Jump to content

ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРОМЕНИ


Recommended Posts

ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРОМЕНИ

Пътят, по който вървим, е строго определен. В края на краищата, той ще ни изведе към целта. Това може да стане в далечното бъдеще, но всички хора ще се примирят и всички противоречия ще изчезнат. Сега ние няма да се спираме, да обясняваме противоречията на хората. Те са необходим закон в еволюцията на човечеството. Противоречията са задачи, които си имат своите добри страни.

“Дерзайте, Аз съм!” стр. 46; 24

Човешката душа слиза на Земята, за да стане силна. В славянските езици думите силен и слаб започват с една и съща буква. Думата слаб означава закон на промени. Думата силен – закон на постоянните величини, т.е. на величини, които не се променят. С други думи казано: силата подразбира разширяване, а слабостта – смаляване.

“Закон на движение”, стр. 71-72, 74; 15

Да кажем, че имате едно семенце. Какви са неговите възможности? Да расте нагоре и надолу. То среща надолу едно противоречие – почвата, която му препятства, обаче в нея се образуват коренчетата на това растение. По същия начин се образуват нагоре клонищата. И тъй, тия противодействащи сили, нагоре и надолу, образуват цялото дърво. Тъй щото, и противодействащите сили в нашия организъм помагат за растенето ни. Когато се яви във вас едно противодействие или противоречие, трябва да знаете, че то е в реда на нещата.

“Противоречията като необходимост при всяко растене”, стр. 259-260; 26

Много пъти някое противоречие в живота ви може да произведе една динамическа сила, която е в състояние да ви повдигне.

“Що е единица. Числа и действия”, стр. 185; 31

Често запитвате: “Не може ли без противоречия в живота?” Вие не можете да се избавите от противоречията в живота. Те са закон в Природата. Туй трябва да го знаете! Противоречия съществуват навсякъде.

“Правилно пеене”, стр. 3; 36

Христос казва: “Извади гредата от своето око, за да може да виждаш ясно, та да извадиш сламчицата от окото на брата си.” ... Гредата – това е закон на противоречия. Под думата “сламка” се разбира закон на постоянни промени.

“Гредата”, стр. 103; 3

Всичко в света е подложено на промени. Всяко верую, в каквато форма да е, то е плод на човешките мисли, чувства и постъпки, от хиляди години насам, вследствие на което търпи промяна.

“И помаза”, стр. 38; 124

В Природата съществуват привидни противоречия. Тия противоречия са висши математически задачи... Може да си послужиш с всички философски теории, може да си послужиш с всички противоречиви възгледи, но в края на краищата пак ще трябва да решиш задачата. Такъв е законът на великото Божествено училище... Противоречията вие няма да разрешавате. Даже няма да се стараете да си въздействате един на друг, защото щом въздействаш комуто и да е, и на теб ще въздействат. И всеки, който се е опитал да изправи някой лош човек, сам е станал лош. Законът е такъв.

“Точилото и ножът”, стр. 6, 7, 16; 27

Хиляди страдания да преживее човек, но жив да бъде – това е важно за него. Противоречията неизбежно ще дойдат. Вие не можете да измените този закон, нито можете да го избегнете. Каквото и да правите, неизбежно ще минете през страданията на Йова.

“Великата задача на човека”, стр. 204; 55

Ти си сит, нямаш нужда от вяра, аз съм гладен, имам нужда от вяра. Следователно, всички, които трябва да вярват, са гладни хора, а които не трябва да вярват, са сити хора. Но закон е в Природата, че става смяна: гладните ще станат сити, а ситите ще станат гладни. Следователно, след време като се завърти това колело, безверниците ще станат вярващи, а вярващите – безверници.

“Прави правете Неговите пътеки”, стр. 189; 14

Някой казва: “Аз съм сприхав човек”. Не го бутайте този човек никъде. И законът е навсякъде такъв: Щом имаш една болка, не я закачай.

“Единият лев”, стр. 99; 135

В света съществува закон, наречен закон на мъртвите неща. Мъртвите неща са непостижимите, ненавременните. Да се занимаваш с мъртви неща, това значи да се занимаваш с неща, при които времето се губи. Въпреки това тия неща именно се развиват. Това е афоризъм.

“Възкресение”, стр. 164; 65

Как да се разбира, че след всеки 100 000 000 обръщания става едно изключение? Това е минаване от едно състояние в друго. Движението минава в нова форма... Същият закон не се ли отнася и до плътта? Да, щом направим 100 000 000 обръщания около своята ос, нас ни очаква промяна. Хората не знаят, че всяка промяна, която става в Земята, става и вътре в нас, защото материята е една и съща.

“Новото човечество”, стр. 45, 46; 10

Там, дето има противоречия, животът е започнал. Това е един признак, по който се познава, че истинският живот на ученика е започнал. Няма ли противоречие, вие сте далече от Истината.

“Великата майка”, стр. 154; 203

Ние никога не можем да живеем в единомислие, докато всеки мисли само за себе си. Мислим ли само за себе си, всякога ще има противоречия. Тогава силният ще има право в едно отношение, а слабите, колективно съединени, ще имат право в друго отношение. Този закон съществува не само в обществото, но и в нашия организъм, т.е. това, което става в обществото, става и в нашите чувства, мисли и действия.

“Братя в единомислие”, стр. 124; 59

За предпочитане е човек да се роди в Рая, отколкото извън Рая. Който се е родил извън Рая, той всякога е недоволен. Недоволството показва, че извън Рая човек ражда мъжки деца, от които едното непременно ще убие другото. Най-после той трябва да роди трети син, който ще остане жив.

“Самоопределяне на съзнанието”, стр. 254; 72

Със свиренето си мога да примирявам хората. Ако не мога да примиря двама души, които се карат и бият, не съм свирил хубаво. Доброто свирене е в състояние да подобри нещата, да премахне мъчнотиите и противоречията в пътя на всеки човек. Същият закон действа и в Любовта.

“Плодовете на Духа”, стр. 75; 190

В Слънчевата система няма по-благоприятни условия от тези, в които е поставена Земята. Но съществува един закон на противоречие. Ако ти дадеш добри условия на един човек, който не е готов в даден случай да ги използва, той ще се спъне в тях.

“Пред всичкия народ”, стр. 228; 95

Природата допуща противоречията в живота, защото има предвид разумните хора, разумните общества, на които тя иска да помогне. Това е закон.

“Методи за усилване на паметта”, стр. 54; 104

На лошия човек, който върви по лошия път, кажи му: “Стани още по-лош!”, и ще стане добър. Ако на лошия му кажеш да стане добър, той ще стане още по-лош.

“Действието на музиката”, стр. 270; 136

Щом влезете в духовния живот и почнете да прогресирате, ще дойде противоположното, ще дойдат противодействията.

“Издигай се към по-висшите светове”, стр. 351; 198

Съпротивлението именно показва, че вие сте в пътя, значи движите се. Ако няма съпротивление, значи стоите на едно място. Следователно всички изпитания, изкушения, които могат да дойдат в живота ви, признават, че вие се движите.

“Какво ще срещне ученикът на пътя? Правила и мерки за избягване на всички погрешки”, стр. 109; 206

Гледал съм някой, като дойде и седне до пианото и от тщеславие така си отвори ръцете настрани нашироко. Няма да отваряш ръцете си нашироко, а така (Учителя поставя ръцете си по-близо една до друга), ще си приближиш ръцете до пианото близо една до друга. И то не така бързо, като че искаш да хванеш някого. Та да не може да забележи, че ръцете се отварят. Защото, ако ръцете ги отваряш много, то е закон за противоречие.

“Силата на човека”, стр. 93; 157

В закона на Любовта всичките противоречия някога, когато и да е, всичко това ще се превърне на Добро.

“Числото тринадесет”, стр. 184; 183

Страданието е закон на противоречие и означава, че не разбирате нещата.

“Тримата професори”, стр. 310; 144

Всеки, който се отказва от закона на Доброто, от подбудата на Любовта, той влиза във втория закон, в закона на противоречията и на ограниченията. От този закон се ражда злото.

“БОГ е виделина”, стр. 274; 184

За да се яви Христос, непременно трябва да стане буря.

“Спаси ни”, стр. 200; 201

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...