Jump to content

11. ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИАРИЯТА


Recommended Posts

11. ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИАРИЯТА.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първич­ность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Учение:
Силата на сътворението сътвори всичко: и слънцето, и месеца, и звездитѣ, и земята, а най-по­сле, чрезъ человѣка и человѣческата общиария, про­възгласена въ равенство и въ братство срещу останкитѣ отъ силата на разрушението въ видъ на человѣчески неравенства и бѣсовски духове.
Всѣко человѣческо поселение при общежитие безъ лична собственость, съ обща земя и съ общъ трудѣ, има за цель равноползуването отъ произве­денията на този общъ трудъ, като свръхпроизводството на известенъ предметъ бѫде за обмѣна съ другитѣ общиарии, но пакъ за равноползване.
Всѣко человѣческо поселение въ общежитие се управлява отъ единъ първостарейшина и отъ не­гови помощници старейшини, до 12 на брой, въ зависимость отъ численостьта на селището. Всичкитѣ се избиратъ за единъ срокъ отъ петь години.
При избора на първостарейшина и на старейшинитѣ гласуватъ всички пълнолѣтни членове на общиарията, мѫже и жени.
Не могатъ да избиратъ старейшини или да бѫ­датъ избирани за такива само свещенослужителитѣ.
Първостарейшинитѣ пъкъ отъ всички общиарии за едно племе или за единъ народъ съставляватъ племенния или народенъ съборъ, който се събира презъ всѣки петь години и въ който първостарейшинитѣ избиратъ по между си за петь години всеплеменния или всенародния първостарейшинъ, съ седалище въ централното мѣсто на племето или на народа, което централно мѣсто се нарича главно се­лище или столица.
Този всеплемененъ или всенароденъ първостарейшина представлява племето или народа предъ всечеловѣческия общиарски съборъ.
Всеплеменнитѣ пъкъ или всенародни първостарейшини образуватъ всеземночеловѣческия съборъ, който се събира сѫщо презъ всѣки петь години и въ който се избира всеземночеловѣческиятъ първостарейшина.
На това всеземночеловѣческо първостарейшинство е предоставено да се грижи между другото и за уреждане на стокоразмѣната между разнитѣ ча­сти, отъ които е съставена главната общиария, и въ неговитѣ рѫце е съсрѣдоточено цѣлото върховно
творчество, насочено къмъ усъвършенствуване човѣшкия животъ на земята. Крайната цель на това усъвършенствуване е да се създаде свърхтворческия човѣкъ, въ когото да бѫде напълно превъплотена силата на сътворението, за да изчезнатъ последнитѣ останки отъ силата на разрушението въ всичкитѣ й форми, както за человѣка, така и за всѣко друг о творение на земята.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...