Jump to content

Врата на великото знание


Recommended Posts

ВРАТА НА ВЕЛИКОТО ЗНАНИЕ

Изгрев, 28 януари 1957 г.

Любезни брат,

 

Днес сме на обед на външните маси. Пред нас е градината с цъфналите рози, чиито аромат достига и до нас. Розите са с разни краски - бели, розови, червени, жълти. Всичко тук има приказен вид, като че сме в един неземен свят. На Изгрева царуват тишина и мир. Когато някой от града дойде тук, прави му впечатление мирът, който е тук. Учителя веднъж каза: „Изгревът е оазис в пустинята“.

 

Една сестра запита: „Защо нашият събор става през месец август?“

 

Учителя каза:

 

Началото на физическата година е първи януари, началото на духовната година е 22 март. А началото на Божествената година е през месец август. Тогава става събор на Слънцето с представители от всички планети. Затова ние правим нашия събор през месец август. Тогава има най-благоприятни условия за нашия събор.

 

Един брат запита: „Вие бяхте дали задача в младежкия клас да си изберем някои звезди и да ги наблюдаваме през всяка ясна нощ. Какво духовно значение има гледането на звездите?“

 

В природата има същества, които могат да осветяват света навсякъде. Има много видове лъчи. Можеше да се направи ние да възприемаме някои други видове лъчи, чрез които през нощта да ни е светло, обаче провидението нареди да има ден и нощ и през нощта да е тъмно, за да виждаме звездите, защото те действуват възпитателно. Чрез гледането на звездите ние се свързваме с вечно-. то, с един свят на велика хармония и красота, с мислите на светлите същества, които ги населяват. И това ни повдига, облагородява и възпитава. Това ни дава подтик да живеем за нещо възвишено.

 

Един брат запита как се обяснява нестинарството? Учителя каза:

 

Когато туряш крака си в огъня, ще ти бъде неприятно. Когато повишиш трептенията на твоя организъм да бъдат по-силни от трептенията на огъня, няма да изгориш. Това е обяснението на нестинарството. Тялото на нестинарите трепти по-силно, отколкото огъня и затова огънят не ги гори. Зависи от силните трептения на тялото.

 

Една сестра запита: „Как да подобря паметта си?“

 

Учителя каза:

 

Отстрани от съзнанието си всички тревоги и безпокойства, всички страхове, всички лоши мисли и чувства. Те причиняват отслабване на паметта. Прави упражнения за дълбоко дишане. Това усилва паметтта. Никога не преяждай. Не приемай противоположни храни, които са мъчно смилаеми. Прави опити за концентрация. Като четеш книги, размишлявай върху четеното, без да се отклонява мисълта.

 

Има закони: Като описваш грозотата на някого, ти я придобиваш. Недей описва грозотата на никого.

 

Мъжете трябва да се пазят от развалени жени и жените да се пазят от развалени мъже, понеже те са вампири, които изсмукват човешката енергия и човек се обезсилва, заболява, изражда се в духовно отношение.

 

Развалените мъже и жени са като вампири, които смучат.

 

Ще ви дам едно правило: Радвай се на постиженията на другите. Радвай се на техните придобивки. Радвай се на учеността на другите като на твоя ученост. Радвай се на способностите на другите като на твои способности. Има закони: Радвате ли се на чуждите блага и вие ще ги придобиете.

 

Когато у тебе е развито причинното тяло, ти, като седиш на стол, отстъпи го. И даже излез вън, за да го жертвуваш за другия. Днес ще отстъпиш, утре ще отстъпиш, в каруцата ще дадеш място на някой друг човек и така постепенно възпитаваш причинното тяло. Това е един хубав начин за развиване.

 

Щом се развие твоето причинно тяло, то висшите същества ще дойдат да му помагат. Това е колективна работа.

 

Щом не живееш за себе си, а за другите, тези висши същества ще ти помогнат.

 

Причинното тяло разполага с нови сили. Организирането на причинното тяло и на по-висшите тела в човека се нарича организиране на духовното тяло. Това става още и по следния начин:

 

1. Чрез съзерцание, концентрация и молитва всеки ден поне по половин час, при пълно съсредоточаване на съзнанието.

 

2. Чрез проява на любовта.

 

3. Чрез служене на Бога и на цялото.

Една сестра каза: „Учителю, кажете нещо за реализиране на нашите желания.“

 

Учителя каза:

 

Няма нещо, което човек да е пожелал и да не се изпълни. Каквото човек пожелае, ще му се даде, но не веднага.

 

Може да се реализира, когато вече е повдигнат духовно и го е надраскал. Тогава реализирането на желанието може да му причини даже и страдания. Някой бил пушач и искал да му дадат тютюн. Но не му давали. Станал на 80 години, станал въздържател и му дали тютюн. Защо? - Защото едно време го е пожелал. Затова човек трябва да се пази от неразумни желания, за да не страда после.

 

Един брат попита: „Какво да направим, та хората да имат вяра в нас?“

 

Учителя каза:

 

Ще ви кажа един от начините. Един добър човек отива в гората и вижда един разбойник. Добрият човек съзнава, че и в разбойника живее Божественото. И тогава доброто, Божественото в разбойника се проявява и той му казва: „Ти си много добър, аз имам пари. Ще ти ги дам на разположение.“

 

Един брат запита как да превърнем неразположението в разположение.

 

Учителя каза:

 

Когато сте неразположени, идете между много хора и като се върнете, ще бъдете разположени. Природата обича разнообразието. Човек за целта може да отиде и между дърветата, между цветята. Това действува възпитателно.

 

Един брат каза: „Някои окултисти казват, че не трябва да се отива в света, за да не се оцапа човек.“

 

Учителя каза:

 

Те са от простите окултисти. Като отиде човек между хората или между растенията, приема други енергии, които го обновяват. Има и други начини за превръщане на неразположението в разположение.

 

Има велико знание за изучаване! Любовта е вратата.

 

Ще гледате да влиза повече светлина във вашия прозорец.

 

Трябва да се радвате. Светът представлява една област, несъизмерима със знание. Той е непостижим. Толкова хубави работи има за изучаване, та се изисква време, докато човек дойде до тях.

 

Любовта е единствената врата, през която се добива знание.

 

Там, дето няма любов, не можеш да учиш, нямаш разположение.

 

Вие в науката сте още деца в първо отделение.

 

Източната философия има съвсем малко хляб, който й стига едва за нея, и затова тя го крие, не го дава, държи го в дълбока тайна. Западният окултизъм и той не разполага с дълбоките методи.

 

Новото учение съдържа изобилие. Води човека при Извора.

 

Има окултни науки, които се занимават с консерви, и други окултни науки, които се занимават с плодове, които късат от дърветата в градината. Хората, като вървят в старото, отказват новото, което Бог говори в момента. Бъдещите поколения ще вървят в това, което сега учим.

 

Един брат попита за учението на йогите.

 

Учителя каза:

 

Към учението на йогите трябва да имаме такова отношение, каквото Христос имаше към пророците. Пътят на йогите е приготовление за Божественото учение. Тяхното учение има смисъл в това отношение, че те приготвят пътя. Ние не отричаме учението на йогите. Те са приготвили пътя. Новото, което иде сега, то е Божественото.

 

Братът попита Учителя: „Данаил е бил в школата на есеите, Давид и Соломон били ли са в есейската школа?“

 

Учителя каза:

 

Есейската школа е имала два кръга - външен и вътрешен. Давид е бил във вътрешния кръг, Давид е бил в най-външната част на вътрешния кръг, а Соломон е бил във външния кръг.

 

Христос е разбрал законите на растителното и животинското царство, владеел дълбоко цялата Божествена наука. И всеки човек, който се свърже с извора на велико знание.

 

Нека да се занимаваме с древното знание, но важно е това Знание, което иде от Христа и което иде сега.

 

Ние събираме онова, което сме загубили. Ние едвам дохождаме до онова състояние, което сме имали. Туй, което наричат прогрес, това е. Та прогресът е в придобиване на изгубеното. Когато се придобие изгубеното, тогава хората ще почнат да прогресират. На човека трябва същинско знание. Ако го има, той никога няма да се намира в затруднение.

 

Светът е пълен с богатства. Вие не сте влезли в съкровищницата на природата, за да видите какви съкровища са събрани там.

 

В книгата на Исайя е писано: „Ще ви дам скрити съкровища. “

 

Знания ще се дадат на всички според степента на тяхното развитие. На тези, които са верни и готови, ще се повери повече. Знание без обич е опасно. Знание с обич е велико нещо. Някой идва и ме пита: „Я ми кажи как се познават лошите хора?“ Казвам му: Това не мога да ти кажа. Защото, като знае кои са лоши хора, той ще злоупотребява.

 

Има магически думи, които като ги произнесе някой, той е ограден. Тази магическа дума има голяма творческа сила. При такава магическа сила вълкът се спира, не напада, защото знае, че ако нападне, ще пострада. Само като кажеш една такава дума, всичко се урежда.

 

Природата е пълна с велико знание, стига човек да развие способностите си. На всяко камъче е писана историята. Човек в бъдеще ще има грамадни библиотеки, във всяко камъче ще се чете история.

 

Голям подем ще има в науката, когато хората почнат да изучават и духовните функции на органите.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_31.jpg

Изглед от големия салон при лекция на Учителя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...