Jump to content

Упражнения с Учителя


Recommended Posts

УПРАЖНЕНИЯ С УЧИТЕЛЯ

Изгрев, 25 май 1955 г.

Любезни брат,

 

Тук ще ви изложа екскурзията, която направихме до Витоша с Учителя на 3 май 1926 г. вторник, ден Великден.

 

Традиция в живота на Братството е да се прави екскурзия до Витоша на втория ден на Великден. Накрая ще прибавя някои мисли из разговора на Учителя по време на екскурзия пак на Витоша.

 

След пристигането на Ел Шадай направихме молитва и изпълнихме следните гимнастически упражнения:

 

Седнахме на тревата на колело около Учителя с крака, прострени напред.

 

1. Ръцете хоризонтално напред. След това ръцете поставени с върховете на пръстите върху пръстите на краката. После ръцете се движат отстрани нагоре до над главата и след това връщане назад до пръстите на краката. Това се повтаря няколко пъти.

 

2. Ръцете върху коленете. След това движението им до над главата и обратно. Това упражнение се повтаря няколко пъти.

 

3. После едната ръка се поставя върху слънчевия възел, а след това отзад на кръста.

 

4. После едната ръка на слънчевия възел, а другата на гърлото. След това ръцете се разменят.

 

5. Двете ръце от всяка страна върху слепите очи.

 

6. Друго упражнение: Едната ръка върху коляното, а другата върху гърдите на срещната страна на тялото. След това ръцете се поставят обратно.

 

Тези упражнения са за развиване на така наречените чакри например при сърцето, гърлото, слънчевата чакра и пр. Те трябва да се правят точно, безпогрешно.

 

Тези чакри трябва да се хранят и да се развиват. Понякога върху тези органи се натрупват отрицателни енергии. Вие всички сте усещали при слепите очи една тежест; паметта ви не е добра. Тогава може да направите тези упражнения и да видите можете ли да снемете тази енергия надолу. Понеже тя е пo-нисша, да слезе към стомаха. И оттам да се прати през краката и през пръстите навън.

 

Когато космите стават дебели, тогава изпращаме повече енергия, а задържаме по-малко. Затова и хора с дебели косми са груби. Защо? Защото те са съвсем бедни на енергия и затова космите трябва да бъдат тънки. Те спестяват тази енергия. Космите да бъдат гладки. Когато не са гладки, енергията не може да се препраща.

 

Тези упражнения, които направихме, са за молитва за облагородяване на енергиите. В това състояние, в което се намирате, без тези упражнения не може да се развивате.

 

Най-хубаво е следното: Отначало можеш да туриш ръцете върху земята и след това върху колената. И после ще слушаш, но няма да се влияеш от похвалите, които могат да ти шепнат от невидимия свят.

 

Какво влияние има сядането на колене? Това е изкривяване на едно учение. Земята е положителна и като дойде. положителното с положително, ще дойде във война. Тези, които правят това, не са прави.

 

Като гимнастическо упражнение сядането на колене е добро, но не и за религиозно упражнение.

 

Друго упражнение: Може да легнете на земята на гръб, с ръце под главата. Хубаво е да легнете на земята с глава към север и при това дясната ръка отдолу, а лявата над нея. И двете ръце обърнати надолу към земята. Значи гърбът на дясната ръка се допира до тревата. Това да става в такъв слънчев ден като днешния. При такова упражнение човек се обновява. Най-напред това упражнение се прави до една минута, докато прочетете до 27, и след това ще станете 72-то е мярката. Така човек може да приеме в запас много магнетизъм, толкова много, че даже да помага на другите. В града губи много. Много сили се изтеглиха от вас и вследствие на това се явява неврастения. Това упражнение не бива да става дето са минали много хора, дето са стъпвали хора, защото така има много електричество и не е чисто влиянието.

 

Тези упражнения ще ги правите за себе си. Те съставляват една наука. Ако ги сгрешите, ще затворите ключа. Най-първо вие ще опитате тези неща, тъй че като забогатеете, давайте на всички. Но преди да сте потекли като чешма, чакайте. (Дом природата ни направи съпричастни със своите блага, тогава можем да даваме. Те са хубави неща. Могат да се прилагат.

 

Ще ви дам едно упражнение с цветовете. Отначало ще получите цветовете чрез призма и ще вземете червения цвят, за да си го припомните. След това ще махнете призмата и мислено ще си представите, че се обливате с този цвят. Като че ли душ от червена светлина ви облива отгоре. Това ще правите в понеделник, три пъти: сутрин, на обед и вечер. След това същото във вторник с портокаловия цвят. В сряда с жълтия и т. н. до виолетовия.

 

След това Учителя каза да отидем нагоре. Отидох-ме на полянката срещу първия заслон. Седнахме в кръг около Учителя. Оттук се вижда Рилската верига. Край нас тече вода.

 

Учителя каза:

 

Тази местност е местност на културата. Всеки страда, всеки е чужд за другите. Целият живот е изпълнен само с тъги и скърби. Това, дето някой човек се смее, то е само на повърхността. Като разбуташ, ще видиш разочарование. Благодарение, че чрез невидимия свят утихват бурите.

 

Когато правите тези упражнения, които ви дадох, да сте в приятно настроение. Представете си, че животът ви е уреден.

 

Ще кажа няколко допълнителни обяснения за упражнението с лягане на гръб върху земята с глава към север. През време на това упражнение дишайте дълбоко. Всеки път ще броите до 72. След всяко броене до 72 човек да се изправи. Ще седне на тревата и ще допре ръцете до пръстите на краката.

 

След това изпяхме Аум със следните движения:

BB_pisma_16.jpg

При първото движение ръцете се движат от долу на горе и през това време се изпява първото Аум.

 

При второто движение ръцете отстрани се спущат надолу към първоначалното им положение, прави се едно обливане, и през това време се изпява второто Аум.

 

При третото движение ръцете се издигат пак нагоре и се изпява третото Аум.

 

При четвъртото движение ръцете се свалят постепенно отстрани до първоначалното им положение долу и през това време се прави едно обливане с изпиване на Ом, Ом, Аумен.

 

Като тръгнеш по Божия път, там е голямата свобода. Като слугуваш на Бога и отидеш в някой град, Господ ти казва: Ще отидеш при еди-кой си човек. Някои казват: „Този човек е жесток, груб.“ Господ казва: „Ти като влезеш, сърцето му ще бъде меко. “ Дъщерята на този човек е болна на легло, ти ще кажеш: „Не бой се, това ще се уреди, след 5-6 дена тя ще бъде здрава. “

 

Дъщеря му ще оздравее, ти ще кажеш: „Ще ти дам една книжка.“ На бащата ще препоръчаш едно нещо, а на нея друго нещо. Ще кажеш на дъщерята: „Ще прочетеш тази книжка, на този пасаж ще се спреш. “ Като си свършиш работата, те ще ти кажат: „Ще дойдеш пак.“ Ти ще кажеш: „Няма да забравя, като дойда тук, ще дойда у вас. “

 

Това е Божествен път. Той е хубав. Но щом кривнеш малко, ще дойде дървото. При каквито и условия да е човек, той не трябва да се обезсърчава. Това е една задача и като я разрешиш, ще дойде нещо много красиво.

 

Една сестра каза: „Когато сме неразположени, отпаднали духом, като прочетем даже няколко страници от беседите, веднага ще се измени състоянието.“

 

Учителя каза:

 

Сега трябва да почне един цикъл от 10 или 12 лекции, за да кажа как трябва да четете, но има много начини за четене.

 

Стана въпрос за положението в света. Учителя каза:

 

Сега светът се съди. Предупреждаваме какво ще стане, какво идва за света. Времето е близко. Ще видите.

 

Витоша е планина на знанието, за самоусъвършенствуване. А Мусала е планина на самоотричането. Който иска да се самоусъвършенствува в пътя па самоотричането, да отиде на Мусала, а който иска да усъвършенствува своите знания, да отиде на Витоша.

 

Докато човек не мине през тази школа, не може да разбере живота. Една душа може да живее и при най-благоприятни условия и пак да се мъчи. Щом е един лист на дървото и ако някой му се поухили насреща и той напусне дървото, тогава остава най-хубавото положение.

 

Сега човек трябва да дойде до възкресението. Ще бъде като ангел и после от синовете Божии.

 

Само на Божественото може да се подчиним. На човешкото не може да се подчиняваме. Щастието в този живот не може да се постигне. Като казвам този живот, разбирам при сегашните разбирания. То ще се постигне при новите разбирания. Някой казва: „Онзи свят.“ Че онзи свят и сега хората могат да го живеят.

 

Божието учение трябва да се приложи. Трябва да се молите така: „Научи ме, Господи, как да приложа Божественото учение. “

 

Човек трябва да си изработи план за приложение. Трябва цялото поколение да се възпитава в този дух. Човек трябва да има съзнание, че служи на Бога. Това е хубавото. Сега ще прилагате каквото можете, а другото иде.

 

Като отидете в една къща, опретнете се да работите. Измийте дъските, донесете вода, изтупайте чергите и пр. Така ще направите цял преврат в дома. После направете така и на друго място, и на трето място, а сега ние искаме да се отделим някъде. По този начин не може.

 

Ще разрешите основния въпрос любовта към Бога, и тогава всичко друго може да се приложи., То е първото нещо. Щом разрешите това, тогава другите въпроси са вече лесни.

 

Има посветени, които владеят силите на природата.

 

Те могат да вземат каквато форма искат. Например ще се представи като стар, ще влезе в едно село, ще говори с хората. После ще излезе от селото и скоро ще се върне като красив момък. Той е същият. Селяните му казват: „Тук беше един дядо, който ни говореше много хубави работи/момъкът ще им каже: „Той ще се върне. Той остави мене за известно време. “ Ще го питат: „Я ни кажете нещо за този дядо.“ Той им казва: „Този дядо е такъв и такъв човек. “ И те слушат. Той проповядва за дядото. И после казва: „Аз ще ида да намеря дядото. “ И пак идва после с бяла глава. Всички форми има.

 

Това е изкуството: И дядо да бъдеш, и млад да бъдеш, когато трябва. Когато дойде до тези работи, като риба ще мълчиш.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев

Нашето съществуване на Земята показва, че има някой, който ни обича. И колкото повече съзнанието ни е по-бистро, по-ярко, толкова повече това показва, че някой ни обича. Аз живея, защото има някой, който ме обича Бог. И тогава в мене се заражда желанието ми да Го търся. Аз казвам: „Зная, че има Един, Който ме обича. “

 

Тогава Бог ни изпитва, Той иска да види доколко отношението ни към хората е отношение към Бога. Целта на любовта е освобождението на човешката душа. А щом не става освобождение при любовта, това не е любов.

Учителя (1929 г.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...