Jump to content

Желай непостижимото


Recommended Posts

ЖЕЛАЙ НЕПОСТИЖИМОТО

Изгрев, 28 ноември 1957 г.

Обични брат,

 

Тук ще ви изложа един разговор с Учителя в местността Ел Шадай на Витоша:

 

Отношението на Бога към човешката душа не може да се замени с никои други отношения. Ако ти дадат целия свят и ангелите ти пеят цял ден, ако ти не си опитал това, което Бог ще ти даде, ако не си опитал Божията Любов, ти ще останеш празен. Така мисли мистикът. Това е една философия.

 

За да бъдеш в рая, ти трябва да имаш вътрешна връзка с Бога.

 

Ако нямаш любов, ти по никой начин не можеш да бъдеш в рая. Ако не обичаш Бога, ако в твоята душа няма любов, ти няма да знаеш какво нещо е раят.

 

В дъното на ада да си, ако произнесеш името Божие, в рая ще бъдеш. Ако слизаш надолу, значи името Божие не произнасяш.

 

Когато човек възприеме любовта и влезе да живее в Бога и Бог да живее в него, тогава в ада да живее и в света да живее, неговата душа ще има радост, постоянно ще бъде бодър и весел и каквато работа започне, ще я свърши и ще бъде доволен.

 

Ние имаме постоянна нужда от Божията Любов, понеже, ако не сме свързани с Бога, ще умрем. Щом прекъснеш тази връзка, става ти тежко. И богат да си, казваш: „Не ми се живее.“ А щом имаш тази връзка, ти се радваш.

 

Всеки от вас трябва да се уповава на Божественото, което е отвътре. Кое е Божественото? Кое отличава Божественото?

 

В Божественото няма абсолютно никакво противоречие. Когато то дойде, в човека настава веднага вътрешна хармония и светът се изменя за него; ти си добър, ти мислиш добре, чувствуваш добре и постъпваш добре. Изчезне ли Божественото от тебе, ти си пак в старото заблуждение, ти си тъжен, недоволен и пр. Всеки ден вие имате едно течение, което трябва да регулирате. Казано е, че Бог е направил човека. Значи човек принадлежи към една богата система, има отношение към Бога. Следователно, ако ти спазваш законите на тази система, ще имаш всички сили и влияния. Вие сега се отказвате от себе си, вие сте забравили вашето произхождение.

 

Всяка Божествена мисъл, която прониква в човека в настоящия момент, струва повече, отколкото всички земни богатства. Това, което ви причинява скръб, е от вас.

 

Христос казва: „Даде Ми се всяка власт на Небето и на Земята“. Значи властта е в Неговите ръце. И не трябва да имаме страх. Дръжте се винаги за Бога.

 

Връзката с Бога трябва да се обясни. Щом се направи връзка, всичко идва. Без връзка с Бога нищо не можеш да направиш. Ако искаш да направиш сам, ти си на крив път.

 

Човек трябва да добие връзката с Бога, за да намери онзи елемент, който му липсва - безсмъртието.

 

Идеята за Бога, идеята да обичаш Бога трябва да се обясни, тогава човек ще разбере живота. Основният принцип във всяка една школа е: Трябва да има едно разбиране за Бога. И това да стане като мярка.

 

Идеята е да се образуват онези правилни връзки, които някога са съществували между човешката душа и Бога. Защото тогава ще имате постижение на Земята, ще постигнете това, което искате. Това е желанието на Бога. Да постигнете това, което желае вашата душа, или казано другояче, да постигнете това, което.Бог желае. То е едно и също нещо. В това е радостта.

 

Щом имаш страдание, трябва да дойдеш до Божественото и един ден ще превъзмогнеш страданието. Кой ще ме въодушеви в дадения случай? Като присъствува Бог, Той ще ме въодушеви.

 

Онзи човек, в когото Бог живее, по какво се отличава? - Онзи, който съзнава че Бог е в него, той е цял маг. Като си махне ръката, всичко може да направи. Не само да мисли и чувствува, че Бог живее в него, но да не се колебае в мислите, чувствата и постъпките. Той има едно състояние без колебание. И тогава разполага.

 

Когато човек е в хармония с Бога, когато изпълнява волята на Бога, тогава всичко за него ще се урежда. Тогава интуицията ще му показва какво да прави, как да действува, кой път да избере, винаги ще налучква правия път. Този прав път е волята на Бога в конкретния случай.

 

И тогава той не трябва да бърза, защото, като бърза, ще развали работата. Например имаш да пътуваш. Отиваш на пазаря при автомобилите. Ти недей бърза да вземаш с тревога какъвто и да е автомобил, за да не изтървеш. Ти работи полека и отвътре ще ти се каже тъкмо в кой автомобил да пътуваш. Когато ти си в съгласие с волята на Бога, тогава нищо не може да стане с тебе, което да е отрицателно. Всички препятствия се разпръскват. Когато ти си в съгласие с волята на Бога и искаш да Му служиш, тогава и вълкът, и мечката, като дойдат до тебе, ще се укротят. Те ще се отстранят, няма да ти направят нищо.

 

И такъв човек живее в постоянна радост. По това се познава такъв човек, че той е постоянно радостен и в мир.

 

Ако имаш най-малкия контакт с Божественото съзнание, ще бъдеш щастлив. И ще имаш нова страница в своя живот. Достатъчно е да имаш едно съприкосновение с Бога и целият твой живот ще се измени. И кармата ти ще се смекчи.

 

Тези, които работят за другите, те имат вечна радост. Те имат вече връзка с Божественото съзнание.

 

Ако аз имам Божествена мисъл, то като мина покрай някои хора, моята светлина ще бъде тяхна светлина. Божественото благо, което е вътре в мене, ще бъде тяхно благо.

 

Съдбата на човека не е абсолютна. Всичко може да измени. Щом влезе Божественото в нас, можем да смекчим цялата наша карма. Ако Бог живее в нас, ще бъдем силни.

 

Желай непостижимото. Отправи ума си към Бога, ще го добиеш след 20 години. Пътят, по който вървите, е един път, по който постепенно ще дойдат постиженията. Няма да дойдат изведнъж. Ще се изкачите на най- високия връх и ще имате най-високите дарби. По пътя, по който вървите, ще ви се даде това.

 

При мнозина идват гъсеници, които изпояждат най- хубавото в тях. Ако обърнете ума си и сърцето си към Бога, тогава онези, които ви обичат, ще дойдат да ви помогнат от горе. Да не затваряте вратата си към Бога. Да любиш, това значи да бъдат вратите ти постоянно отворени към Бога. И тогава Божественото ще дойде и ще ви помогне. И всичко ще се постигне. Има много работи да се постигнат, хубави и красиви.

 

Вдъхването от Бога в човека не е еднократен процес, а е непреривен. Заедно с въздуха ти трябва да приемеш и Божествените енергии, които Бог вдъхва в тебе. Ние сме длъжни да свържем съзнанието си с Бога, за да могат Божествените енергии да функционират в нас. Една формула за безсмъртие е открита. Христос казва: „И това е живот вечен, да познаем Тебе Единнаго Истиннаго Бога и Христа, когото Си изпратил.“ Който има това, добива безсмъртие. Еликсирът на живота е открит, няма какво да се открива. То е познанието на Бога.

 

Във вашето съзнание Бог трябва да седи като нещо много определено. Той да ви бъде като тил. И дето ходите, да бъдете свързани с Бога. И тогава, дето влезете, вие ще можете да влияете благотворно.

 

Има четири вида връзки с Бога: Със съзнанието, със самосъзнанието, с подсъзнанието и със свръхсъзнанието. Ако вие имате връзка с Бога с четирите вида съзнание, тогава сте силен.

 

Ако искате да имате добри мисли, благородни чувства и постъпки, идете при Бога. Той ще ви научи на това.

 

Ако повярваме в Бога, Който ръководи работите, ще видим, че зад този живот на страдания има живот на разумност, който чака да се образува контакта и да почне да работи.

 

Ето какво ще бъде вашето верую: „Има Един, Който ме обича. Той е най-богатият, най-добрият, най-силният. И аз ще се старая да бъда като Него“. На учениците трябва много трезва мисъл. За Бога да имаме една светла идея. Тя да бъде като фар, който човек всякога да вижда. Под Божественото слънце всичко у нас расте. Дръжте името на Бога чисто в съзнанието си. Щом опетниш името на Бога, ще дойдат най-големите страдания върху теб. Това е едно свещено правило, което трябва да пазите.

 

Трябва да престанете да споменавате .името на Бога навсякъде. Влезеш в една кръчма, не споменавай името на Бога там. И за любовта не говори в кръчмата. Трябва да държим в нас името на Бога свещено.

 

Виждането й чуването не са най-съвършените методи. Това, което Бог отвътре ти говори, то е най-съвършеното. Когато Бог ти каже нещо отвътре, направи го непременно. Ти ще почувствуваш, че Бог ти говори. Защото ще чувствуваш такава увереност, че няма да има в тебе раздвояване. Ще чувствуваш радост, разширение, никакво утеснение.

 

Този, който има реалистично чувство, той не иска да настъпи нито една мравка. Ако това чувство не е развито в тебе, ти никога не можеш да бъдеш толкова деликатен. Там, където е Бог, ти всякога ще придобиеш нещо. Там, дето го няма Бог, ти винаги ще изгубиш нещо.

 

В главата религиозното чувство има за център хилядолистника. То е най-финото, най-благородното чувство. Който има това чувство, в него има свещен трепет. Като види едно цветенце, той е внимателен, за да не го настъпи, а който няма това чувство, ще го стъпче и ще каже: „Няма нищо от това.“

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...