Jump to content

Студенти при Учителя


Recommended Posts

СТУДЕНТИ ПРИ УЧИТЕЛЯ

Изгрев, 28 декември 1956 г.

Любезни брат,

 

Често студенти, журналисти, общественици, лекари, учители и други са идвали при Учителя на разговор. Те са се интересували от всичко. Разглеждали са подробно големия салон и са питали за значението на картините, после са разглеждали малкия салон и са питали за нашия общ стол, разглеждали са полянката и зеленчуковата градина, интересували са се от целия наш живот: от паневритмията, която играем всяка сутрин през пролетта и лятото, от екскурзиите, от нашето летуване на Рила и от идеите на Братството. След това мнозина от тях отново са се срещали с Учителя. Веднъж дойдоха от града група студенти и пожелаха да поговорят с Учителя. Той ги прие.

 

Един студент запита: „Какво ще кажете за отношението между човека и природата?“

 

Учителя каза:

 

По реките, по растенията можем да познаем каква е човешката култура. Ако брегът на една река е разнебитен, това показва, че хората не са чисти. Човешките мисли и чувства упражняват влияние върху плода. Щом хората са добри, плодовете ще бъдат много хубави, без петна по тях. Ако влезеш в една градина и видиш, че плодовете са хубави, да знаеш, че този човек е добър. Ако човекът е добър, а клоните на дърветата са неправилни, изкривени, това показва, че хората там имат криви, лоши мисли и чувства.

 

Един студент запита: „Вие как обяснявате тази зависимост между растенията и околните хора?“

 

Учителя каза:

 

Когато човек мисли, той изпраща наоколо мислителни радиовълни, които се поглъщат от етерните тела на околните растения. И ако тези мисли са били криви, неправилни, те ще повлияят по съответен начин на растителните етерни тела, ще предизвикат в тях неправилни течения. И това ще се отрази и върху външните растителни форми.

 

Възпитанието на човека се отразява върху растителното царство. Ако разгледаш един плод под микроскоп или с лупа, ще разгледаш кожата на плода, .ще четеш много работи, писани върху нея.

 

Когато ти е тежко, когато си неразположен, имаш някоя мъка, намери някое голямо, вековно дърво, облегни се на него с гърба си и кажи: На ти моята скръб, моята тягост, дай ми твоето спокойствие. Защото дървото е спокойно, бурята и градушката не го вълнуват. Тогава става преливане на магнетизъм, на живот от дървото в човека. И дървото лесно се справя с твоята скръб.

 

Друг студент запита: „Каква е връзката между човека и времето? Има ли известна зависимост между тях?“

 

Учителя каза:

 

Има. Щом хората на известно място станат по-добри, то небето там става по-ясно, дъждовете идват навреме, вятърът духа навреме. Щом хората станат по- лоши, то и времето заприличва на тях. Това прилича на следното: Нали когато се счупят прозорците на една къща, ще има течение? Също така и хората със своите неправилни мисли, чувства и постъпки създават аномални течения в природата. Това се обяснява така: Човек, като има разрушителни, отрицателни мисли и постъпки, той изпраща разрушителни енергии, които нарушават правилните процеси в природата и създават неправилности.

 

Ние мислим, че като сме поставени в света, можем да направим някому пакост. Ако направим някому пакост, това ще засегне преди всичко индивидуално нас, но ще засегне и общото.

 

Когато в едно село хората станат много лоши, то мозъкът им става много активен и излъчват такива енергии, които разпръскват облаците и в това село няма влага, няма дъжд. Когато хората имат лоши мисли, дъждът се отблъсква. Със своите добри мисли хората привличат дъжда, влагата. Каквото мислиш, съответното става.

 

Един студент запита: „Има ли връзка между земетресенията и човека?“

 

Учителя каза:

 

За земетресенията има много причини. Някои от тях са чисто механични, тектонични. Но зад тях има други, разумни причини.

 

Освен тези причини на земетресенията може да влияе и човешката мисъл, особено ако е колективна от много хора и ако има отрицателен, разрушителен характер. Тогава тази мисъл със своите мислителни радиовълни създава в атмосферата разрушителни електромагнитни енергии, които могат да повлияят върху земетресенията. Човешката мисъл може да произведе цяла катастрофа. Може да наруши равновесието, дишането на Земята. Има доста кухини в Земята и тогава те могат да се срутят. Днешните геолози разглеждат земетресенията предимно - от механичната страна. Писанието казва на много места: „Да живеете добре, за да не ви избълва Земята“.

 

Когато ще става земетресение, ставаш неспокоен, не можеш да спиш, защото се развива много електричество; а още няма земетресение. Ако нашите кучета напуснат Изгрева, тогава може да има земетресение. Щом петлите престанат да пеят, това е признак. Щом петлите пеят, не бой се. Три-четири дена преди земетресението кучетата се събират на стада вън от София. Змиите излизат от дупките си и бягат. После онези хора, които имат силно обоняние, възприемат във въздуха миризма на сяра. Невидимият свят някой път отлага земетресенията. Престанат ли да пеят петлите в някой град, в този град да не стоиш, понеже ще има голямо земетресение.

 

Един студент запита: „Какво значение има положителната човешка мисъл?“

 

Учителя каза:

 

Каквото вложиш в природата, то се реализира. Празната дума да се избягва. Казваш: „Не мога, беден съм, не го зная“. И това става. Казваш: „Тази работа няма да я бъде.“ И така става.

 

Казваш: „То се видя, че така ще прекарам живота си.“ И така става. Затова избягвайте отрицателните мисли. Като ви кажат, че сте завеяни, вие кажете, че сте извеяно жито, което пари струва, не сте слама.

 

Ние виждаме само опакото. Като видиш една кола да върви по пътя, ти виждаш само прахта, но колата върви, тя ще постигне нещо добро. Това ти не виждаш. Истинската философия е и в най-отрицателните неща да виждаш все нещо добро.

 

После хората могат да си влияят един на друг със своите мисли и за това са отговорни. В това отношение всички хора представляват нещо като скачени съдове. Като намислиш нещо, или като направиш нещо, твоята мисъл се предава на много други хора по цялата земя. И те могат да направят същото. И ако твоята мисъл или постъпка са лоши, ти си отговорен.

 

Като си научиш урока хубаво един ден, ти в този ден си помогнал на хиляди хора. Представете си следното: вие завъртате един кран някъде и като го завъртите, целият град се оцветява. Ако не научиш урока си, то и много хора няма да го научат. Та всякога една постъпка в природата има отношение към цялото, и цялото има отношение към своите части.

 

Някой път сте наредили картите една до друга изправени. Като бутнете едната, налягат всичките. Та като направиш една погрешка, то много други ще паднат. И като направиш добро, то хиляди хора ще направят добро. Ти си свързан с много други. Минаваш покрай една градина, в която има плодове, и казваш: „Да мога да си набера.“ После минава друг с по-слаба воля, приема твоята мисъл и открадва. Така че когато някой извърши кражба, и другите са отговорни.

 

Един човек иска да направи престъпление, защото друг човек има да му дава пари, а не му ги дава. Ти дай парите на лицето, което има да ги взема, и спаси онзи човек. Защото ти като дадеш, на хиляди или на милиони души ще повлияеш да направят добро. Искаш ли да имаш влияние в света, направи добро.

 

Когато един човек поправи една своя погрешка, той помага на цялото човечество, защото мнозина ще поправят своите погрешки. И когато прави една погрешка, той причинява вреда на цялото човечество - на всички, които са свързани с него, защото той ги води. Затова трябва да се държим всякога в правия път.

 

Има един вътрешен закон: Каквото и да направиш, ти засягаш целия организъм на живата природа. Затова, когато измъчваш един човек, това се отразява върху съзнанието на Бога, за което ще имаш въздействие.

 

Туряйте нещата на тяхното място, употребявайте ги правилно, защото иначе ще ги вземат. Щом някое напреднало същество види, че си турил някоя дарба не на място, дето не трябва, т. е. не я употребяваш за добро, тя ти се взема.

 

Ти не се безпокой за това, което имаш, понеже никой не може да ти го отнеме. Ако го вземат, то ще дойде по какъвто и да е начин, ако имаш любов.

 

Ние имаме добри желания, но не им даваме условия да се проявяват. При всичките ни желания не зависи само от нас да се поправи светът - една трета зависи от нас, една трета - от ангелите, една трета - от Бога. Но все пак ние можем да допринесем за поправянето на света.

 

Лошият човек не може да ти пречи. Той се отдалечава от тебе, защото слиза надолу. Ако ти мислиш постоянно за неговата лошавина, то и ти заедно с него отиваш надолу.

 

Каква велика целесъобразност!

 

Нечистата вода, колкото и да се чисти, даже и да се пречисти чрез дестилиране, пак запазва известни флуиди, които химически не могат да се констатират. За да се получи идеално чиста вода, природата прибягва до следното: водата, като отиде в горните атмосферни слоеве, не запазва своето състояние на вода. Там тя се разпада химически на своите съставни части. После, като слиза надолу, пак става на вода.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...