Jump to content

Да възлюбим Бога


Recommended Posts

ДА ВЪЗЛЮБИМ БОГА

Изгрев, 15 март 1954 г.

Любезни брат,

 

Тук ще продължа разговора, започнат от миналото писмо.

 

Докато човек не знае Божията Любов, не може да бъде полезен нито на себе си, нито на ближния си. Обикнете Бога и почнете да мислите както Той мисли и както Той постъпва. Ако обикнем Бога, ще обикнем всички същества.

 

Любовта има отношения с Божественото, но не тази любов, която сега се прилага. Любовта това е да възлюбим Бога. Когато хората обичат този или онзи, още не са достигнали до любовта, не могат да имат резултат. Но пак е добре. Ще стигнат, но по-късно.

 

Човек да обича Бога! Като види една форма, да види в нея Божественото, да изпрати любовна струя и да си отмине.

 

Ще отправиш любовта си към планините, ще отправиш любовта си към красотата.

 

Всичкото зло иде, когато е по-голяма любовта към себе си. А всичко за добро иде, когато е по-голяма любовта към Бога.

 

Щом определим отношенията си към Бога, към вечната любов, ние се интересуваме вече и от всичко онова, която Бог е създал. Когато обичаме Бога, ние едновременно обичаме и всичко онова, което Бог е създал.

 

Под любов към себе си се разбира любов към Божественото в себе си. Под любов към ближния се разбира любов към Бога, който работи в другите. Някой казва:“Как ще намерим Бога?“ Че Бог е много близо до човека.

 

Трябва да имаме любов към Бога, за да възприемем любовта Му. И тогава ще живеем. Нужна е любовта към Бога, за да ни научи как да обичаме.

 

Ние трябва да обичаме Бога, за да приемем от Него любовта. И после ще отидем да я приложим. За да обичаш хората, трябва по-рано да отидеш при Бога. Ако не отидеш по-рано при Бога, няма да имаш капитал.

 

Да обичаш другите заради Бога, понеже те са части от цялото. Като обичаш някого, той да не ти се сърди, а напротив, и след хиляди години да държи в съзнанието си, че го обичаш. На едно малко цвете малко вода ще полееш, а на голямото цвете повече вода. Ако отидем при едно дърво, още повече вода.

 

Тепърва има да се учи много. Красивото е, че има един свят, който едва сега се разкрива.

 

Ще обичаме този Бог, Който се проявява във всички хора. Вярата е път към Бога, а при любовта ние имаме общение с Бога, общуваме с Него. При любовта към Бога ние възприемаме от Него, ставаме вече носители на Божественото.

 

Ако вложите в себе си идеята за съществуването на Бога, пред вас стои едно велико Бъдеще.

 

Като любиш Бога, значи ще го търсиш при ближния. Ти ще станеш тръба, чрез която Бог ще помага на своите деца, на твоите ближни. В тях ще обичаш Бога. И заради Бога ще направиш добро.

 

Хората мислят, че се обичат един друг. Аз вярвам в> тяхната любов само ако обичат Бога. Ако не Го обичат любовта им към хората е подобна на огън, който е ценен, само като гори. Щом изгори, нищо не остава от него.

 

Бог е най-високият идеал, към който човек се стреми. Христос казва:“Вам е дадено да разберете, а не на другите. “А сега е дадено на повече души, отколкото тогава. А след други две хиляди години ще бъде дадено на още повече души.

 

Любовта е врата за мъдростта и истината. Истината е врата за любовта и мъдростта. А мъдростта е врата за приложение на истината и любовта. Това е за посветените.

 

Някои се грижат да бъдат обичани и страдат от това. Да обичат Бога и ще ги обичат. Това е тайната. Ако обичаш Бога, ти си член на Царството Божие. Тогава има кой да ти е тил. Ако отношенията ти към Бога са правилни, тогава всички други отношения ще бъдат правилни.

 

Всеки ден да отиваме при Бога да чуем една дума от Него. И тогава ще бъдем весели. И ще свършим най-хубавите работи. Ще се молиш, додето чуеш една дума от Бога.

 

Всяко същество трябва да люби Бога. Вие не сте готови да направите всичко заради Бога. Аз виждам докъде сте стигнали в своята любов. Уплаши ви някоя криза. Казвам: Любовта ти е малка. Защото, ако седи името на Бога в моя ум, аз няма да се дразня и от хората.

 

Ние постоянно имаме заблужденията, че хората не ни обичат. Възможно е, но това ни най-малко не трябва да ни спъва. Основният принцип е, че Бог ни обича. А другият въпрос сам по себе си ще се уреди. Ти никой път не можеш да заставиш хората да те обичат, понеже това съзнание го няма още у тях.

 

Другият закон е: Каквото е твоето отношение към Бога, такова ще бъде отношението на хората към тебе. Не може да обичаш Бога и хората да се отнасят с теб зле. Ако имаш един неприятел, ти си го създал, не го е създал Бог. Ти, като измениш своето отношение към Бога, обикнеш Бога, и този човек ще се измени, няма да те мрази.

 

Той те мрази, понеже ти нямаш правилни отношения към Бога. Има една истина, в която, като се убеди човек, ще има основа.

 

Когато човек обича Бога, тогава всички дървета, цветя, треви, всички същества ще му се усмихват. Нали когато цветята приемат слънчевите сили в себе си, колко мушички идат при цветята, да ги поздравят. Тогава всички им се усмихват.

 

Щом нямаш Божественото, всеки ще те изпъди. А щом го имаш, всеки ще те посрещне. Казано е:“Когато пътищата на човека са благоугодни на Бога, Бог го примирява с всичките му врагове.“ Ако не се примириш с другите, значи пътищата ти не са благородни.

 

Един брат попита:“Как да се разбират думите на ап. Яков: “Как ще обичаш Бога, когато не виждаш, когато не обичаш тези, които виждаш?“ Учителя каза:

 

Ап. Яков е говорил това на съвсем светски хора, а не на напреднали ученици. Той е говорил на онези, които са съвсем далеч да разбират мистичните идеи.

 

С любовта към себе си и към ближния човек още не разрешава въпроса. Любовта към Бога това е новото. То носи всички блага. А любовта към ближния само отчасти, по-малко. Тези, които имат любов и към ближния, имат добро сърце, а важното е любовта към Бога.

 

Естествено е, че хората не могат да направят скок от старата любов към новата. За да премине към новата любов, човек трябва да държи в себе си Бога като висок идеал. И да работи за Него.

 

Една сестра попита:“Защо няма образци на идеална ] любов на земята?“ Учителя каза:

 

Често причината да няма реализиране на тази висша любов са външните влияния, пък и самите хора. Преди всичко трябва да има готови души. Готови могат да се намерят за идеалната любов. Ако при най-големите изпитания, които сполитат човека, той издържи, без да накърни своята любов към Бога, това показва, че неговият изпит е сполучлив. Любовта на човека към Бога се познава по най-големите изпитания, страдания, нещастия, които го сполетяват. Човек да е готов всичко да пожертвува заради любовта към Бога. Без любовта към Бога ще има разочарование.

 

Щастието на човека е в любовта към Бога. Това е великият закон. Важното е да разбере човек този закон. Това е единственото, дето хората могат да се обединят. Като обичаш Бога, всичко ще имаш, а като не Го обичаш, нищо не ще имаш. Ако любиш Бога, всички страдания ще изчезнат. Щастието на човека зависи от любовта му към Бога.

 

Днес светът е пълен с противоречия и мъчнотии. Навсякъде светът е болница. И най-малките същества страдат. Ти вървиш и може да се спънеш в някой камък. Обаче има един реален свят без тези противоречия.

 

Такава, каквато е любовта на Радамес към Аида, трябва да бъде любовта към всяко същество. Или във всяко същество да виждаме Аида. Всъщност любовта към Аида е любов към Бога. Това е търсене на Бога в тази или онази форма. Но за да видиш във всяка същество Аида, трябва да влезеш в реалния живот. Човек трябва постоянно, във всеки миг да е потопен в реалността, в Бога, да се стреми в най-малките работи около себе си да вижда проявата и присъствието на Бога.

 

Всички въпроси могат да се уредят само чрез любовта. Любовта към Бога е в сила да разреши всички въпроси. Любовта към ближния разрешава наполовина. А любовта към врага разрешава една четвърт. Започнете с това, което разрешава всичко: Любовта към Бога.

 

Един брат каза:“Преди да говоря в събрание, се свързвам с Бога, почувствам любовта към Бога и после тази любов, която приемам, изпращам към хората и почвам да говоря. И имам чуден резултат.“

 

Да обича човек Бога повече от всичко. Това значи да бъде монах. Човек, като обича всички, той е с Бога, той е сам. Човек да обича другите хора, но да не прави връзка. Това значи човек да бъде сам, сам с Бога. Да обича, без да образува връзки.

 

Еволюцията в света да започне с любовта към Бога. Оттам е началото на еволюцията. Преди това е инволюцията. Щом човек съгреши, ще падне, ще инволюира. И после ще се качи и ще носи. Божественото е в света.

 

Ако увеличаваш любовта си, имаш бъдеще. Призовете Бога във време на мъчнотия, там, дето никой не може да помогне, и ще видите. Възлюбете Господа и в бъдеще ще придобиете всичко. Не може да живеете съзнателно, ако не обичате Бога. Любов към едного е много опасно. А любов към Бога е безопасно. Нашата любов към Бога е отзвук на Божията Любов към нас.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...