Jump to content

Етапъ 28. ПОЯВЯВАНЕТО НА ИДОЛОПОКЛОНСТВОТО ЗА ЧЕЛОВѢКА.


Recommended Posts

Етапъ 28.

ПОЯВЯВАНЕТО НА ИДОЛОПОКЛОНСТВОТО

ЗА ЧЕЛОВѢКА.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първичность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Человѣчество:
Следъ като умрѣ първиятъ человѣко-мѫжъ подъ своя камененъ покривъ, дето бѣ умрѣла и не­говата другарка силата полъ-жена, тѣхнитѣ рожби сѫщо се разплакаха, очаквайки да се събуди тѣхния баща. Понеже той не се събуди, тѣ най-сетне ре­шиха да го оставятъ и да напустнатъ каменото скри­валище, като построятъ друго, по свѣтло, въ нѣкое по-красиво мѣсто на земята — което и сториха.
Следъ известно време най-голѣмото дете се върна въ първото жилище, за да види не се ли е съживилъ неговиятъ баща, но ненамирайки нищо отъ него освенъ прахъ, то сѫщо започна да мисли, че той може би се преселилъ и си живѣе нѣгде дру­гаде наоколо. Така вѣрата въ безсмъртието на человѣка продължи да владѣе човѣшкия духъ. Върху това именно човѣшко и мирово безсмъртие человѣкътъ почна после да размишлява, незнаейки нищо нито за своето произхождение, нито за произхож­дението и за сътворението на всемира.
Съзнанието обаче на първочеловѣка, че неговото сѫществуване зависи отъ слънцето, отъ водата, отъ въздуха и отъ всички земни и надземни сили, го заста­ви да почне да имъ се кланя и да имъ се моли. По тоя начинъ се появи идолопоклонството, което най-ярко се проявяваше въ почитьта къмъ силата на сътворение­то, въплотена въ всички тѣзи сили и свръхсили, на които человѣкътъ се кланяше и на които се молѣше.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...