Jump to content

Новото земеделие


Recommended Posts

НОВОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Изгрев, 15 март 1957 г.

Любезни брат,

 

Един ден братя и сестри отидохме с Учителя на полянката, за да посадим овощни дръвчета. Учителя работеше заедно е всички. След това седнахме на тревата и се заговори за новото земеделие и новото градинарство. Учителя каза в течение на разговора:

 

Земеделецът трябва да работи с любов. Сега той работи земята със своето обикновено съзнание. Да кажем, че една ябълка е посадена от чист човек и той я полива с любов. Такъв човек допринася нещо за качеството на ябълката. Затова трябва да дойдат най-добрите градинари, лозари, земеделци и пр. Ще посадиш лозето, ще го режеш и ще го копаеш, без да си говорил лоши думи, и като зрее, ще ходиш да се молиш всяка сутрин и гроздето, което ще се роди, ще бъде особено.

 

Като садиш дърво, ще му кажеш как да израсне и то ще расте, както си му казал. Много са умни растенията.

 

Ако един градинар обича плодните дървета, те винаги растат добре, дават повече плод. Плодните дървета желаят да им се обръща внимание, да ги обича някой. Като обичаш дървото, като че ли му предаваш нещо. И затова добри градинари са тези, които обичат дърветата.

 

Нивите на някои хора са добре изкласили, а на някои - не. А нивите са еднакви. Тогава, като минаваме, казваме: Човекът, на когото е тази нива, има такъв и такъв характер, а човекът, на когото е онази нива, има такъв и такъв характер. Първият е вложил нещо хубаво в нивата.

 

Аз бих желал, като отида някъде на гости, да ми поднесат хляб от жито, при чието сеене земеделецът е пял и като е жънал, пак е пял.

 

Когато един народ се поквари в умствено отношение, плодовете почват да страдат.

 

За да привлекат житните растения повече слънчеви лъчи с тези енергии, които носят живот, ние трябва да образуваме над нивите особена умствена атмосфера чрез мисълта на добрите хора. Защото трябват специални условия, за да привлекат нивите най-фините енергии, които носят живот.

 

Правил съм опити: посаждал съм дини, които не са били сладки и после са ставали сладки. Има нужда от градинари, които имат любов. Те подобряват сорта.

 

Ако знаете как да отглеждате вашите добри мисли, чувства и постъпки, ще видите, че природата ще ви се усмихне. Някои от вас може да запитат каква е усмивката на природата. Щом природата е доволна от тебе, каквото сееш, тя ще го благослови. Житото ще се благослови. Времето ще бъде хубаво.

 

Може да правите опити. Никой да не знае. Ако живеете богоугоден живот и посадите една нива, то дъждът ще дойде навреме и нивата ще даде такъв плод, какъвто иначе не може да даде.

 

При мене дойде един земеделец от южнобългарско село и ми каза, че има дългове. Казах му: Ще си платиш дълговете по следния начин: ще вземеш семето - било то жито, било растение, - ще го пречистиш, ще го напечеш на слънце 2 -3 дена и след това, като го сееш, ще пееш песента „Благославяй, душе моя, Господа“. След това ще излизаш сутрин на нивата за молитва и гимнастика. И той след засяването на жито, фасул и др. често, на седмицата няколко пъти, посещавал нивата и освен това отивал там всяка сутрин при изгрев слънце. Отивал на единия край на нивата и произнасял „Добрата молитва“, на другия ден произнасял „91 псалом“, на третия - пак „Добрата молитва“ и на четвъртия - „Отче наш“. След това отивал в средата на нивата или градината и пак произнасял една молитва. Освен молитвата при посещение на посятата нива или градина изпявал и „Благославяй, душе моя, Господа“.

 

Освен това казах на този земеделец, че от добитото ще отдели за Божествена цел една част, за да успее, за да му тръгне. И нивите му почнали да раждат изобилно. Селяните казвали: „Ние орем с наши волове, а този човек хваща чужди волове с надничари и пак изкарва повече от нас. “

 

Този брат, като дойде при мене, каза още следното: „Учителю, аз съм подковач-налбантин, но искам да напусна занаята, понеже се занимавам с животни, а много животни са буйни. Аз се безпокоя, нервирам се и ги бия и мисля, че с това преча на себе си.“

 

Казах му: Ти и да напуснеш този занаят, и друга работа да почнеш, и там ще имаш неприятности, и там ще се нервираш. Но ти почни да прилагаш следния метод: като дойде добитъкът, ще излезеш от дюкяна, тайно ще направиш молитва, ще си издигнеш мисълта, ще се помолиш, ще отидеш при животното, кон или вол, ще кажеш така: „Ти си добър, ти помагаш на нашия живот и аз искам да ти услужа, да ти обуя краката, за да можеш да ходиш свободно. Ти си полезен в живота ни. Бъди спокоен, няма да ти направя никакво зло, а ще ти помогна. “

 

Казах му: Дясната ръка ще туриш отгоре на главата му, ще го гладиш по гърба от главата до опашката и в това време ще му говориш мислено тези думи.

 

Казах му още: Като свършиш подковаването, като освободиш добитъка, той ще си обърне главата към тебе, ще те погледне, ще изхрипти няколко пъти като че ли мирише нещо. С това добитъкът ще ти изкаже своята благодарност.

 

Тези съвети дадох на този брат през 1923 г. След няколко години той пак дойде на Изгрева и ми разправи за резултата. Животните били много кротки, спокойни. Даже неговите клиенти се увеличили заради това, че не биел животните. Дори от други села идвали при него, да им подковава добитъка.

 

Веднъж докарали един буен кон, когото винаги биели, докато го подковат. Стопанинът на коня предварително казал, че конят е много буен. Нашият брат му казал: „Лесна работа, бъди спокоен, той е много кротък кон.“ И той направил молитва, без да усети господарят на коня и почнал да го глади от главата до опашката и да му говори мислено същите думи. И конят си стоял кротко. Стопанинът казал: „Никъде не съм го подковавал така, без да мръдне... Какво го направи този кон, че не мърда?“ Този човек бил от друго село, но му станал постоянен клиент.

 

Нашият приятел отделял за Божествена цел част от добитото жито и част от добитото от занаята. И всичко му тръгнало. Имал 23 000 лева дълг. Изплатил всичките си дългове в скоро време. Опитал закона. Законът е силен.

 

Ако орачът, който оре, не каже нито една лоша дума, работата му ще бъде благословена. Всяка лоша дума, всяка нечиста мисъл, влиза в житото като отрова, която се отразява вредно върху онзи, който яде това жито.

 

Ако орачът оре и пее песни на Бога, който яде това жито, който е болен, ще оздравее, ако е здрав - ще се подмлади.

 

Вземете един декар земя и я обработвайте по новия начин. През всичкото време, докато орете, сеете, жънете, поддържайте в себе си най-хубави мисли и чувства и ще видите какво жито ще изкарате.

 

Ти може да посееш 4-5 декара и да изкараш колкото от няколко десетки декара. Да посееш една нива, да стоиш при нея, да й говориш и да направиш всеки клас да има по 250 зърна, а сега всеки клас има много по-малко зърна. И тогава с малко труд ще имаш много. И по този начин ще имаш време за четене. Ние сме свикнали със стария ред на нещата.

 

Околността на много села е гола, няма никакви дървета, всичко сиво, непривлекателно. В бъдеще всички голи хълмове ще бъдат засадени с плодни дървета. Залесяването вместо да става с декоративни растения, трябва да става с плодни дървета, разбира се, там, дето височината над морското равнище позволява това, и тогава Земята ще бъде една плодна градина.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_23.jpg

Цветни лехи до приемната на Учителя

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...