Jump to content

Таблиците и тяхната употреба


Recommended Posts

Таблиците и тяхната употреба

Като имаме на разположение горните данни, взимаме една таблица на геоцентричните дължини на планетите и намираме в тях годината, за която ще правим хороскоп.

 

Има няколко вида такива таблици, които са специално приспособени за астрологична работа. Най-популярни са ефемеридите на Рафаел за планетните положения, които се издават всяка година в Лондон. В тях положенията на планетите са дадени за всеки ден на обяд - 12 часа. Освен таблиците за планетните положения към тях са прибавени и ред други таблици, между които най-важен е отделът за планетните аспекти през цялата година. Най-накрая са дадени три таблици за домовете за три различни ширини - за 51°32' N северна ширина, което отговаря на Лондон и на всички страни, които имат приблизително същата ширина; за 53°85' N северна ширина, което отговаря на Ливърпул и всички градове, намиращи се приблизително на същия паралел, и най-после - за 40°32' N северна ширина, която отговаря на Ню Йорк и всички селища, лежащи приблизително на същия паралел. Понеже и в България се намираме приблизително на този паралел, ние си служим с тези таблици за изчисление на домовете или - казано с други думи - за ориентиране на зодиака, тоест да определим кой знак на кое място да поставим.

 

Други подобни таблици, с които си служим, са тези на Пол Фламбарт - издание на Шакорнак, Париж, които обхващат период от повече от 100 години. В тях са дадени положенията на планетите от 1801 до 1939 година. Новото издание на тези таблици обхваща периода от 1850 до 1950 година. В тях положенията на планетите са дадени през десет дни, например дадено е положението на планетите на 1-ви след това на 10-ти, на 20-ти, на 30-ти. Когато търсим дата, която се намира между две дадени дати, за да намерим положението на планетите на тази дата, изваждаме положенията на известните дати и получаваме колко изминава известна планета. Умножаваме получения резултат по дните, на които отстои датата, за която търсим положението на планетите, от една от датите, чието положение е известно. За да стане по-ясно това, ще дам един конкретен пример. Да кажем, че на 1 януари 1937 г. Слънцето се намира на 10°40' в Козирог, или на 280°40' по еклиптиката, а на 10 януари се намира на 19°40' в Козирог, или на 289°40‘ по еклиптиката. А на нас, да кажем, ни трябва да намерим положението на Слънцето за 4 януари. За целта правим следното пресмятане:

 

на 10.1. - Слънцето е на 289°40'

 

на 1.1. - Слънцето е на 280°40'

 

Изваждаме по-малката цифра от по-голямата и получаваме 9 градуса - значи за 10 дни Слънцето изминава 10 градуса, или 540 минути по еклиптиката. Като разделим 540 на 10, получаваме 54 минути. Значи за един ден Слънцето изминава 54 минути, а от 1-и до 4-и имаме три дни и като умножим 54 по 3, получаваме 162 минути, които се равняват на 2°42' - толкова изминава Слънцето за 3 дни. Тези 2°42' прибавяме към положението за 1 януари, следователно имаме 280°40' + 2°40' = 283°20'. Това е положението на Слънцето за 4 януари.

 

Има също така и немски таблици, които обхващат един период от 100 години и понеже е дадено положението на планетите за всеки ден, те са много обемисти и скъпи. Положенията на планетите в една част от тях са дадени за 12 ч. полунощ, а в други - за 12 ч. на обяд, докато във френските и английските таблици положенията са дадени само за 12 ч. на обяд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...