Jump to content

Богомили


Ани

Recommended Posts

Богомили

И трите клона на Бялото братство са живели дълго време в Египет. И трите клона са били в Индия, само че са излезли оттам в разни времена.

 

Първият клон можем да наречем египетски. Той отива от Египет в Персия, Гърция и пр. (...) Първият клон имал за цел да подготви условията за християнството, да подготви съзнанието на човечеството за християнството.

 

Втория клон може да наречем палестински. Той от Египет отива в Палестина и в християнската епоха отива в Рим, Англия, Германия и пр. Вторият клон имал за цел да внесе християнството в света, да го разпространи.

 

Третия клон може да наречем богомилски в тесен смисъл на думата или български клон. Той от Египет отива в Индия, оттам в Арабия, Сирия, Мала Азия и България. Третият клон имал за цел да реализира Божественото учение, християнството.

 

Розенкройцерите са разклонение на третия, богомилския клон. И те имат за цел подготвянето на новата култура.

 

Учениците на Всемирното Бяло братство в днешната епоха представляват сбор от трите клона. Сега в България работят и трите клона. Тези три клона - египетски, палестински и богомилски - в тесния смисъл на думата, идат от едно по-високо място. Най-рано е излязъл първият, египетският клон, после палестинският и най-после българският или богомилският клон. Тези три клона могат да се нарекат клонове на Всемирното Бяло братство. В Гърция те се наричат орфеисти, в Палестина - есеи, в Египет - херметисти, в Персия - маздеисти.

 

Първото име на богомилите е било съвсем друго. В България им дали името „богомили”.

 

Българите направиха за света нещо чрез богомилите. Това, което изнесоха българите, е принципът на свободата.

 

Питат: кои са богомилите? Всички хора, които носят добри, светли идеи, са богомили. Те са носители на новата култура. Който не знае това, казва, че богомилите развращавали народа. Не, те са оправяли света. И Христос е богомил, и за богомилското Му учение Го разпнаха.

 

Най-виден богомил е бил Боян Мага. Поп Богомил е бил проповедник, разпространител. Чешкото братство в Чехия, квакерите в Англия, илюминатите и пр. са произлезли от богомилите. После Реформацията се разрази в богомилски дух. Богомилите не са били мирен елемент. От България са отишли във Франция, Англия и в много други страни. След откриването на Америка те са отишли и там. Богомилите са били много смели.

 

Непослушанието на българите и гонението на богомилите, които носиха едно Божествено учение, от страна на тогавашните български власти - феодали и царе - доведе до вътрешна разруха и до падането на България под турско робство за 500 години.

 

Кои са причините за робството на българите под турците? Причината е в отношението на българите към Бога - нарушение на отношението им към Бога. Както евреите: като нарушиха своите отношения към Бога, дойдоха страданията. Всички страдания на народите идат от нечисти мисли, желания и постъпки. Българите бяха 500 години под турско робство - наказание за гонението против богомилите.

 

Богомилите не са успели в България поради гонението от реакционните кръгове, но са дали мощен тласък на европейската култура.

 

Още в старото българско царство тогавашните водачи изгониха богомилите, които бяха носители на едно велико учение за реформирането на живота и социалния строй по най-идеалния начин, но за това изгонване българите платиха с петвековно робство под турците, защото, когато един народ не приложи великото, Божественото Слово, което му се праща от провидението и не приложи това велико Слово в живота си, бива изоставен да понесе последствията на своята неразумност и тогава го постига най-голямото зло. Изгонените от България богомили занесоха своите идеи и културата си на Запад. Народите, които разбраха и приложиха на практика идеите им за социални реформи, процъфтяха. А сега, ако българите разберат грешките на своето минало и не повторят същите грешки спрямо сегашните идейни течения, ще имат много по-добри резултати в обществения си живот.

 

Някога богомилите влязоха в ненужна борба с българските боляри и се оцапаха. Като влезем в пряка борба с лошите хора и им кажем: „Разбойник!” и пр., те хвърлят кал и ти хвърляш, и така човек се цапа.

 

Религиозните хора всякога са страдали от липса на светлина. Религиозните хора имат доста топлина, но не и светлина, но не и знание. Религиозната култура е култура на нощта. Месечината е стимул за религията. Затуй, когато някой казва: „В религията всичко се постига”, трябва да се разбира. Събраната енергия през деня растенията я употребяват, обработват я. Религията обработва богатствата, които денят носи в себе си. Най-много разделения има между религиозните хора. Когато те дойдат до омразата, ако те намрази един религиозен човек, ще те гони до девет рода. Вземете неразположението на евреите към Христа - 2 хиляди години не могат да се примирят. И сега като Му кажат името, като че ли ги бодне нещо, не могат да се примирят. Не могат да приемат, че този човек е бил пратен от Бога. Българите 500 години не могат да ги убедят, че богомолите били пратени от Бога. Казват: „Еретиците станаха причина България да пропадне”.

 

Там, където дадоха добър прием на богомилите, те оставиха своето благословение. Те минаха чак в Англия като квакери. Някои казват, че богомилите станали причина да пропадне България. Не, те всякога се явяват, за да ви спасят.

 

Има ли други страни по света с толкоз много ясновидци и гадатели? Има ли друга страна в света с такива движения като древните богомили, а в наши дни като толстоисти, теософи и всички други религиозни култове? Ясновидците в България са някои от древните еврейски пророци. А това не е случайно. Засега те са предтечите на новото учение. Те разбиват преградата, сложена от материалистическите възгледи. Новото учение намира прием в тая страна. От стотици и хиляди години се подготвя почвата за настоящите духовни движения. След закриването на Христовата школа преди 2 хиляди години душите на древния Израил почват да се прераждат в България. Христовите последователи станаха гръбнакът на богомилското движение и на редица възрожденски школи.

 

Казано е: „Дето е текла вода, пак ще тече” - това се отнася и за България, понеже тук са работили богомилите. Сега отново се проявява аналогично движение. По-добре е в малка държава да се привлича внимание към новото, отколкото в голяма. Така е било някога. И Египет, когато е бил цветущ, не е бил голяма държава, а и с Палестина е същото.

 

Българският народ се освободи от турско робство именно заради делото на Бялото братство. Сега е съдбата на народите. Кротките ще наследят Земята. Няма отмяна и отлагане - съдбата е настанала вече. От 5 400 години Небето подготвя българския народ за днешната епоха. Сега Христос се явява в славянството с център българския народ. Понеже цикълът е много напреднал, то време за отлагане няма, а и дума не може да става за отменяне. Българският народ, ще не ще, ще изпълни своята задача. Могат да останат и 300 хиляди българи, но възложената им от Небето мисия ще изпълнят. Българите трябва да се подигнат духовно. Вярно, че в материалното не им върви, но у тях трябва да се развие вярата, да бъдат носители на Божественото. В България има много ясновидци, това е добър признак - Духът действа.

 

Сега България е в златния век на своята история, още е в началото и не е достигнала кулминационната си точка. Днес тя кредитира всички европейски народи и в бъдеще те ще й се отплащат. А Русия, която днес е в железния си век, в следващото столетие ще влезе в златния. Понеже България е в златния си век, ще бъде пазена и закриляна от провидението. Никой няма да стори зло на тази страна, която кредитира цяла Европа, само малко може да бъде засегната, но и то може да бъде избегнато.

 

Златният век е започнал в България, когато Бялото братство е започнало да работи в тази страна. Богомилите едно време от България се разпространиха на запад. И сега това движение от България ще се пренесе в другите славянски народи и навсякъде. Сега искат да ни изгонят. Казвам: трябва да знаете, че зад нас е цялото Небе.

 

Богомилите сега идат отново. Животът минава в нова фаза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...