Jump to content

Учение за свободните


Recommended Posts

УЧЕНИЕ ЗА СВОБОДНИТЕ

Изгрев, 25 декември 1956 г.

Любезни брат,

 

Трима братя посетиха Учителя. В разговора с тях той каза:

 

Това, което ние носим на Земята, е така необходимо, както светлината, водата, въздухът и хлябът. Това е най-новото положение, което се разкрива на бъдещия човек. Хората сега трябва да го опитат. Любовта ще влезе в света по нов начин.

 

Нещата, които казваме, трябва да се проверят, за да има сила. Няма да се налагат. Аз не искам да ги доказвам, а казвам! Щом се защитаваме, ние сме на кривата страна.

 

Трябва да се говори само това, което има приложение. Това, което говорих тази сутрин в общия клас, има приложение.

 

Който не познава вътрешния Учител, не познава и външния.

 

От всички ученици на Христа само Йоан имаше мекота.

 

Аз уча свободните. Това учение е за свободните. Аз съм за свободата. Не търсете любовта на кибритените клечки. Тази любов, която се запалва с кибритени клечки, гасне. Например една свещ, запалена с кибритена клечка, щом падне на земята, изгасва. А Божествената любов е вечна. Тя никога не гасне. Никога не се губи, но во веки веков пребъдва.

 

Да търсиш Бога във всичко! Да обичаш Бога във всичко и във всички! Аз съм посадил млади дръвчета, които сега растат, и след 3-4-5 години ще дадат плод. Тогава ще видим на кого какъв е плодът.

 

Чрез послушание ученикът ще възприеме любовта на Учителя. Учителят люби ученика. Ученикът трябва да бъде послушен. Тогава той е негативен елемент и както почвата възприема дъжда, така той възприема любовта на Учителя. Чрез учение ученикът полива нещата и те растат в него.

 

Ученикът е послушен, за да се посади любовта на Учителя в него. Ако той учи, учи, за да възрасне любовта в него.

 

За да те приеме Учителят, трябва да имаш любов. Само любовта може да отвори портите на мъдростта, на знанието. Учителят избира учениците си. Учителят със своята любов повиква ученика. Ученикът от признателност към Учителя учи, за да поддържа любовта на Учителя си.

 

От какво зависи благоволението на Учителя към ученика? То зависи от две неща:

 

1. От добрата обхода на ученика към Учителя.

 

2. Ученикът да учи.

 

Той може да се обхожда добре, но да не учи добре. Това, което с добрата обхода съгражда, с неученето разгражда. А има ученици, които добре се обхождат и добре учат, тогава Учителят има към тях особено разположение. Добрата обхода е капитал. Ако ученикът не се учи, капиталът остава неразработен. И тогава този капитал след време изчезва, изхарчва се.

 

Много братя и сестри са отдадени напълно на уреждане на материалните си лични работи. А не живеят идеен живот. Трябва да се създаде една мисловна централа, но за нея да не се съобщава на всички, а само на някои.

 

Трябват безкористни хора, които са готови да служат безкористно на Бога. От определените братя и сестри има една част в Братството. И с други още ще се допълнят. И те ще дойдат непременно.

 

Сега е златният век на българския• народ. И ако изгубят днешните условия, тогава ще се пренесе в друг народ. И България ще бъде на опашката на другите народи, и то закачена на косъм.

 

Много от тези, на които съм предал знание, не го употребяват както трябва. Няма да им дам знание за електричеството и магнетизма, защото ще злоупотребят. Някой чака с хиляди години от науката за някои закони и сили. Така Божествената книга ще я затворя. На малцината, които са готови, ще дам, а не на всички.

 

Един брат запита Учителя: „Като пишат толкова неверни работи за вас, защо не се защитавате?“

 

Учителя каза:

 

Истината не търпи оправдание. Защо ще се оправдава истината? Няма защо да бързаме. Вековете са пред нас, т. е. бъдещето е наше. Времето работи за нас.

 

Когато хората хвалят някой човек, те ще свършат с лошо, ще го корят. А щом сега го корят, ще свършат с хвалене. Един ден те ще си вземат думите назад. Стига човек да си върши работата добре, тогава няма никаква загуба. Във всички анали на природата няма случай някой да е работил с любов и да е изгубил нещо.

 

Преди известно време дойде един брат от Плевен и ми каза, че някои там са говорили лошо за Братството. Казах му: Не съм почнал аз по моя воля това движение, но по нареждане на Бога. Затова то не е човешка работа, а Божествена. И затова всяко препятствие, което ще се постави на пътя на това движение, ще се премахне.

 

Дойде един младеж от варненско и ми каза: „Аз бях голям твой противник. В мина „Перник“ съм говорил много против тебе. И като почнах да говоря против тебе, вързаха ми езика, онемях. И оттам насетне се запознах със спиритизма. Вече не говоря против тебе и виждам, че си на правата страна, но аз съм бил на кривата страна. Познах, че ритам срещу това, което не трябва да се рита. Всеки, който се противи на истината, ще пострада.

 

Един свещеник идва при мене от Варна и ми казва: „Ти развращаваш народа." Казах му: Мисли какво говориш, за да не ти дойде нещо на главата. Такъв е законът. Пътувал той с влака и един голям куфар пада на главата му поради сблъскване и той пострадва. Свещеникът идва и ми казва: „Няма ли да ми кажеш нещо?“ Казах му: Трябва да се живее по Бога. Това учение искат да го загасят. Никога няма да го загасят. Казват, че това учение е ново. То е старо и ново. То е винаги едно. Това е Божествено учение. Тази светлина ще залее света. Каквото и да правят, не могат да го загасят.

 

Всичко в света, което е смъртно, не е Божествено, ще се разруши. Всичко, което е безсмъртно, Божествено, ще остане.

 

Аз съм дал методи за разните области на живота. Методи за възпитание на детето и на младежта. После в музиката съм дал грамаден материал, също така и паневритмията и пр. Нека сега ги приложат. Това е грамаден материал, опитан от мене. И няма какво да търсят друг метод, защото този метод, който аз посочвам, е единственият сега, който трябва да се приложи. Ако всемирното Бяло братство се оттегли оттук, България няма никакво бъдеще.

 

Нека дойдат при мене най-интелигентните и най-без- користните българи и ще дам начин, по който могат да се оправят нещата.

 

Всичко онова, което съм казал, няма да загине. Те са живи думи. То ще си бъде, няма да умре. Ако не го приложат сега, ще го приложат други живи същества и няма да остане така това, което съм казал.

 

В ранните години, когато при долните Мусаленски езера беше само малката хижа, един момък - Коста, беше пазач на хижата. Ние с Братството направихме екскурзия до Мусала. Коста налови пълна тенекия с пъстърви, за да ги продава. Попитах го:

 

- Какво ще ги правиш?

 

Той каза:

 

Ще ги продам.

 

- Колко ще вземеш от тях, като ги продадеш?

Той направи сметка и каза колко. Казах му:

 

- Хубаво, плащам ти рибата, дай я на мене.

 

Рибата беше жива, плуваше във водата в тенекията, защото беше ловена със сак. Като платих на Коста, аз казах на братята да хвърлят всичката риба в езерото. След това Коста престана да лови риба. После стана преврат в него и той стана почти вегетарианец.

 

Преди повече от 20 години казах на един бостанджия във варненско:

 

- Да напуснеш бостана. Тази вечер да те няма тука!

 

- Ще го окрадат.

 

- Тогава можеш да останеш.

 

И после той ми каза:

 

- Брей, щяхме да се издавим. - вечерта дошъл такъв голям порой, че залял много нещо. Водата била 30 см висока, 4 -5 часа валял голям дъжд.

 

В Търново една сестра ми каза:

 

- Имам пари да направя още една къща до тази, за да я давам под наем, та да си улесня работите.

 

Казах й:

 

- Ако питаш мене, не гради сега. Нека се минат 2-3 години и тогава можеш да градиш. Ако искаш да градиш сега, ще изгубиш всичко.

 

- Сега е евтин материалът. Ще вземам наем от новото здание, но ще те послушам.

 

Стана земетресението в Търново, събори къщата и с тези пари я поправи. После ми каза: „Много ти благодаря.“ Ако беше направила нова къща, щеше и тя да се събори и нямаше да има пет пари.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_22.jpg

Радостта да намериш Учителя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...