Jump to content

Братска вечеря


Recommended Posts

БРАТСКА ВЕЧЕРЯ

Изгрев, 5 април 1956 г.

Любезни брат,

 

Ние сме на братска вечеря с Учителя у едно изгревско семейство. Поканени са много гости. Домакините тичат от човек на човек, услужват на всички е усмихнати лица, че Учителя е на гости у дома им.

 

Какъв мир внася присъствието на Учителя! Когато той отиде някъде, -всички се изпълват е вътрешна хармония, едно възвишено състояние ги посещава. Присъствието на Учителя има чудно действие върху околните. То внася светлина в умовете, топлина в сърцата, сила във волята. Човек се изпълва е надежда. Всяко обезсърчение и всички противоречия изчезват от него. На братската вечеря се поведе интересен разговор. Една сестра запита за един заминал брат къде е сега. Учителя каза:

 

Там, дето е бил винаги. Тук е бил на гости, а сега е там, дето е бил винаги. Този брат И. на Земята е бил проекция на брата И.

 

Една сестра запита: „Тези, които са близки тук, горе познават ли се?“

 

Учителя каза:

 

Които се обичат. А които не се обичат, и тук не се познават. В онзи свят имаш един приятел. Ти не можеш да му се сърдиш. Като му се разсърдиш, става невидим.

 

Като отидеш в онзи свят, там срещаш някого, когото обичаш. Като помислиш зле за него, той изчезва, става невидим. Като го обичаш, виждаш го и говориш с него. При най-малкото подозрение изчезвате един за друг.

 

Стана дума за любовта. Учителя каза:

 

В любовта няма никакво престъпление. В безлюбието, да. Ако снахата обича свекървата, последната никога не би вдигнала шум. И ако свекървата би я обичала, снахата не би вдигнала шум. Свекървата и снахата вдигат шум, защото не се обичат една друга. Снахата и свекървата делят сина.

 

Може ли да проверите степента на вашата любов? Като обичаш някой човек, трябва да имаш абсолютно доверие в него. Ако той влезе във вашия дом, в тебе да не влиза ни най-малко идеята, че той ще вземе нещо. Това е любов. Щом се съблазните малко, любовта ви е слаба.

 

Ти казваш: „Той не ме погледна хубаво. Не се отнесе добре с мене.“ В тези думи няма любов.

 

Вие сте кандидати за любовта едва отсега нататък.

 

Всички хора, които обичат, без да знаят, градят Божественото здание.

 

Любовта винаги гради. Като се обичат няколко души, повдига се цялото човечество и цялото битие. Всички се ползуват от това.

 

Вие се радвате, че сте в един красив свят. Доста красив е светът.

 

Има тъмни духове, които не могат да гледат хората да се обичат и се скъсват от яд. Те искат хората да се мразят и да правят интриги.

 

Като обичаш, да не влагаш двойника си. Когато обичаш някого или тебе обичат, могат да разместят двойника ти. Онази любов, която не е истинска, размества двойника. И тогава хората страдат. А при истинската любов двойникът не се размества: Да няма разместване, преплитане на двойниците.

 

Някой път, като спиш и сънуваш нещо тревожно, може да се събудиш веднага и двойникът да не се намести при събуждането, тогава целия ден си неразположен. За да се намести двойникът правилно, сутринта, като станеш, ще се помолиш, та той да се намести добре и ще си разположен.

 

Защо човек трябва да се моли? Молитвата не е нищо друго, освен да се намести двойникът правилно, за да можеш да възприемаш нещата правилно. Когато двойникът ти не е наместен добре, ти си раздразнен, пуснал си пояса си и търсиш повод да се караш.

 

Когато другите след това почнаха да говорят други работи, Учителя си затвори очите и тихо произнесе: „Господи! Господи!“ и другото не се чуваше. Но каза още и други неща. Забелязвали сме много пъти, че Учителя непрестанно се моли. Даже и при разговор незабелязано си затваря очите и произнася думите: „Господи благослови!“ и другите думи не се чуват.

 

След това Учителя продължи да говори:

 

Милиарди благословения ви дава Господ, пътувате с хиляди години като царски синове, имате ядене и пиене, и какво сте направили за Господа?

 

Не се обезсърчавайте. Не си внушавайте, че от вас нищо няма да излезе. Кажи си обратното: От мене ще излезе повече, отколкото очаквам, вие, като работите за Бога, ще бъдете силни. Ако имате вяра, капиталът е вътре във вас.

 

Един ден се опитайте, като пеете, да се уясни небето, а друг път като пеете, да пожелаете да завали дъжд за растенията и това да стане.

 

Някого го боли главата. Турям двете си ръце на слепите му очи и главоболието му минава. Така образувам магнетично поле. Той има натрупана енергия и затова го боли главата. Чрез това магнетично поле му се взема енергията и му минава.

 

Казвам някому, когото го боли главата: Ти се караш със съседа си за 2 метра място. Иди да се помириш с него и ще ти мине. И ще ти мине насъбраната енергия.

 

Обърнете внимание на новото, което днес Бог е вложил във вас. Всеки ден Той влага по нещо ново във вас. Бог, като ви е дал всичко, коя е причината, че не сте доволни? Това е от злоупотребление с Божиите блага.

 

Всеки ден човек да размишлява върху любовта, за да добие изгубената дума и да бъде доволен.

 

Има една истина: Един човек, колкото и да е грешен, това засяга само личността, но не и неговата душа. Душата на който и да е човек е винаги чиста и красива.

 

В Гьозикен, като се спрях при един човек да нощувам, казах на стопанина: На теб след 2 години в еди-кой си месец и число, в петък, ще ти се случи голямо нещастие, ще си строшиш крака. Този ден да не излизаш никъде. А стопанинът ми каза: „Как ще си строша крака, аз съм здрав. “

 

След две години той ми писа, че това, което съм му казал, се е изпълнило. Как? В този ден, като си покривал къщата, паднал и си строшил крака. Валял дъжд. И ми писа: „Как си видял това?“

 

Отличителната черта на духовния човек е следната: От очите излизат едни невидими лъчи. Когато тези лъчи са насочени надолу, човек е материалист, а когато лъчите са насочени 45 градуса нагоре, той е духовен. Някой може да говори за духовни и Божествени работи, но ако няма този ъгъл от 45 градуса нагоре, той не е духовен. За него духовното и Божественото са параван.

 

Когато пред тебе се намира един човек, нали ще му кажеш: Застани отляво или отдясно, за да видя слънцето.

 

И на онзи, който те обича, ще кажеш така, т. е. да не застава между тебе и Бога.

 

Някой човек ти е неприятен и не искаш да му направиш услуга, но после идват по-големи трудности.

 

Когато някой е обезсърчен, не го убеждавай да не се обезсърчава, но го покани на угощение и след това говори. Той ще бъде вече разположен.

 

Ясновидците имат по-далечно виждане. Те виждат навсякъде. Това е една дарба, която може да се развие у всички хора. Когато ще става промяна, всички чувствуват, че тя ще стане. Ако знаеш, ще вземеш известни мерки, ще се подготвиш и ще извадиш добра поука.

 

Човешката любов си отива при сланата и следната пролет пак идва, а Божествената любов е като иглолистните растения, те са винаги зелени.

 

Щом тези, които се обичат, дойдат един до друг по-близо, отколкото трябва, тогава се раждат всички дисонанси. Природата има една орбита и тя забранява да излизаш вън от тази орбита.

 

Аз, като пътувам, виждам смисъла на камъните, тревичките, цветята, водата и пр. Всичко ме интересува. Навсякъде в безкрайните форми виждам проявлението на Божията Любов.

 

Стана дума за един стих от Писанието: „Слънцето ще потъмнее, месечината няма да дава светлината си и звездите ще потъмнеят“.

 

Учителя каза:

 

Това се отнася за сегашните времена. Слънцето са държавите, месечината са кривите религиозни схващания и звездите авторитетите. Те ще изгубят своето влияние.

 

Любовта към Бога трябва да бъде начело.

 

Аз не зная човек с риболовство, ловджилък, кюмюрджийство, с месарство, с клане на добитък да е прокопсал. Всички са пропаднали.

 

Една работа, която не е по Божиите закони, или работа, започната без Бога, дава само загуби.

 

Някои искат да се осигурят и на стари години да работят за Господа. Ако на млади години не са работили, на стари никак няма да работят.

 

Ами какво по-голямо осигуряване искаш, щом си свързан с Господа? С любовта? Тя те осигурява. Бог ти е дал най-необходимото, като се осигурява със светлина, въздух, вода и хляб. Никога Бог не е лишил човека от тези четири елемента. И затова човек трябва да благодари и да вярва в Господа, да Го люби, да работи за Бога, да служи на Господа, иначе ще бъде далеч от Него, ще го привлекат тъмните сили и на тях ще слугува под ударите на камшика, на мъченията и на всички нещастия в живота.

 

Защо се мъчат и страдат хората? И са нещастни? Защото не вярват в Господа, не Го любят, не работят за цялото, не служат на Господа, а са като листа, откъснати от цялото и работят само за себе си. Това е старото учение.

 

А новото учение е: Господ на първо място, човекът на последно. Любовта на първо място, а човекът на последно.

 

Като гледаме само погрешките на хората, не можем да проявим любовта. Любовта в бъдеще ще бъде основа на целия живот: и на. просветата, и на социалния живот и пр. Всяко нещо, което правиш, трябва да го правиш като израз на любовта. Тя да бъде стимул. Вашата задача е да пробуждате, като еманирате любовта. Като почнеш да еманираш любовта, хората ще почнат да те търсят, да идват при тебе. Един извор не търси хората, а хората го търсят. Ако можем да носим любовта и да я даваме, ние работим за Бога. Човек да обича така, както Бог обича. Да бъде снизходителен и внимателен, както Бог е снизходителен и внимателен. Да обичаш, това е най-голямата привилегия, която Бог ти дава. Иначе ще останеш в едно животинско състояние.

 

Всеки ден прекарвай в размишление върху любовта!

 

Духовният свят не ви се разкрива по единствената причина, защото, ако ви се разкрие, няма да ви се иска да се върнете на Земята и да работите. Та хубостта на онзи свят се отдалечава умишлено, за да работите тук, на Земята.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...