Jump to content

10. ЗА ОБЩИАРИЯТА


Recommended Posts

10. ЗА ОБЩИАРИЯТА.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първичность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Учение:
Силата на сътворението сътвори всемира въ равновесие и въ общежитие, което равновесие си­лата на разрушението, останала да сѫществува още на земята, не можа да наруши, освенъ това между земнитѣ живи творения създадени тъкмо по нейното подсѣщане.
Това нарушение на равновесието и на обще­житието на земнитѣ създания на силата на сътворе­нието се е извършвало чрезъ бѣса вдъхнатъ отъ силата на разрушението въ животнитѣ на земята, за да се преследватъ едно друго. Този бѣсъ можа да проникне най-много въ человѣчеството, гдето се из­разяваше въ вражди между племена, вражди между народи, а най-после вражди между самитѣ човѣци отъ едно и сѫщо селище подъ различни предлози, създавани винаги само отъ силата на разрушението.
И стана ясно, че тѣзи вражди раздухвани отъ бѣсовски духъ до степень на кръвопролития и войни между племена и народи, дори между едноселци, раздѣлени на господари и роби, не донасятъ нищо друго, освенъ преждевременна смърть на много човѣци и преждевременно изчезване на много племена и народи, предназначени да създадатъ чрезъ твор­чество рая на земята за райско блаженство на чело­вѣка на земята.
Въпрѣки това, тия не човѣци, а по-скоро жи­вотнчовѣци, си останаха съ бѣсоветѣ на силата на разрушението за тѣхното собствено унищожение.
И стана ясно, че раздѣлянето на человѣцитѣ отъ силата на разрушението на племена, народи, царства, господари и роби, има за последствие само непрекѫснати человѣчески самоизтрѣбления, които да не позволятъ на человѣка да превъзмогне себе си и които да осигурятъ господство върху земята само за животнитѣ человѣци звѣрове, изпълнени отъ бѣсове още въ началото отъ силата на разрушението.
Поради всичко това, видѣ се, че раятъ на зе­мята ще настѫпи само като се премахнатъ господарството и робството, като се премахнатъ границитѣ между народи и между племена, като се премахнатъ царетѣ и царствата и само следъ като всеземнитѣ человѣчески поселения заживѣятъ въ всеземно человѣческо общожитие, съ други думи, въ общиария, въ която нѣма да има мѣсто за силата на разруше­нието, за да зацарува за человѣчеството на земята само силата на сътворението въ видъ на человѣче­ско творчество безъ войни и безъ разрушения. Така всѣко человѣческо земно селище въ общиарията, отдадено на творчество, при обща земя, при общъ трудъ. при пълно равенство и при пълно братство, ще бѫде часть отъ всеземната человѣческа общиа­рия, въ която человѣцитѣ ще творятъ и пресътворяватъ всички за единъ и единъ за всички, като една единствена и свърхтворческа сила, каквато е
била въ първичность силата на сътворението, когато можа да създаде и слънцето, и месеца, и звездитѣ, и земята, земя разбира се съвсемъ не предопредѣлена нито за звѣрове, нито за животни человѣко-мѫже и человѣко-жени прилични на звѣрове.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...