и е злотворна по природа - има влияние, подобно на Сатурн.

 

Ето какво казва за тези възли Синдбад - д-р Вайс:

 

„Би трябвало да забележим, че лунните възли - главата и опашката на Дракона - съгласно по-новите възгледи и наблюдения на английските астролози дойдоха пак на почит като фактори с голямо значение според тяхното положение по дом. Горният възел - главата на Дракона, подобрява работите на дома, в който той се намира, а при добри аспекти и когато е към зенита и асцендента, действа силно. Той е особено силен, в благоприятен смисъл, когато стои близо до асцендента.

 

Долният възел - опашката на дракона, е неблагоприятна и влошава работите на дома, в който се намира, като носи съответните затруднения и нещастия.”

 

Когато главата на Дракона е в съвпад с добра планета, тя увеличава твърде много силата на успеха и сполуката в зависимост от дома и аспектиращата планета. Когато пък опашката на Дракона се намира в съвпад със злотворна планета, тя увеличава нещастията и противоречията.

 

Ако едната или другата се намират в десетия и четвъртия дом, тяхното влияние - за добро или зло, според природата им, - е безспорно много силно.

 

Когато съвпадът или опозицията на Светилата (Слънцето и Луната) съвпадне с един от възлите, то произлиза затъмнение. При съвпад имаме слънчево затъмнение, а при опозиция - лунно. И естествено е, когато тези затъмнения станат в главата на Дракона, да имат едно влияние, което и да не е съвсем благотворно, няма и да е злотворно, но когато това затъмнение става в опашката на Дракона, то ще бъде вредно и силно в злото.

 

Освен лунните възли някои съвременни астролози са склонни да приемат влиянието и на възлите на планетните, тоест на онези точки, в които планетните орбити пресичат еклиптиката. Но този въпрос още не е проучен.

 

Като възли с изучено влияние се взимат също асцендентът - пресечната точка на еклиптиката с източния хоризонт на дадено място в даден момент, а така също и зенитът - пресечната точка на еклиптиката с горния меридиан на дадено място в даден момент.

 

Както казах, на горния лунен възел се приписва Юпитерово влияние, а на долния - Сатурново. Асцендентът има отношение към здравето, моралното и интелектуалното състояние на човека, а зенитът има отношение към социалното положение и възможностите за проявата на човека в живота.

 

Също такива възли представят и десцендентът - пресечната точка на еклиптиката със западния хоризонт за дадено място в даден момент, и надирът - пресечната точка на еклиптиката с Южния меридиан.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...